Το ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid υπερψηφίζεται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την υπερψήφιση της συμφωνίας για το ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid ζήτησαν από τους ευρωβουλευτές ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέϊντερς και ο Χουάν Φερνάντο Λόπεζ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την τουρκική επέμβαση στη Συρία

Την υπερψήφιση της συμφωνίας για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ ούτως ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου και να διευκολυνθούν τα ταξίδια εντός της ΕΕ, ζήτησαν από τους ευρωβουλευτές τόσο ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέϊντερς, όσο και ο εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Πιστοποιητικό Χουάν Φερνάντο Λόπεζ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ισπανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Χουάν Φερνάντο Λόπεζ, εισηγητής της έκθεσης για το Πιστοποιητικό, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε σε χρόνο ρεκόρ έναν καλό συμβιβασμό με το Συμβούλιο για να αποκατασταθεί η ελευθερία των μετακινήσεων στην ΕΕ με ασφάλεια, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών, χωρίς διακρίσεις και με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτός και αν αυτοί είναι "αναγκαίοι και αναλογικοί" για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτορπή το αργότερο 48 ώρες νωρίτερα.

Ο Ισπανός εισηγητής της έκθεσης εξήγησε ότι ο κάτοχος αυτού του πιστοποιητικού θα βεβαιώνεται ότι έχει εμβολιαστεί με κάποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ ή τον ΠΟΥ, ότι έχει αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες ή ότι έχει πιστοποιητικό ανάρρωσης. Ο ίδιος τόνισε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει τώρα να εξασφαλίσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ούτως ώστε την 1η Ιουλίου να επανέλθουμε στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και στην πλήρη λειτουργία του Σένγκεν που είχε ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ανέφερε ότι η Επιτροπή υπέβαλε το νομοθετικό πλαίσιο του Πιστοποιητικού στις 17 Μαρτίου και σήμερα, μόλις 2,5 μήνες μετά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει τη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο.

Ο Βέλγος Επίτροπος τόνισε ότι με το πιστοποιητικό αυτό κάθε πολίτης στην ΕΕ θα έχει νομικό δικαίωμα να λάβει ένα ευρωπαικό πιστοποιητικό αν έχει εμβολιαστεί, έχει αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό. "Ο συμβιβασμός αυτός αντικατοπτρίζει θέματα κλειδιά για το Ευρωκοινοβούλιο", τόνισε, εξηγώντας ότι με το πιστοποιητικό αυτό που θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους ευρωπαίους, οι πολίτες έχουν κα πάλι το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, είναι ένα εργαλείο που θα παρέχεται δωρεάν, θα είναι το ίδιο σε όλα τα κράτη- μέλη και θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό σε όλη την Ευρώπη για να συμβάλει στην αμοιβαία άρση όλων των περιορισμών.

Ο Ντ. Ρέιντερς αναφέρθηκε και στο κόστος των τεστ, λέγοντας ότι ο κανονισμός του πιστοποιητικού υπογραμμίζει ότι θα πρέπει τα τεστ να είναι οικονομικά για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα για τα άτομα που περνούν καθημερινά τα σύνορα. Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή δεσμεύθηκε να διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια τεστ και βρίσκεται σε συζητήσεις με τα κράτη-μέλη σχετικά με την τιμή των τεστ. "Ελπίζω πως θα έχουμε αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες για τα οικονομικά τεστ", είπε ο Επίτροπος.

Εξάλλου, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης τόνισε ότι το Πιστοποιητικό διασφαλίζει πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κάτι το οποίο εξ αρχής ήταν ουσιαστικής σημασίας για την Επιτροπή.

Ο Ντ. Ρέιντερς τόνισε ότι η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εργάζονται νυχθημερόν για να γίνει πραγματικότητα αυτό το πιστοποιητικό. Μετά τη σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γίνουν κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις, μέχρι το πιστοποιητικό να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Υπογράμμισε πάντως ότι το Πιστοποιητικό λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουνίου, όταν η Επιτροπή εγκενίασε τη λεγόμενη "ευρωπαϊκή πύλη" (EU GATAWAY) που περιέχει το "κλειδί" για την έκδοση των πιστοποιητικών. Ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο ευρωπαίοι πολίτες έχουν λάβει αυτό το πιστοποιητικό και πολύ περισσότεροι θα το λάβουν τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε.

"Προωθούμε το πιστοποιητικό αυτό ως ένα ανοιχτό και ασφαλές διεθνές πρότυπο", ανέφερε στη συνέχεια και τόνισε ότι "οι πολίτες θα έχουν ένα εργαλείο στα χέρια τους για να ταξιδέψουν με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι, ένα εργαλείο που θα είναι αποδεκτό όπου και αν πάνε στην Ευρώπη".

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 16 Ιουν 2021 | 18:50

ΕΕ: Η Johnson & Johnson δεν θα μπορέσει να παραδώσει τις 55 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιουνίου

Η Johnson & Johnson δεν αναμένεται να είναι σε θέση να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος αυτού του τριμήνου, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της ΕΕ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ 16 Ιουν 2021 | 14:34

Ακυρώνεται η απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Ο Βασίλης Κικίλιας θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. και έτσι η απογευματινή ενημέρωση για την πανδημία ακυρώνεται

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ 15 Ιουν 2021 | 22:50

Σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ: Ανάγκη βιώσιμης αποκλιμάκωσης στην Αν. Μεσόγειο - Στόχος η συνεργασία με μια "δημοκρατική" Τουρκία

Η πρώτη Σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ από το 2014 και η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το 2017. Τα συμπεράσματα για Αν. Μεσόγειο και Τουρκία.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕ 15 Ιουν 2021 | 15:46

Συνόδος ΕΕ-ΗΠΑ - Αν. Μεσόγειος: Οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας

"Στόχος μας είναι μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία" - Τι θα αναφέρει για την Ανατολική Μεσόγειο το κείμενο συμπερασμάτων

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ-ΗΠΑ 15 Ιουν 2021 | 15:04

Μπάιντεν: Τεράστια ευκαιρία η συνεργασία μας με ΕΕ και ΝΑΤΟ - Τι είπε σε Μισέλ και φον ντερ Λάιεν

"Είναι τεράστια ευκαιρία η συνεργασία μας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένων Πολιτειών.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 15 Ιουν 2021 | 14:38

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Τουρκίας - Δικαιώθηκε δημόσιος υπάλληλος που είχε απολυθεί για ένα "Like" κατά του Ερντογάν

Η εργαζόμενη του υπουργείου Παιδείας είχε κάνει "like" σε ορισμένα περιεχόμενα στο Facebook επικρίνοντας κυρίως τις κατασταλτικές πρακτικές της Τουρκίας

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 15 Ιουν 2021 | 11:53

Επίτροπος Κυριακίδου: Παρακολουθούμε στενά τις μεταλλάξεις - Ένας στους 3 Ευρωπαΐους είναι πλήρως εμβολιασμένος

"Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα: εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε" είπε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου. Τι είπε για τις μεταλλάξεις.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ 15 Ιουν 2021 | 09:05

Ζαούτης: Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλάσιο από το εμβόλιο

"Οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες. Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλές φορές περισσότερες από το εμβόλιο", αναφέρει ο Θεοκλής Ζαούτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ 15 Ιουν 2021 | 08:53

Παγώνη για AstraZeneca: Να δοθούν διευκρινίσεις και σαφείς οδηγίες για τη δεύτερη δόση

Η Ματίνα Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ 15 Ιουν 2021 | 08:35

Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Δε συστήνεται δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο

Για τον προβληματισμό που προκαλεί η νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΖΟΝΣ ΧΟΠΚΙΝΣ 15 Ιουν 2021 | 08:20

Κορονοϊός: Μια τρίτη δόση εμβολίου μπορεί να ενισχύσει την προστασία των μεταμοσχευμένων

Όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου, πιθανώς θα χρειαστούν μια επιπρόσθετη τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου Covid-19.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 14 Ιουν 2021 | 13:55

ΕΛΟΠΥ: Τιμητική διάκριση στο 7ο Συμπόσιο Ιατρικού Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας

Τιμητική διάκριση για τον ΕΛΟΠΥ στο 7ο Συμποσίου Ιατρικού Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 14 Ιουν 2021 | 10:43

ΜΕΘ Αγρινίου: Τι απαντά ο Διευθυντής της Μονάδας για το ποσοστό θνητότητας - "Λείπουν βασικά μηχανήματα"

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου Κωνσταντίνος Γκιάφης με τετρασέλιδη επιστολή του προς την 6η ΥΠΕ εκφράζει τις απόψεις του για τη λειτουργία και το ποσοστό θνητότητας στη Μονάδα.