To δημοψήφισμα του Ερντογάν βάζει «φωτιά» στις σχέσεις με την ΕΕ

«Φωτιά» βάζει το επερχόμενο δημοψήφισμα για τη «σουλτανοποίηση» της γείτονος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
To δημοψήφισμα του Ερντογάν βάζει «φωτιά» στις σχέσεις με την ΕΕ

«Φωτιά» βάζει το επερχόμενο δημοψήφισμα για τη «σουλτανοποίηση» της γείτονος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σκληρή κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ολλανδία, με αφορμή την απαγόρευση προσγείωσης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ, αποτελεί απλώς το σύμπτωμα μιας βαθύτερης δοκιμασίας, την οποία περνούν οι σχέσεις της γείτονος με την ΕΕ. Ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, το πογκρόμ που ακολούθησε και τη αυταρχική ροπή στην οποία έχει εισέλθει πλέον η Άγκυρα.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το δημοψήφισμα που έχει ως στόχο την ανάδειξη του τούρκου προέδρου σε απόλυτο κυρίαρχο της χώρας, συγκεντρώνοντας υπερεξουσίες στο πρόσωπό του, αλλά και τη συμμαχία του AKP με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων οδηγεί την Τουρκία όλο και πιο μακριά από τη Δύση. Αυτό ακριβώς φαίνεται να επιβεβαίωσε και η κατάφαση της στρατηγικής συνεργασίας Ερντογάν-Πούτιν που διακηρύχθηκε πανηγυρικά, πριν από λίγες ημέρες.

To δημοψήφισμα του Ερντογάν βάζει «φωτιά» στις σχέσεις με την ΕΕ
Αφίσα υποστήριξης του «Ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, με την φράση «η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη» ο ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η ΕΕ «παγώνει» την προενταξιακή χρηματοδότηση της γείτονος. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει ακόμη σχολιαστεί από την Άγκυρα, μόλις χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιούσε ότι εάν δεν προχωρήσει το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους τούρκους υπηκόοους στην ΕΕ, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τις συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης για το προσφυγικό.

Το πολύ κακό κλίμα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αποτυπώνει και η παρέμβαση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα να επιστρέψει στη λογική. Και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε συνεργασία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας βρίσκεται πλέον στον αέρα. Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο δίκτυο ZDF. «Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική» τόνισε.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

To παιχνίδι του Ερντογάν με το δημοψήφισμα και η Ευρώπη

Σε κάθε περίπτωση, με τις τελευταίες κινήσεις του, ο Ερντογάν φαίνεται πως έχει αποφασίσει να εξάγει την καμπάνια για το «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα και στην Ευρώπη και να μετατρέψει την ανάδειξή του σε «σουλτάνο» σε παγκόσμιο γεγονός. Την ίδια στιγμή, οι αντιπαραθέσεις και υψηλοί τόνοι με τις χώρες της Ευρώπης φαίνεται πως ενισχύουν την πόλωση στο εσωτερικό της Τουρκίας, κάτι που επιθυμεί ο τούρκος πρόεδρος καθώς πιστεύει ότι αυτό θα αυξήσει τη συσπείρωση του «Ναι».

Ειδικότερα, αναλυτές στην Τουρκία τονίζουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευνοεί από τη μία τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προεκλογικά πιέζονται από ακροδεξιά κόμματα, αλλά ακόμη περισσότερο και κυρίως τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Και τούτο, διότι θεωρούν πως κάθε εκδήλωση προπαγάνδας για το δημοψήφισμα που απαγορεύεται στην Ευρώπη συσπειρώνει ακόμη περισσότερο τους εθνικιστές στην Τουρκία υπέρ του «Ναι».

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Αυτό φαίνεται να ενισχύει τη ρητορική της βαλλόμενης από παντού Τουρκίας, που έχει βρει πρόσφορο έδαφος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Βούτυρο στο ψωμί του Προέδρου Ερντογάν , που σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε και τα καλύτερα δυνατά μηνύματα για την έκβαση του δημοψηφίσματος. Ιδιαίτερα που στο στρατόπεδο τον εθνικιστών που προσεταιρίστηκαν για το δημοψήφισμα της αναθεώρησης του Συντάγματος επικρατεί διχασμός.

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι κυβέρνηση και Ερντογάν δεν επιθυμούν απλά μια οριακή επικράτηση του «Ναι» -για παράδειγμα 51-52% έναντι 49-48%, που θα άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης του αποτελέσματος. Επιθυμούν μια ξεκάθαρη νίκη με όσο μεγαλύτερη δυνατή διαφορά, που θα σηματοδοτήσει μια πομπώδη και πανηγυρική μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Οι εξελίξεις φαίνεται πως θα ευνοήσουν την πολιτική πόλωσης εν όψει του δημοψηφίσματος και θα δώσουν τη δυνατότητα στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αυξήσει και τα ποσοστά του «Ναι» μεταξύ των Τούρκων που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες και στους οποίους το κόμμα είχε υψηλά ποσοστά και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ερντογάν και Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους
Ερντογάν και Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους

Η κόντρα με την Ολλανδία

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνευθούν και οι ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι που υιοθέτησε η τουρκική ηγεσία προς τις ολλανδικές αρχές. "Η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα", είπε σε έξαλλη κατάσταση ο Τούρκος πρόεδρος μετά τα όσα έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες, για να συνεχίσει: "Αν θυσιάσετε τις σχέσεις σας με την Τουρκία για τις εκλογές της Τετάρτης, θα πληρώσετε το αντίστοιχο τίμημα", απευθυνόμενος στους Ολλανδούς που ζουν σε προεκλογικούς ρυθμούς. Και συμπλήρωσε με νόημα: "Δεν κάναμε ακόμη ό,τι είναι απαραίτητο". Κλείνοντας σημείωσε πως "ο φασισμός είναι ακόμη ζωντανός στη Δύση".

Ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε κατόπιν τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, καθώς συνεχίζει να υποβόσκει η διπλωματική διένεξη αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που θέλει να διεξαγάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη. Μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία Κοτζάελι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία τούρκους υπουργούς.

Ελαφρά ηπιότερος εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος όμως σημείωσε και αυτός πως η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλία πριν από δημόσια εμφάνισή του στη βορειοανατολική πόλη Μετς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απάντησε από τη μεριά του πως τα «εμπρηστικά σχόλια» του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της διπλωματικής διένεξης μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ρούτε δήλωσε πως, ενώ η Ολλανδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις επιλογές της, αν η Τουρκία δεν σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια.

«Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε , αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

Η ΕΕ «παγώνει» την προενταξιακή χρηματοδότηση της Τουρκίας

Νωρίτερα, ο ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα «παγώσουν» εν μέρει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από τον Μηχανισμό Προενταξικής Βοήθειας, καθώς αυτή «κινείται μακριά από την Ευρώπη». «Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα», δήλωσε ο Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αρνητική πορεία της Αγκυρας καταγράφεται πριν ακόμη από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τον περασμένο Ιούλιο, τόνισε ο Επίτροπος και πρόσθεσε ότι η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της ΕΕ, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».

Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο. Πρόκειται για την ενίσχυση που δικαιούνται οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΣΩ TWITTER 25 Ιουλ 2020 | 14:23

Πρόκληση Ερντογάν: Να παραμένει ανοιχτή η Αγιά Σοφιά 24 ώρες - Παραληρήματα εθνικισμού, λέει η Αθήνα

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι εντολή του Ερντογάν είναι να μην κλείνει καθόλου η Αγιά Σοφιά

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 24 Ιουλ 2020 | 11:05

LIVE - Η Αγιά Σοφιά ως τζαμί: Παρουσία Ερντογάν η πρώτη προσευχή - Χιλιάδες μουσουλμάνοι απέξω

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα στην Αγιά Σοφιά μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν να την κάνει τζαμί μετά από 86 χρόνια - Χιλιάδες κόσμου στην Κωνσταντινούπολη.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 24 Ιουλ 2020 | 07:25

Αγιά Σοφιά: Πρεμιέρα για το σόου Ερντογάν - Κιτς τελετή για τις ψήφους των φανατικών μουσουλμάνων [LIVE]

Σήμερα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, προς... τέρψιν του προκλητικού Ερντογάν.

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΩΣ ΤΖΑΜΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 85 ΧΡΟΝΙΑ 23 Ιουλ 2020 | 19:16

Νέο σόου Ερντογάν με επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά - Η ταμπέλα τώρα γράφει "μεγάλο τζαμί"

Νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ 23 Ιουλ 2020 | 15:14

Ο Ερντογάν καυχιέται: Τα επιτεύγματά μας από Συρία μέχρι Ανατ. Μεσόγειο αποκαλύπτουν τη δύναμή μας [Βίντεο]

Ο Ερντογάν έγραψε για την Τουρκία στο βιβλίο επισκπετών στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, όπου πήγε για να αποτίσει φόρο τιμής.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 22 Ιουλ 2020 | 22:39

Αρχισυντάκτης "Bild": "Πώς η Μέρκελ έπεισε τον Ερντογάν να μαζέψει τον στόλο του" [Βίντεο]

Ο Γιούλιαν Ρίπιε αποκάλυψε το παρασκήνιο των τηλεφωνικών επικοινωνιών της Μέρκελ με Ερντογάν-Μητσοτάκη

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 22 Ιουλ 2020 | 09:43

Μπακογιάννη για Τουρκία: Εάν νομίζει ότι θα κάνει διάλογο υπό απειλή, είναι βαθιά νυχτωμένη

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 22 Ιουλ 2020 | 09:42

Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Την κάναμε τζαμί λόγω του Μωάμεθ του Πορθητή

Η απόφασή να μετατρέψουμε την Αγιά Σοφία σε τζαμί είναι σύμφωνη με τον θεμελιώδη χάρτη του Μωάμεθ του Πορθητή", είπε ο Ερντογάν.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 22 Ιουλ 2020 | 08:16

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν μετά τις τουρκικές προκλήσεις στο Καστελόριζο

Μέρκελ και Ερντογάν μίλησαν στη "σκιά" των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ TWITTER 21 Ιουλ 2020 | 18:29
ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ 21 Ιουλ 2020 | 16:48

Κρίση με Τουρκία- Ο Ερντογάν προκαλεί: "Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανά μας"

Τουρκία: Νέα πρόκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 20 Ιουλ 2020 | 09:07

Σύνοδος Κορυφής: Για "πρόοδο" μιλά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε

Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι.

ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 20 Ιουλ 2020 | 08:15

Ξέσπασε ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά του Ολλανδού: Θα είσαι ήρωας για μερικές ημέρες, μετά θα είσαι ο υπεύθυνος για το μπλόκο

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ομολόγου του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.