Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν απειλείται από το Brexit

Ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την έναρξη της ομιλίας για την κατάσταση της Ενωσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν απειλείται από το Brexit

Ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την έναρξη της ομιλίας για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έστειλε μήνυμα για την νεότερη γενιά, λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό, "η γενιά Υ να είναι η πρώτη γενιά που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της".

«Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Ωστόσο, αναγνώρισε πως "η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στην Ευρώπη", προσθέτοντας ότι "και το χρέος συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο".

"Η ΕΕ δεν απειλείται από το Brexit"

«Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και τη σεβόμαστε...Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απειλείται από το Brexit» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: Το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λάβουν μορφή.«Δεν μπορεί να υπάρχει "α λα καρτ" πρόσβαση στην ενιαία αγορά». "Θα κριθούμε από την αποφασιστικότητά μας. Ας αποφύγουμε τα λάθη που θα έδιναν τέλος στο ευρωπαϊκό όνειρο". Αναφορικά με το Brexit, o κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στα κρούσματα ρατσισμού, λέγοντας πως "δεν θα δεχθούμε ποτέ να δολοφονούνται Πολωνοί εργάτες στους δρόμους του Εσσεξ".\

"Να διπλασιάσουμε το πακέτο Γιούνκερ - 630 δισ. ευρώ μέχρι το 2022"

Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο περίπλοκη, πρόσθεσε. "Σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλο τις μέρες του πένθους. Να παραμείνουμε ενωμένοι και στην αντίδρασή μας", συμπλήρωσε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. "Προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης", τόνισε. Ξεκινάμε ένα επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική, αντλώντας ενδεχομένως 44 δισεκ. ευρώ σε επενδύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική θα αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης, πρόσθεσε ο Γιούνκερ. «Προτείνω μία θετική ατζέντα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού. Προτείνουμε τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ» στα 630 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022.

"Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματα μας, θα θυμάται την αποφασιστικότητα μας"

Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας...Η Ιστορία θα θυμάται την αποφασιστικότητα στα πιστεύω μας...και τα σφάλματά μας...», τόνισε παράλληλα ο πρόεδρος της Επιτροπής. Ο κ Γιούνκερ, έδωσε και έναν πιο συγκινησιακό τόνο στην ομιλία του, αναφέροντας πως "ο πατέρας μου πίστευε στην Ευρώπη επειδή πίστευε στην κοινωνική πρόοδο. Ο πατέρας μου, μου δίδαξε αυτές τις αξίες. Ας αποφύγουμε τα λάθη που θα έδιναν τέλος στο ευρωπαϊκό όνειρο", είπε.

"Η Ευρωζώνη εξοικονόμησε 50 δισ. ευρώ φέτος, χάρη στην ΕΚΤ"

Στόχος του προέδρου Γιούνκερ είναι να εστιάσει σε ζητήματα που απασχολούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, φωτίζοντας κυρίως τις πτυχές εκείνες που «ενώνουν» και προτείνοντας «συγκεκριμένες» νομοθετικές παρεμβάσεις. Οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Γιούνκερ παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να απαντήσουμε δραστικά στο ντάμπινγκ όπως κάνουν οι ΗΠΑ ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τη δική της βιομηχανία χάλυβα.

Στις επιμέρους αλλαγές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε πως "μέχρι τέλος του χρόνου θα παρουσιάσουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: επενδύοντας στην έρευνα & τεχνολογία". "Προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης, το οποίο θα απαρτίζεται από 100.000 μέλη", τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας για την ανάγκη να επιδειχθεί περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, προσέθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη "να επιταχύνουμε τις εργασίες μας για την ένωση κεφαλαιαγορών". «Επειδή η οικονομία μας εξαρτάται από την υγεία των τραπεζών, πρόσθεσε, έφθασε η ώρα να επιταχυνθεί η Ενωση των Κεφαλαιαγορών. Η Κομισιόν ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα υποβάλει σήμερα στο ΕΚ. Μια τέτοια Ενωση Κεφαλαιαγορών θα καθιστά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό. Θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στην πίστωση», τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Φαντασθείτε ότι μια νεοφυής επιχείρηση χρειάζεται δάνειο και η τράπεζα της το αρνείται. Σήμερα δεν έχει πολλές επιλογές . Με την Ενωση των Κεφαλαιαγορών όμως θα έχουμε άλλες επιλογές χρηματοδότησης για επιχειρήματα υψηλού ρίσκου, ώστε να στηθούν στα πόδια τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν για την τιτλοποίηση έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο. «Εχει το δυναμικό να δώσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τόνισε και κάλεσε το ΕΚ να συμβάλει ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτησή της, «διότι το επενδυτικό σχέδιο είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν και πρόκειται να αποκτήσει «παγκόσμια διάσταση».

"Ζητώ από την Ελλάδα να προστατέψει τους ανήλικους πρόσφυγες"

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από την Ελλάδα και την Ευρωπαίκή Ενωση "να προστατέψουν τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες", ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας πως "η Ευρώπη είναι η κύρια δύναμη η οποία μπορεί να φέρει την ένωση της Κύπρου".

Συνεχίζοντας, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τη στήριξη της Επιτροπής στους αγρότες, την ψηφιακή αγορά και τις επενδύσεις και ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της χρονικής περιόδου που θα διαρκέσει το επενδυτικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Ιντερνετ, τονίζοντας: "Προτείνουμε ένα νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στις συνδέσεις Ιντερνετ υψηλής ταχύτητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025''.

Αναφορικά πάντως με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας βιώσιμων νέων θέσεων εργασίας, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

"Χρειαζόμαστε Υπουργό Εξωτερικών της Ευρώπης"

Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι "από τον Νοέμβριο θα προτείνουμε ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης Ταξιδιών. Πρέπει να ξέρουμε ποιος ταξιδεύει στην Ευρώπη, πριν έρθει εδώ". Παράλληλα, ανακοίνωσε πως επιθυμεί να υπάρχουν "τουλάχιστον 200 παραπάνω συνοριοφύλακες και 50 παραπάνω οχήματα στα εξωτερικά σύνορα της Βουλγαρίας μέχρι τον Οκτώβριο. Στο προσφυγικό,αρχίζουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη. Ομως πρέπει να κάνουμε περισσότερα", είπε. "Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol. Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών", τόνισε. "Ζητώ να έχουμε μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Συρία", δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 20 Σεπ 2020 | 18:54

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Μόρια - Ζητούν από την ΕΕ να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Λέσβο [εικόνες]

Στην διαδήλωση στο Βερολίνο συμμετείχε και η θεία του Αλαν Κούρντι, του αγοριού από την Συρία που πνίγηκε για να γίνει το σύμβολο της προσφυγικής κρίσης του 2015.

ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 16 Σεπ 2020 | 11:46

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis, είμαστε δίπλα σε Ελλάδα και Κύπρο

"Η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη", υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 15 Σεπ 2020 | 14:14

Αποκάλυψη Μπορέλ: Δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας…

Ο Υπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης

«ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ» 14 Σεπ 2020 | 14:46

Η ΕΕ "στριμώχνει" την Τουρκία: Δεν φτάνει η αποχώρηση του "Oruc Reis", να σταματήσουν οι προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

"Η ΕΕ χρειάζεται να δει το τέλος των μονομερών ενεργειών στην Αν. Μεσόγειο" εκ μέρους της Τουρκίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν:

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ 12 Σεπ 2020 | 16:19

Έκκληση Γκουτέρες στην ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη και να παραλάβει πρόσφυγες από τη Μόρια

"Δεν μπορούμε να ζητάμε από μια χώρα στα σύνορα να τα επιλύσει όλα. Πρέπει να υπάρξει διαμοιρασμός της ευθύνης" δήλωσε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ 11 Σεπ 2020 | 14:03

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία της και να έρθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Σεπ 2020 | 12:05

Ασυνόδευτα παιδιά: Δέκα χώρες της Ε.Ε θα υποδεχθούν 400 ανήλικους μετανάστες από τη Μόρια

Σε δέκα χώρες, ανάμεσά τους Γαλλία και Γερμανία, θα μεταφερθούν τα 400 ασυνόδευτα παιδιά. Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 09 Σεπ 2020 | 14:20

Κορονοϊός: Συμφωνία Κομισιόν με την Biontech/Pfizer για την εξασφάλιση 200 εκατ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 200 εκατ. δόσεις του πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού της Biontech/Pfizer.

ΠΙΤΕΡ ΣΤΑΝΟ 08 Σεπ 2020 | 15:34

Μήνυμα Κομισιόν σε Άγκυρα: Να σταματήσουν οι προκλήσεις - Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο

Σημαντική η αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ζητώντας να σταματήσουν οι προκλήσεις

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ 07 Σεπ 2020 | 13:48

Κουρτς: Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία

"Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και, κατά τη γνώμη μου, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη", τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ Ο ΠΙΤΕΡ ΣΤΑΝΟ 04 Σεπ 2020 | 21:58

"Στριμώχνει" την Τουρκία η Κομισιόν: "Έτοιμοι για περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Άγκυρας"

"Επιβολή κυρώσεων εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση" είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟΥ 03 Σεπ 2020 | 18:02

Υφεση: Και όμως η πτώση ρεκόρ -15,2% δεν είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Η ύφεση ρεκόρ που σημειώθηκε στην Ελλάδα το β΄τρίμηνο είναι μικρότερη από της Γαλλίας ή της Ισπανίας