
Toν προσεχή Ιούνιο συμπληρώνονται δεκαέξι χρόνια από την άγρια δολοφονία της Καρολίν Μαρσέλ σε μια ειδυλλιακή πόλη στην Κοιλάδα του Λίγηρα, στην κεντρική Γαλλία. Η οικογένειά της, οι γονείς της, η κόρη και ο πρώην σύζυγός της δηλώνουν "ικανοποιημένοι" από την εξέλιξη που πέτυχε η γαλλική αστυνομία αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και των αναβαθμισμένων μεθόδων εξέτασης και διασταύρωσης DNA.
Πήγε για τζόκινγκ και δεν επέστρεψε ποτέ...
Ήταν μια γλυκιά κυριακάτικη, καλοκαιρινή βραδιά, 22 Ιουνίου 2008. Η Καρολίν, υποδιευθύντρια τραπεζικού καταστήματος στην πόλη Ολιβέ, προάστιο της ιστορικής Ορλεάνης, στη νομαρχία Λουαρέ στην περιφέρεια του Κέντρου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ (8.11μμ για την ακρίβεια) για την συνηθισμένη βόλτα της για τζόκινγκ στο ποτάμι. Φόρεσε το κολάν της, ένα λεπτό φούτερ και τα αθλητικά της παπούτσια. Έφυγε από την ιδιόκτητη μονακατοικία της σε μια όμορφη και ήσυχη γειτονιά της μικρής πόλης, στην οποία ζούσε με την 11χρονη, τότε, κόρη της μετά το διαζύγιό της.

Πάρκαρε το αυτοκίνητό της, ένα μαύρο Clio, στο συνηθισμένο σημείο και άρχισε το τρέξιμο στις όχθες του Λουαρέ, παραπόταμου του Λίγηρα. Αν και συνήθως πήγαινε για τζόκινγκ με μια καλή της φίλη, εκείνη τη μέρα η φίλη της έλειπε για το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι. Έτσι, μετά το δείπνο αποφάσισε να πάει μόνη της. Οι δρόμοι της ειρηνικής γαλλικής κωμόπολης είναι έρημοι. Εκείνη την ώρα στις τηλεοράσεις παίζει ο αγώνας Ισπανία - Ιταλία για τους ημιτελικούς του Euro 2008.

Η Καρολίν Μαρσέλ ήταν 45 ετών και δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι της. Το επόμενο μεσημέρι, ένας δάσκαλος που ζει στην πόλη κάνει τον περίπατό του στις όχθες του ποταμού όταν αντικρίζει ένα πτώμα να επιπλέει. Ο δράστης της δολοφονίας της την είχε στραγγαλίσει και εν συνεχεία είχε πετάξει το άψυχο σώμα της μέσα στα νερά του ποταμού. Ο ιατροδικαστής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο δράστης της δολοφονίας δεν την στραγγάλισε με γυμνά χέρια αλλά με ένα ύφασμα, όπως είχε ανακοινώσει η τότε εισαγγελέας της περιοχής, Ιζαμπέλ Τουλμόντ. Πριν τον ασφυκτικό θάνατό της, η Καρολίν Μαρσέλ είχε πέσει θύμα βιασμού.
Άκαρπες οι πρώτες έρευνες της αστυνομίας
Πολύ γρήγορα, η αστυνομία καταλήγει ότι κύριος ύποπτος για τον βιασμό και τη φρικτή δολοφονία της είναι ένας νεαρός άνδρας που είχε κατηγορηθεί για βιασμό το 2003, πέντε χρόνια νωρίτερα. Επρόκειτο για έναν γείτονά της που η αστυνομία βρήκε, αναλύοντας τον προσωπικό υπολογιστή του, ότι έκανε αναζητήσεις στο διαδίκτυο με πολύ βίαιες σεξουαλικές πρακτικές. Τα στοιχεία ωστόσο δεν επαρκούν και έτσι δεν του απαγγέλλονται ποτέ κατηγορίες.
Το 2018, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο της Καρολίν, η δικηγόρος της οικογένειάς της, Σαντάλ Μπονάρ, αποκαλύπτει ότι "ίχνη DNA έχουν εντοπιστεί". Γίνονται σχεδόν δέκα προσαγωγές, ανακρίσεις και κλήσεις μαρτύρων για συμπληρωματικές καταθέσεις. Όλα αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Η υπόθεση βιασμού και στραγγαλισμού της Καρολίν Μαρσέλ παραμένει για τη γαλλική δικαιοσύνη μια cold case, μια υπόθεση χωρίς ευρήματα, χωρίς "πίστες" για να ακολουθήσει η εισαγγελική έρευνα.

Πρέπει να φτάσουμε στον Ιούνιο του 2022, όταν η επικεφαλής εισαγγελέας για τις ανθρωποκτονίες που έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό "cold case" στην εισαγγελία της Ναντέρ, η Ναταλί Τιρκέ, αποφασίζει να "ενώσει τα κομμάτια του παζλ". Τι κάνει; Ζητά επανεξέταση του ελάχιστου γενετικού υλικού - τα "ίχνη DNA" που είχαν αναδειχθεί ως κρίσιμο στοιχείο τ0 2018 - και διασταύρωσή του με τη βάση δεδομένων που έχει εν τω μεταξύ συγκροτηθεί.
Προ τριών ημερών, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, η αστυνομία της Τουλούζ προσήγαγε ως ύποπτο για την αποτρόπαιη ανθρωποκτονία της Καρολίν έναν 33χρονο άνδρα που ζει στην πόλη Παμιέρ, τη νομαρχία Αριέζ, της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Ο Στανισλάς Α. είναι ένας άνεργος πατέρας μιας κόρης 2 ετών, ο οποίος έχει πολύ βεβαρυμένο παρελθόν. Το 2008 ήταν μόλις 18 ετών, αλλά είχε μια καταδίκη για σεξουαλική παρενόχληση που είχε διαπραχθεί το 2005, όταν ήταν 15 ετών, και είχε καταδικαστεί το 2006.
Meurtre de Caroline Marcel: sa mère confie son "soulagement" après la mise en examen d'un suspect pic.twitter.com/KvWmkxN9On
— BFMTV (@BFMTV) January 21, 2024
Για τη γαλλική αστυνομία, πρόκειται για μια πολύ σημαντική επιτυχία που γεννά αισιοδοξία για την επίλυση και άλλων "παγωμένων υποθέσεων".
#EnquêteCriminelle | Les enquêteurs du pôle #ColdCase de la #PoliceJudiciaire sont peut-être sur le point de résoudre une affaire de plus de 15 ans. Celle de #CarolineMarcel, retrouvée morte dans une rivière de la région orléanaise. pic.twitter.com/R7fWIlijDp
— Police nationale (@PoliceNationale) January 20, 2024
Ο Στανισλάς Α. έχει γεννηθεί σε περιοχή του Κέντρου αλλά είχε μια προβληματική παιδική ηλικία έχοντας μεγαλώσει σε ανάδοχες οικογένειες και σε κέντρα φιλοξενίας ανηλίκων χωρίς οικογένεια. Το 2008, μόλις είχε ενηλικιωθεί, εργαζόταν ως κηπουρός σε πολλά σπίτια κοντά στο σημείο του εγκλήματος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr