Το δίλημμα Μακρόν, η Μέρκελ και οι γαλλικές μεταρρυθμίσεις

Στην πρώτη του σημαντική απόφαση οικονομικού ύφους, ο νέος γαλλος πρόεδρος επέλεξε να... εντυπωσιάσει την Γερμανίδα καγκελάριο αντί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις

to-dilimma-makron-i-merkel-kai-oi-gallikes-metarruthmiseis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στην πρώτη του σημαντική απόφαση οικονομικού χαρακτήρα, ο νέος γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν είχε να διαλέξει ανάμεσα σε δυο δρόμους. Και τελικά αποφάσισε να πάρει τον δρόμο... τον λιγότερο ταξιδεμένο.

Δηλαδή να... εντυπωσιάσει την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, δείχνοντας της έμπρακτα πως είναι ικανός να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα του... οίκου του και να πολεμήσει σθεναρά για την μείωση του γαλλικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αντί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Όπως σημειώνει άρθρο του Politico, η νεοσύστατη κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν πλέον έρχεται αντιμέτωπη με την ανάγκη περικοπής των κρατικών δαπανών, προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Παρότι η απερχόμενη κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ ανέμενε τη μείωση του ελλείμματος το τρέχον έτος στο 2,8%, ωστόσο στα συμπεράσματα της έκθεσης του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνεται ρητώς ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 2,8% τη φετινή χρονιά δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Συνεπώς, η έκθεση καλεί τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να λάβει «αυστηρά μέτρα αναδιάρθρωσης» σε περίπτωση που επιθυμεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση του ελλείμματος στο 3% και να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Κάτι τέτοιο διεφάνη και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος προειδοποίησε τους ψηφοφόρους για την επικείμενη περιοριστική οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, προκειμένου, κατά τα λεγόμενά του, να στηριχθεί η νέα γενιά και να ανακάμψει η εικόνα της Γαλλίας στην Ευρώπη. «Καθώς μιλάω, το ύψος του χρέους αυξάνεται κάθε δευτερόλεπτο. Η κυβέρνηση θα θέσει ένα τέλος στη διαρκή αύξηση των ελλειμμάτων μας», δήλωσε ο ίδιος.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι από τώρα μέχρι και το τέλος του έτους η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να βρει 4 με 5 δισ. ευρώ ή ακόμα και 8 δισ. ευρώ σε περίπτωση που επιθυμεί να επιτύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 2,8%, όπως λανθασμένα είχε προβλέψει η απερχόμενη κυβέρνηση.

Ηδη η γαλλική κυβέρνηση έβαλε τέλος στο... δημοσιονομικό σασπένς δίνοντας στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ποσά που προβλέπεται να εξοικονομηθούν από κάθε υπουργείο ώστε να περιοριστεί φέτος το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ. Τα 4,5 δισεκ. που λείπουν θα ανακτηθούν «μόνον από τον κρατικό προϋπολογισμό», με «περιορισμό των εξόδων των υπουργείων», ανακοίνωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργός Προϋπολογισμού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει φέτος το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια. Όμως λείπουν 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς στα τέλη Ιουνίου το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκάλυψε παρεκκλίσεις (έλλειμμα 3,2% αν δεν υπάρξουν «ισχυρά μέτρα ανάκαμψης»). Για να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός εντός τροχιάς, όλες οι δαπάνες των υπουργείων εξετάσθηκαν εμπεριστατωμένα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα του στόλου των κρατικών οχημάτων.

“Η κυβέρνηση Μακρόν είχε μια επιλογή: Είτε να ξεχάσει την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, να ρίξει το φταίξιμο στην απερχόμενη κυβέρνηση του Ολάντ, και να προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα αναδιάρθρωσης, είτε να παίξει το χαρτί της αξιοπιστίας [απέναντι στην Γερμανία και να προχωρήσει στην μείωση του ελλείμματος]. Διάλεξαν το τελευταίο”, λέει, ανώνυμα στο Politico, ένας ανώτατος αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

“Εντός των κόλπων της κυβέρνησης υπήρχε μια διαμάχη ανάμεσα σε δυο πόλους: αφενός τους οικονομολόγους που ενθάρρυναν μεταρρυθμίσεις, κι αφετέρου το υπουργείο Οικονομικών που είχε στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Τελικά, επικράτησε η γνώμη του υπουργείου Οικονομικών”, λέει ο Ζιλ Μοέκ, οικονομικός αναλυτής της τράπεζας Bank of America Merrill Lynch στο Λονδίνο.

Με την επιλογή αυτή, ο Μακρόν, υποστηρίζει το Politico, θέλει ουσιαστικά να “χαλυβδώσει” την διεθνή αξιοπιστία της χώρας του, καθώς αν αποκλίνει από τον στόχο του 3%, τότε η Γαλλία θα γίνει η μόνη χώρα της ευρωζώνης που εντάσσεται σε «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», όπως υπενθύμισε κι ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

“Προφανώς ο Μακρόν δεν θα ήθελε έναν τέτοιο “λεκέ” κατά το πρώτο έτος της θητείας του”, σημειώνει ο αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Οπότε, η προτεραιότητα του Μακρόν είναι “να βοηθήσει την Μέρκελ να τον βοηθήσει”, σημειώνει το άρθρο.

“Ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει καλά πως οι προτάσεις του για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μπορούν να προχωρήσουν μόνο αν ο γερμανικός λαός είναι πεπεισμένος πως η Μέρκελ συνεργάζεται με έναν αξιόπιστο και σοβαρό συνεργάτη που ξέρει πώς να διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της ίδιας του της χώρας”, καταλήγει με νόημα το Politico.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook