Το City στο επίκεντρο του σκανδάλου με τις offshore

Τα έγγραφα της παναμέζικης εταιρίας Mossack Fonseca αποδεικνύουν τον κυρίαρχο ρόλο του City του Λονδίνου στο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο με τις offshore.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το City στο επίκεντρο του σκανδάλου με τις offshore

Κεντρικός είναι ο ρόλος του Λονδίνου στην ανάπτυξη του δικτύου απόκρυψης πλούτου σε φορολογικούς παραδείσους, όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca που έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού πρακτορείου Ειδήσεων τα λεγόμενα Panama Papers δείχνουν ότι η βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται στο κέντρο του ιστού της αράχνης.

Τα αρχεία που διέρρευσαν συνδέουν τη Βρετανία με χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους και δείχνουν πώς τα κεφάλαια επενδύονται σε περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία και ιδιαίτερα σε ακίνητα στο Λονδίνο.

«Ολοι δουλεύουν για το City»

Ολοι ειναι πράκτορες του City. Από εκεί ελέγχονται τα πάντα

«Το Λονδίνο είναι στο επίκεντρο της βρωμιάς που υπάρχει στον κόσμο» σχολιάζει σχολιάζει ο Νίκολας Σάξον, συγγραφέας του βιβλίου «Treasure Islands», το οποίο εξετάζει το ρόλο των υπεράκτιων τραπεζών και των φορολογικών παραδείσων.

Ο πολιτικός αναλυτής είπε ότι η η Βρετανία είναι σχετικά διαφανής, κάτι που δεν συμβαίνει με τις εταιρείες που εδρεύουν στις υπερπόντιες κτήσεις της, λείψανα της αυτοκρατορικής εποχής. Αυτές οι εταιρίες, χρησιμοποιούν το σχήμα του «εταιρικού κελύφους» με ανώνυμους ιδιοκτήτες για να πετυχαίνουν τους στόχους των ιδρυτών τους.

«Η φοροδιαφυγή και ανάλογες διαδικασίες διεξάγονται στα εξωτερικά μέρη αυτού του δικτύου. Συνήθως όμως υπάρχουν συνδέσεις με το City του Λονδίνου, με δικηγορικά και λογιστικά γραφεία της Βρετανίας, και τράπεζες.» δηλώνει ο Σάξον.

«Ολοι ειναι πράκτορες του City. Από εκεί ελέγχονται τα πάντα» λέει ο Ρίτσαρντ Μέρφι, καθηγητής στο City University του Λονδίνου.

Η πρωτεύουσα του «ευχάριστου χρήματος»

Εκτιμάται ότι περίπου 310.000 offshore ελέγχουν αυτήν την στιγμή βρετανικά ακίνητα συνολικής αξίας 210 δισ. ευρώ

Τα αρχεία του Παναμά αποκάλυψαν ότι στην Βρετανία λειτουργούν 32.682 σύμβουλοι της Mossack Fonseca.

Αν και η λειτουργία εταιριών – κελύφων δεν είναι έκνομη, αποτελεί έναν τρόπο για να καλυφθούν παράνομες δραστηριότητες, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή η απόκρυψη χρημάτων από υπεξαίρεση.

Εκτιμάται ότι περίπου 310.000 offshore ελέγχουν αυτήν την στιγμή βρετανικά ακίνητα συνολικής αξίας 210 δισ. ευρώ. Το 10% αυτών των ακινήτων συνδέονται με τις δραστηριότητες της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca.

Σύμφωνα με τα Panama Papers, o πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σείχης Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναιάν κατέχει ακίνητα στο Λονδίνο αξίας άνω των 1,48 δισ. ευρώ και ότι Μαριάμ Σαφντάρ, κόρη του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, συνδέεται με δύο υπεράκτιες εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους πολυτελή διαμερίσματα στο Park Lane του Λονδίνου.

«Κάθε λίγα χρόνια το Λονδίνο προσποιείται ότι θα εξαγνιστεί από τις αμαρτίες του» έγραψε ο αρθρογράφος Σάιμον Τζένκινς στην εφημερίδα Evening Standard, σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα φέρει κάθαρση στο τοπίο των offshore. «Οι περισσότερες πόλεις του κόσμου είναι αμείλικτες κάτά των αλλοδαπών που έρχονται με τις βαλίτσες γεμάτες μετρητά για την αγορά ακινήτων ή άλλων επιχειρήσεων. Μόνο το Λονδίνο δεν το κάνει αυτό. Ειναι γεμάτο με ουρανοξύστες των Offshore που έχουν θέα τον Τάμεση» προσθέτει ο Σάιμον Τζένκινς.

Το Λονδίνο έχει βγάλει τη φήμη της «πρωτεύουσας του ευχάριστου χρήματος» όπως την αποκαλεί ο Τζένκινς. Ο πλούτος δεν είναι εύκολο να κρυφτεί στη Βρετανική πρωτεύουσα, είτε πρόκειται για τα πολυτελή αγάλματα έξω από τα αρχοντικά της ρωσικής ολιγαρχίας είτε για το στόλο των Λαμποργκίνι που οδηγούν οι μεσανατολίτες πρίγκιπες στο Knightsbridge.

«Άγρια ζώα»

Η βρετανική κυβέρνηση είναι όμηρος του τραπεζικού κατεστημένου

«Επί αιώνες το Λονδίνο είναι το σταυροδρόμι για το παγκόσμιο χρήμα υπενθυμίζει ο Νίκολας Σάξον. «Όταν κατέρρευσε η βρετανική αυτοκρατορία, το Λονδίνο, από επίκεντρο της αυτοκρατορικής μηχανής έγινε μια offshore επιτρέποντας χρήματα για να εισρεύσουν χωρίς κανείς να ρωτάει από που προέρχονται».

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μέρφι θεωρεί ότι ενώ η Βρετανία - με την πίεση της κοινής γνώμης – θα μπορούσε να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες εις βάρος των offshore φορολογικών παραδείσων, τελικά δεν θα θελήσει να δημιουργήσει πρόβλημα για το City του Λονδίνου:

« Το City θεωρεί ότι χωρίς αυτούς τους 'αγωγούς' δεν θα καταφέρει να διατηρήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που χρειάζεται»

"Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν γίνει σαν τα άγρια ζώα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να σταματήσει αυτή την ανοησία.», σχολιάζει ο Νίκολας Σάξον και προσθέτει: «Η κυβέρνηση είναι όμηρος του τραπεζικού κατεστημένου και πρέπει να βρει έναν τρόπο να σταματήσει αυτό να συμβαίνει Οι Βρετανοί πολιτικοί αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΥΦΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ 04 Οκτ 2021 | 13:04

Πόσοι Ελληνες φιγουράρουν στα Pandora Papers- Πότε θα αποκαλυφθούν τα ονόματα και οι ιδιότητες

Πολλά είναι τα ελληνικά ονόματα στις λίστες των Pandora Papers αλλά σε αυτές δεν εμφανίζεται κανένας πολιτικός

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 04 Οκτ 2021 | 08:03

Pandora Papers: Παγκόσμιος σάλος για τους φορολογικούς παραδείσους των ισχυρών - Πούτιν, Μπλερ, Αναστασιάδης και... Σακίρα

Τα Pandora Papers έρχονται στο φως της δημοσιότητας μόλις πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers, που αποκαλύφθηκαν το 2016, προκαλώντας αίσθηση σε όλον τον κόσμο.

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ 03 Οκτ 2021 | 20:37

Pandora Papers: Αποκαλύψεις για τις offshore των ισχυρών - Ποιοι πολιτικοί, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες κρύβουν δισ.

Πολιτικοί, επιχειρηματίες, επώνυμοι καταφεύγουν σε υπεράκτιες εταιρείες για να γλυτώσουν φόρους. Αυτό προκύπτει από τα Pandora Papers που δημοσιεύουν ΜΜΕ.

60 COLEHERNE COURT 29 Σεπ 2021 | 20:34

"Εδώ έζησε η Νταϊάνα": Τιμητική πλακέτα στο διαμέρισμα που έζησε πριν παντρευτεί τον Κάρολο [Εικόνες]

Με μια "μπλε πλακέτα" τιμήθηκε η μνήμη της πριγκίπισσας Νταϊάνα, στο πρώην διαμέρισμά της στο δυτικό Λονδίνο

ΒΡΕΤΑΝΙΑ 29 Σεπ 2021 | 09:40

Πανικός στο Λονδίνο: Στέγνωσαν τα βενζινάδικα - Ουρές για καύσιμα

Μεγάλες ουρές έξω από πρατήρια καυσίμων στο Λονδίνο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η TELEGRAPH 17 Σεπ 2021 | 14:30

Μετρό Λονδίνου: Δραματική αύξηση νεκρών και τραυματιών από πτώσεις - Δεν κρατούν την κουπαστή για να μην κολλήσουν κορονοϊό!

Υπό τον φόβο να κολλήσουν κορονοϊό, πολλοί Λονδρέζοι αποφεύγουν να κρατηθούν από την κουπαστή στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό

ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΧΑΡ 16 Οκτ 2021 | 16:06

Αφγανιστάν: Στους 63 ανέρχονται οι νεκροί της επίθεσης στο τζαμί - "Παρακλάδι" του ISIS πήρε την ευθύνη [εικόνες]

Στους 63 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τη νέα επίθεση αυτοκτονίας καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους, σε τέμενος Σιιτών στην Κανταχάρ.

ΔΥΟ ΖΕΥΓΑΡΙΑ 16 Οκτ 2021 | 15:38

Τίρανα: Νεκροί βρέθηκαν τέσσερις Ρώσοι τουρίστες σε σάουνα

Θρίλερ με τον θάνατο τεσσάρων Ρώσων τουριστών στα Τίρανα μέσα σε σάουνα.

«ΧΑΣΑΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» 16 Οκτ 2021 | 12:50

Θλίψη στη Βρετανία: Ο Τζόνσον επισκέφθηκε την εκκλησία που δολοφονήθηκε ο βουλευτής Ντέιβιντ Έιμες [Εικόνες]

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε την εκκλησία, στην οποία ο βουλευτής Ντέιβιντ Έιμες δολοφονήθηκε

ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ 16 Οκτ 2021 | 08:45

Σοκ στη Βρετανία: Τρομοκρατική ενέργεια ο φόνος του Συντηρητικού βουλευτή - Ποιος ήταν ο Ντέιβιντ Έιμες

"Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το κίνητρο δυνητικά συνδέεται με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό", αναφέρει η αστυνομία για τη δολοφονία του βουλευτή

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΜΕΣΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ 16 Οκτ 2021 | 08:14

"Ψυχροπολεμικό" σκηνικό: Αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά μας ύδατα, λέει η Ρωσία [Βίντεο-ντοκουμέντο]

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ένα από τα στρατιωτικά της σκάφη εκδίωξε αντιτορπιλικό των ΗΠΑ που επιχείρησε να παραβιάσει τα ρωσικά χωρικά ύδατα

ΕΠΑΙΞΕ ΜΠΑΛΑ 15 Οκτ 2021 | 22:02

Γαλλία: Ποδόσφαιρο με Ντεσαγί, Βενγκέρ και Καρεμπέ έπαιξε ο Εμανουέλ Μακρόν [Βίντεο]

Σκόραρε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ποδοσφαιρικό αγώνα που συμμετείχε, για φιλανθρωπικό σκοπό στο Παρίσι

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 21:58

Αποκάλυψη Μπολσονάρου: Κρύβομαι στην τουαλέτα του σπιτιού μου για να κλάψω

Ο Μπολσονάρου μίλησε, σε συνέδριο με ακροατήριο ευαγγελικών πιστών, για τις δύσκολες αποφάσεις που έχει κληθεί να πάρει.