Τι θα αποκαλύψει η Μέι από την Φλωρεντία για το Βrexit

Το σχέδιο για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ θα αποκαλύψει σήμερα από το «ιστορικό κέντρο της Ευρώπης», την Φλωρεντία η Τερέζα Μέι.

ti-tha-apokalupsei-i-mei-apo-tin-flwrentia-gia-to-brexit
SHARE THIS
0
SHARES

Το σχέδιο για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ θα  αποκαλύψει σήμερα από το «ιστορικό κέντρο της Ευρώπης», την Φλωρεντία η Τερέζα Μέι.

Στο επίκεντρο της ομιλίας της θα βρεθεί η όποια πρόοδος σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου. Η βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει παράλληλα την επιθυμία της για μια «βαθιά και στενή» σχέση της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ, ανακοίνωσε λακωνικά κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε γα λογαριασμό του Independent δείχνει ότι οι Βρετανοί είναι βαθιά διχασμένοι για το Brexit

Παρά το εμπάργκο της Ντάουνινγκ Στριτ, πριν την ομιλία της πρωθυπουργού στη Φλωρεντία, καλά ενημερωμένες πηγές λένε πως οι προτάσεις της θα είναι ειλικρινείς, μετριοπαθείς και συμβιβαστικές. Μετά το ταπεινωτικό, για το κυβερνητικό κόμμα, αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου, η Τερέζα Μέι εγκατέλειψε την σκληρή στάση της και προσχώρησε στην ομάδα των μετριοπαθών Υπουργών που επιθυμούν ένα φιλικό διαζύγιο και ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην ομιλία της θα αναφερθεί στα ποσά που είναι διατεθειμένη να καταβάλλει η Βρετανία, καθώς και σε μεταβατική περίοδο μετά το 2019, κατά την οποία δεν θα αλλάξει, στην ουσία, τίποτα στο καθεστώς το οποίο ισχύει σήμερα.

H Mέι θα ζητήσει από την ΕΕ να είναι «δημιουργική» με το Brexit και ότι όλοι πρέπει να συνεργαστούν ώστε να πετύχουν μια συμφωνία. 

"Εάν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, τότε όταν θα γραφτεί αυτό το κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας μας, δεν θα θυμούνται για τις διαφορές μας αλλά για το όραμα, για την δημιουργικότητα, όχι για μια σχέση που τέλειωσε αλλά για μια νέα συνεργασία που ξεκίνησε. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη σε εμάς, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον που μπορούμε να οικοδομήσουμε για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση"

Την ίδια στιγμή τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις της πρωθυπουργού με τον Μπόρις Τζόνσον, μετά το απαράδεκτο άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Telegraph το περασμένο Σάββατο, στο οποίο υποστήριζε την αποχώρηση από την Ευρώπη, δίχως μεταβατική περίοδο. Η αυθαίρετη παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, εξόργισε την Τερέζα Μέι καθώς και πολλούς ευρωσκεπτικιστές υπουργούς και βουλευτές. Τον κατηγορούν ότι παίζει προσωπικά πολιτικά παιχνίδια και δρομολογεί υποψηφιότητα μετά την αποχώρηση της κ. Μέι από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Στο μεταξύ η Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε δημοσίευμα που φέρει τον στενό συνεργάτη της Τερέζα Μέι ,Όλι Ρόμπινς, να έχει πει σε γερμανό αξιωματούχο ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πληρώσει 20 δισ. στερλίνες έως το 2020 ώστε να μην υπάρξει χρηματοδοτικό κενό στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε γα λογαριασμό του Independent δείχνει ότι οι Βρετανοί είναι βαθιά διχασμένοι για το Brexit.  Το 52% επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, το 48% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Πριν από δύο μήνες τα ποσοστά ήταν 50/50. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook