Θρίλερ για το Brexit, τον κίνδυνο «ντόμινο» και τη παγκόσμια οικονομία

Σε μάχη για γερά νεύρα θα εξελιχθεί όπως όλα δείχνουν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θρίλερ για το Brexit, τον κίνδυνο «ντόμινο» και τη παγκόσμια οικονομία

Σε μάχη για γερά νεύρα θα εξελιχθεί όπως όλα δείχνουν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Μάιο προμηνύουν ένα πραγματικό θρίλερ, με τις βρετανούς πολίτες να εμφανίζονται διχασμένοι. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές και οι εκθέσεις που προειδοποιούν για τις δυσμενέστατες συνέπειες που θα έχει ένα Brexit τόσο για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Θρίλερ για το Brexit, τον κίνδυνο «ντόμινο» και τη παγκόσμια οικονομία
Η σημαία της Μ. Βρετανίας έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στις έρευνες κοινής γνώμης που έγινε τον Μάιο, μερικές εβδομάδες πριν την κρίσιμη κάλπη, η ψήφος υπέρ του Brexit δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, φτάνοντας στο σημείο να προηγείται της ψήφου υπέρ της παραμονής της ΕΕ, σε ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαχρονική σύγκριση των αποτελεσμάτων των ερευνών γνώμης που διεξήχθησαν από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα. Όπως μαρτυρά και ο σχετικός πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα το whatukthinks.org, και συνοψίζει τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων που έγιναν για το θέμα, ενώ η ψήφος υπέρ της παραμονής στην ΕΕ είχε περίπου 10 μονάδες προβάδισμα τον Ιανουάριο του 2016, η διαφορά εξανεμίστηκε μέσα σε πέντε μόλις μήνες.

Πηγή: whatukthinks.org
Πηγή: whatukthinks.org

Το παρακάτω γράφημα δείχνει το πώς η διαφορά μεταξύ των δύο εκστρατειών μειώθηκε σταδιακά από τα μέσα του Απριλίου ως το σημείο όπου και οι δύο εμφανίζονται πλέον ισοδύναμες.

Πηγή: whatukthinks.org
Πηγή: whatukthinks.org

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τάση για «ντέρμπι» φαίνεται να μην επηρέασε ούτε η παρέμβαση που έκανε πριν από δύο περίπου δύο εβδομάδες ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μεγάλη Βρετανία.

Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε μεταξύ 22 και 24 Απριλίου, κατά τη διάρκεια δηλαδή της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου, από την εταιρία ICM. Σε αυτήν, το 46% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ ενός Brexit, έναντι 44% που δήλωσαν ότι επιθυμούν να μείνει η χώρα στην ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπάρακ Ομπάμα στο Λονδίνο
Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπάρακ Ομπάμα στο Λονδίνο

Ο κίνδυνος ενός «ντόμινο» δημοψηφισμάτων

Την ίδια στιγμή, για τον κίνδυνο ενός «ντόμινο» δημοψηφισμάτων σε περίπτωση Brexit προειδοποιεί έρευνα που διεξήχθη από την εταιρία δημοσκοπήσεων «Ipsos-MORI» σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία) με τη συμμετοχή έξι χιλιάδων ατόμων. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 25 Μαρτίου και 8 Απριλίου και έδειξε πως το 48% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μία έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε τον επόμενο μήνα θα οδηγήσει και άλλες χώρες προς αποχώρηση.

Επιπρόσθετα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) δήλωσαν ότι επιθυμούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε, όπως ακριβώς θα κάνει η Βρετανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Ο βρετανός πρωθυπουργός στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Προειδοποιήσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, στο πλήθος προειδοποιήσεων για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει ένα Brexit ήρθε να προστεθεί την Παρασκευή και η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τη βρετανική οικονομία.

Tο πλήγμα στη βρετανική οικονομία εάν η χώρα ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι από «πολύ κακό έως πάρα πολύ κακό», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Ανάλογα με το ποια σενάρια λαμβάνονται υπόψη, θα είναι πολύ κακό έως πάρα, πολύ κακό», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνου.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Λονδίνο
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Λονδίνο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η Βρετανία κινδυνεύει να υποχωρήσει σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλότερων τιμών των ακινήτων και των μετοχών, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ τον επόμενο μήνα. «Μια ψήφος υπέρ μιας αποχώρησης θα προκαλέσει μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αστάθεια της χρηματοοικονομικής αγοράς και σε πλήγμα στο ΑΕΠ», ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεσή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με το Ταμείο, μια ξαφνική παύση στις επενδύσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως αυτός των εμπορικών ακινήτων και ο χρηματοοικονομικός τομέας, θα μπορούσε να επιδεινώσει το έλλειμμα-ρεκόρ στις τρέχουσες συναλλαγές της Βρετανίας. «Τέτοιου είδους αντιδράσεις της αγοράς θα μπορούσαν απότομα να συρρικνώσουν την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας περαιτέρω πτωτικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο», ανέφερε το ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζ. Όσμπορν
Η Κριστίν Λαγκάρντ με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζ. Όσμπορν

Η Τράπεζα της Αγγλίας και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»

Την Πέμπτη, και η Τράπεζα της Αγγλίας εκτίμησε ότι η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά και ενδεχομένως θα εισέλθει σε βραχεία ύφεση, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ ενός Brexit. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε λεπτομερείς προβλέψεις για το πόσο μεγάλο πλήγμα θα καταφέρει το Brexit στην οικονομία.

Ο διοικητής της τράπεζας Μάρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε «ελέφαντα στο δωμάτιο» το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί για τις προοπτικές της οικονομίας είναι η υψηλότερη από την εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. «Μια ψήφος να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ θα επιδράσει σημαντικά στην ισοτιμία της στερλίνας, καθώς και στην προσφορά και τη ζήτηση» ανέφερε ο Κάρνεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο μετά την προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της τράπεζας.

Ο Κάρνεϊ δεν παρέλειψε ακόμη να προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ένα ενδεχόμενο Brexit είναι μεγάλοι, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, θα έπληττε τις κεφαλαιακές ροές, θα αύξανε το κόστος ασφάλισης κινδύνων, θα αύξανε το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Αγγλίας
Το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Αγγλίας

Βερολίνο: Ξεχάστε την επαναδιαπραγμάτευση

Οποιαδήποτε ψήφος στη Βρετανία υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημάνει την αποχώρησή της από την ΕΕ και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε ενδεχομένως το Λονδίνο να επαναδιαπραγματευτεί τη θέση του στους κόλπους της Ένωσης. Αυτό διεμήνυσε στο σκλήρό μήνυμά του την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη.

«Αυτή είναι η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι. Μια ψήφος υπέρ της "εξόδου" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί… για να πάρουν μια καλύτερη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της παραμονής, αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί αμέσως. Εάν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, τότε η διαδικασία για την έξοδο της χώρας ξεκινά».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε

«Πιστεύω ότι τόσο η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν μεγαλύτερο όφελος με την παραμονή της Βρετανίας» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε. Τόνισε ωστόσο πως υπάρχει μέλλον για την Ε.Ε. ακόμα και χωρίς την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 17 Ιαν 2021 | 15:43

Κορονοϊός: Η Βρετανία ελπίζει να χαλαρώσει το lockdown από τον Μάρτιο

Η Βρετανία ελπίζει να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς του lockdown τον Μάρτιο, καθώς συνεχίζει την ταχύτερη στην Ευρώπη εκστρατεία εμβολιασμού κατά κορονοϊού,

ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ 16 Ιαν 2021 | 22:07

Αυστηρά μέτρα για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία - 41.346 νέα κρούσματα και 1.295 θάνατοι

Η χώρα βρίσκεται σε lockdown από τις 5 Ιανουαρίου, με τα σχολεία κλειστά. Μόνο τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης είναι σε λειτουργία.

ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 21:47

Κορονοϊός: Η Βρετανία κλείνει όλες τις ταξιδιωτικές οδούς από τη Δευτέρα - Σε καραντίνα όλοι οι ταξιδιώτες

Το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού

«ΠΥΡΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 15 Ιαν 2021 | 17:40

Αποκάλυψη Spiegel: Παράλληλες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διεξήγαγε η Γερμανία με τη Βρετανία για το Brexit

Η γερμανική κυβέρνηση διεξήγαγε παράλληλες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία, γράφει το περιοδικό "Der Spiegel".

ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ 13 Ιαν 2021 | 20:56

Παρουσιαστής ο Τομ Χανκς σε ειδική εκπομπή για την ορκωμοσία Μπάιντεν - Ταυτόχρονη προβολή στα μεγάλα αμερικανικά κανάλια

Tο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Τομ Χανκς θα αποτίνει επίσης φόρο τιμής στους "ήρωες" της χρονιάς που πέρασε, την οποία σημάδεψε η πανδημία του κορονοϊού

84.767 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΘΑΝΑΤΟΙ, 13 Ιαν 2021 | 19:25

Συναγερμός στη Βρετανία: Αρνητικό ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό με 1.564 νεκρούς σε 24 ώρες

Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό σήμερα ξεπερνά τους 1.325 νεκρούς, που είχαν καταγραφεί στις 8 Ιανουαρίου.

ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΖΟΝΙΑ 13 Ιαν 2021 | 18:34

ΠΟΥ: H μετάλλαξη του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στη Βρετανία βρίσκεται σε 50 χώρες

Το νέο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία βρίσκεται σε 50 χώρε

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 12 Ιαν 2021 | 12:53

Βρετανία και Νέα Ζηλανδία απαιτούν αρνητικό τεστ κορονοϊού για να κατέβεις από το αεροπλάνο

Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Αγγλία από το εξωτερικό θα πρέπει από την 15η Ιανουαρίου να αποδεικνύουν ότι είχαν αρνητικό τεστ κορονοϊού έως τρεις ημέρες πριν από την αναχώρησή τους.

"ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» 11 Ιαν 2021 | 19:02

Δραματική παραδοχή Τζονσον: Βρισκόμαστε σε επικίνδυνη στιγμή, υπάρχει ακόμη και έλλειψη οξυγόνου σε μερικά μέρη

H Βρετανία βρίσκεται σε επικίνδυνη στιγμή στην πανδημία COVID-19, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΕΔΩ;» 11 Ιαν 2021 | 15:58

Χάος στη Βρετανία με τον εμβολιασμό: Πετιούνται δόσεις στα σκουπίδια - Δεν πηγαίνουν στα ραντεβού οι Βρετανοί

Στη Βρετανία οι γιατροί πετάνε δόσεις που προορίζονταν για ασθενείς, οι οποιοι τελικά δεν εμφανίστηκαν στο ραντεβού που είχαν κλείσει για να εμβολιαστούν.

ΑΡΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 11 Ιαν 2021 | 12:23

Κορονοϊός: Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι χειρότερες, λένε οι Βρετανοί - Φόβος και για τη μετάδοση στα σούπερ μάρκετ

Η Βρετανία ανησυχεί για εξάπλωση της COVID-19 στα σουπερμάρκετ και ιδιαίτερα για τον κόσμο που παραβιάζει τους κανόνες και δεν φοράει μάσκα σε αυτά.

ΝΕΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ 10 Ιαν 2021 | 19:12

Κορονοϊός: "Καλπάζει" στη Βρετανία με 54.940 νέα κρούσματα και 563 θανάτους το τελευταίο 24ωρο

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Βρετανοί έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό από την αρχή της πανδημίας

ΣΤΟ HBO 10 Ιαν 2021 | 11:04

Η πρώτη ταινία με θέμα τον κορονοϊό είναι γεγονός - Πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου για το "Locked Down"

Τα γυρίσματά της έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και πρωταγωνιστούν η Αν Χάθαγουεϊ και ο Τσιούετελ Έτζιοφορ.