Το «αόρατο θωρηκτό» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Το νέο σούπερ «στελθ» αντιτορπιλικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, USS Zumwalt, έχει πολλά κοινά με το διαστημόπλοιο Enterprise της σειράς Star Trek. Δείτε το video.

SHARE THIS
0
SHARES

Το νέο σούπερ «στελθ» αντιτορπιλικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το USS Zumwalt, έχει πολλά κοινά με το διαστημόπλοιο Enterprise από την γνωστή σειρά επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ, Star Trek.

Πολλά έχουν γραφτεί για το όνομα του διοικητή του Zumwalt, του πλοιάρχου Τζέϊμς Κέρκ ο οποίος, κατά σύμπτωση, έχει το ίδιο όνομα με τον Διοικητή του Enterprise από το Star Trek! Πέραν από αυτή τη σύμπτωση, το κέντρο επιχειρήσεων του πλοίου χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία πολλαπλών ρόλων με απόλυτη ακρίβεια στην ανοικτή θάλασσα.

Το Zumwalt εγκαινιάστηκε το 2013 και στοιχίζει 3 δισεκατομμύρια δολάρια

Το Zumwalt εγκαινιάστηκε το 2013 και στοιχίζει 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι το μεγαλύτερο του είδους του αλλά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει με ένα πολύ μικρό πλήρωμα. Σε σύγκριση με περίπου 300 ναύτες που απαιτούνται για παρόμοια πολεμικά πλοία, το Zumwalt χρειάζεται μόνο 130.

Η μείωση του πληρώματος κατέστη δυνατή λόγω τον προηγμένων αυτοματοποιημένων συστημάτων τα οποία, όπως λέει ο απόστρατος Αμερικανός υποπλοίαρχος, Γείτ Κνούτσον, «καθιστούν πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο αποτελεσματικό για να το λειτουργεί ένας ναύτης». Στο κέντρο επιχειρήσεων – το οποίο είναι η καρδιά του πλοίου - οι ναυτικοί περιβάλλονται από μια σειρά από οθόνες βίντεο που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται από τη γενιά των...video games, όπως σημειώνει ο Κνούτσον.

Με μήκος 610 πόδια και πλάτος 80 πόδια, το Zumwalt είναι περίπου 100 πόδια μακρύτερο και 20 πόδια πλατύτερο από τα υπηρετούντα έως τώρα αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού κλάσης Arleigh Burke, και εμφανίζεται στην ταινία δράσης του 2012 «Θωρηκτό», στην οποία, θυμίζουμε, πρωταγωνίστησε η Ριάνα.

Αν και τεράστιο, το αμερικανικό ναυτικό λέει ότι το σκάφος είναι φοβερά δύσκολο να εντοπιστεί από εχθρικά ραντάρ. Το πλοίο έχει κατασκευαστεί με εκτεταμένες κεκλιμένες επιφάνειες που το κάνουν πάνω από 50 φορές πιο δυσδιάκριτο στα ραντάρ από αντιτορπιλικά άλλου τύπου. «Εχει τη διατομή ραντάρ που έχει ένα αλιευτικό σκάφος», ανέφερε πέρυσι στο CNN ο Κρις Τζόνσον, εκπρόσωπος της Διοίκησης Θαλασσίων Συστημάτων του αμερικανικού ναυτικού.

ΠΗΓΗ: CNN

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook