Τι σημαίνει για την Ευρώπη η Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν Μέρκελ-Μακρόν

Η νέα Συνθήκη φιλίας που υπέγραψαν Μέρκελ και Μακρόν στο Άαχεν στοχεύει στην εμβάνθυση των διμερών σχέσεων σε εποχή κρίσης στην ΕΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι σημαίνει για την Ευρώπη η Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν Μέρκελ-Μακρόν

Δεν ήταν πάντα ανέφελες οι γερμανογαλλικές σχέσεις τον τελευταίο καιρό και η επικαιροποίηση της ιστορικής Συνθήκης των Ηλυσίων που υπεγράφη πριν από 56 χρόνια στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, απεδείχθη στην πράξη μια κοπιώδης προσπάθεια.

Το 1963 οι δύο άσπονδοι εχθροί και αντίπαλοι στα πεδία των μαχών θέλησαν να ανοίξουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους. Το μεσημέρι της Τρίτης υπεγράφη μια νέα συνθήκη φιλίας, στην πόλη Άαχεν της Γερμανίας. Για την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μακρόν, η υπογραφή είναι κάτι περισσότερο από μια συμβολική πράξη.

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν Μέρκελ-Μακρόν

Τo 1963 η αρχή

Η στιγμή απαιτεί μια σύντομη ματιά στο παρελθόν, την περίοδο που ο Κόνραντ Αντενάουερ και ο στρατηγός Ντε Γγκωλ υπέγραφαν τη Συνθήκη των Ηλυσίων. Επρόκειτο για δύσκολα χρόνια και ο ενθουσιασμός τότε ήταν μάλλον περιορισμένος. Από γερμανικής πλευράς εγείρονταν η υποψία ότι ο πρόεδρος Ντε Γκωλ ήθελε να αποσπάσει τη νεαρή τότε Ομοσπονδιακή Γερμανία από το άρμα των ΗΠΑ. Γι αυτό η γερμανική βουλή, στο προοίμιο της Συνθήκης, συμπεριέλαβε ρητή αναφορά στη σταθερή προσήλωση της χώρας στη φιλία της με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Μια αναφορά που εξόργισε τον γάλλο πρόεδρο, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε στο να παραμείνει προσηλωμένος στη γραμμή του «να ενταφιάσει οριστικά την ιστορική εχθρότητα και να αδράξει τον τροχό της ιστορίας».

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν τακτικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στο γάλλο πρόεδρο και τον γερμανό καγκελάριο και σε επίπεδο υπουργών. Οι κυβερνήσεις σε όλα τα βασικά θέματα εξωτερικής, ευρωπαϊκής και αμυντικής πολιτικής θα έπρεπε να συντονίζονται. Το γερμανογαλλικό Φόρουμ Νεολαίας που ιδρύθηκε λίγο αργότερα ενέπνευσε σε εκατομμύρια νέους τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν Μέρκελ-Μακρόν - εικόνα 2

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν Μέρκελ-Μακρόν - εικόνα 3

Υπογραφή στο Άαχεν, όχι στο Παρίσι

Το 2013, μισός αιώνας αργότερα, γάλλος πρόεδρος ήταν ο Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος ήταν ήδη πάνω από 7 χρόνια στο τιμόνι της χώρας της. Τότε ξεκίνησαν οι πρώτες νύξεις για μια νέα Συνθήκη των Ηλυσίων. Ο σοσιαλιστής Ολάντ τάχθηκε υπέρ, αλλά οι Γερμανοί δεν έδειξαν ενθουσιασμό. Ενδεικτική η στάση του πολιτικού επιστήμονα, Αλφρέντ Γκροσέρ: «Προς τι, όταν το περιορισμένο περιεχόμενο της Συνθήκης των Ηλυσίων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί;». Έτσι μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, υπογράφεται σήμερα στο Άαχεν η νέα συνθήκη φιλίας υπό την «εικονική ματιά του Καρλομάγνου», όπως διατύπωσε πρόσφατα στο Παρίσι ο τέως πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ.

Οι Γάλλοι δέχθηκαν η νέα Συνθήκη να μην υπογραφεί στο Παρίσι, αλλά στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Άαχεν ή . Aix –la-Chapelle στα γαλλικά. Σε αυτήν την πόλη απονεμήθηκε πέρυσι στον Μακρόν το βραβείο Καρλομάγνου για τη συμβολή του στην Ευρώπη. Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχοντας στο πλευρό του την ΄Αγκελα Μέρκελ θέλει να δείξει ότι εμμένει στην φιλευρωπαϊκή του πολιτική και ότι ζητά την άνευ ορίων εγγύτητα με την μεγάλη γειτονική του χώρα, τη Γερμανία. Τα «κίτρινα γιλέκα» θα τον «υποδεχθούν» με διαδηλώσεις και στο Άαχεν. Αλλά και για την καγκελάριο Μέρκελ η συγκυρία μετά την αποχώρησή από την προεδρία του κόμματός της, δεν είναι και η καλύτερη.

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν Μέρκελ-Μακρόν - εικόνα 4

Περιεχόμενο

Σύμφωνα με την γαλλική οπτική γωνία, η νέα Συνθήκη στοχεύει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πρότζεκτ, ιδιαίτερα σε εποχές που η ΕΕ περνά κρίση. Στον πυρήνα των προβλέψεων δίνεται έμφαση στην εμβάθυνση της συνεργασίας στους τοεμίς ευρωπαϊκής, αμυντικής, εξωτερικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής πολιτική. Για πρώτη φορά Βερολίνο και Παρίσι εκφράζουν τη βούληση για καθορισμό κοινών κανόνων για εξαγωγές όπλων. Επ´ αυτού η Γαλλία συνεχίζει να εξοπλίζει τη Σουηδική Αραβία, τη στιγμή που η Γερμανία λόγω της υπόθεσης Κασόγκι έχει αναστείλει τις πωλήσεις. Δημιουργείται ένας «γερμανογαλλικός οικονομικός χώρος», ως αποτέλεσμα δυσαρέσκειας γερμανών επιχειρηματιών για γραφειοκρατικές διαδικασίες στη Γαλλία. Χώρο στη νέα συμφωνία δίνεται και στους πολίτες. Μέσω ενός «ταμείου πολιτών» θα χρηματοδοτούνται πρωτοβουλίες πολιτών και αδελφοποιήσεις πόλεων. Ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστούν οι συναντήσεις κορυφής και μεταξύ υπουργών, όπως προβλέπονταν και στη Συνθήκη των Ηλυσίων. Το νέο είναι μια συμφωνία σε επίπεδο κοινοβουλίων που προβλέπει «κοινοβουλευτική συνέλευση» μεταξύ των δύο χωρών. Θα συμμετέχουν 50 βουλευτές από τη γερμανική βουλή και ισάριθμοι από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση και θα συνεδριάζουν δύο φορές το χρόνο. Η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει πιθανότατα τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Μέρκελ: Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τον ευρωπαϊκό στρατό

Η νέα συνθήκη γαλλογερμανικής συνεργασίας προβλέπει την προσέγγιση των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και αποτελεί συμβολή στην δημιουργία, μακροπρόθεσμα, ενός ευρωπαϊκού στρατού, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Γαλλία και η Γερμανία «φέρνουν την συμβολή τους στην δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού» με το κείμενο αυτό, τόνισε στη ομιλία την μετά την υπογραφή της συνθήκης η Αγγελα Μέρκελ εστιάζοντας ειδικότερα στην ανάπτυξη μίας «κοινής στρατιωτικής κουλτούρας και μίας κοινής βιομηχανίας όπλων».

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε από την πλευρά του τα ψεύδη που χρησιμοποίησε η γαλλική άκρα δεξιά για να επιτεθεί στην νέα γαλλογερμανική συνθήκη. «Οσοι παρωδούν ή διασπείρουν ψεύδη κάνουν κακό στην Ιστορία μας και στους λαούς μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθυνόμενος σε όσους χρησιμοποίησαν ψεύτικες πληροφορίες για να δυσφημήσουν την συνθήκη.

Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, διέδωσε ότι η γαλλογερμανική συνθήκη προβλέπει ότι η Γαλλία θα εγκαταλείψει την έδρα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι η γερμανική θα γίνει η γλώσσα των διοικητικών υπηρεσιών στην Αλσατία και την Λορένη...

Στο πλαίσιο αυτό, Μακρόν και Μέρκελ βρέθηκαν κατά την άφιξή τους στο Ααχεν αντιμέτωποι με δεκάδες άτομα, ορισμένα από τα οποία φορούσαν κίτρινα γιλέκα και φώναζαν «Εξω η Μέρκελ» και «Μακρόν παραιτήσου». Ορισμένοι φώναζαν «Aufstehen» (Σηκωθείτε), δηλαδή το όνομα ενός κινήματος που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο από διάσπαση του Die Linke και το οποίο προσπαθεί να κάνει εισαγωγή του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» από την Γαλλία.

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν Μέρκελ-Μακρόν - εικόνα 5

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν Μέρκελ-Μακρόν - εικόνα 6

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν Μέρκελ-Μακρόν - εικόνα 7

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν Μέρκελ-Μακρόν - εικόνα 8

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν Μέρκελ-Μακρόν - εικόνα 9

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν Μέρκελ-Μακρόν - εικόνα 10

Πηγή: Deutsche Welle

ΦΩΤΟ: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Οκτ 2021 | 10:58

Καλά νέα για τη Μυρτώ: Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την κάλυψη των εξόδων για τη θεραπεία στη Γερμανία

Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την κάλυψη εξόδων της θεραπείας της Μυρτούς στη Γερμανία.

ΜΕ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 19:04

Γερμανία: Tην Πέμπτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με 22 ομάδες εργασίας

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 18 Οκτ 2021 | 22:19

Ο Ερντογάν επιτίθεται ξανά στη Γαλλία: "Είδε την Αφρική ως αποικία - Εκατοντάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν"

Στην Αφρική βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιτέθηκε στην παραδοσιακή δύναμη της περιοχής, τη Γαλλία.

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17 Οκτ 2021 | 14:38

"Καρφιά" Δένδια: "Όποιος σχεδιάζει να μας επιτεθεί, να λάβει υπόψη ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα"

Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ CDU 17 Οκτ 2021 | 08:55

Σόιμπλε: Η... φαιά εξοχότης της γερμανικής πολιτικής παίρνει θέση στην πίσω σειρά ως "απλός" βουλευτής

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί από την προεδρία της Bundestag και παίρνει θέση στα έδρανα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

ΕΠΑΙΞΕ ΜΠΑΛΑ 15 Οκτ 2021 | 22:02

Γαλλία: Ποδόσφαιρο με Ντεσαγί, Βενγκέρ και Καρεμπέ έπαιξε ο Εμανουέλ Μακρόν [Βίντεο]

Σκόραρε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ποδοσφαιρικό αγώνα που συμμετείχε, για φιλανθρωπικό σκοπό στο Παρίσι

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:34

Γαλλία: Τα σχολεία τιμούν την μνήμη του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή Τσετσένο

Τα σχολεία στη Γαλλία τιμούν την μνήμη του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή Τσετσένο κοντά στο λύκειο όπου δίδασκε στο Κονφλάν-Σεντ Ονορίν.

ΕΥΡΩ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ 15 Οκτ 2021 | 10:21

Τηλεσκόπιο Hubble - Σπουδαία ανακάλυψη: Ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία

Το τηλεσκόπιο Hubble ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία, αλλά μόνο στο ένα ημισφαίριο.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 15 Οκτ 2021 | 09:38

Προκαλεί και τη Γαλλία ο Ακάρ για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ξεπερνά το μπόι της στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ακάρ σημείωσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

15 Οκτ 2021 | 08:50

Γερμανία : Το μαγικό άγγιγμα του Χάνζι Φλικ

Η Γερμανία έγινε η πρώτη ομάδα που παίρνει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.