Το αυτοκρατορικό πυρηνικό καταφύγιο του Τσαουσέσκου

Για πρώτη φορά έρχονται στο φως φωτογραφίες από το πολυτελές πυρηνικό καταφύγιο του ρουμάνου δικτάτορα Τσαουσέσκου σε μια εξίσου πολυτελή βίλα.

to-autokratoriko-puriniko-katafugio-tou-tsaouseskou
SHARE THIS
0
SHARES

Ενα πολυτελέστατο καταφύγιο, στα έγκατα μιας βίλας των ακριβών προάστια του Βουκουρεστίου, ήταν για 24 χρόνια ο τόπος που ο στυγνός δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου πίστευε ότι θα διασωζόταν μαζί με την οικογένειά του από μια πυρηνική καταστροφή. Τελικά, έφτασε μια εξέγερση για να αποδειχθεί πόσο λανθασμένοι ήταν οι σχεδιασμοί για την επιβίωσή του. 

 

Φωτογραφίες από τα πολυτελή δωμάτια του καταφυγίου πίσω από μια βαριά πόρτα από ατσάλι, έρχονται τώρα στο φως από το πρακτορείο Reuters

«Πρόκειται για ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η ξεναγός, επισημαίνοντας ότι δεν διαθέτει ούτε μπάνιο, ούτε κουζίνα.

 

Το υπόγειο μέγαρο, χτισμένο σε σχήμα Γ, διαθέτει 80 δωμάτια διακοσμημένα με πολυτέλεια και διαφορετικά στυλ: κρεβατοκάμαρες σε στυλ Λουδοβίκου 14ου, ένα σινεμά αρ-ντεκό... Παγόνια περπατούν στον κήπο – απόγονοι εκείνων που ο ίδιος ο Τσαουσέκσου είχε φέρει μετά από μια επίσκεψή του στην Ιαπωνία στα 1970. Υπάρχει και μια σκακιέρα με περίτεχνα κομμάτια από ξύλο και πιόνια που απεικονίζουν χωρικούς.

 

Η βίλα λεηλατήθηκε κατά την επανάσταση του 1989, ωστόσο οι διαδηλωτές δεν προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.

Ο Τσαουσέσκου που αυτές τις ημέρες θα έκλεινε, αν ζούσε, τα 99 του χρόνια, πέρασε από μια γρήγορη δίκη και στάθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με τη γυναίκα του ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1989 – ήταν ο μοναδικός κομμουνιστής δικτάτορας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που εκτελέστηκε.

 

Υπολογίζεται ότι περί τα 2 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν, μετακινήθηκαν ή απελάθηκαν από τη Ρουμανία το διάστημα 1945-1989.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα, 27 ολόκληρα χρόνια μετά, φέρει ακόμα τα σημάδια από εκείνο το καθεστώς. Μπήκε στην ΕΕ το 2007, παραμένει ωστόσο η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ένωσης, με τεράστια γραφειοκρατία και διαφθορά που παραπέμπει σε εκείνους τους καιρούς.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook