Το ΕΛΚ στην σκιά του Βίκτωρ Ορμπαν και της ακροδεξιάς

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη βρίσκεται σε τρικυμία και καλείται να διαχειριστεί το δημιούργημα... Βίκτωρ 'Ορμπαν

to-elk-stin-skia-tou-biktwr-ormpan-kai-tis-akrodeksias
|
SHARE THIS
0
SHARES

Oι Ευρωεκλογές πλησιάζουν με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η άνοδος της ακροδεξιάς δεν αποτελεί μια αφηρημένη απειλή. Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη βρίσκεται σε τρικυμία και καλείται να διαχειριστεί το δημιούργημα... Βίκτωρ 'Ορμπαν και ό,τι αυτό συμβολίζει.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός απειλεί εμμέσως με αποχώρηση από την Ε.Ε..«Αν μας αφήσουν στην ησυχία μας και δεν μας υποχρεώσουν να εξισλαμιστούμε, η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ως ομάδα ελεύθερων εθνών», λέει ο Ορμπαν με τις απόψεις του να βρίσκουν μεγάλη απήχηση όχι μόνο στην χώρα του. Στο τελεσίγραφο του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ να κατέβουν οι αφίσες κατά της επιτροπής Γιούνκερ για το μεταναστευτικό ο Ορμπαν υποχώρησε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχασε τον πόλεμο...

Ο Ορμπαν αφήνει ανοικτό το ζήτημα της παραμονής του εθνικιστικού κόμματός του Fidesz στο ΕΛΚ έπειτα από την εκστρατεία της κυβέρνησής του κατά της Ε.Ε. και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσωπικά. Εν μέσω εσωτερικών πλέον πιέσεων, ο Όρμπαν άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν και να αποχωρήσει από την πολιτική ομάδα των συντηρητικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις 20 Μαρτίου το ΕΛΚ θα κληθεί να επιλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει. Μέλη από την Σουηδία, την Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Νορβηγία έχουν ζητήσει την αποπομπή του Fidesz ωστόσο άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Μάλτα και η Ιρλανδία τηρούν στάση αναμονής.

Ο Ορμπαν έχει διχάσει τους συντηρητικούς. Κάποιοι  επιθυμούν να διαχωριστούν με σαφήνεια από την ακροδεξιά στην προσπάθεια να κερδίσουν τον μεσαίο χώρο και κάποιοι άλλοι συντηρούν το φλερτ μαζί της προσδοκώντας ότι θα αλιεύσουν στην δεξαμενή της.

Η απώλεια του Fidesz θα κοστίσει στο ΕΛΚ ενώ δεν αποκλείεται ο Όρμπαν να βρει πρόθυμους συμμάχους και να σχηματίσει μια αρκετά μεγάλη ομάδα που να έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει αποφάσεις. Αυτή δεν αποκλείεται να αποτελέσει μια σύμπραξη ανάμεσα στη Λέγκα του Σαλβίνι και τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν. 

Η δημοσκόπηση της Bild

Ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να διπλασιάσουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ενώ συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά παραδοσιακά κόμματα καταγράφουν μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με μια μεγάλη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Bild.

Oι απώλειες παραδοσιακών κομμάτων σημαίνει ότι δεν θα κατορθώσουν να σχηματίσουν έναν «μεγάλο συνασπισμό» στο Κοινοβούλιο, όπως αυτός που κυβερνά στην Γερμανία, κατέδειξε η δημοσκόπηση που διεξήχθη σε έξι χώρες με δείγμα περισσοτέρων από 9.500 ανθρώπων από τα τέλη του Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου.

Με βάση τη σφυγμομέτρηση, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), στην οποία συμμετέχει το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), και το ακροδεξιό (FN) της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο) προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 67 έδρες από τις 37 που κατέχουν σήμερα.

Ακροδεξιά κόμματα εμφανίζονται να προπορεύονται σε τρεις από τις έξι χώρες όπου διεξήχθη η δημοσκόπηση. Αυτές είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, ανέφερε η Bild.

Συντηρητικοί ηγέτες και πολιτικοί αρχηγοί που κλίνουν προς την Αριστερά προετοιμάζονται για μεγάλη ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Έχουν εκφράσει την ανησυχία για την πρόθεση του Στιβ Μπάνον, πρώην ακροδεξιού συμβούλου στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του να στηρίξει τους λαϊκιστές ενόψει των ευρωεκλογών.

Η σφυγμομέτρηση επιβεβαίωσε τον βαθύ σκεπτικισμό για τα καθιερωμένα παραδοσιακά κόμματα και κατέδειξε ότι η μετατόπιση προς τα δεξιά που καταγράφεται στην Ευρώπη τα πρόσφατα χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόβλεψη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μέρος του οποίου είναι οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, είναι ότι θα χάσει 43 έδρες, υποχωρώντας στις 174, ενώ το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) υποχωρεί στις 141 έδρες, χάνοντας 45.

Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ΣΦΔ) κερδίζει 33 έδρες, φτάνοντας τις 101, ενώ οι Ευρωπαίοι Πράσινοι χάνουν 8 έδρες, υποχωρώντας στις 44, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στην Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

φωτο Reuters
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook