Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι μετά το Brexit: Τα 27 ανοιχτά μέτωπα

Οι προτεραιότητες της κάθε χώρας ενόψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης για το Brexit.Tι προσδοκά και τι φοβάται η κάθε χώρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι μετά το Brexit: Τα 27 ανοιχτά μέτωπα

Η προάσπιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών και εμπόρων βρίσκεται στις προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων της Ε.Ε. στις πρώτες αντιδράσεις για την ενεργοποίηση του Αρθρου 50 στην οποία προέβη το μεσημέρι της Τετάρτης η βρετανική κυβέρνηση, εγκαινιάζοντας την διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρώτος άνθρωπος που έπιασε στα χέρια του την επιστολή της Τερέζα Μέι, προειδοποίησε για την δύσκολη διαπραγμάτευση καθώς στόχος των Βρυξελλών είναι να ελαχιστοποιήσει το κόστος και τις συνέπειες του Brexit για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις. Εντός των επομένων 48 ωρών ο κ. Τουσκ θα στείλει στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ένα σχέδιο με τις οδηγίες που πρόκειται να δοθούν στους διαπραγματευτές. Αυτό το σχέδιο θα συζητηθεί από τους 27 ηγέτες στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι μετά το Brexit: Τα 27 ανοιχτά μέτωπα
O μόνιμος εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου Τιμ Μπάροου παραδίδει στον Ντόναλντ Τουσκ την επιστολή του Brexit

Στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Τερέζα Μέι συνόδευσε το αίτημα για το «διαζύγιο» με την ΕΕ με το αίτημα για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα περιλαμβάνει και τις οικονομικές υπηρεσίες.

Οι πρώτες διαφωνίες, ωστόσο, για το πώς θα προχωρήσει όλη η διαδικασία δεν άργησαν να φανούν, καθώς όπως σημειώνει το Bloomberg η Μέι επιδιώκει τη νέα σχέση με την ΕΕ να αποφασισθεί ταυτοχρόνως με τους όρους της εξόδου, ενώ ο Τουσκ επέμεινε ο πρώτος γύρος συνομιλιών να επικεντρωθεί στο θέμα του εξόδου.

Και όλα αυτά στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι ο «λογαριασμός» του Brexit για τους Βρετανούς θα ανέλθει στα 50 δισ. στερλίνες.

Ένα άλλο ζήτημα που η Μέι θα ήθελε να ρυθμιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα είναι τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών στις χώρες της ΕΕ.

Τουσκ: «Σας ευχαριστούμε και αντίο»

«Η σημερινή ημέρα δεν είναι ευτυχισμένη, ούτε για τις Βρυξέλλες, ούτε για το Λονδίνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά την παραλαβή της επιστολής της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Ο Τουσκ επιδεικνύει την επιστολή του Βrexit
Ο Τουσκ επιδεικνύει την επιστολή του Βrexit

«Εδώ την έχω την επιστολή έξι σελίδων», ανέφερε ο κ. Τουσκ εμφανώς λυπημένος. «Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε. Δεν είμαι χαρούμενος σήμερα, ωστόσο, όλως παραδόξως, υπάρχει κάτι θετικό από το Brexit. Το Βrexit έκανε τους 27 πιο αποφασισμένους και πιο ενωμένους από πριν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι «27» θα παραμείνουν ενωμένοι και στο μέλλον, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έχουν μπροστά τους. «Αυτό σημαίνει ότι εγώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε την εντολή να προστατέψουμε τα συμφέροντα των «27». Καμία πλευρά δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτήν τη διαδικασία», τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.

Καταλήγοντας, ο κ. Τουσκ επισήμανε ότι έως τις 31 Μαρτίου θα παρουσιάσει στα 27 κράτη-μέλη τις «κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων» για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα αναφερθεί στις κατευθυντήριες γραμμές την ερχόμενη Παρασκευή από τη Μάλτα, μαζί με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό, Ζοζέφ Μουσκάτ.

Τέλος, δήλωσε «μας λείπετε ήδη», απευθυνόμενος στους Βρετανούς.

Στον αντίποδα των δηλώσεων Τουσκ ο αφανής -υπό μία έννοια- πρωταγωνιστής της εξόδου, ο Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε πως αυτή είναι πιο... ευτυχισμένη μέρα της ζωής του.

Μέρκελ: Να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών μας

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η αναστάτωση στις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στη Βρετανία θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και τόνισε ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις θα γίνει με εντιμότητα και εποικοδομητικό πνεύμα.

Η Βρετανία παραμένει εταίρος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, παρά την ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν "δεν θα είναι εύκολες".

Ο γαλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το Brexit «θα είναι επώδυνο για τους Βρετανούς», εκτιμώντας πως το Brexit «θα υποχρεώσει την Ευρώπη να προχωρήσει προς τα εμπρός, αναμφίβολα με διαφορετικές ταχύτητες».

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας και προεδρεύων για το τρέχον εξάμηνο είπε ότι στις συνομιλίες για το Brexit θα πρέπει να συζητηθούν οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από μια πιο αδύναμη βρετανική λίρα σε σχέση με το ευρώ. Ο Τζόζεφ Μούσκετ πρότεινε μάλιστα να γίνουν ειδικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ευρωζώνη και το Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ

Οι φόβοι των Ευρωπαίων

Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν ανάμεσα σε αξιωματούχους του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πίσω όμως από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο οποίο κάθονται οι δύο αντιπροσωπείες, υπάρχουν άλλες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ οι κυβερνήσεις των οποίων εστιάζουν στα θετικά ή στα αρνητικά αποτελέσματα από το Brexit. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι προτεραιότητες της κάθε χώρας, τι προσδοκά και τι φοβάται, όπως τα κατέγραψε το Politico.

Μέλη του βρετανικού κόμματος της Ανεξαρτησίας UKIP πανηγυρίζουν την ενεργοποίηση του Brexit
Μέλη του βρετανικού κόμματος της Ανεξαρτησίας UKIP πανηγυρίζουν την ενεργοποίηση του Brexit

Αυστρία: Τα δικαιώματα των πολιτών, ο προϋπολογισμός της ΕΕ

Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η Αυστρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, θέμα το οποίο έθεσε ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στη διάρκεια του ταξιδιού του στο Λονδίνο στα τέλη Μαρτίου.

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των 25.000 αυστριακών πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Αυστρίας. Μια άλλη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ότι τα εναπομείναντα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν θα χρειασθεί να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό πολλών δισεκ. ευρώ που θα προκύψει από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντ 'αυτού, η Αυστρία θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, όπως είπε ο Κουρτς, ώστε η ΕΕ να καταστεί πιο ευέλικτη. Μία ιδέα είναι η μεταρρύθμιση στον τρόπο που λειτουργεί η Επιτροπή, με μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των Επιτρόπων σε 14.

Βέλγιο: Εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, ασφάλεια

Η βιομηχανία του Βελγίου -ιδιαίτερα στον Φλαμανδικό Βορρά- της οποίας το 80% εξάγεται στη Βρετανία, θα εξαρτηθεί πολύ από τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις. Η Βρετανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για το Βέλγιο, μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, και αντιπροσώπευε το 8,8 τοις εκατό του συνόλου των εξαγωγών το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας. Οι εξαγωγές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη χημική βιομηχανία, τα βιομηχανικά μηχανήματα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, και το θέμα αυτό θα είναι ψηλά στην ατζέντα του Βελγίου στις εμπορικές συνομιλίες. Επίσης, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας το Βέλγιο βασίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη συνέχιση της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ως ένα από τα έξι ιδρυτικά κράτη και έδρα της πρωτεύουσας της Ευρώπης, το Βέλγιο αγαπά την 'Ενωση. Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τόνισε την ανάγκη οι χώρες της ΕΕ να έχουν ενιαία στάση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και να αναδεικνύουν τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα. Τόνισε επίσης ότι το διαζύγιο με τη Βρετανία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ενδέχεται όμως ο βέλγος πρωθυπουργός να βρεθεί αντιμέτωπος με την πίεση του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA, το οποίο είναι πολύ πιο «ευρω-πραγματιστικό» και επιθυμεί να ξεκινήσουν νωρίτερα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Η επιστολή της Τερίσα Μέι που ενεργοποιεί το Brexit
Η επιστολή της Τερίσα Μέι που ενεργοποιεί το Brexit

Βουλγαρία: δικαιώματα των πολιτών, καλές σχέσεις με τη Γερμανία

Το Brexit δεν βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Βουλγαρίας και ο νέος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ πιθανότατα τις επόμενες ημέρες να ευθυγραμμισθεί με τη σύμμαχό του, την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ. Προτεραιότητα της Σόφιας είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των κατοίκων της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός των Βούλγαρων που εργάζονται στη Βρετανία είναι ασαφής, καθώς οι περισσότεροι είναι εποχιακά απασχολούμενοι. Εκτιμάται ότι εκεί εργάζονται πάνω από 60.000 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών. Ωστόσο, ο αριθμός των Βούλγαρων εργαζομένων είναι πολύ υψηλότερος στην Ιταλία και την Ισπανία, σε σχέση με τη Βρετανία.

Οι Βούλγαροι είναι μια μικρή κοινότητα σε σχέση με τους Πολωνούς, και η Ομάδα του Βίσεγκραντ της Βαρσοβίας, η Πράγα, η Μπρατισλάβα και η Βουδαπέστη αναμένεται να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τους μετανάστες. Η Βουλγαρία έχει «καλωσορίσει» τους περίπου 7.000 βρετανούς κατοίκους οι οποίοι ζητούν στην ιθαγένεια παρότι είναι ακόμα δύσκολο να την αποκτήσουν. Πολλοί από αυτούς είναι συνταξιούχοι που απολαμβάνουν τον ήλιο ή έχουν επενδύσει σε εξοχικές κατοικίες.

Πέρυσι, ο Μπορίσοφ χαρακτήρισε το Brexit «κακή ημέρα» για την Ευρώπη. Αλλά σε μια ένδειξη ότι η Βουλγαρία θα αποτελέσει ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ της ΕΕ των 27, δήλωσε ότι θα ήταν δυνατόν να υπάρξουν συνομιλίες «ειδικού καθεστώτος» για το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μην διαρραγεί η ευρωπαϊκή ενότητα, όπως είπε.

Κροατία: Άμυνα και ασφάλεια

Το νεότερο μέλος της ΕΕ (προσχώρησε το 2013), έχει μακρά ιστορία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν η βρετανική κυβέρνηση αυτή που οδήγησε τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων που «διαμέλισαν» τη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990 και συνέχισε να πιέζει την διεύρυνση της ατζέντας για τις χώρες στην περιοχή.

Για τους Κροάτες, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται κυρίως μέσα από το φακό της ασφάλειας. Θέλουν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο ως ασφαλιστική δικλείδα στο θέμα της ασφάλειας της ΕΕ, αν μη τι άλλο λόγω του φόβου προς την Ρωσία και του τουρκικού επεκτατισμού στην περιοχή. Μετά την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ περίπου 150.000 Κροάτες εγκατέλειψαν τη χώρα, πηγαίνοντας κυρίως στην Ιρλανδία και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι η κροατική κυβέρνηση δεν ανησυχεί και τόσο για τους Κροάτες της διασποράς. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι λυπάται για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θεωρεί όμως ότι το γεγονός αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία για την αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ.

Ενας Τουσκ σαφώς απογοητευμένος
Ενας Τουσκ σαφώς απογοητευμένος

Κύπρος: το μέλλον των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων, ο τουρισμός, η μετανάστευση

Η Κύπρος θεωρείται η τρίτη κατά σειρά χώρα της ΕΕ που πλήττεται περισσότερο από το Brexit, μετά την Ιρλανδία (λόγω των συνόρων) και την Ισπανία ( λόγω Γιβραλτάρ). Οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο καλύπτουν ένα τοις εκατό του εδάφους της, συμπεριλαμβανομένων των χωριών όπου ζουν οι Κύπριοι. Η μοίρα τους θα είναι ένα βασικό ζήτημα για την κυβέρνηση της Κύπρου. Επίσης, ο τουριστικός τομέας στην Κύπρο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βρετανία, ενώ η Βρετανία είναι ο κορυφαίος προορισμός για τους Κύπριους φοιτητές και τις εξαγωγές.

Τσεχία: Τα δικαιώματα των πολιτών, το εμπόριο

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εσωτερικών Milan Chovanec αναφέρθηκε στο θέμα αυτό λέγοντας ότι η Πράγα θα πρέπει να «αναλάβει ανεξάρτητη πρωτοβουλία» και να μην περιμένει μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας -ΕΕ. Η δήλωση αυτή όμως δεν είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης, η οποία υπογραμμίζει την ενότητα της ΕΕ ως βασική αξία.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρόνου μεταξύ της συμφωνίας για το Brexit και των εμπορικών συνομιλιών, η Πράγα είναι σύμφωνη με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη που επιθυμούν να γίνει αυτό μόνο μετά τον διακανονισμό του «διαζυγίου». Στην Πράγα έχει συσταθεί γραφείο με μία ομάδα εργασίας για το Brexit και η χώρα ετοιμάζεται για το άρθρο 50.

Δανία: Ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, του εμπορίου γεωργικών προϊόντων

Η Δανία είναι εδώ και πολύ καιρό στενός σύμμαχος των Βρετανών στους κόλπους της ΕΕ. Αλλά όταν πρόκειται για το Brexit, οι δανέζικες εταιρείες έχουν επισημάνει στην κυβέρνησή τους τη σημασία των ίσων όρων ανταγωνισμού. Τα μεγάλης αξίας εξαγώγιμα εμπορικά αγαθά της Δανίας- είτε πρόκειται για έπιπλα, φαρμακευτικά προϊόντα, γούνες ή κρέας - παράγονται σε σκληρά περιβαλλοντικά, εργασιακά και καταναλωτικά πρότυπα, και η χώρα θεωρεί ότι η ΕΕ οφείλει «να ανεβάσει το επίπεδο» ώστε να μπορέσει η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική. Ως εκ τούτου, βασική προτεραιότητα των Δανών στο θέμα του Brexit είναι να αποφευχθεί μια κατάσταση στην οποία βρετανικές εταιρείες θα είναι σε θέση να παρακάμψουν τους κανονισμούς της ΕΕ, αλλά να διατηρηθεί μία καλή πρόσβαση στην ενιαία αγορά, με τιμές χαμηλότερες για τα δανέζικα προϊόντα.

Εσθονία: Ανοικτό εμπόριο για τις επιχειρήσεις της Εσθονίας με έδρα το Λονδίνο, άμυνα

Σύμφωνα με εσθονό ευρωβουλευτή, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει φίλο την Εσθονία, μια χώρα που θα συμπαραταχθεί με τους Βρετανούς στις συζητήσεις της ΕΕ σχετικά με τη ρύθμιση των επιχειρήσεων και της πολιτικής της εσωτερικής αγοράς. Εσθονοί θέλουν μια λειτουργική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν μη τι άλλο λόγω του αριθμού των εσθονικών εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Transferwise, η οποία έχει πλέον εκτεταμένες δραστηριότητες στο Λονδίνο.

Η Εσθονία επίσης, έχει στο έδαφός της πολλούς Βρετανούς στρατιώτες, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Οι Εσθονοί θα θελήσουν να παραμείνει αυτός ο αριθμός των στρατιωτών όσο το δυνατόν περισσότερο, σε μια περίοδο μάλιστα αυξανόμενων εντάσεων με τη Μόσχα.

Ενας άντρας με μάσκα Τερίσα Μέι διαμαρτύρεται για την έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε.
Ενας άντρας με μάσκα Τερίσα Μέι διαμαρτύρεται για την έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε.

Φινλανδία: η ενότητα της ΕΕ

Όπως πολλοί από τους ευρωπαίους βόρειους γείτονές της, η φινλανδική κυβέρνηση δεν επιθυμεί ιδιαίτερα την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ένας παραδοσιακός σύμμαχος στην ελεύθερη αγορά συναλλαγών, η Βρετανία είναι επίσης ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος. Στο γύρισμα του αιώνα, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός των φινλανδικών εξαγωγών, κυρίως για το χαρτί και το πετρέλαιο. Τώρα βρίσκεται έκτη στη λίστα, και η Φινλανδία εξάγει τόσο στην Κίνα όσο και στη Βρετανία. Αυτό που επιθυμούμε πάνω από όλα, δήλωσε φινλανδός αξιωματούχος, είναι η ενότητα στους κόλπους της Ευρώπης των 27.

Γαλλία: Αποφυγή «μολύνσεων», κανονιστικού ανταγωνισμού, διατήρηση των δομών της ΕΕ

Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε η Γαλλία θα υπερασπιστεί τα «συστημικά» συμφέροντα στις συνομιλίες για το Brexit. Αυτό σημαίνει την αποφυγή τυχόν διάλυσης του ευρωπαϊκού συστήματος ή «μετάδοσης» του Brexit σε άλλες χώρες.

Η Γαλλία έχει επίσης επικεντρωθεί στο μέλλον των ευρωπαίων κατασκευαστών, όπως η Airbus, όπου «το σύνολο του οικονομικού μοντέλου βασίζεται στην πιο πλήρη ρευστότητα των σύνθετων υλικών από ποτέ». Το θέμα της αλιείας είναι επίσης θέμα που ανησυχεί τους Γάλλους.

Γερμανία: Η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς

Η γερμανική θέση συνοψίζεται με λίγα λόγια: «Μην περιμένετε επιλεκτικές διαπραγματεύσεις» (“Keine Rosinenpickerei”)

Η Μέρκελ αναφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά σε ομιλία της αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποχώρηση της χώρας, και τόσο η καγκελάριος όσο και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της έχουν φροντίσει να το επαναλαμβάνουν από τότε με κάθε ευκαιρία. «Αν αποδειχθεί ότι είναι δυνατόν [για το Ηνωμένο Βασίλειο] για να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, τότε η ενιαία αγορά ως τέτοια θα τεθεί πολύ γρήγορα σε κίνδυνο ... γιατί κάθε χώρα θα θέλει να διαπραγματεύεται επιλεκτικά», είπε η Μέρκελ στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο.

Απέναντι στις κομματικές γραμμές του Βερολίνου υπάρχει μια ισχυρή αντίδραση ενάντια σε αυτό που αξιωματούχοι αξιολογούν ως βρετανικές απαιτήσεις για να αποκομίσουν τα οφέλη από την διακίνηση των υπηρεσιών, των αγαθών, των κεφαλαίων της ΕΕ, αλλά και καταργώντας την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος φόβος του Βερολίνου είναι ότι πιθανόν και άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ μπορεί να αντιγράψουν τους Βρετανούς και να αρχίσουν να απαιτούν ειδικές συμφωνίες, από ότι οι επιπτώσεις ενός «σκληρού Brexit» στη γερμανική οικονομία.

Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Βρετανία θα βρεθεί σε δεινή θέση μετά την αποχώρηση της από ό,τι η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ΕΕ των 27 με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία είναι ένας εμπορικός γίγαντας, όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα», δήλωσε γερμανός διπλωμάτης.

Μια γυναίκα που αντιτίθεται στο Brexit διαμαρτύρεται έξω απο το Ουέστμίνστερ
Μια γυναίκα που αντιτίθεται στο Brexit διαμαρτύρεται έξω απο το Ουέστμίνστερ

Ελλάδα: Δικαιώματα των πολιτών

Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα κρατά κλειστά τα χαρτιά της στο θέμα του Brexit. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προβεί σε δημόσιες δηλώσεις ή να ανακοινώσεις για το Brexit. Η Αθήνα λέει ότι περιμένει από το Λονδίνο να καταθέσει επίσημα το άρθρο 50 και μετά θα πάρουν όλα τον δρόμο τους σε συνεργασία βεβαίως με μία ειδική ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, όμως το θέμα της συζήτησης ήταν η Κύπρος (όπου το Λονδίνο είναι ένας από τους εγγυητές) και όχι το Brexit.

Ουγγαρία: Τα δικαιώματα των πολιτών, η χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η Ουγγαρία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Βρετανίας μεταξύ των 27.

Οπως έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα Ούγγροι αξιωματούχοι, η Βουδαπέστη προτιμά ένα «μαλακό διαζύγιο», απορρίπτοντας την λογική της τιμωρίας. Εκτιμούν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση των Βρετανών, αν και το συμφέρον της Ουγγαρίας είναι η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ουγγαρίας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των Ούγγρων πολιτών που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να βρεθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα ανανεώσει «αυτόματα» τις άδειες παραμονής των Ούγγρων υπηκόων στη Βρετανία, μετά το Brexit.

Ιρλανδία: Η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, η διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης

Στόχος του Δουβλίνου είναι η διατήρηση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία και η αποφυγή ενδεχόμενης καταστροφής του εμπορίου μεταξύ της οικονομίας των δύο χωρών, τα μεγέθη της οποίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα μπορούσε να καταστεί αποσταθεροποιητικός παράγοντας..

Οι κάτοικοι του Βορρά οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν είτε την ιρλανδική, είτε τη βρετανική υπηκοότητα. Θέλουν να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις στους Ιρλανδούς πολίτες.

Το Δουβλίνο έχει αναλάβει έναν διπλωματικό αγώνα εν όψει των διαπραγματεύσεων του Brexit στέλνοντας αντιπροσωπείες σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, παρά τις στενές σχέσεις με τη Βρετανία, το Δουβλίνο παραμένει στο πλευρό της ΕΕ.

Ιταλία: Δικαιώματα των πολιτών, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, προϋπολογισμός της ΕΕ, το μέλλον των οργάνων της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Κύριο μέλημα της Ρώμης είναι τα δικαιώματα των πολιτών». Αυτό κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Ζεντιλόνι στη συνάντηση που είχε με την Μέι τον Φεβρουάριο στο Λονδίνο.

Σημαντικές είναι και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μια επιθετική βρετανική δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος περιέγραψε τις προτεραιότητες της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το μέλλον των οργανισμών της ΕΕ που εδράζονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, τον οποίο ελπίζει να φιλοξενήσει το Μιλάνο μετά το Brexit.

Λετονία: Εμπόριο, Δικαιώματα των πολιτών, χρηματοδότηση της ΕΕ

Η Λετονία ανησυχεί κυρίως για τη διατήρηση εμπορικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριζε ενεργά τις φιλελεύθερες αξίες στην αγορά. Μετά την οικονομική κρίση της ΕΕ το 2008, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις πιο δραστήριες χώρες στην ΕΕ, συνέβαλε στην ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, διατείνονται αξιωματούχοι της χώρας. Μεριμνούν επίσης και για τους 80.000 Λετονούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαντικό ρόλο παίζει και το Ταμείο Συνοχής, καθώς η χώρα είναι αποδέκτης μεγάλων χρηματοδοτικών κεφαλαίων, τα οποία φυσικά δεν θέλει να δει να μειώνονται.

Λιθουανία: χρηματοδότηση, ιδίως των ταμείων συνοχής, δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ

Τα ζητήματα που διακυβεύονται για τη Λιθουανία είναι τα δικαιώματα των πολιτών τους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οικονομικά της ΕΕ, καθώς και η ασφάλεια και η άμυνα, όπως τα περιέγραψε ανώτερος διπλωμάτης από τη χώρα της Βαλτικής στις Βρυξέλλες.

Η χώρα έχει περίπου 200.000 πολίτες (οκτώ τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού) που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ως εκ τούτου, επιθυμεί να διατηρήσει τη συνεργασία που έχει με το Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την άμυνα.

Μια ακόμη... αυτοσχέδια Τερίσα Μέι διαμαρτύρεται για το Brexit της χώρας της
Μια ακόμη... αυτοσχέδια Τερίσα Μέι διαμαρτύρεται για το Brexit της χώρας της

Λουξεμβούργο: Να διατηρηθεί ως οικονομικό κέντρο

Το Λουξεμβούργο θέλει ένα κομμάτι από την πίτα των βρετανικών επιχειρήσεων μετά το Βrexit και επιθυμεί να διασφαλίσει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να παίζει με τους ρυθμιστικούς κανόνες, έτσι ώστε οι δικές του εταιρείες να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Η μικρή αυτή χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση της ευρωζώνης για τη διεθνή διαχείριση της περιουσίας των ιδιωτικών τραπεζών, διαθέτοντας πάνω από 400 δισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία.

Μάλτα: η ενότητα της Ευρώπης των 27, αξιοποίηση στο έπακρο των ευκαιριών του Brexit

Ως μέλος της Κοινοπολιτείας και πρώην αποικία, η Μάλτα έχει μακρά ιστορία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αντανακλάται στο γεγονός ότι η αγγλική γλώσσα ομιλείται ευρέως. Υπάρχει ισχυρή πολιτιστική συγγένεια με τη Βρετανία, αν και οι Μαλτέζοι βλέπουν μία ευκαιρία στο Brexit. Με δεδομένο το κλίμα και τη γλώσσα, η Μάλτα είναι σε θέση να «αρπάζει» τις επιχειρήσεις από το Λονδίνο, ειδικά τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες που θα χρειασθεί να ανοίξουν θυγατρικές στο εσωτερικό της ΕΕ.

Είναι μια ιστορική ειρωνεία, αλλά και θλιβερή διαδικασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η χώρα που υποστήριζε έντονα την ένταξη της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ολλανδία: Τα δικαιώματα των πολιτών, εμπορικός προϋπολογισμός της ΕΕ

Αν και η Ολλανδία αυτή την εποχή βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, προτεραιότητά της παραμένει η προστασία των πολιτών καθώς και το εμπόριό της, δεδομένου ότι η Ολλανδία έχει το υψηλότερο επίπεδο εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο από όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από την Ιρλανδία.

Πολωνία: Τα δικαιώματα των πολιτών, η χρηματοδότηση της ΕΕ

Πολίτες και χρήματα, με αυτήν την σειρά ανησυχεί η Πολωνία για το Βrexit

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι περισσότεροι από 800.000 Πολωνοί ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που τους καθιστά τη μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών στη Βρετανία και τα πολωνικά την δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα. Αυτό δημιουργεί τεράστιο κίνητρο για την κυβέρνηση της Βαρσοβίας. Να προσέξει δηλαδή τους συμπατριώτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο - άνθρωποι που μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές στην Πολωνία, στέλνουν χρήματα πίσω στη χώρα και οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν οικογένειες στην Πολωνία. Ωστόσο, η Βαρσοβία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα έχει χωριστές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το θέμα.

Στη συνέχεια υπάρχει το χρήμα. Η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, και πλέον ανησυχεί ότι μετά το Brexit ο προϋπολογισμός θα είναι σημαντικά μικρότερος. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχει κάποια περιθώρια ελιγμών με την Πολωνία, χάρη στις ανησυχίες της χώρας για τη Ρωσία και το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως ένα μία από τις πλέον ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής όμως, η Βαρσοβία ευθυγραμμίζεται με την υπόλοιπη ΕΕ.

Πορτογαλία: Τα δικαιώματα των πολιτών, η άμυνα, η ασφάλεια, ο προϋπολογισμός της ΕΕ

Η Πορτογαλία είναι έντονα φιλοευρωπαϊκή όσο και ατλαντική. Ωστόσο η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, όπως προβλέπει το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Στο θέμα του Brexit ευθυγραμμίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ έχει ήδη αναπτύξει στενές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες του νότου. Έχει ανάγκη την Ευρώπη για την διακίνηση των πολιτών, την άμυνά της, και την ασφάλεια.

Ρουμανία: Τα δικαιώματα των πολιτών, η χρηματοδότηση της ΕΕ, καλές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο

Η διαπραγματευτική στρατηγική της Ρουμανίας επικεντρώνεται στη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει καμία διάκριση μεταξύ των πολιτών της ΕΕ (ή μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου) κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση επιθυμεί το ζήτημα των κεκτημένων δικαιωμάτων για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οικονομική τακτοποίηση να αντιμετωπιστούν κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, και μόνο μετά την επαρκή πρόοδο που θα σημειωθεί για τα ζητήματα αυτά.

Σλοβακία: Τα δικαιώματα των πολιτών, καλές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, η χρηματοδότηση της ΕΕ

Η Σλοβακία έγινε είδηση το Σεπτέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δίνοντας συνέντευξη στους Financial Times είπε ότι η ΕΕ θα κάνει το Brexit «πολύ οδυνηρό». Το μήλον της έριδος στην περίπτωση αυτή, είναι τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία. Επί του παρόντος εκτιμάται ότι περίπου 75.000 Σλοβάκοι ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σλοβενία: Οι υποχρεώσεις του Λονδίνου στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Για την Λιουμπλιάνα, υπάρχει μια υπερισχύουσα προτεραιότητα - η εξασφάλιση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποπληρώσει τις οφειλές του.

Η μεγαλύτερη ανησυχία της χώρας είναι να γίνει μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η Σλοβενία έχει ευθυγραμμιστεί με το μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, τη Γερμανία, και θα σταθεί στο πλευρό του Βερολίνου υπογραμμίζοντας τη σημασία της «μη κατακερματισμένης» ενιαίας αγοράς.

Ισπανία: Τα δικαιώματα των πολιτών, εμπορικές συμφωνίες, Γιβραλτάρ, Σκωτία

Σταθερά φιλοευρωπαϊκή χώρα, ο στόχος της Ισπανίας είναι η ΕΕ να ξεπεράσει το τραύμα του Brexit με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που σημαίνει ότι η Μαδρίτη δεν θα σπάσει την διαπραγματευτική πειθαρχία των 27 κρατών-μελών. «Το πιο σημαντικό ενδιαφέρον τώρα είναι η ενότητα της Ευρώπης και η συνέχεια της διαδικασίας ολοκλήρωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του στην El País. Η Ισπανία όμως αποτελεί την μοναδική περίπτωση χώρας όπου σε αυτήν ζουν περισσότεροι Βρετανοί, παρά Ισπανοί στη Βρετανία. Επισήμως έχουν καταγραφεί περίπου 300.000 βρετανοί πολίτες, ενώ πάνω από 18 εκατ. Βρετανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ισπανία για διακοπές. Πρόκειται λοιπόν για «ζεστό χρήμα» που δεν θέλει να χάσει με τίποτα η Ισπανία. Επίσης, η Βρετανία αποτελεί τον τέταρτο σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ισπανίας, ενώ στη Βρετανία εδράζουν πολλές ισπανικές εταιρίες όπως η Banco Santander, η Telefónica και η Iberdrola. Εξάλλου, τα θέματα του Γιβραλτάρ και της Σκωτίας απασχολούν την Ισπανία. Η Ισπανία δεν θέλει να τεθεί καθόλου το θέμα του Γιβραλτάρ στις διαπραγματεύσεις του Brexit. Επιθυμεί επίσης, το θέμα με το βρετανικό υπερπόντιο αυτό έδαφος που βρίσκεται στο υπογάστριό της,να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε διμερές επίπεδο μεταξύ Λονδίνου και Μαδρίτης. Στην περίπτωση της Σκωτίας, προτεραιότητα της Ισπανίας είναι να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία ειδική μεταχείριση από την ΕΕ έτσι ώστε να μην ενθαρρυνθούν οι αυτονομιστές στην Καταλονία.

Σουηδία: Προϋπολογισμός της ΕΕ, ενότητα της ΕΕ

Η Στοκχόλμη έχει κάνει σαφές ότι το κόστος του Brexit δεν θα πέσει «στα κεφάλια των σουηδών φορολογουμένων»

Η Σουηδία έχει εκφράσει την άποψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να «αναλάβει τις συνέπειες » του Brexit, έτσι ώστε στον επόμενο προϋπολογισμό τα υπόλοιπα κράτη - μέλη να μην χρειασθεί να συνεισφέρουν περισσότερο ώστε να αντισταθμισθεί η απώλεια των βρετανικών «μετρητών». Δια στόματος υπουργού Οικονομικών, η Στοκχόλμη επιθυμεί ένα «όσο γίνεται μαλακό Brexit» και τη συνέχιση των καλών σχέσεων με τον τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της. Παρότι όμως ιστορικά η Σουηδία αποτελεί στενό σύμμαχο του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα αφήσει τα οικονομικά της συμφέροντα να διαρρήξουν την ενότητα της ΕΕ. Μπορεί το Λονδίνο να ήλπιζε σε μία ειδική μεταχείριση από την Στοκχόλμη, η δεύτερη όμως έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα «βγει έξω» από την επίσημη γραμμή της ΕΕ.

Πηγή: Politico

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΔΩΣΕ ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 08 Αυγ 2020 | 16:02

Σαφές μήνυμα Βέμπερ: Η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα

Η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα ανέφερε ο Μάνφρεντ Βέμπερ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Αυγ 2020 | 13:11

Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ προς Τουρκία: Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο καλεί την Τουρκία ο Ζοζέπ Μπορέλ

ΝΙΚΗΤΗΣ ΞΑΝΑ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ 02 Αυγ 2020 | 19:23
ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΠΡΙΝ 70 ΧΡΟΝΙΑ O ΘΕΣΜΟΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ 30 Ιουλ 2020 | 13:22

GP Μ. Βρετανίας: Επιστροφή στο σπίτι

H ατμόσφαιρα δεν αλλάζει, όποιες κι αν είναι οι στροφές.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ 30 Ιουλ 2020 | 12:33

Λύθηκε το μυστήριο του Στόουνχετζ - Από που μετέφεραν τους ογκόλιθους

Το μυστήριο της μεταφοράς των ογκόλιθων του Στόουνχετζ λύθηκε. Πως κατασκευάστηκε το διάσημο νεολιθικό μνημείο.

ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙΣΙΡ 28 Ιουλ 2020 | 10:11

Βρετανία: Δημοπρατήθηκε κασελάκι με σύνεργα εξόντωσης... βρυκόλακα [εικόνες]

Ένα περίτεχνο κασελάκι με σύνεργα για την εξόντωση βρυκόλακα κατακυρώθηκε σε αγοραστή μετά από διαδικτυακή δημοπρασία.

ΣΠΑΝΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 27 Ιουλ 2020 | 21:43

Κορονοϊός: Γάτος βρέθηκε θετικός στη Βρετανία - Το πρώτο κατοικίδιο στη χώρα που μολύνθηκε

Σύμφωνα με τις Αρχές δεν υπάρχει απόδειξη πως ο γάτος μπορεί να μεταδώσει την κορονοϊό στον άνθρωπο

ΕΩΣ ΤΙΣ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 26 Ιουλ 2020 | 15:29

Κορονοϊός: Ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων στην Ισπανία - Ακυρώνει τα ταξίδια στην ηπειρωτική χώρα η TUI

H TUI ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα πακέτα διακοπών της στην ηπειρωτική Ισπανία έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου, μετά τα μέτρα που έλαβε η Βρετανία.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ 25 Ιουλ 2020 | 21:29

Βρετανία: Σε 15νθήμερη καραντίνα θα μπαίνουν οι ταξιδιώτες από την Ισπανία

"Δεύτερο κύμα της Covid-19 εκεί οδήγησε στην απόφαση να αφαιρεθεί η Ισπανία από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών", έγραψε η εφημερίδα Sunday Times.

24 Ιουλ 2020 | 13:33

Βρέχει λεφτά, προσοχή στις "σφαλιάρες"!

Όταν βρέχει εύκολα λεφτά, η χρεοκοπία παραμονεύει στην γωνία…

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ 24 Ιουλ 2020 | 12:44

Τέλος στη διατλαντική διαμάχη Γαλλίας - ΗΠΑ - ΕΕ: Η Airbus έκανε την τελική της παραχώρηση

Η Airbus έκανε την κίνηση για τον τερματισμό της διατλαντική διαμάχης Γαλλία-ΗΠΑ-ΕΕ.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 21 Ιουλ 2020 | 11:58

Σύνοδος Κορυφής:Το παρασκήνιο της ιστορικής συμφωνίας των 750 δισ. ευρώ - Νέο "σχέδιο Μάρσαλ" μετά την πανδημία

Μετά απο διαπραγματεύσεις 90 ωρών οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιουλ 2020 | 11:57

Χαρίτσης για Σύνοδο Κορυφής: Οι σκληροί του Βορρά επέβαλαν τους όρους τους

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής προκύπτει σημαντική μείωση των επιδοτήσεων.