Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ημίμετρα για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που αναγνώρισαν ότι θα ενταθεί σημαντικά & επικίνδυνα και θα παραμείνει για χρόνια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό

Εν μέσω έντονων διαφωνιών και ανταλλαγής «πυρών» οι Eυρωπαίοι ηγέτες επιχείρησαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να δώσουν λύσεις στην προσφυγική κρίση, αλλά δυστυχώς αποδείχθηκαν πολύ λίγοι, όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, ενώ οι αναλυτές σημειώνουν ότι η μεταναστευτική κρίση, μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του ευρώ απ' ό,τι η Ελλάδα

Guardian

Οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ, σε μια προσπάθεια να θάψουν μήνες της αμοιβαίας λασπολογίας σχετικά με την μεγαλύτερη προσφυγικής κρίσης στην ιστορία της ΕΕ, αλλά απέτυχε να καταλήξει σε κοινές πολιτικές, εν μέσω ενδείξεων ότι δεν ήταν σε θέση να περιορίσουν και να διαχειριστούν το έκτακτο της κατάστασης, σημειώνει ο Guardian.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό


H έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε λίγα και επέλεξε να ρίξει χρήματα σε φορείς παροχής βοήθειας και στις χώρες διέλευσης που φιλοξενούν τα εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία και να εντείνουν τις διαδικασίες ταυτοποίησης στην Ιταλία και την Ελλάδα μέχρι το Νοέμβριο.

Η έκκληση στις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο των συνόρων στην Ελλάδα - το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Μέση Ανατολή - έπεσε στο κενό. Ο πρόεδρος της Συνόδου έκανε κριτική τόσο στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και στην Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ προειδοποίησε ότι η κρίση των προσφύγων χειροτερέψει προτού βελτιωθεί.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό - εικόνα 2

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε: «Το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων και των μεταναστών δεν έχει έρθει ακόμη», τονίζει ο Guardian χαρακτηριστικά.

WSJ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν χθες με στόχο τη διάσωση της σφυροκοπημένης αξιοπιστίας τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, συμφωνώντας σε μέτρια μέτρα για την αντιμετώπιση μιας πρόκλησης που αναγνώρισαν ότι θα ενταθεί σημαντικά και επικίνδυνα και θα παραμείνει για χρόνια, σχολιάζει η Wall Street Journal.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό - εικόνα 3


Η σύνοδος κορυφής ακολούθησε εβδομάδες «μαχών» στην ΕΕ για ένα σχέδιο υποχρεωτικής μετεγκατάστασης 120.000 μεταναστών που ήδη ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.

Αλλά αυτός ο αριθμός, που προκάλεσε τόσες συγκρούσεις, έχει επισκιαστεί από τον αριθμό των προσφύγων, που τώρα εκτιμούν οι κυβερνήσεις ότι θα αναζητήσουν καταφύγιο στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό - εικόνα 4

Περισσότεροι από 500.000 μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος. Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι αναμένονται «εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και μόνο, για να μην αναφέρουμε το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία». Οπως είπε, η ΕΕ πρέπει να καλύψει τα εξωτερικά της σύνορα. «Χωρίς την ανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων μας, δεν έχουμε καμία πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα αποτελεσματικά», τόνισε

FT

Η διάκριση των προσφύγων από τους μετανάστες, ο διαμοιρασμός τους σε όλη την ήπειρο και η ενσωμάτωσή τους είναι ανάμεσα στους πολλούς στόχους που πρέπει να επιτύχει η Ευρώπη. Οι σύμμαχοί της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σημειώνει ο Martin Wolf σε άρθρο του στους Financial Times.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό - εικόνα 5

Οπως σημειώνει, «τώρα έρχονται δύο εξαιρετικά δύσκολα έργα. Το πρώτο είναι να έρθει μια κάποια σταθερότητα στις αποσταθεροποιημένες χώρες. Για τους Ευρωπαίους, μεγαλύτερης σημασίας είναι η Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη. Και, κατά τον ίδιο τρόπο, οι Ευρωπαίοι είναι απαραίτητο τουλάχιστον να προσπαθήσουν να σταματήσουν την εμπορία ανθρώπων από τη ρίζα της. Αυτό θα απαιτήσει ένα συνδυασμό διπλωματίας και εξαναγκασμού. Αν οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοί να κάνουν ένα μεγάλο μέρος όλων αυτών, θα παραμείνουν στο έλεος των γεγονότων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να παίξουν έναν πιο αποτελεσματικό ρόλο ως παραγωγοί τάξης, όχι αταξίας, σε σχέση με το ρόλο τους από το 2001 και μετά.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό - εικόνα 6

Οι Ευρωπαίοι θέλουν απλά να τους αφήσουν στην ησυχία τους. Αλλά η ΕΕ ζει σε έναν κόσμο χάους. Χρειάζεται να βρει έναν τρόπο να τα βγάλει πέρα, πέραν του να γίνει ένα φρούριο που αφήνει τους απελπισμένους να χάνονται πάνω στις άμυνές της. Έχει ανάγκη από μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στρατηγική. Ναι, αυτή τη φορά τα αδύνατα θα πρέπει να γίνουν δυνατά».

Nomura

Μια διαφωνία σχετικά με την προσφυγική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική πολιτική κρίση, που μπορεί να οδγηγήσει στη διάλυση της Ε.Ε. και του ευρώ, σημειώνει η Nomura σε νεά ανάλυσή της. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το επίκεντρο αυτής της κρίσης δεν θα είναι απαραίτητα η Ελλάδα.

Οπως σημειώνει, οι εικόνες πλήθους προσφύγων να απειλούν να συντρίψουν την ασφάλεια στην Ουγγαρία, την Αυστρία και ακόμη και στο Καλέ, έχουν τη δυναμική να επανακαθορίσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό - εικόνα 7

Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Περαιτέρω πολιτική ενσωμάτωση φαινόταν ένα μη ρεαλιστικό ιδανικό ακόμη πριν ξεσπάσει η προσφυγική κρίση.Τώρα, όμως, η πραγματική πολιτική διχόνοια είναι ένας ακόμη υψηλότερος κίνδυνος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Ιαν 2021 | 23:38

Σύνοδος Κορυφής: Παρέμβαση Μητσοτάκη για επίσπευση αδειοδότησης των εμβολίων - Η πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κοινό "μέτωπο" Μητσοτάκη με Κουρτς και Φρεντέρικσεν υπέρ της επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων - Τι συζητήθηκε για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού

ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 21 Ιαν 2021 | 20:49

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής: Στο "μενού" η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αυτή είναι η ένατη Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγειονομική κρίση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 17 Ιαν 2021 | 20:54

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Eπιφυλακτική η Γαλλία - Πιο θετικός ο Σαρλ Μισέλ - Θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

Το φλέγον ζήτημα θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 29 Δεκ 2020 | 13:38

Χρυσοχοΐδης: Είμαστε θωρακισμένοι απέναντι στον Ερντογάν και τυχόν νέα κρίση στο μεταναστευτικό

"Είμαστε έτοιμοι, είμαστε θωρακισμένοι", τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με το ενδεχόμενο να επιχειρήσει νέα κρίση στο μεταναστευτικό ο Ερντογάν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 23 Ιαν 2021 | 21:46

Ιταλία: Μηνύσεις κατά Pfizer και AstraZeneca προαναγγέλλει ο Τζουζέπε Κόντε

H αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού παραπέμπει στη μείωση του ποσοστού εμβολίων που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα.

Η ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΙΟΥ 23 Ιαν 2021 | 21:00
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ 23 Ιαν 2021 | 19:58

Μπιλ Γκέιτς: Εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού - Η φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter

"Έλαβα την πρώτη δόση αυτή την εβδομάδα και νιώθω υπέροχα" ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας.

40.000 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ 23 Ιαν 2021 | 17:09

Η Ρωσία "φλέγεται" για τον Ναβάλνι: Μαζικές διαδηλώσεις και εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του - Συνελήφθη η σύζυγος του

Η αστυνομία της Ρωσίας προχώρησε σε περισσότερες από 1.000 προφυλακίσεις διαδηλωτών-υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 23 Ιαν 2021 | 15:19

ΗΠΑ: Ο Λάρι Κινγκ έχασε την μάχη με τον κορονοϊό [Εικόνες - Βίντεο]

Νοσηλευόταν από τα τέλη Δεκεμβρίου με κορονοϊό σε νοσοκομείο στο Λος Άντζελες.

ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ ΣΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 23 Ιαν 2021 | 12:19

Πακιστάν: Απίστευτο - 18χρονος σκοτώθηκε από τρένο ενώ πόζαρε για το TikTok [βίντεο]

Ο 18χρονος Χάμζα Ναβίντ περπατούσε κατά μήκος των γραμμών του τρένου, την ώρα που ένας φίλος του τον βιντεοσκοπούσε

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ 23 Ιαν 2021 | 09:32

Κορονοϊός: Ανατροπή από ΠΟΥ - Πολύ νωρίς για συμπεράσματα για τον αν προέρχεται από την Κίνα

"Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι σαφώς υπερβολικά νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα" λέει ο ΠΟΥ

Ο ΤΕΩΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 23 Ιαν 2021 | 09:10

Αρχίζουν τα όργανα για Τραμπ: Η δίκη του στη Γερουσία ξεκινά τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Στην πράξη, αυτό σηματοδοτεί αναβολή της δίκης Τραμπ για δύο εβδομάδες - Aναμενόταν να αρχίσει τη Δευτέρα.

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 23:51

Ολλανδία: "Να γίνουμε πύλη εισόδου του Μπάιντεν στην Ευρώπη" δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε

Η Ολλανδία θέλει να αντικαταστήσει τη Βρετανία ως "πύλη εισόδου" της ΕΕ για τις ΗΠΑ