Το δημοψήψισμα βγάζει την Ελβετία από τις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε.

Με την αναστολή των διαπραγματεύσεων «απάντησαν» οι Βρυξέλλες στην άρνηση της Ελβετίας να ανοίξει την αγορά εργασίας - Οι Κροάτες «πρώτα θύματα» του ελβετικού δημοψηφίσματος

to-dimopsipsisma-bgazei-tin-elbetia-apo-tis-diapragmateuseis-tis-ee
SHARE THIS
0
SHARES

Εκτός διαπραγματεύσεων οδήγησε την Ελβετία, η απόφαση της Βέρνης να μην ανοίξει την αγορά εργασίας της για τους Κροάτες.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμμετοχή της Ελβετίας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα «Ορίζοντας 2020» και «Erasmus» εξαιτίας της συγκεκριμένης απόφασης.

«Οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναστέλλονται λόγω των περιστάσεων και την απουσία σαφούς πολτικού μηνύματος», είπε ο Τζόε Χένον

«Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις και την απουσία σαφούς πολιτικού μηνύματος οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζόε Χένον.

Η Κροατία το «πρώτο θύμα»

Η Κροατία που έγινε το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Ιούλιο είναι το «πρώτο θύμα» του δημοψηφίσματος που πέρασε στις 9 Φεβρουαρίου για τον περιορισμό της μετανάστευσης με 50,3%. Η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κύριος εμπορικός εταίρος της.

Αυτό το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει μια «νέα συνταγματική διάταξη» και «η Ελβετία δεν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία στη σημερινή της μορφή», ανέφερε τότε ο εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Δεν υπογράφουμε»

Το περασμένο Σάββατο, η Ελβετίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Σιμονέτα Σομαρούγκα, ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς, ότι η Βέρνη δεν είναι σε θέση να υπογράψει «στη σημερινή της μορφή» τη διμερή συμφωνία για την επέκταση της ελεύθερης πρόσβασης στην ελβετική αγορά εργασίας, που απολαμβάνουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στους υπηκόους των νέων κρατών μελών.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook