Το ΕΛΚ βλέπει νίκη και απαιτεί την προεδρία της Ευρ. Επιτροπής

«Κερδίσαμε τις εκλογες και πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο 'spitzenkandidat' του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε ο Ζοζέφ Ντολ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ

to-elk-blepei-niki-kai-apaitei-tin-proedria-tis-eur-epitropis
SHARE THIS
0
SHARES

Το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) απαίτησε σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμώντας πως κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές.

«Κερδίσαμε τις εκλογες και πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο 'spitzenkandidat' (σ.σ.: ο κορυφαίος υποψήφιος) του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε ο Ζοζέφ Ντολ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, στη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς στις Βρυξέλλες.

«Χωρίς το ΕΛΚ, δεν υπάρχει πλειοψηφία στο επίπεδο των δημοκρατικών κομμάτων. Συνεπώς είμαστε έτοιμοι, θα διαπραγματευθούμε και ασφαλώς θα υπερασπιστούμε την πρώτη θέση», πρόσθεσε ο Γάλλος.

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, όρθιος δίπλα στον Ντολ, δεν απαίτησε ο ίδιος τη θέση που διεκδικεί, επαναλαμβάνοντας πως το ΕΛΚ είναι «σταθερά δεσμευμένο στη διαδικασία του 'Spitzenkandidat'», σύμφωνα με την οποία το κόμμα που έρχεται πρώτο στις ευρωεκλογές πρέπει να έχει την προεδρία της Επιτροπής.

«Μόνο ένα πρόσωπο που ήταν 'Spitzenkandidat' μπορεί να εκλεγεί» πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε ο Βέμπερ, ο οποίος έκανε την είσοδό του υπό τους ήχους του τραγουδιού «Simply the best».

Σχεδόν αμέσως, ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, της δεύτερης δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέρριψε τις διεκδικήσεις του ΕΛΚ.

«Το ΕΛΚ δεν έχει πια τη δύναμη να διευθύνει την Επιτροπή (...) Δεν μπορεί πια να διατείνεται πως είναι ο φυσικός ηγέτης της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τόνισε ο Μπούλμαν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook