Το φαινόμενο «Σόιμπλε»: Ολο το παρασκήνιο της ζωής του

Ο ίδιος λέει για τον εαυτό του ότι είναι πιστός αλλά και ανεξάρτητος. Πολιτικοί αντίπαλοί του τον έχουν χαρακτηρίσει από «πικρόχολο» ως «πανούργο»

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το φαινόμενο «Σόιμπλε»: Ολο το παρασκήνιο της ζωής του

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι γνωστός για την επιβολή σκληρών μέτρων σε χώρες που έχουν μπει σε πρόγραμμα διάσωσης» αναφέρει η ιστοσελίδα Politico σε ένα εκτενές αφιέρωμα στον γερμανό υπουργό οικονομικών, τον οποίο χαρακτηρίζει «παθιασμένο φιλοευρωπαίο που έκανε τεράστιες θυσίες στην άνω των 50 ετών καριέρα του.

Το φαινόμενο «Σόιμπλε»: Ολο το παρασκήνιο της ζωής του
Ο Σόιμπλε (αριστερα) με τον υφυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας Κράουζε και τον ανατολικογερμανό πρωθυπουργό Λοταρ ντε Μεζιέρ στην υπογραφή της συμφωνίας για την επανένωση της Γερμανίας.

Στα 72 του, ο Σόιμπλε περιφρονείται στην Αθήνα, είναι δημοφιλής στην πατρίδα του και μάλιστα περισσότερο από την Άνγκελα Μέρκελ και πάντα όλοι θα λένε ότι ήταν ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει καγκελάριος.

Με τον Χέλμουτ Κολ
Με τον Χέλμουτ Κολ
Υπουργός εσωτερικώντο 1988
Υπουργός εσωτερικώντο 1988

1972-1984: Τα πρώτα χρόνια

Γεννημένος το 1942 στο Φράιμπουργκ, ο γιος του βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του από την νεολαία του κόμματος. Αφού απέκτησε το διδακτορικό του στα Νομικά και τα Οικονομικά, ο Σόιμπλε εξελέγη βουλευτής το 1972. Το 1981 έγινε γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και το 1984 ορίστηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου υπό τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

Με τον Χέλμουτ Κολ και την Αγκελα Μέρκελ
Με τον Χέλμουτ Κολ και την Αγκελα Μέρκελ

1989: Η άνοδος μέσα στις τάξεις του κόμματος

Το 1987 από την θέση του στενού συμβούλου του Κολ, ανέλαβε την διοργάνωση της πρώτης επίσκεψης στην τότε πρωτεύουσα της Δυτικής γερμανίας, τη Βόννη, από τον ηγέτη της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας Εριχ Χόνεκερ. Τότε άρχισαν κάποιοι αν τον θεωρούν ως έναν πιθανό διάδοχο του Κολ. Τον Απρίλιο του 1989, διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών, με ειδική αρμοδιότητα τη διαπραγμάτευση της επανένωσης της Γερμανίας με τον Γκίντερ Γκράουσε, της Ανατολικής Γερμανίας. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με την συμφωνία που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 1990.

1990: Η απόπειρα δολοφονίας

Ο Σόιμπλε ήταν στο απόγειο της καριέρας του την ώρα που η δημοτικότητα του Χέλμουτ Κολ εξασθένιζε. Ολα έδειχναν ότι ήταν ένα βήμα από το να γίνει καγκελάριος, όταν όλα άλλαξαν στις 12 Οκτωβρίου του 1990. Σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ο Σόιμπλε πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από έναν διανοητικώς ασταθή-άνδρα. Ο Σόιμπλε δέχθηκε σφαίρες στην σπονδυλική στήλη και στο δεξί μάγουλο.

Το φαινόμενο «Σόιμπλε»: Ολο το παρασκήνιο της ζωής του - εικόνα 5

Εμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω και από τότε κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο Ο Χανς Γιόχεν Φόγκελ, πρώην ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Κόμματος, σχολίασε ότι η απόπειρα δολοφονίας έκανε τον Σόιμπλε πικρόχολο άνθρωπο. Αρκετά χρόνια μετά το 2011, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, ο Σόιμπλε ομολόγησε ότι είχε και ο ίδιος προβληματιστεί αν θα έπρεπε ένας άνθρωπος στην αναπηρική καρέκλα να ηγηθεί της Γερμανίας. Πάντως τρεις μήνες μετά τον τραυματισμό του, ήταν ήδη καλά και ανέλαβε πάλι τα καθήκοντά του.

Το φαινόμενο «Σόιμπλε»: Ολο το παρασκήνιο της ζωής του - εικόνα 6

1991-1998: Μια δεύτερη ζωή

Τον Ιούνιο του 1991, ο Σόμιπλε κάνει μια εντυπωσιακή ομιλία υπέρ της μεταφοράς της πρωτεύουσας του ενιαίου γερμανικού κράτους στο Βερολίνο. Μια ομιλία που έδειξε την διαρκώς αυξανόμενη πολιτική επιρροή του. Εγινε πρόεδρος της κοινοβουλυετικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, αλλά ο Χέλμουτ Κολ είχε άλλα σχέδια. Ηθελε να ειναι ο ίδιος που θα οδηγούσε την Γερμανία στο ενιαίο νόμισμα. Ομως ηττήθηκε στις εκλογές του 1998 από τον Σοσιαλδημοκράτη Γκερχαρντ Σρέντερ

Το φαινόμενο «Σόιμπλε»: Ολο το παρασκήνιο της ζωής του - εικόνα 7

1999: Το σκάνδαλο των κομματικών δωρεών

Σόιμπλε έγινε ηγέτης του CDU, αλλά η σταδιοδρομία του υπέστη μεγάλο πλήγμα, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο για τις ανώνυμες δωρεές στο κόμμα του από τον έμπορο όπλων Καρλ Χάιντς Σράιμπερ. Αρχικά ο Σόιμπλε αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη αλλά τελικά παραδέχθηκε ότι το κόμμα είχε λάβει 100.000 γερμανικά μάρκα. Ετσι χάθηκε κάθε ελπίδα να γίνει καγκελάριος κάποια μέρα.

Το φαινόμενο «Σόιμπλε»: Ολο το παρασκήνιο της ζωής του - εικόνα 8

Η εξουσία στην Μέρκελ

Ο Σόιμπλε αναγκάζεται να παραιτηθεί γεγονός που ανοίγει τον δρόμο στην Αγκελα Μέρκελ – και αυτή προστατευόμενη του Χέλμουτ Κολ – να ηγηθεί της παράταξης. Στην αρχή ορίστηκε γενική γραμματέας του κόμματος. Σε ένα άρθρο της στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Μέρκελ δήλωσε οτι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω του την εποχή του Κολ. Γι' αυτο το άρθρο δεν είχε ζητήσει την γνώμη του προέδρου Σόιμπλε. Ο Κολ θεώρησε την κίνηση της Μέρκελ ως προδοσία. Λίγους μήνες μετά όμως η Μέρκελ είχε αντικαταστήσει τον Σόιμπλε στην ηγεσία του κόμματος.

Το φαινόμενο «Σόιμπλε»: Ολο το παρασκήνιο της ζωής του - εικόνα 9

2005: Η επιστροφή

Μετά από μια σύντομη απουσία από την πολιτική, ο Σόιμπλε επιστρέφει ως υπουργός Εσωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ μετά την πρώτη εκλογική νίκη της το 2005. Η σχέση τους ήταν δύσκολη και έγινε ακόμη δυσκολότερη όταν η Μέρκελ δεν τον πρότεινε το 2004 για την προεδρία της χώρας.

Ως υπουργός Εσωτερικών, o Σόιμπλε ήταν σκληρός, με αμφιλεγόμενες προτάσεις που περιελάμβαναν την προληπτική κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία. Το 2007, τάχθηκε υπέρ του στρατοπέδου κράτησης στο Γκουαντάναμο και έκανε λόγο για την ανάγκη προστασίας της κοινωνίας από «τη βαρβαρότητα της τρομοκρατίας».

Το φαινόμενο «Σόιμπλε»: Ολο το παρασκήνιο της ζωής του - εικόνα 10

2009: Υπουργός οικονομικών

Η Μέρκελ κέρδισε τις εκλογές του 2009, κι έκανε κυβέρνηση μαζί με τους Ελευθερους Δημοκράτες. Αυτήν τη φορά ο Σόιμπλε – στα 67 του πια - διορίστηκε υπουργός Οικονομικών. Αυτό θεωρήθηκε τότε ως ένα ασφαλές στοίχημα για τη Μέρκελ, που ήθελε κάποιον έμπειρο και αξιόπιστο, αλλά δεν ήθελε η αυξανόμενη δημοτικότητά της να απειλείται. Ο Σόιμπλε θα αποδειχθεί πιστός, αλλά πολύ ανεξάρτητος υπουργός. Κι όπως ο ίδιος είπε: «Είμαι ανεξάρτητος, πιστός και ελεύθερος».

Το φαινόμενο «Σόιμπλε»: Ολο το παρασκήνιο της ζωής του - εικόνα 11

2010: Μνημόνια στην ευρωζώνη

Σόιμπλε έπαιξε καθοριστικό ρόλο από την αρχή στις διαπραγματεύσεις για την χρηματοδότηση της Ελλάδας και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Με την αυστηρή εμμονή του στη δημοσιονομική σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις έγινε γρήγορα αντιπαθείς στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Μάλιστα ακόμη και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατηγόρησε Σόιμπλε ότι προσβάλει το ελληνικό έθνος και ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, χαρακτήρισε τον γερμανό υπουργό «πανούργο».

Το φαινόμενο «Σόιμπλε»: Ολο το παρασκήνιο της ζωής του - εικόνα 12

Η φήμη του ότι ειναι σκληρός, πήρε νέες διαστάσεις όταν τον Νοέμβριο του 2010, εξεφτέλισε τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου του, τον Μίκαελ Οφερ και μάλιστα σε απευθείας σύνδεση στην τηλεόραση κατηγορώντας τον ότι δεν μοίρασε στους δημοσιογράφους τα ενημερωτικά φυλάδια για τα φορολογικά έσοδα. Μετά την δημόσια επίπληξη ο Σόιμπλε αποχώρησε από το βήμα. Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου οικονομικών παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά.

Το βίντεο με τον δημόσιο εξευτελισμό του εκπροσώπου του έκανε τον γύρο του κόσμου:

2014: Μηδενικά ελλείμματα

Ο Σόιμπλε κατάφερε να κάνει την Γερμανία την ατμομηχανή της Ευρώπης και ονομάστηκε από την Wall Street Journal ω; το δεύτερο πιο ισχυρό πρόσωπο μετά Μέρκελ. Τα καλά δημοσιονομικά στο εσωτερικό έδωσαν στον Σόιμπλε το ηθικό δικαίωμα να απαιτεί λιτότητα στην ευρωζώνη.

Το φαινόμενο «Σόιμπλε»: Ολο το παρασκήνιο της ζωής του - εικόνα 13

2015: Το προσωρινό Grexit

Ο καθοδηγητικός ρόλος της Γερμανίας στην πρόσφατη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και η σκληρή στάση του Σόιμπλε προσωπικά, προκάλεσε νεες αντιδράσεις στην Αθήνα. Αυτή τη φορά, ακόμη και στενοί σύμμαχοι της Γερμανίας συγκλονίστηκαν όταν ο Σόιμπλε πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έστω και προσωρινά. Τα γεγονότα κλιμάκωσαν την φημολογία στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης περί ρήγματος στις σχέσεις με την Αγκελα Μέρκελ. Ο Σόιμπλε ουδέποτε δήλωσε ότι μετάνιωσε για την πρότασή του και αρνήθηκε την κατηγορία ότι το Βερολίνο προσπαθεί να κυριαρχήσει στην ευρωζώνη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΟΥΜΕΡΑ 23 Σεπ 2020 | 08:58

Κορονοϊός: Ο πλανήτης σε ρυθμό του δεύτερου κύματος πανδημίας - Αποκαλυπτικοί αριθμοί μολύνσεων και θανάτων

Η μόνη χώρα που έχει πλέον τα λιγότερα κρούσματα και αυτά εισαγόμενα είναι η Κίνα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 20 Σεπ 2020 | 18:54

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Μόρια - Ζητούν από την ΕΕ να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Λέσβο [εικόνες]

Στην διαδήλωση στο Βερολίνο συμμετείχε και η θεία του Αλαν Κούρντι, του αγοριού από την Συρία που πνίγηκε για να γίνει το σύμβολο της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 18 Σεπ 2020 | 07:39

Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν διάλογο υπό την "υψηλή εποπτεία" της Μέρκελ

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι Ελλάδος και Τουρκίας έχουν πιάσει ήδη δουλειά.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 17 Σεπ 2020 | 13:03

Γερμανός πρέσβης: Προσωπική υπόθεση της Μέρκελ η αποφυγή της σύγκρουσης Ελλάδος - Τουρκίας

Ο Ερνστ Ράιχελ μιλώντας στη Βουλή ανέφερε πως η κ. Μέρκελ θεωρεί προσωπική της υπόθεση το να αποφευχθεί μία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ 17 Σεπ 2020 | 11:51

Ναβάλνι: Δεν δηλητηριάστηκε στο αεροδρόμιο αλλά στο ξενοδοχείο - Αυτό είναι το μπουκάλι νερού που χρησιμοποίησαν [εικόνα]

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το μπουκάλι νερού που δηλητηρίασε τον Ναβάλνι στο ξενοδοχείο.

ΑΞΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 22,85 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 16 Σεπ 2020 | 20:08

Die Linke: Σκανδαλώδεις οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού της Γερμανίας στην Τουρκία παρά τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία προς την Τουρκία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο παρά τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Σεπ 2020 | 07:31

Η αποκλιμάκωση φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία - Ο ρόλος του Βερολίνου

Πολύ κοντά στον διάλογο είναι η Ελλάδα με την Τουρκία μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΖΕΕΧΟΦΕΡ 15 Σεπ 2020 | 11:30

Κίνηση αποσυμφόρησης: Η Γερμανία θα υποδεχθεί 1.500 πρόσφυγες από τη Μόρια

Οικογένειες και παιδιά από τη Μόρια θα εγκατασταθούν σε γερμανικό έδαφος.

25.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 15 Σεπ 2020 | 08:15

Κορονοϊός: Αμερικανίδα που είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα έσπειρε τον ιό σε γερμανική πόλη

Η πόλη Γκάρμις Παντενκίρχεν στη Βαυαρία γέμισε κορονοϊό λόγω των διακοπών μίας Αμερικανίδας στην Ελλάδα.

ΕΚΚΛΗΣΗ 12 Σεπ 2020 | 18:21

Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να παραλάβει περισσότερα παιδιά από τη Μόρια

Εννέα χώρες της ΕΕ και η Ελβετία συμφώνησαν να δεχτούν περίπου 400 παιδιά από τη Μόρια.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 10 Σεπ 2020 | 10:45

Προκαλεί πάλι ο Ακάρ: Θέλουμε διάλογο, αλλά η Τουρκία έχει δίκιο και είναι αποφασισμένη

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στη Γερμανίδα ομόλογό του ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και ότι δεν είναι η πλευρά που δημιουργεί το αδιέξοδο.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 10 Σεπ 2020 | 10:33

Φωτιά στη Μόρια: Διαδηλώσεις σε 60 γερμανικές πόλεις - Ζητούν μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία [εικόνες]

Σε περίπου 60 γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με αφορμή την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας από τη φωτιά.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 09 Σεπ 2020 | 21:08

Μήνυμα Μακρόν για Μόρια: Η Γαλλία παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.