Ισόβια στον Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η ποινή που του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό ήταν υπερβολικά ελαφριά

to-efeteio-twn-inwmenwn-ethnwn-katadikase-ton-karatzits-se-isobia
SHARE THIS
0
SHARES

Το Εφετείο του ΟΗΕ αύξησε σε ισόβια την ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η ποινή που του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό ήταν υπερβολικά ελαφριά, καθώς έκρινε πως ο Κάρατζιτς προχώρησε εσκεμμένα στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

 

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα 

Hταν ένα έγκλημα πολέμου που διεπράχθη το 1995 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας

Στις 11 Ιουλίου οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων, υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ολοκλήρωσαν τη σφαγή 8.000 αρρένων αμάχων μουσουλμάνων σε μία περιοχή που κυριαρχούσε το σερβικό στοιχείο. 

Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί, δεν υπερασπίστηκαν την πόλη. Ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ.

Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν ρίχνοντας στη συνέχεια τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ενώ η κυβέρνηση της Ολλανδίας παραιτήθηκε. Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή η συμμετοχή και Ελλήνων παραστρατιωτικών.

Ο πρωτεργάτης της σφαγής στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς και ο πολιτικός του προϊστάμενος Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθησαν μετά από χρόνια φυγοδικίας ενώ ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Ο Κάρατζιτς συνελήφθη στο Βελιγράδι στις 21 Ιουλίου του 2008.  Ζούσε στο «Νέο Βελιγράδι» και χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα με το όνομα Ντράγκαν Ντάμπιτς. Όταν συνελήφθη, η εμφάνισή του με λευκά μακριά μαλλιά και μακριά λευκή γενειάδα ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή της δεκαετίας του '90. Ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα σε ιδιωτική κλινική.

Ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στις 26 Μάη 2011 στη Βοιβοντίνα ύστερα από έφοδο μονάδων της ειδικής αστυνομίας στο σπίτι στο οποίο διέμενε. 

 

 

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook