Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ημίμετρα για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που αναγνώρισαν ότι θα ενταθεί σημαντικά & επικίνδυνα και θα παραμείνει για χρόνια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό

Εν μέσω έντονων διαφωνιών και ανταλλαγής «πυρών» οι Eυρωπαίοι ηγέτες επιχείρησαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να δώσουν λύσεις στην προσφυγική κρίση, αλλά δυστυχώς αποδείχθηκαν πολύ λίγοι, όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, ενώ οι αναλυτές σημειώνουν ότι η μεταναστευτική κρίση, μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του ευρώ απ' ό,τι η Ελλάδα

Guardian

Οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ, σε μια προσπάθεια να θάψουν μήνες της αμοιβαίας λασπολογίας σχετικά με την μεγαλύτερη προσφυγικής κρίσης στην ιστορία της ΕΕ, αλλά απέτυχε να καταλήξει σε κοινές πολιτικές, εν μέσω ενδείξεων ότι δεν ήταν σε θέση να περιορίσουν και να διαχειριστούν το έκτακτο της κατάστασης, σημειώνει ο Guardian.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό


H έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε λίγα και επέλεξε να ρίξει χρήματα σε φορείς παροχής βοήθειας και στις χώρες διέλευσης που φιλοξενούν τα εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία και να εντείνουν τις διαδικασίες ταυτοποίησης στην Ιταλία και την Ελλάδα μέχρι το Νοέμβριο.

Η έκκληση στις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο των συνόρων στην Ελλάδα - το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Μέση Ανατολή - έπεσε στο κενό. Ο πρόεδρος της Συνόδου έκανε κριτική τόσο στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και στην Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ προειδοποίησε ότι η κρίση των προσφύγων χειροτερέψει προτού βελτιωθεί.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό - εικόνα 2

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε: «Το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων και των μεταναστών δεν έχει έρθει ακόμη», τονίζει ο Guardian χαρακτηριστικά.

WSJ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν χθες με στόχο τη διάσωση της σφυροκοπημένης αξιοπιστίας τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, συμφωνώντας σε μέτρια μέτρα για την αντιμετώπιση μιας πρόκλησης που αναγνώρισαν ότι θα ενταθεί σημαντικά και επικίνδυνα και θα παραμείνει για χρόνια, σχολιάζει η Wall Street Journal.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό - εικόνα 3


Η σύνοδος κορυφής ακολούθησε εβδομάδες «μαχών» στην ΕΕ για ένα σχέδιο υποχρεωτικής μετεγκατάστασης 120.000 μεταναστών που ήδη ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.

Αλλά αυτός ο αριθμός, που προκάλεσε τόσες συγκρούσεις, έχει επισκιαστεί από τον αριθμό των προσφύγων, που τώρα εκτιμούν οι κυβερνήσεις ότι θα αναζητήσουν καταφύγιο στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό - εικόνα 4

Περισσότεροι από 500.000 μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος. Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι αναμένονται «εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και μόνο, για να μην αναφέρουμε το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία». Οπως είπε, η ΕΕ πρέπει να καλύψει τα εξωτερικά της σύνορα. «Χωρίς την ανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων μας, δεν έχουμε καμία πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα αποτελεσματικά», τόνισε

FT

Η διάκριση των προσφύγων από τους μετανάστες, ο διαμοιρασμός τους σε όλη την ήπειρο και η ενσωμάτωσή τους είναι ανάμεσα στους πολλούς στόχους που πρέπει να επιτύχει η Ευρώπη. Οι σύμμαχοί της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σημειώνει ο Martin Wolf σε άρθρο του στους Financial Times.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό - εικόνα 5

Οπως σημειώνει, «τώρα έρχονται δύο εξαιρετικά δύσκολα έργα. Το πρώτο είναι να έρθει μια κάποια σταθερότητα στις αποσταθεροποιημένες χώρες. Για τους Ευρωπαίους, μεγαλύτερης σημασίας είναι η Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη. Και, κατά τον ίδιο τρόπο, οι Ευρωπαίοι είναι απαραίτητο τουλάχιστον να προσπαθήσουν να σταματήσουν την εμπορία ανθρώπων από τη ρίζα της. Αυτό θα απαιτήσει ένα συνδυασμό διπλωματίας και εξαναγκασμού. Αν οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοί να κάνουν ένα μεγάλο μέρος όλων αυτών, θα παραμείνουν στο έλεος των γεγονότων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να παίξουν έναν πιο αποτελεσματικό ρόλο ως παραγωγοί τάξης, όχι αταξίας, σε σχέση με το ρόλο τους από το 2001 και μετά.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό - εικόνα 6

Οι Ευρωπαίοι θέλουν απλά να τους αφήσουν στην ησυχία τους. Αλλά η ΕΕ ζει σε έναν κόσμο χάους. Χρειάζεται να βρει έναν τρόπο να τα βγάλει πέρα, πέραν του να γίνει ένα φρούριο που αφήνει τους απελπισμένους να χάνονται πάνω στις άμυνές της. Έχει ανάγκη από μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στρατηγική. Ναι, αυτή τη φορά τα αδύνατα θα πρέπει να γίνουν δυνατά».

Nomura

Μια διαφωνία σχετικά με την προσφυγική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική πολιτική κρίση, που μπορεί να οδγηγήσει στη διάλυση της Ε.Ε. και του ευρώ, σημειώνει η Nomura σε νεά ανάλυσή της. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το επίκεντρο αυτής της κρίσης δεν θα είναι απαραίτητα η Ελλάδα.

Οπως σημειώνει, οι εικόνες πλήθους προσφύγων να απειλούν να συντρίψουν την ασφάλεια στην Ουγγαρία, την Αυστρία και ακόμη και στο Καλέ, έχουν τη δυναμική να επανακαθορίσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Τι κάνει και τι δεν κάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό - εικόνα 7

Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Περαιτέρω πολιτική ενσωμάτωση φαινόταν ένα μη ρεαλιστικό ιδανικό ακόμη πριν ξεσπάσει η προσφυγική κρίση.Τώρα, όμως, η πραγματική πολιτική διχόνοια είναι ένας ακόμη υψηλότερος κίνδυνος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΗΓΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Ιαν 2022 | 18:41

Νόβακ Τζόκοβιτς: Σε μοναστήρι στο Μαυροβούνιο μετά την απέλαση από την Αυστραλία [εικόνες]

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αποφάσισε να επισκεφτεί ένα μοναστήρι στο Μαυροβούνιο, ώστε να βρει την ηρεμία του μετά τη μεγάλη περιπέτεια και τη απέλασή του από την Αυστραλία.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 22 Ιαν 2022 | 13:46

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Προβάδισμα Μακρόν στον α' γύρο - Τι δείχνουν τα γκάλοπ για τον β'

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στην πρόθεση ψήφου, θα κέρδιζε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όποιος και αν ήταν ο αντίπαλός του.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 22 Ιαν 2022 | 09:48

Χαμός σε αεροπλάνο των ΗΠΑ: Ιρλανδός αρνήθηκε να φορέσει μάσκα και... κατέβασε το εσώρουχό του

Ο άνδρας αρνούνταν να φορέσει μάσκα και επιτέθηκε στο πλήρωμα του αεροσκάφους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΕΞ 22 Ιαν 2022 | 00:19

Σε τεντωμένο σχοινί η Ουκρανία: "Αν μας αγνοήσετε θα έχετε τις πλέον σοβαρές συνέπειες" - Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ

Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας - Οι εγγυήσεις που ζητά το Κρεμλίνο για Ουκρανία και ΝΑΤΟ.

ΛΟΓΩ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 21 Ιαν 2022 | 22:53

Γερμανία: Η Μέρκελ αρνήθηκε πρόσκληση σε δείπνο από τον νέο πρόεδρο του CDU

Η σχέση του Μερτς με την Μέρκελ υπήρξε από παλιά τεταμένη, καθώς ήταν εκείνη που είχε επικρατήσει στην εσωκομματική διαμάχη για να γίνει αργότερα Καγκελάριος.

21 Ιαν 2022 | 20:33

Ποινές φυλάκισης σε συμβούλους του Σαρκοζί για στημένες δημοσκοπήσεις

Γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα δύο πρώην υψηλόβαθμους συμβούλους του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί

JAVELIN ΚΑΙ STINGER 21 Ιαν 2022 | 20:22

Στα άκρα η ένταση στην Ουκρανία: Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία στέλνουν πυραύλους με την "άδεια" των ΗΠΑ

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους

ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ Η ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ 21 Ιαν 2022 | 17:36

Ράκος η Αντέλ: Ζήτησε συγγνώμη οκτώ φορές με λυγμούς γιατί ακύρωσε την τουρνέ της - Οι συνεργάτες της έχουν κορονοϊό

Λύγισε η Αντέλ και με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την ακύρωση της τουρνέ της λόγω κορονοϊού

ΚΡΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ 21 Ιαν 2022 | 17:17

Βρετανία: Εξαντλημένοι οι υγειονομικοί παραιτούνται μαζικά - Χιλιάδες φεύγουν γιατί δεν αντέχουν άλλο

Τα βρετανικά νοσοκομεία "βουλιάζουν" υπό την πίεση της πανδημίας ενώ χιλιάδες υγειονομικοί επιλέγουν την οδό της παραίτησης

ΜΕΡΟΣ Β' ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 21 Ιαν 2022 | 15:33

Συνάντηση Μπλίνκεν- Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία διαβεβαίωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αλλά ο Μπλίνκεν δεν τον πιστεύει

Ο διάλογος παραμένει ανοιχτός, είπε μετά τις συνομιλίες με τον Άντονι Μπλίνκεν ο Σεργκέι Λαβρόφ. Οι συνομιλίες είναι πιθανόν να επαναληφθούν τον επόμενο μήνα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 14:59

Αποκαλύψεις για το παλάτι του Πούτιν: Εχει μέχρι και αίθουσα για pole dancing, πισίνα και καζίνο [εικόνες- βίντεο]

Ένα χρόνο μετά την τελευταία σύλληψή του νούμερο 1 αντιπάλου του προέδρου της Ρωσίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφικά ντοκουμέντα για το πώς ζει ο Πούτιν.

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ 21 Ιαν 2022 | 12:16

Τον γύρο του κόσμου "σόλο" έκανε 19χρονη- Έγινε η νεότερη πιλότος που το κατάφερε

Νέο ρεκόρ γύρου του κόσμου με αεροπλάνο έκανε μια 19χρονη που γίνεται πλέον η νεότερη πιλότος που κάνει αυτό το επίτευγμα.

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΓΚΡΑΜΙ 21 Ιαν 2022 | 10:53

Πέθανε ο θρύλος της ροκ Meat Loaf - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

O Meat Loaf έγινε ιδιαίτερα γνωστός για την τριλογία δίσκων Bat Out of Hell.