Το δημοψήφισμα του Ρέντσι και ο εφιάλτης του «Italexit»

Πληθαίνουν οι φόβοι ότι μια επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα θα πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για την ευρωζώνη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το δημοψήφισμα του Ρέντσι και ο εφιάλτης του «Italexit»

«Πρώτα το Brexit και μετά το Τραμπ. Είναι η Ιταλία ο επόμενος σταθμός του λαϊκιστικού κύματος; Πολύ σύντομα η χώρα θα κληθεί να ψηφίσει σε ένα δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα για το σύνολο της Ευρώπης». Με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο περιγράφει ο Julian Coman στον βρετανικό Guardian το διακύβευμα της επερχόμενης κάλπης στην γειτονική χώρα. Και όχι άδικα.

Το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου είναι πολύ πιθανόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρεθεί αντιμέτωπη με μία νέα υπαρξιακή κρίση. Η αβεβαιότητα της έκβασης του ιταλικού δημοψηφίσματος με τις προτάσεις του ιταλού πρωθυπουργού για τον περιορισμό των Γερουσίας και τη μείωση του αριθμού των γερουσιαστών, προκαλεί πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.

Η ανησυχία δεν εντοπίζεται όχι στο περιεχόμενο της προτεινόμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης αλλά στις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να έχει μια αποδοκιμασία της κυβερνητικής πρότασης στην κάλπη. Πολλοί αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι οι σοβαρές πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να προκληθούν από ένα ενδεχόμενο «όχι» στο δημοψήφισμα ενδεχομένως να οδηγήσουν ακόμη και σε έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα «Italexit» κατά την προσφιλή πλέον φράση.

Το δημοψήφισμα του Ρέντσι και ο εφιάλτης του «Italexit»
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι

Το πολιτικό ρίσκο του Ρέντσι

Ο Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει κατ'επανάληψη ότι στην περίπτωση που ηττηθεί, θα υποβάλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία. Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, γνωστό για τα έντονα αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα, μοιάζει ως ο επικρατέστερος διεκδικητής της εξουσίας, εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Αλλά και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τάσσεται ανοιχτά πλέον κατά του ευρώ.

Εάν λοιπόν αντί του Ρέντσι κερδίσει το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και στη συνέχεια αναλάβει την εξουσία ή αν επακολουθήσει μακρά περίοδος κυβερνητικής αστάθειας, κάτι συνηθισμένο στην Ιταλία, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, τα κόμματα που είτε ζητούν δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ ή έστω εκφράζουν αμφιβολίες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 50%.

Ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο
Ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο

Είναι η Ιταλία ο νέος αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης;

H ιταλική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη της ευρωζώνης, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρά προβλήματα. Ο Ρέντσι, που ανέλαβε την εξουσία υποσχόμενος να συντρίβει το παλαιό πολιτικό σύστημα, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει ούτε την υψηλή ανεργία, ούτε την ισχνή οικονομική ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, ο ιταλικός τραπεζικός τομέας είναι εκτεθειμένος σε έναν τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον Ρέντσι να επιδιώκει την προώθηση σχεδίων κρατικής διάσωσης, συναντώντας σταθερά την αντίσταση του Βερολίνου. Δεδομένων των παραπάνω, ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων βλέπει την κάλπη που θα στηθεί σε μια εβδομάδα ως μια ευκαιρία να αποδοκιμάσει την κυβερνητική πολιτική και να ζητήσει πολιτική αλλαγή.

Για την κακή κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, που μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ «κόκκινων δανείων», υψηλού χρέους και χαμηλής ανάπτυξης προειδοποιούν πάντως εδώ και καιρό think tanks, διεθνείς οργανισμοί και οικονομικοί αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι, το ΔΝΤ υπολόγιζε ότι θα χρειαστούν 10 χρόνια για να επιστρέψει η ιταλική οικονομία στα προ του 2008 επίπεδα, όταν άλλες χώρες της ευρωζώνης θα είναι έως τότε κατά 20%-25% πλουσιότερες σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης. Την ίδια στιγμή, το ιταλικό χρέος αγγίζει το 130% του ΑΕΠ, ενώ οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν περίπου το 40% των κόκκινων δανείων σε όλη την ευρωζώνη.

Ματέο Ρέντσι και Άνγκελα Μέρκελ σε παλαιότερη συνάντησή τους
Ματέο Ρέντσι και Άνγκελα Μέρκελ σε παλαιότερη συνάντησή τους

Και το Bank Run μόλις ξεκίνησε

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche (WiWo) οι Ιταλοί ήδη αδειάζουν τους λογαρισμούς τους και αγοράζουν χρυσό και στην Ελβετία, λόγω της ανασφάλειας που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος και των συνεπειών που μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο, το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τεσσίνο της νότιας Ελβετίας, εδώ και βδομάδες Ιταλοί παραγγέλουν σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα. «Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 29% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως είπε ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, ο διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό WiWo. Οι περισσότεροι φυλάσσουν το χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερη τελωνειακής ζώνης των γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.

Το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν oι Ιταλοί είναι ότι ποσά άνω των 10.000 ευρώ σε μετρητά πρέπει να δηλώνονται εγγράφως κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. Όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί εισάγοντας μεγαλύτερα ποσά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δρακόντειες ποινές, τις οποίες προβλέπει ο ελβετικός νόμος, όπου και περιλαμβάνεται και η ειδοποίηση των ιταλικών αρχών κατά της φοροδιαφυγής. Προς το παρόν οι Ιταλοί μπορούν, όμως, απλώς να εμβάσουν νομότυπα μεγαλύτερα ποσά στην Pro AUrum του Λουγκάνο και στη συνέχεια να αγοράσουν χρυσό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο μεταξύ μειώνονται και οι καταθέσεις των ιταλικών ταπεζών. Οι αναλήψεις από την ευρισκόμενη σε βαθειά κρίση ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων. Το τέλος τoυ παιχνιδιού έχει μόλις αρχίσει στην Ιταλία, σημειώνει η Wiwo.

Ένα ενδεχόμενο Italexit θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη νομισματική ένωση, εκτιμά η γερμανική Die Welt
Ένα ενδεχόμενο Italexit θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη νομισματική ένωση, εκτιμά η γερμανική Die Welt

Τι θα γίνει εάν υπάρξει ένα Italexit

«Μια έξοδος της Γαλλίας ή της Ιταλίας από το ευρώ θα επιφέρει το μεγαλύτερο default στην ιστορία. Οι ξένοι κάτοχοι ιταλικού ή γαλλικού χρέους σε ευρώ θα πληρωθούν με το ισόποσο της λίρας ή του φράγκου. Αμφότερα θα υποτιμηθούν. Αφού οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να διακρατούν κεφάλαιο έναντι των τοποθετήσεών τους σε κρατικό χρέος, οι απώλειες θα οδηγήσουν πολλές τράπεζες σε άμεση πτώχευση» αναφέρει ο αρθρογράφος των Financial Times W. Munchau.

«Οι ανησυχίες εντείνονται. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μόλις εκτόπισε την Ελλάδα της διαρκούς κρίσης από την θέση της βασικής προς αποχώρηση υποψήφιας χώρας. Αυτό καταδεικνύουν τα νέα δεδομένα της εταιρίας συμβούλων Sentix η οποία καταμετρά κάθε μήνα τη συνοχή της νομισματικής ένωσης» ανέφερε στις αρχές του μήνα η γερμανική Die Welt και προσέθετε: «Σύμφωνα με αυτά, τον Οκτώβριο συνέβη κάτι ανήκουστο: για πρώτη φορά στην ιστορία διεθνείς επενδυτές θεωρούν πιο πιθανή την έξοδο του ιδρυτικού μέλους της ΕΕ από την κοινότητα παρά το Grexit, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας. Οι επενδυτές εκτιμούν στο μεταξύ τον κίνδυνο του Italexit, όπως τον ονομάζουν, στο 9,9% την ώρα που ο κίνδυνος του Grexit βρίσκεται στο 8,5%».

Ως βασικοί λόγοι για αυτήν την εξέλιξη αναφέρονταν μεταξύ άλλων η τραγική κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας εξαιτίας του επικείμενου δημοψηφίσματος και οι χρόνιες αδυναμίες της ιταλικής οικονομίας.

Τα στοιχεία του Sentix καταγράφουν πόσο πιθανό θεωρούν οι χρηματαγορές το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει μια χώρα μέλος της νομισματικής ένωσης το ευρώ σε διάστημα ενός έτους. Σύμφωνα με την Welt «ένα ενδεχόμενο Italexit θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη νομισματική ένωση. Η χώρα των 61 εκατομμυρίων κατοίκων συνεισφέρει το 17,5% των κεφαλαίων της ΕΚΤ και συμμετέχει με αντίστοιχα ποσά στα ταμεία διάσωσης, όπως τον ESM και τον EFSF. Συγκριτικά, στην περίπτωση της Ελλάδας το αντίστοιχο μερίδιο ήταν μόλις 2% περίπου. Η νομισματική ένωση θα άντεχε πολύ δύσκολα μια ενδεχόμενη αποχώρηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΗΤΑΝ ΔΕΚΑΕΞΙ 08 Οκτ 2021 | 14:20

Eurovision: Στις 14 Μαΐου ο τελικός του διαγωνισμού στο Τορίνο

Η πόλη του Τορίνο επελέγη για να φιλοξενήσει τον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

ΣΤΟ ΣΑΛΕΡΝΟ 07 Οκτ 2021 | 13:03

Ιταλία: Θύελλα αντιδράσεων για το άγαλμα της... σέξι αγρότισσας

Στο γλυπτό αναπαριστάται μια αγρότισσα που φορά διαφανές ένδυμα και αποκαλύπτει ανάγλυφα τις καμπύλες του σώματός της.

ΑΛΩΣΕ ΤΟ ΣΑΝ ΣΙΡΟ 07 Οκτ 2021 | 09:56

Ιταλία – Ισπανία 1-2: Έσπασε το αήττητο και πάει τελικό

Η Ισπανία άλωσε το Σαν Σίρο και περιμένει αντίπαλο που θα προκύψει από τον δεύτερο ημιτελικό.

9 ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ 05 Οκτ 2021 | 19:13

Σοκ στην Ιταλία: Πρώην πορνοστάρ σκότωσε τον 2χρονο γιο της για να εκδικηθεί τον πατέρα - Άφησε το πτώμα σε σούπερ μάρκετ

Σοκ στην Ιταλία καθώς μια πρώην πορνοστάρ μαχαίρωσε θανάσιμα τον 2χρονο γιο της - Ήθελε να εκδικηθεί τον πατέρα

04 Οκτ 2021 | 17:14

Τετραμερής άσκηση "Eunomia 2/2021" με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας, στην Ανατολική Μεσόγειο [Eικόνες]

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, συνεχίζουν την κοινή επιχειρησιακή παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 03 Οκτ 2021 | 11:46

Κατέρρευσε στη Ρώμη ιστορική μεταλλική γέφυρα μετά από πυρκαγιά [βίντεο]

Η γέφυρα, που είναι γνωστή ως Πόντε ντι φέρο (Σιδερένια γέφυρα), βρίσκεται στην περιοχή Οστιένσε και είχε εγκαινιαστεί το 1864.

"ΠΡΟΕΔΡΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ;" 01 Οκτ 2021 | 17:16

Ιταλία: O πρόεδρος Ματαρέλα ψάχνει μόνος του να νοικιάσει σπίτι στη Ρώμη και βγάζει "σέλφι" [Εικόνα]

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θέλει να νοικιάσει σπίτι στη Ρώμη, όπως αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera.

30 Σεπ 2021 | 11:42

Η αιώνια γοητεία της Monica Bellucci

Η απόλυτη Woman We Love μόλις έσβησε 57 κεράκια στην τούρτα της ζωής της.

28 Σεπ 2021 | 08:04

Ιταλία: Πάνω από 500 μετανάστες έφτασαν στη Λαμπεντούζα με παλιό αλιευτικό [βίντεο]

Περισσότεροι από πεντακόσιοι μετανάστες έφθασαν στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα με παλιό σιδερενιο αλιευτικό μήκους 15 μέτρων.

ΤΟ 64% 26 Σεπ 2021 | 14:57

Ελβετία: Υπέρ του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών τάσσεται η πλειοψηψια των πολιτών

Δημοψήφισμα για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου διεξάγεται σήμερα στην Ελβετία, με τους ψηφοφόρους να τάσσονται υπέρ, σύμφωνα με τα exit polls.

ΣΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ 23 Σεπ 2021 | 15:15

Σοκ στην Ιταλία: Ιερέας έκλεβε την ενορία και διοργάνωνε πάρτι οργίων με κοκαΐνη και "χάπια βιασμού"

Ιερέας στην Ιταλία έκλεβε τις δωρεές των πιστών και διοργάνωνε πάρτι οργίων με ναρκωτικά - Είχε κατάλογο 200 πελατών

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 23 Σεπ 2021 | 13:57

Ισραήλ: Κρίνεται η επιμέλεια του 6χρονου Έιταν Μπιράν, μοναδικού επιζήσαντα του δυστυχήματος σε τελεφερίκ στην Ιταλία

Ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης για την επιμέλεια του εξάχρονου αγοριού, που είναι ο μοναδικός επιζήσας δυστυχήματος σε τελεφερίκ στην Ιταλία.

ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ 22 Σεπ 2021 | 19:44

Υπόθεση Σαμάν Αμπάς: Συνελήφθη στο Παρίσι ο θείος της 18χρονης Πακιστανής - Την δολοφόνησε και τεμάχισε το πτώμα της

Η Σαμάν Αμπάς δολοφονήθηκε από τους συγγενείς της έξω από την Μπολώνια της Ιταλίας, επειδή δεν ήθελε να παντρευτεί τον ξάδελφό της