Τι πιστεύουν οι Ισπανοί για τους πολιτικούς και την πολιτική;

Tι δείχνει το βαρόμετρο του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι πιστεύουν οι Ισπανοί για τους πολιτικούς και την πολιτική;

H πολιτική, ως ειδική έννοια, επιστρέφει ως το κατ' εξοχήν μεγαλύτερο πρόβλημα στη συνείδηση των Ισπανών πολιτών, πίσω μόνον από την ανεργία. Εν μέσω εντατικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα μέτωπα, ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης το βαρόμετρο του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) για τον μήνα Ιούνιο καταδεικνύει πως το 32,1% των πολιτών της χώρας ανησυχεί για την πολιτική κατάσταση. Το ποσοστό αυτό (κατά τέσσερις μονάδες υψηλότερο από τον περασμένο μήνα) αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο του από το 1985.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του CIS, το 62,5% (64,6% τον Μάιο) ανησυχεί πρωτίστως για την ανεργία, ακολουθεί η περίσκεψη για την πολιτική (32,1%) και ακολουθεί η κατήφεια για την διαφθορά, που παρέμεινε στο ίδιο ποσοστό του 25,.7%.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1-11 Ιουνίου, αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές-δημοτικές-περιφερειακές εκλογές, η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους Ισπανούς πολίτες είναι η οικονομική κατάσταση, με 25,4%, ενώ μακράν ακολουθούν η δυσαρέσκεια για την κατάσταση στον τομέα της υγείας και για την ποιότητα της εργασίας, με 15,8%. Σταθερά, η μετανάστευση αποτελεί αιτία για να συνοφρυώνει το 11,3% των Ισπανών, ενώ η κατάσταση στην Καταλονία απασχολεί το 9,9% εξ αυτών (ποσοστό χαμηλότερο κατά μία μονάδα από τον προηγούμενο μήνα). Κλείνουν τον κατάλογο των προβληματισμών για τον πληθυσμό, οι συντάξεις (9,5%), η παιδεία (7,1%) και η βία κατά των γυναικών (6,7%).

Από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας του CIS, προκύπτει πως η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τους κυβερνώντες τους έχει επιδεινωθεί από τις εκλογές της 26ης Μαΐου κι εντεύθεν, καθώς έχει μειωθεί κατά 1,8% το ποσοστό όσων κρίνουν «καλή, ή πολύ καλή» την πολιτική σκηνή (από το 9,9 στο 8,1%), ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε κατά 1,.6% το ποσοστό όσων την κρίνουν «κακή, ή πολύ κακή» (από 52,8 στο 54,4%).

Αντίστοιχα έχει μειωθεί κατά 2,8 μονάδες η αντίληψη των Ισπανών πως η κατάσταση θα βελτιωθεί (20,6%), ενώ παράλληλα αυξήθηκε η αντίληψη πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί (από 38,2% στο 42,7%). Απεναντίας βελτιωμένη είναι η αντίληψη για τις οικονομικές προσδοκίες, καθώς μειώθηκε από το 43,4 στο 39,.8% το ποσοστό όσων την κρίνουν «κακή, ή πολύ κακή», και αυξήθηκε από το 7,6 στο 9,1% το ποσοστό όσων την κρίνουν «καλή, ή πολύ καλή». Περίπου στα ίδια ποσοστά παρέμεινε η προσμονή ότι θα πάει καλύτερα (22,2%), ενώ μειώθηκε ελάχιστα (από 21.9 στο 21,8%) η γνώμη ότι θα πάει χειρότερα.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η καταβαράθρωση της εικόνας των πολιτικών στα μάτια των πολιτών ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες στα ποσοστά των κομμάτων σε ενδεχόμενη αποτυχία να σχηματισθεί κυβέρνηση και να επαναληφθούν οι εκλογές. Άλλωστε το τέλμα στις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση και η προοπτική μίας ακυβερνησίας, αποτελεί τον κύριο λόγο της δυσαρέσκειας της κοινωνίας των πολιτών, μαζί με την αδυναμία των πολιτικών να αντιμετωπίσουν επαρκώς την οικονομική κρίση.

Με βάση την εικόνα που προκύπτει από την έρευνα του CIS, το κόμμα με τις καλύτερες προοπτικές σε περίπτωση που επαναληφθούν οι εκλογές είναι οι Σοσιαλιστές του PSOE, ενώ αντίστοιχα τα στοιχεία αυτά εντείνουν την πίεση στους Podemos: εάν ο ηγέτης τους Πάβλο Ιγκλέσιας επιμείνει στις αξιώσεις του να μπει στην κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τον Πέδρο Σάντσεθ, τότε τον αναμένει μία ακόμη μεγαλύτερη εκλογική πτώση.

Το PSOE κερδίζει άλλες τρεις μονάδες, σε σχέση με τον Μάιο, στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Podemos χάνουν πάνω από 2,5 μονάδες (έως το 12,7%). Οι Σοσιαλιστές μάλιστα θα έχουν 10 μονάδες πάνω από το εκλογικό τους ποσοστό του Απριλίου (του 28,.68%) και 25 μονάδες περισσότερες από το δεύτερο κόμμα, τους κεντροδεξιούς Ciudadanos (15,8%). Μάλιστα, η παράταξη του Ιγκλέσιας υποχωρεί και στα εκλογικά του ποσοστά κατά μία μονάδα και πλέον. Το συντηρητικό ποσοστό κερδίζει δύο μονάδες (13,7%), όμως εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το εκλογικό του αποτέλεσμα του Απριλίου. Επίσης, συνεχίζεται η πτώση του ακροδεξιού Vox, που πιστώνεται μόλις 5,1% (από το 10,26% του Απριλίου).

Μόλις μία δεκαετία πριν, η ανησυχία για τους πολιτικούς μόλις έφθανε το 10% στις σχετικές μετρήσεις. Όμως από το 2009 και δώθε -περίοδος που συμπίπτει με τη μεγάλη κρίση-- το ποσοστό αυτό έχει αρχίσει να παίρνει την ανιούσα και απ' ότι φαίνεται δεν σταματά τον ανήφορό του.

φωτο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ» 23 Οκτ 2020 | 16:55

Σοκαριστική δήλωση Σάντσεθ: Πάνω από 3 εκατομμύρια Ισπανοί έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Ο "πραγματικός αριθμός" των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό "υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια", δήλωσε ο Σάντσεθ.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 21 Οκτ 2020 | 23:01

Κορονοϊός - Ισπανία: Σε μερικό lockdown μπαίνουν Σαραγόσα και Λα Ριόχα

Μετά τη Μαδρίτη, απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος στη Σαραγόσα και τη Λα Ριόχα της Ισπανίας λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 21 Οκτ 2020 | 20:59

Κορονοϊός-Ισπανία: Η πρώτη χώρα της ΕΕ που έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων

Παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, η Ισπανία διπλασίασε τα κρούσματά της σε μόλις 6 εβδομάδες.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 14 Οκτ 2020 | 21:00

Κορονοϊός: Σοκαριστικά στοιχεία στην Ισπανία - Εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίασης παιδιών από αντισηπτικά τζελ

Ο αριθμός των παιδιών που δηλητηριάστηκαν έπειτα από κατάποση αντισηπτικού τζελ εκτοξεύτηκε στην Ισπανία μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΘΡΟΝΟ 12 Οκτ 2020 | 12:52

Ισπανία: Κατά της βασιλείας το 40% των πολιτών - Οργή για Χουάν Κάρλος

Δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι, βρήκε επίσης ότι το 48% των Ισπανών επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία

10 Οκτ 2020 | 20:20

Πάνω από 1.000 μετανάστες από την Αφρική έφτασαν στα Κανάρια Νησιά

Ο ρυθμός αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία δεν είχε παρατηρηθεί την τελευταία και πλέον δεκαετία.

ΣΕ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 55.093 ΙΤΑΛΟΙ 05 Οκτ 2020 | 20:53

Κορονοϊός: 12.594 μολύνσεις στη Βρετανία σε ένα 24ωρο - Αρνητικό ρεκόρ με συνολικά 800.000 κρούσματα στην Ισπανία

Η Βρετανία καταγράφει χιλιάδες νέες μολύνσεις, Η Ισπανία έγινε η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τα 800.000 κρούσματα κορονοϊού

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 29 Σεπ 2020 | 12:12

Ισπανία: Παράταση μέχρι τις αρχές του 2021 για το πρόγραμμα προσωρινής αναστολής εργασίας

800.000 άνθρωποι συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα βάσει του προγράμματος ERTE, ενώ επελαύνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

ΚΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ 28 Οκτ 2020 | 21:04

Γαλλοτουρκικός "πόλεμος": Το Παρίσι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία - Οργή στην Άγκυρα για το Charlie Hebdo

Οργή στην Άγκυρα για το Charlie Hebdo: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Γάλλος επιτετραμμένος - Το Παρίσι υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας -

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 28 Οκτ 2020 | 17:51

Κορονοϊός: Τιτάνια μάχη με την πανδημία - Νέα μέτρα από Κομισιόν - Μερικό lockdown στη Γερμανία

Λόγω κορονοϊού, σήμερα Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα μέτρα, ενώ η Γερμανία μπαίνει σε μερικό lockdown.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 28 Οκτ 2020 | 16:11

Κορονοϊός: Προειδοποίηση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δύο κρίσιμες εβδομάδες - Νέα μέτρα από Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε για νέα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

"ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ" 28 Οκτ 2020 | 15:07

Νέα "πυρά" Ερντογάν: Ούτε καν θα κοιτάξω το ανήθικο Charlie Hebdo – Θέλουν Σταυροφορίες

Σκληρή επίθεση Ερντογάν κατά του Charlie Hebdo. "Στοχεύει τον προφήτη Μωάμεθ όχι εμένα".

ΤΙ ΤΟΝ ΕΞΟΡΓΙΣΕ 28 Οκτ 2020 | 13:01

Ο..."δικομανής" Ερντογάν: Μετα τον Βίλντερς πάει στα δικαστήρια και το Charlie Hebdo επειδή τον σατυρίζει

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει "δικαστικά και διπλωματικά" μέτρα μετά τη δημοσίευση σκίτσου του Charlie Hebdo σκίτσου που σατιρίζει τον Ερντογάν.