Τέχνη από τον... Άρη!

Εντυπωσιακές φωτογραφίες που κατέγραψαν δύο ερευνητικά ρομποτικά οχήματα της NASA στον Άρη, εκτίθενται σε μια έκθεση που εγείρει το ερώτημα: Είναι τελικά ο "Κόκκινος πλανήτης" κόκκινος;

|
SHARE THIS
0
SHARES

Τον Ιανουάριο του 2004, δύο ερευνητικά ρομποτικά οχήματα – το Opportunity και το Spirit - προσγειώθηκαν με ασφάλεια στον Άρη και ξεκίνησαν να κινούνται αργά στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Τώρα, μια νέα έκθεση στο Smithsonian National Air and Space Museum στην Ουάσιγκτον γιορτάζει τη δεκαετή εξ αποστάσεως εξερεύνηση, με μια σειρά από πανέμορφες φωτογραφίες, τα πρώτα έργα τέχνης – απ' όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον – που έχουν γίνει ποτέ στον Άρη.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το "κόκκινο" μπορεί να μην είναι πια το επίθετο που χαρακτηρίζει τον Άρη. Τα χρώματα που ξεχωρίζουν σ' αυτές τις φωτογραφίες είναι το βαθύ μπλε της θάλασσας, η λεπτή βιολετί απόχρωση στις πλανητικές επιφάνειες, το χρώμα του αιματίτη που εντοπίστηκε σε μικρές σφαίρες σε γεωλογικούς σχηματισμούς, το χρώμα του ζωογόνου νερού, που μάλλον κάποτε υπήρχε στον Άρη, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα πάγου στην επιφάνεια του πλανήτη.

Σίγουρα αυτή είναι μια έκθεση που πρέπει να δουν οπωσδήποτε οι χίλιοι πιθανοί πρώτοι άποικοι του Άρη, που αν όλα πάνε καλά, θα καταφτάσουν στον “Κόκκινο Πλανήτη” το 2025.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook