Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τις εξελίξεις στη Συρία και τη Γάζα με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη, καθώς η υποστηριζόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός με τις συμμαχικές των ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις έπειτα από συγκρούσεις που διήρκεσαν ημέρες.
Στο τραπέζι πάντως παραμένει το εάν πρέπει να ενταχθεί στην πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ "Συμβούλιο Ειρήνης" και η Τουρκία, μετά την απόφαση του ισραήλ να ενταχθεί στο πλαίσιο που πρότεινε ο αμερικανός πρόεδρος απαξιώνοντας το ρόλο του ΟΗΕ.
"Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη Συρία, ότι η ενότητα, η αρμονία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι σημαντικές για την Τουρκία", ανέφερε σε δήλωσή της η τουρκική προεδρία.
Νωρίτερα ο Τραμπ είχε δηλώσει πως είχε μια "πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία" με τον Ερντογάν, χωρίς να επεκταθεί.
Οι εξελίξεις στη Συρία
Η κυβέρνηση της Συρίας κατέλαβε αυτή την εβδομάδα εκτάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας και έδωσε στις υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προθεσμία τεσσάρων ημερών για να συμφωνήσουν να ενσωματωθούν στις κεντρικές κρατικές δομές. Ο Συριακός Στρατός άλλωστε, ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ το πρωί της Τρίτης.
Σημειώνεται ότι, οι υπό κουρδική ηγεσία SDF αποδέχονται την εκεχειρία, αλλά αναφέρουν συνεχιζόμενες επιθέσεις από δυνάμεις που συμμαχούν με την κυβέρνηση, παρά τη συμφωνία.
Ο κύριος σύμμαχος των SDF, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η σύμπραξη με την οργάνωση άλλαξε φύση αφότου προέκυψε η νέα κυβέρνηση της Συρίας.
Η τουρκική προεδρία πρόσθεσε πως ο Ερντογάν και ο Τραμπ συζήτησαν επίσης τη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και την "κατάσταση" των κρατουμένων της στις συριακές φυλακές.
Η Τουρκία θεωρεί τις SDF τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Η Άγκυρα, ο κύριος ξένος υποστηρικτής της νέας κυβέρνησης της Συρίας, έχει επαινέσει τις κινήσεις της Δαμασκού εναντίον των SDF.
Ανοιχτή πληγή παραμένει η Γάζα
Ο Ερντογάν είπε στον Τραμπ ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συντονίζεται με την Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά τη Γάζα, δήλωσε η τουρκική προεδρία, την ώρα που Περισσότεροι από 460 Παλαιστίνιοι —εκ των οποίων πάνω από 100 παιδιά— και τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναφερθεί νεκροί από την έναρξη της εκεχειρίας.
"Ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την πρόσκληση στο Συμβούλιο Ειρήνης της Γάζας", ενώ η Τουρκία είχε δηλώσει πως ο Ερντογάν θα αποφασίσει σύντομα αν θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία. Η Τουρκία έχει επικρίνει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την γενοκτονία, ενώ το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα αντιταχθεί σε ενδεχόμενο ρόλο της Άγκυρας στη Γάζα.
Πολλοί ειδικοί σε θέματα δικαιωμάτων λένε πως ένα συμβούλιο υπό την ηγεσία του Τραμπ, που θα επέβλεπε τις υποθέσεις ενός ξένου εδάφους, θα έμοιαζε με αποικιοκρατική δομή. Διπλωμάτες μάλιστα, εκφράζουν φόβους ότι ένα τέτοιο συμβούλιο για παγκόσμια ζητήματα θα μπορούσε να βλάψει το έργο των Ηνωμένων Εθνών.
Μεταξύ αυτών που ο Λευκός Οίκος έχει διορίσει στο συμβούλιο είναι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ.