
Η Apple παρουσίασε τα νέα γυαλιά Vision Pro, υποσχόμενη ότι με αυτά οι χρήστες τους θα μπορούν να βλέπουν τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που όλοι έχουμε στα τηλέφωνά μας με έναν νέο τρόπο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ, δήλωσε ότι το νέο headset "συνδυάζει άψογα τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο". Φέρει μπαταρίες που διαρκούν περίπου δύο ώρες, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους στις ΗΠΑ.
Έναντι της αλμυρής τιμής των 3.499 δολαρίων, με τα γυαλιά αυτά, ό,τι βρίσκεται στις οθόνες του κινητού μας θα μπορούμε να το βιώνουμε ως επαυξημένη πραγματικότητα, δηλαδή σαν να βρισκόμαστε σε έναν χώρο όπου θα μπορούμε να περιηγηθούμε χρησιμοποιώντας την όραση, τη φωνή και την αφή μας. Μόνο που ο "χώρος" αυτός θα είναι ψηφιακός.
Όχι ένα απλό ζευγάρι γυαλιών
Το μοντέλο που λανσάρει η Apple είναι ένα σετ μικροφώνου-γυαλιών με το οποίο οι χρήστες θα μπορούν:
- να παρακολουθούν ταινίες, μεταξύ άλλων σε 3D με χωρικό ήχο [ο χωρικός ήχος είναι ένα σύστημα περιφερειακού ήχου (surround) που έχει εφαρμογή σε ταινίες, σειρές και βιντεοπαιχνίδια αλλά και τη μουσική].
- να βλέπουν τις δικές τους φωτογραφίες ή βίντεο και να παίζουν βιντεοπαιχνίδια.
- να δουλεύουν χρησιμοποιώντας εφαρμογές τηλεδιάσκεψης.

Η Apple, με το νέο αυτό προϊόν, επιχειρεί να ανατρέψει την άποψη ότι η εικονική πραγματικότητα (VR) και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) είναι κάτι που αφορά τους καταναλώτες οι οποίοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Μέσω της τεχνολογίας όσοι παίζουυν βιντεοπαιχνίδια απολαμβάνουν μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία καθώς έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα στο σκηνικό του εκάστοτε παιχνιδιού, όπου το σκηνικό δεν είναι άλλο από τα υψηλής ανάλυσης γραφικά.
Με λίγα λόγια, εφόσον η Apple πείσει τους καταναλωτές ότι τα γυαλιά αυτά αλλάζουν τον τρόπο χρήσης των εφαρμογών που ούτως ή άλλως χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, θα έχει αλλάξει συνολικά η αντίληψη για την εικονική πραγματικότητα.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μια αναλυτική παρουσίαση της χρήσης των γυαλιών.
Το εγχείρημα της Meta που απέτυχε
Η μητρική εταιρεία του Facebook Meta, είχε όπως θυμόμαστε ποντάρει πολλά στο στοίχημα να εμπλέξει τους καταναλωτές στην χρήση εικονικών κόσμων μέσω προϊόντων VR, όπως η σειρά ακουστικών της Meta Quest και το παιχνίδι Horizon Worlds VR, σε ένα δίκτυο από τεράστιους εικονικούς κόσμους γνωστό ως "metaverse".
Ίσως υπερβολικά φιλόδοξη, ίσως απλώς πρόωρη, η πρόταση της Meta δεν βρήκε την εμπορική απήχηση που ανέμενε ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ ο οποίος βλέπει ότι η επένδυσή του είναι ζημιογόνος.
Με δεδομένο ότι οι πωλήσεις ακουστικών VR στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το περιβάλλον δεν φαίνεται να είναι το ιδανικό.
Γιατί λοιπόν, το νέο προϊόν της Apple σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την αναδυόμενη αγορά μεικτής πραγματικότητας (συνδυασμός του πραγματικού περιβάλλοντος ενός χρήστη με το ψηφιακά δημιουργημένο περιεχόμενο). "Η είσοδος της Apple στη μεικτή πραγματικότητα με το Vision Pro είναι μια σημαντική στιγμή για ολόκληρη τη βιομηχανία μας", είπε ο Urho Konttori, επικεφαλής τεχνολογίας της φινλανδικής Varjo, που κατασκευάζει ακουστικά εικονικής πραγματικότητας.
"Ελπίζουμε ότι σήμερα είναι το σημείο καμπής για τους καταναλωτές και ότι θα αρχίσει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους, με πολλά υποσχόμενες εφαρμογές για ψυχαγωγία, προσωπική παραγωγικότητα και επικοινωνία", πρόσθεσε.
Everything you need to know about the Apple Vision Pro headset.
— Miles Deutscher (@milesdeutscher) June 7, 2023
Will you be buying for $3,499? pic.twitter.com/s9337dCBIV
Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα: Ορισμοί και διαφορές
Η Εικονική Πραγματικότητα (VR - virtual reality) είναι η χρήση τεχνολογίας υπολογιστών για τη δημιουργία ενός προσομοιωμένου περιβάλλοντος.

Οι χρήστες "μπαίνουν" σ’ ένα εικονικό περιβάλλον και μπορούν να αλληλεπιδρούν με τρισδιάστατους κόσμους, αντί να παρακολουθούν μια δυσδιάστατη οθόνη.
Η Επαυξημένη πραγματικότητα (AR - augmented reality) είναι μια τεχνολογία που εισάγει ψηφιακά αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο σε πραγματικό χρόνο.

Πρόκειται για ένα είδος διαδραστικού περιβάλλοντος που βασίζεται στην πραγματικότητα και χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της οθόνης, του ήχου, του κειμένου και των εφέ που παράγονται από υπολογιστή, για να βελτιώσει την πραγματική εμπειρία του χρήστη.
Η βασική διαφορά μεταξύ εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας είναι ότι η εικονική πραγματικότητα απαιτεί από ένα άτομο να βρίσκεται σε ένα εντελώς εικονικό περιβάλλον (όπως το περιβάλλον ενός βιντεοπαιχνιδιού).
Η επαυξημένη πραγματικότητα χρησιμοποιεί ένα υφιστάμενο φυσικό περιβάλλον και απλά προσθέτει εικονικές πληροφορίες επάνω σε αυτό. Οι χρήστες της επαυξημένης πραγματικότητας βιώνουν ένα νέο και βελτιωμένο φυσικό κόσμο όπου οι εικονικές πληροφορίες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την παροχή βοήθειας στις καθημερινές δραστηριότητες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr