Το «ευχαριστώ» ενός «walker» πρόσφυγα

Το 1982 έφυγε από το Βιετνάμ με μια σάπια βάρκα με προορισμό την Αυστραλία- Σήμερα περπάτησε από τη Μελβούρνη έως τη Καμπέρα σέρνοντας μια βάρκα για να πει ευχαριστώ στη χώρα που τον δέχτηκε

SHARE THIS
0
SHARES

Συγκίνηση προκαλεί η ιστορία του ενός πρόσφυγα από το Βιετνάμ που έφτασε στην Αυστραλία τη δεκαετία του '80 και πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα 35ήμερο ταξίδι από τη Μελβούρνη στην Καμπέρα για να πει ευχαριστώ... Ο Τρι Νγκουγέν  πήγε πεζός στην αυστραλιανή πρωτεύουσα σέρνοντας συμβολικά και μια βάρκα.

Ο Τρι και η οικογένειά του έφυγαν από το Βιετνάμ το 1982 με μια σάπια βάρκα και έφτασαν στην Αυστραλία

Ο Τρι αποφάσισε να πάει πεζός στην αυστραλιανή πρωτεύουσα για δυο λόγους: Πρώτον για να πει ευχαριστώ στην Αυστραλία που τον δέχθηκε ως πρόσφυγα πριν από 32 χρόνια και δεύτερον για να ζητήσει μεγαλύτερη συμπόνια γι αυτούς που σήμερα ζητούν άσυλο από την Αυστραλία.

Ο Τρι περπάτησε 35 μέρες και κάλυψε μια απόσταση 670 χιλιομέτρων, τραβώντας και μια βάρκα. Τον συνόδευαν όμως τρεις Ιρανοί που ζητούσαν άσυλο -η Λιίντα,  ο Ντάνιελ  και ο Μαγίντ. Κατά την διάρκεια της πορείας από τη Μελβούρνη προς την Καμπέρα σταματούσαν τα βράδια σε χωριά και τους φιλοξενούσαν ντόπιοι στα σπίτια τους.

Ο ίδιος λέει ότι τους πρόσφεραν θερμή φιλοξενία και τον συγκίνησε η ζεστασιά με την οποία τους αντιμετώπισε η σύγχρονη Αυστραλία. «Το ίδιο φιλόξενη όπως και με μένα πριν 32 χρόνια και αυτό μου δίνει μεγάλη ελπίδα» είπε. Την έμπνευση να πάει πεζός στην αυστραλιανή πρωτεύουσα σέρνοντας μια βάρκα του την έδωσε η δική του οδύσσεια.

Ο Τρι και η οικογένειά του έφυγαν από το Βιετνάμ το 1982 με μια σάπια βάρκα και έφτασαν στην Αυστραλία. «Καμιά σχέση με αυτό το ταξίδι μου στην Καμπέρα. Τότε μας συνέλαβαν πειρατές, μας κράτησαν τέσσερις μέρες και μας βασάνισαν. Ηταν μια τραυματική εμπειρία» είπε.

Η βάρκα που έσερνε τώρα μαζί του ήταν αντίγραφο εκείνης της βάρκας που τους έφερε στην Αυστραλία. Την δώρισε στο αυστραλιανό κοινοβούλιο και έκανε μια έκκληση για μεγαλύτερη συμπόνια στους σημερινούς πρόσφυγες.

«Σαν Αυστραλοί είμαστε καλύτεροι όταν υποδεχόμαστε τους ξένους, όταν στηρίζουμε τους πιο αδύναμους. Οταν απαιτούμε δίκαιη αντιμετώπιση για αυτούς που τα έχασαν όλα και που έχουν υποφέρει τόσο πολύ. Αυτή είναι η Αυστραλία στην καλύτερη της στιγμή» είπε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook