Μέρες που η διεθνής κοινότητα έζησε πριν από τρία χρόνια αρχίζει να θυμίζει η παγκόσμια κινητοποίηση που πυροδοτείται από τη νέα έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στην Κίνα. Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις προερχόμενων από τη χώρα-εστία της πανδημίας, τρομάζει.
Σε Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον, Λονδίνο αλλά και όλες τις πρωτεύουσες γίνονται συσκέψεις και οι μηχανισμοί τίθενται εκ νέου σε ετοιμότητα.

Η Κίνα, εξαρχής στο επίκεντρο της πανδημίας του ιού SARS-COV2 που ξεκίνησε από την πόλη Γιουχάν και εξαπλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη αποκτώντας την ονομασία Covid-19, στις αρχές Δεκεμβρίου έβαλε τέλος στην πολιτική μηδενικού Covid που ακολούθησε επί τρία χρόνια με μεγάλη αυστηρότητα, συχνά αμφισβητούμενα μέτρα και έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εκτίμηση της Airfinity, εταιρείας αναλύσεων για θέματα υγείας με έδρα τη Βρετανία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς κάνει λόγο για 9.000 θανάτους τη μέρα που ενδέχεται να φτάσουν στις 23 Ιανουαρίου στο υψηλότερο σημείο με 25.000 θανάτους ημερησίως.
China COVID deaths accelerate to 9,000 a day - UK research firm Airfinity https://t.co/pEEsPZ1w2f pic.twitter.com/g6BqeeBbeg
— Reuters (@Reuters) December 29, 2022
Καθώς η πρόσφατη έκφραση αισιοδοξίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται με τα κρούσματα νέων λοιμώξεων να εκτινάσσονται στα ύψη, το Πεκίνο επιλέγει να εκπέμψει το μήνυμα ότι "όλα είναι υπό έλεγχο", όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Ταυτόχρονα, οι κινεζικές αρχές απορρίπτουν την κριτική που ασκείται διεθνώς και δηλώνουν ότι αναμένουν οι μελλοντικές μεταλλάξεις να είναι δυνητικά πιο μεταδοτικές αλλά λιγότερο σοβαρές.
Η πρόκληση για τις υγειονομικές αρχές της Κίνας είναι τεράστια καθώς έχουν εκ νέου μπροστά τους ολοένα και αυξανόμενους αριθμούς ασθενών που έχουν ανάγκη περίθαλψης.

Στόχος τους είναι να ελαχιστοποιήσουν τους θανάτους, κερδίζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του κοινού που επλήγη από τις πολιτικές των τριών προηγούμενων ετών.
Οι εικόνες από νοσοκομεία που κατακλύζονται από διασωληνωμένους ασθενείς ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν τις εμφανίσεις τους οι νεκροφόρες, τροφοδοτούν την ανησυχία στην Κίνα αλλά και εκτός της χώρας. Αν και ο αριθμός των θανάτων είναι μικρός από την ημέρα που εγκαταλείφθηκε η πολιτική μηδενικού Covid -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις 7 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί μόνο δέκα θάνατοι από κορονοϊό- η πρόσφατη απόφαση να σταματήσει η δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχειών εντείνει τον προβληματισμό και την καχυποψία.

Πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα
Ανά τον πλανήτη, χώρες επιβάλλουν ή εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στους ταξιδιώτες από την Κίνα εν μέσω αυτής της έκρηξης κρουσμάτων κορονοϊού.
Το στοιχείο που επικαλλούνται όσοι επιλέγουν τη λήψη μέτρων είναι η ελλιπής πληροφόρηση από τις κινεζικές αρχές για την εμφάνιση τυχόν παραλλαγών κάτι που εντείνει την ανησυχία για νέα κύματα μολύνσεων.

Ευρωπαϊκή Ένωση: "Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας"
Στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε απόφαση για συντονισμένες κινήσεις και λήψη μέτρων από όλες τις πρωτεύουσες.
Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη συντονισμού των εθνικών αποφάσεων απέναντι στις διασυνοριακές υγειονομικές απειλές, έπειτα από συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Πέμπτη με θέμα την αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα.
Coordination of national responses to serious cross border threats to health is crucial.
— EU Health - #HealthUnion (@EU_Health) December 29, 2022
Today, the #EUHealthSecurity Committee met to discuss the COVID-19 situation in China with EU/EEA Member States.
We need to act jointly & will continue our discussions.#HealthUnion
Οι Βρυξέλλες για την ώρα παρακολουθούν την κατάσταση θέλωντας να αποφύγουν μονομερείς αποφάσεις χωρίς συνεννόηση των εταίρων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό.
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) εκτιμά ότι η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες που αφίκνυνται από την Κίνα είναι "αδικαιολόγητη".
Οι χώρες της ΕΕ "έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού" και "οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ" ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή, εξηγώντας ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της ΕΕ.
Για το ECDC, "οι πιθανές λοιμώξεις" που μπορεί να εισαχθούν είναι "σχετικά περιορισμένες" σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά. Επιπροσθέτως, τα συστήματα υγείας "είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν" την ασθένεια.
Ιταλία: Σε δική της γραμμή η Ρώμη
Από το μπλοκ των 27 ξεχωριστή, πιο αυστηρή στάση, υιοθετεί η Ιταλία, που στην πρώτη φάση της πανδημίας είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα καταγράφοντας τεράστιους αριθμούς νεκρών και βλέποντας τα νοσοκομεία της χώρας να καταρρέουν υπό το βάρος των απρόσμενων αναγκών.
Η κυβέρνηση της Ρώμης που πιέζει τις Βρυξέλλες για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, αποφάσισε να εφαρμόσει εκ νέου μέτρα υποχρεωτικότητας διαγνωστικών τεστ από όλους τους ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ελέγχους που έγιναν στους επιβάτες μίας μόνο πτήσης από το Πεκίνο με προορισμό το Μιλάνο, οι μισοί εκ των επιβαινόντων βρέθηκαν θετικοί.
I am just going to leave this right here:
— Theresa Fallon (@TheresaAFallon) December 28, 2022
52% of passengers on a flight from Beijing to Malpensa Airport near Milan tested positive for Covid. https://t.co/gj2n516hoO
Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Μιλάνου, το αεροδρόμιο Μαλπένσα, έχουν ήδη αρχίσει να διενεργούνται τεστ σε επιβάτες που φτάνουν στην Ιταλία από το Πεκίνο και τη Σαγκάη.
Italy announced on Wednesday that Covid tests are now mandatory for arrivals and in transit from China, with Italian airports already testing. Lombardy, the first region to impose lockdown in 2020 has been testing arrivals from China at Milan's Malpensa airport for several days, pic.twitter.com/Syr2TUdhNZ
— From Italy Now (@FromItalyNow) December 29, 2022
"Το μέτρο είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της επιτήρησης και του εντοπισμού πιθανών παραλλαγών του ιού, προκειμένου να προστατευθεί ο ιταλικός πληθυσμός", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Οράτιο Σκιλάτσι που υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση.
Γαλλία: Εντός ευρωπαϊκού πλαισίου αλλά με "προσαρμοσμένα μέτρα"
Πιο πιστό στη γραμμή της στάσης αναμονής είναι το Παρίσι όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει "προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία" των Γάλλων, διαβεβαιώνοντας ότι "παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Κίνα".
Το Παρίσι λέει πως είναι "έτοιμο να εξετάσει όλα τα ωφέλιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν", σε συνεννόηση "με τους ευρωπαίους εταίρους" του και "εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα".
Βρετανία: Όχι νέα περιοριστικά μέτρα για την ώρα
Η Βρετανία εξετάζει εάν θα επιβάλει περιορισμούς στους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα μετά την αύξηση των λοιμώξεων, αλλά δεν έχει άμεσο σχέδιο να το πράξει, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.
Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε σε δημοσιογράφους ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση τις επόμενες ημέρες, ενώ ένα άλλο μέλος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι τα στοιχεία που έρχονται από την Κίνα δεν δικαιολογούν τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
ΗΠΑ: Υποχρεωτικά τεστ σε ταξιδιώτες από την Κίνα από τις 5 Ιανουαρίου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν υποχρεωτικά τεστ Codvid-19 σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα από τις 5 Ιανουαρίου.
Όλοι οι επιβάτες αεροπορικών πτήσεων ηλικίας 2 ετών και άνω θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ έως 48 ωρών πριν από την αναχώρηση από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ ή το Μακάο.
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε επίσης ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να επανεξετάσουν τα ταξίδια στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.
Ινδία: Υποχρεωτικά τεστ για ταξιδιώτες από πέντε χώρες
Η Ινδία έχει ανακοινώσει την επιβολή του μέτρου του υποχρεωτικού αρνητικού τεστ για ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.
Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες θα τεθούν σε καραντίνα εάν εμφανίζουν συμπτώματα ή αν βγαίνουν θετικοί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Ιαπωνία: Τεστ, καραντίνα και μειώσεις πτήσεων
Η Ιαπωνία θα ζητεί εφεξής αρνητικό τεστ Covid-19 κατά την άφιξη για ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα.
Όσοι είναι θετικοί θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για επτά ημέρες. Οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 30ης Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση θα περιορίσει επίσης τα αιτήματα από αεροπορικές εταιρείες για αύξηση των πτήσεων προς την Κίνα.
Αυστραλία: Παρακολουθούμε την κατάσταση
Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι η Αυστραλία, που σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας εφάρμοζει πολύ αυστηρή πολιτική ελέγχων, συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Κίνα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr