Τίρανα: Μνήμες από Αγιά Σοφιά στο νέο Καθεδρικό Ναό

Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ναός της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη. Το αριστούργημα της αρχιτεκτονικής, με το ύψους 46 μέτρων κωδωνοστάσιο, δεσπόζει στην Αλβανική πρωτεύουσα.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εγκαινίασε το πρωί στα Τίρανα τον Ορθόδοξο Καθεδρικό ναό της πόλης, με τη συμμετοχή των πατριαρχών Ιεροσολύμων Θεοφίλου, Σερβίας Ειρηναίου, Ρουμανίας Δανιήλ και των αρχιεπισκόπων Κύπρου Χρυσοστόμου, Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, Βαρσοβίας Σάββα και Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου.

Τα Τίρανα δεν είχαν ορθόδοξο καθεδρικό ναό, καθώς το αθεϊστικό καθεστώς, το 1965 κατεδάφισε τον παλαιό ναό στην κεντρική πλατεία των Τιράνων και στη θέση του έκτισε ξενοδοχείο.

Ο νέος Ναός βρίσκεται και αυτός στο κέντρο της Αλβανικής πρωτεύουσας, δίπλα από την κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη. Ο Ναός φτάνει σε ύψος τα 32,2 μέτρα και καλύπτει επιφάνεια 1660 τετραγωνικών μέτρων. Το επιβλητικό κωδωνοστάσιο στα 46 μέτρα.

Κάτω από την πλατεία του Καθεδρικού Ναού, σε δύο υπόγεια επίπεδα, έχει δημιουργηθεί Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο με αίθουσα συνεδρίων, 850 θέσεων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook