Follow us

To αμφιλεγόμενο παρελθόν του προέδρου Μπάιντεν για τις αμβλώσεις: Υπέρμαχος σήμερα, αντίθετος παλαιότερα

Ο Μπάιντεν δεν ήταν πάντα υπέρμαχος της πρόσβασης στην άμβλωση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Τζο Μπάιντεν, πιστός καθολικός που δεν ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες τον ρόλο του κύριου υπέρμαχου του δικαιώματος αυτού στις ΗΠΑ, προσπαθώντας πιθανόν να εκμεταλλευθεί το θέμα για να δώσει ώθηση στους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Όταν διάβασε την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, η Μόργκαν Χόπκινς, μία από τις επικεφαλής της ΜΚΟ All Above All που υπερασπίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ξεχώρισε κάτι: "Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί τη λέξη ‘άμβλωση’ σε ανακοίνωσή του, είναι σημαντικό".

Η Χόπκινς εξέφρασε την ικανοποίησή της για "την ισχυρή απάντηση" του Μπάιντεν.

Επιλογή λέξεων

Στην πραγματικότητα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξαναχρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη, αλλά πολύ σπάνια, σε ανακοινώσεις του, καθώς προτιμά να αναφέρεται "στο δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν" ή "στην αναπαραγωγική υγεία".

Η αντίδραση της Χόπκινς ωστόσο είναι χαρακτηριστική της εντύπωσης που έχει δημιουργήσει στους Αμερικανούς ο 79χρονος Δημοκρατικός, η άποψη του οποίου για τις αμβλώσεις έχει αλλάξει σημαντικά στη διάρκεια της μακράς πολιτικής του καριέρας.

Χθες χαρακτήρισε την πρόσβαση στην άμβλωση "θεμελιώδες" δικαίωμα των Αμερικανών, καλώντας τους να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου ώστε να το υπερασπιστούν.

To αμφιλεγόμενο παρελθόν του προέδρου Μπάιντεν για τις αμβλώσεις: Υπέρμαχος σήμερα, αντίθετος παλαιότερα

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico αποκάλυψε τη Δευτέρα ένα προσχέδιο γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο δεν αποτελεί οριστική απόφαση, να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν ήταν πάντα υπέρμαχος της πρόσβασης στην άμβλωση.

"Τραγωδία"

Το 1982, όταν ήταν γερουσιαστής, είχε στηρίξει μια νομοθετική προσπάθεια που θα επέτρεπε στις πολιτείες να παρακάμπτουν την απόφαση του 1973.

Εξάλλου για καιρό ο Μπάιντεν ήταν αντίθετος στην παροχή ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για τις υπηρεσίες άμβλωσης και το 2006 είχε δηλώσει: "Δεν θεωρώ την άμβλωση επιλογή ή δικαίωμα. Πιστεύω ότι είναι πάντα μια τραγωδία", ενώ είχε ζητήσει "να επικεντρωθούμε στα μέσα που θα βοηθήσουν στον περιορισμό" των αμβλώσεων.

Έκτοτε ο Μπάιντεν υπερασπίζεται αδιάκοπα το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αμερικανικής καθολικής εκκλησίας. Αφότου εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ήρε τα διοικητικά και οικονομικά εμπόδια που είχε θέσει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ στις αμβλώσεις.

Παράλληλα, σκοπεύει να απαντήσει νομοθετικά σε τυχόν αλλαγή της στάσης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Παρ’ όλα αυτά ακτιβιστές επικρίνουν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν πολέμησε για την υιοθέτηση ομοσπονδιακής νομοθεσίας που θα επέτρεπε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση ακόμη και σε περίπτωση ανατροπής της απόφασης του 1973, και η οποία θα υπερίσχυε των νομοθεσιών που έχουν ψηφίσει πολλές συντηρητικές πολιτείες.

"Υπήρξε ψηφοφορία (για το θέμα στις αρχές Μαρτίου) και απέτυχε" καθώς οι Δημοκρατικοί δεν διέθεταν επαρκείς ψήφους, υπενθύμισε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Πέρα από τις προσωπικές του πεποιθήσεις, ο Μπάιντεν φαίνεται να επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το σοκ που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Politico για να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ

"Συσπείρωση"

Στις ενδιάμεσες εκλογές παραδοσιακά ευνοείται το κόμμα στο οποίο δεν ανήκει ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ και αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι Δημοκρατικοί θα είναι αντιμέτωποι με μια δύσκολη μάχη. Εξάλλου η δημοτικότητα του Μπάιντεν έχει μειωθεί λόγω της αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση μπορεί "να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους γύρω από τους Δημοκρατικούς υποψήφιους", εκτίμησε ο Καρλ Τομπίας καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο Ρίτσμοντ.

Ακόμη περισσότερο, καθώς η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της προστασίας του δικαιώματος στην άμβλωση, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Όμως σε μια χώρα όπου το χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών των δύο κομμάτων είναι πλέον αγεφύρωτο, η διαρροή αυτή ενδέχεται να προκαλέσει την κινητοποίηση και των Ρεπουμπλικάνων.

Η ακύρωση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση θα αποτελέσει για εκείνους ιστορική νίκη, ενώ θα προκαλέσει και την ικανοποίηση του Τραμπ, ο οποίος διόρισε τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο εδραιώνοντας τη συντηρητική στροφή του.

"Υπήρχε μεταξύ των Δημοκρατικών μια ανόητη συζήτηση για το αν θα πρέπει να απαντήσουν στον ‘πολιτιστικό πόλεμο’ των Ρεπουμπλικάνων. Η συζήτηση τελείωσε με τη διαρροή αυτή στον Τύπο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απαντήσουμε", έγραψε ο Νταν Πφάιφερ, πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ 16 Μαϊ 2022 | 11:32

Η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες για συμβιβασμό με την Τουρκία ενόψει της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Σουηδοί διπλωμάτες θα βρεθούν στην Άγκυρα τις επόμενες μέρες ώστε να ξεπεραστούν οι τουρκικές αντιρρήσεις στο σχέδιο της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ 16 Μαϊ 2022 | 11:18

Καιρίδης: Δεν υπάρχει αμερικανική απόφαση για αγορά ή αναβάθμιση τουρκικών F-16

Δεν έχει αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση να πουλήσει νέα μαχητικά ή να αναβαθμίσει τα τουρκικά F-16, όπως τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 16 Μαϊ 2022 | 09:34

Συναντήσεις Δένδια με Άντονι Μπλίνκεν και Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον

Συναντήσεις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ και τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το κλίμα θα έχει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 16 Μαϊ 2022 | 09:09

Επίσκεψη στις ΗΠΑ: Στο Blair House ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρέσβη Τζορτζ Τσούνη [εικόνες]

Ο Κ. Μητσοτάκης έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μερικές ώρες και τον υποδέχτηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΕΛΤΙΚΣ 16 Μαϊ 2022 | 08:24

Σέλτικς-Μπακς 109-81: Αποκλεισμός για τα "ελάφια" και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Μεγάλη πρόκριση των Μπόστον Σέλτικς επί των Μιλγουόκι Μπακς, μετά την χθεσινή νίκη τους με 109-81 στο έβδομο ματς της σειράς.

ΝΕΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 16 Μαϊ 2022 | 07:57

Καλιφόρνια: Τουλάχιστον ένας νεκρός και πέντε τραυματίες - Ενοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε εκκλησία

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος και άλλοι 5 τραυματίστηκαν, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε εκκλησία πρεσβυτεριανών στη νότια Καλιφόρνια.

ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 16 Μαϊ 2022 | 07:21

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο: Οι τέσσερις στόχοι, η τουρκική προκλητικότητα και τα F35

Οι δύο κινήσεις των ΗΠΑ που κάνουν ξεχωριστή την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Η δεξίωση του προεδρικού ζεύγους και η ομιλία στο Κογκρέσο.

ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 15 Μαϊ 2022 | 17:38

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ "υποστηρίζουν σθεναρά" τα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Την "σθεναρή υποστήριξη" των ΗΠΑ στην ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας, υπογράμμισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 15 Μαϊ 2022 | 16:28

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ως την ομιλία στο Κογκρέσο - Όλο το πρόγραμμα στις ΗΠΑ

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Ο ΔΡΑΣΤΗΣ 15 Μαϊ 2022 | 13:35

Μακελειό στο Μπάφαλο: Αδιανόητες εικόνες - Ο 18χρονος πυροβολούσε και σκότωνε όποιον έβρισκε μπροστά του [Βίντεο]

Σοκ προκαλούν οι σκληρές εικόνες από την επίθεση σε σούπερ μάρκετ του Μπάφαλο - Ο 18χρονος Πέιτον Γκέντρον κατέγραφε με κάμερα στο κράνος του τον τρόπο με τον οποίο σκότωνε τα θύματά του

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ 15 Μαϊ 2022 | 09:58

Τη Δευτέρα η συνάντηση Μπάιντεν - Μητσοτάκη: Η ατζέντα της συζήτησης και η ιστορική ομιλία στον Κονγκρέσο

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ - Στο τραπέζι και η τουρκική προκλητικότητα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΚΕΡ 13 Μαϊ 2022 | 19:15

Επικοινωνία Μπάιντεν με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας - Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ το "όχι" Ερντογάν για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η άρνηση της Τουρκίας για ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συζητηθεί στην σύνοδο υπουργών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.