Follow us

Το φάντασμα του κορονοϊού πλανάται ξανά πάνω από τον πλανήτη: Νέα έξαρση στην Κίνα - Πώς αντιδρά η Δύση

Ο φόβος από την εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα και η μειωμένη εμπιστοσύνη στο Πεκίνο για τα στοιχεία που δίνει, οδηγεί τη Δύση σε νέα μέτρα - Τι αποφάσισε η ΕΕ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μέρες που η διεθνής κοινότητα έζησε πριν από τρία χρόνια αρχίζει να θυμίζει η παγκόσμια κινητοποίηση που πυροδοτείται από τη νέα έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στην Κίνα. Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις προερχόμενων από τη χώρα-εστία της πανδημίας, τρομάζει.

Σε Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον, Λονδίνο αλλά και όλες τις πρωτεύουσες γίνονται συσκέψεις και οι μηχανισμοί τίθενται εκ νέου σε ετοιμότητα.

Το φάντασμα του κορονοϊού πλανάται ξανά πάνω από τον πλανήτη: Νέα έξαρση στην Κίνα - Πώς αντιδρά η Δύση

Η Κίνα, εξαρχής στο επίκεντρο της πανδημίας του ιού SARS-COV2 που ξεκίνησε από την πόλη Γιουχάν και εξαπλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη αποκτώντας την ονομασία Covid-19, στις αρχές Δεκεμβρίου έβαλε τέλος στην πολιτική μηδενικού Covid που ακολούθησε επί τρία χρόνια με μεγάλη αυστηρότητα, συχνά αμφισβητούμενα μέτρα και έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκτίμηση της Airfinity, εταιρείας αναλύσεων για θέματα υγείας με έδρα τη Βρετανία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς κάνει λόγο για 9.000 θανάτους τη μέρα που ενδέχεται να φτάσουν στις 23 Ιανουαρίου στο υψηλότερο σημείο με 25.000 θανάτους ημερησίως.

Καθώς η πρόσφατη έκφραση αισιοδοξίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται με τα κρούσματα νέων λοιμώξεων να εκτινάσσονται στα ύψη, το Πεκίνο επιλέγει να εκπέμψει το μήνυμα ότι "όλα είναι υπό έλεγχο", όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Ταυτόχρονα, οι κινεζικές αρχές απορρίπτουν την κριτική που ασκείται διεθνώς και δηλώνουν ότι αναμένουν οι μελλοντικές μεταλλάξεις να είναι δυνητικά πιο μεταδοτικές αλλά λιγότερο σοβαρές.

Η πρόκληση για τις υγειονομικές αρχές της Κίνας είναι τεράστια καθώς έχουν εκ νέου μπροστά τους ολοένα και αυξανόμενους αριθμούς ασθενών που έχουν ανάγκη περίθαλψης.

ΚΙΝΑ COVID

Στόχος τους είναι να ελαχιστοποιήσουν τους θανάτους, κερδίζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του κοινού που επλήγη από τις πολιτικές των τριών προηγούμενων ετών.

Οι εικόνες από νοσοκομεία που κατακλύζονται από διασωληνωμένους ασθενείς ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν τις εμφανίσεις τους οι νεκροφόρες, τροφοδοτούν την ανησυχία στην Κίνα αλλά και εκτός της χώρας. Αν και ο αριθμός των θανάτων είναι μικρός από την ημέρα που εγκαταλείφθηκε η πολιτική μηδενικού Covid -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις 7 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί μόνο δέκα θάνατοι από κορονοϊό- η πρόσφατη απόφαση να σταματήσει η δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχειών εντείνει τον προβληματισμό και την καχυποψία.

ΚΙΝΑ COVID

Πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα

Ανά τον πλανήτη, χώρες επιβάλλουν ή εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στους ταξιδιώτες από την Κίνα εν μέσω αυτής της έκρηξης κρουσμάτων κορονοϊού.

Το στοιχείο που επικαλλούνται όσοι επιλέγουν τη λήψη μέτρων είναι η ελλιπής πληροφόρηση από τις κινεζικές αρχές για την εμφάνιση τυχόν παραλλαγών κάτι που εντείνει την ανησυχία για νέα κύματα μολύνσεων.

ΚΙΝΑ COVID

Ευρωπαϊκή Ένωση: "Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας"

Στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε απόφαση για συντονισμένες κινήσεις και λήψη μέτρων από όλες τις πρωτεύουσες.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη συντονισμού των εθνικών αποφάσεων απέναντι στις διασυνοριακές υγειονομικές απειλές, έπειτα από συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Πέμπτη με θέμα την αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα.

Οι Βρυξέλλες για την ώρα παρακολουθούν την κατάσταση θέλωντας να αποφύγουν μονομερείς αποφάσεις χωρίς συνεννόηση των εταίρων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) εκτιμά ότι η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες που αφίκνυνται από την Κίνα είναι "αδικαιολόγητη".

Οι χώρες της ΕΕ "έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού" και "οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ" ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή, εξηγώντας ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της ΕΕ.

Για το ECDC, "οι πιθανές λοιμώξεις" που μπορεί να εισαχθούν είναι "σχετικά περιορισμένες" σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά. Επιπροσθέτως, τα συστήματα υγείας "είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν" την ασθένεια.

Ιταλία: Σε δική της γραμμή η Ρώμη

Από το μπλοκ των 27 ξεχωριστή, πιο αυστηρή στάση, υιοθετεί η Ιταλία, που στην πρώτη φάση της πανδημίας είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα καταγράφοντας τεράστιους αριθμούς νεκρών και βλέποντας τα νοσοκομεία της χώρας να καταρρέουν υπό το βάρος των απρόσμενων αναγκών.

Η κυβέρνηση της Ρώμης που πιέζει τις Βρυξέλλες για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, αποφάσισε να εφαρμόσει εκ νέου μέτρα υποχρεωτικότητας διαγνωστικών τεστ από όλους τους ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ελέγχους που έγιναν στους επιβάτες μίας μόνο πτήσης από το Πεκίνο με προορισμό το Μιλάνο, οι μισοί εκ των επιβαινόντων βρέθηκαν θετικοί.

Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Μιλάνου, το αεροδρόμιο Μαλπένσα, έχουν ήδη αρχίσει να διενεργούνται τεστ σε επιβάτες που φτάνουν στην Ιταλία από το Πεκίνο και τη Σαγκάη.

"Το μέτρο είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της επιτήρησης και του εντοπισμού πιθανών παραλλαγών του ιού, προκειμένου να προστατευθεί ο ιταλικός πληθυσμός", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Οράτιο Σκιλάτσι που υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση.

Γαλλία: Εντός ευρωπαϊκού πλαισίου αλλά με "προσαρμοσμένα μέτρα"

Πιο πιστό στη γραμμή της στάσης αναμονής είναι το Παρίσι όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει "προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία" των Γάλλων, διαβεβαιώνοντας ότι "παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Κίνα".

Το Παρίσι λέει πως είναι "έτοιμο να εξετάσει όλα τα ωφέλιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν", σε συνεννόηση "με τους ευρωπαίους εταίρους" του και "εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα".

Βρετανία: Όχι νέα περιοριστικά μέτρα για την ώρα

Η Βρετανία εξετάζει εάν θα επιβάλει περιορισμούς στους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα μετά την αύξηση των λοιμώξεων, αλλά δεν έχει άμεσο σχέδιο να το πράξει, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε σε δημοσιογράφους ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση τις επόμενες ημέρες, ενώ ένα άλλο μέλος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι τα στοιχεία που έρχονται από την Κίνα δεν δικαιολογούν τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

ΗΠΑ: Υποχρεωτικά τεστ σε ταξιδιώτες από την Κίνα από τις 5 Ιανουαρίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν υποχρεωτικά τεστ Codvid-19 σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα από τις 5 Ιανουαρίου.

Όλοι οι επιβάτες αεροπορικών πτήσεων ηλικίας 2 ετών και άνω θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ έως 48 ωρών πριν από την αναχώρηση από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ ή το Μακάο.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε επίσης ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να επανεξετάσουν τα ταξίδια στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Ινδία: Υποχρεωτικά τεστ για ταξιδιώτες από πέντε χώρες

Η Ινδία έχει ανακοινώσει την επιβολή του μέτρου του υποχρεωτικού αρνητικού τεστ για ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες θα τεθούν σε καραντίνα εάν εμφανίζουν συμπτώματα ή αν βγαίνουν θετικοί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Ιαπωνία: Τεστ, καραντίνα και μειώσεις πτήσεων

Η Ιαπωνία θα ζητεί εφεξής αρνητικό τεστ Covid-19 κατά την άφιξη για ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα.

Όσοι είναι θετικοί θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για επτά ημέρες. Οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 30ης Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση θα περιορίσει επίσης τα αιτήματα από αεροπορικές εταιρείες για αύξηση των πτήσεων προς την Κίνα.

Αυστραλία: Παρακολουθούμε την κατάσταση

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι η Αυστραλία, που σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας εφάρμοζει πολύ αυστηρή πολιτική ελέγχων, συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Κίνα.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑΡΟΣ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ 02 Φεβ 2023 | 09:44

ΗΠΑ: Αγανάκτηση και οργή για την αστυνομική βία στην κηδεία του Τάιρ Νίκολς [εικόνες]

Σοκαρισμένοι δηλώνουν πολίτες στις ΗΠΑ από τον μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό ενός Αφροαμερικανού από αστυνομικούς που ήταν όλοι τους επίσης Αφροαμερικανοί.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 02 Φεβ 2023 | 06:50

ΗΠΑ: Μπλόκο γερουσιαστών για τα F16 στην Τουρκία - "Απαραίτητη προϋπόθεση η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Νέα επιστολή Αμερικανών γερουσιαστών για την Τουρκία στον Μπάιντεν. "Απαραίτητη προϋπόθεση η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για την παράδοση των F-16 στην Αγκυρα".

ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ ΩΡΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 01 Φεβ 2023 | 20:56

ΗΠΑ: Δε βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα στο εξοχικό του Μπάιντεν από το FBI

Οι Ομοσπονδιακοί αστυνομικοί πήραν μαζί τους, για να εξετάσουν, υλικό και χειρόγραφα σημειώματα από την εποχή που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα.

ΕΡΕΥΝΑ 01 Φεβ 2023 | 17:51

ΗΠΑ: Έρευνα του FBI στην εξοχική κατοικία του Τζο Μπάιντεν - Ψάχνει για απόρρητα έγγραφα

Ερευνα του FBI βρίσκεται σε εξέλιξη σε εξοχική κατοικία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ

ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΞΑΣ ΕΩΣ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ 01 Φεβ 2023 | 17:03

Παγοθύελλα σαρώνει τις ΗΠΑ - Ακυρώθηκαν πάνω από 1.400 πτήσεις [εικόνες]

Για χειμερινή καταιγίδα που θα συνεχίσει να προκαλεί επικίνδυνες επιπτώσεις σε Βόρειο και Κεντρικό Τέξας κάνει λόγο η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 01 Φεβ 2023 | 10:18

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Το πακέτο θα συμπεριλάβει ανταλλακτικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, πυρομαχικά ακριβείας και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.

«ΑΠΙΣΤΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ» 01 Φεβ 2023 | 09:38

ΗΠΑ: Λευκός Οίκος και Γερουσία λένε όχι για F-16 στην Τουρκία πριν την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

"Λευκός Οίκος και Γερουσία συμφωνούν ότι τα F-16 δεν πρέπει να δοθούν στην Τουρκία πριν την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ" δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστήε Κρις Βαν Χόλεν.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 31 Ιαν 2023 | 20:43

Καλίν: "Αν οι ΗΠΑ δώσουν τα F-35 στην Αθήνα, τότε θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ"

"Αν δεν ξεπεραστεί το εμπόδιο του Κογκρέσου, η Τουρκία θα ψάξει για εναλλακτικές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας για το πρόγραμμα των F-16

ΠΕΝΤΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 31 Ιαν 2023 | 19:37

Παντρεμένη αστυνομικίνα τρέλανε ένα ολόκληρο τμήμα στις ΗΠΑ: Έκανε σεξ με επτά συναδέλφους της αλλά έσωσε τον γάμο της

"Φερόμουν ηλίθια, απεγνωσμένα. Οι άντρες είναι άνδρες και έτοιμοι να κάνουν σεξ με οποιαδήποτε γυναίκα" αναγνωρίζει τώρα η νεαρή αστυνομικός.

ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ 2016 31 Ιαν 2023 | 18:43

Ρωσίδα "αφέντρα" πήγε να σκοτώσει φίλη της με δηλητηριασμένο Cheesecake - Ηθελε να κλέψει την "ταυτότητά" της

"Δεν την πίεσα να φάει το cheesecake" ήταν η απάντηση που έδωσε στο δικαστήριο η Ρωσίδα

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 31 Ιαν 2023 | 13:24

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): "Με Covid και όχι από Covid οι περισσότεροι θάνατοι" - Άνω των 80 ετών και με υποκείμενα νοσήματα

Πώς εξηγείται η παράταση του επιπέδου του συναγερμού για την πανδημία από τον ΠΟΥ. Η εικόνα του κορονοϊού από τον Θ. Ζαούτη.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 31 Ιαν 2023 | 11:08

Ο Τραμπ μηνύει τον δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ για ηχογραφημένες συνεντεύξεις - Ζητάει αποζημίωση 49 εκατ.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος στρέφεται επίσης εναντίον του εκδότη του κ. Γούντγουορντ, ζητεί να του καταβληθεί αποζημίωση 49 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΑΜ ΣΤΗΝ ΣΕΟΥΛ 31 Ιαν 2023 | 09:10

Κοινά γυμνάσια από ΗΠΑ και Νότια Κορέα για την αντιμετώπιση πυρηνικής επίθεσης

Ουάσιγκτον και Σεούλ θα προχωρήσουν σε "ασκήσεις βάσει ολοένα πιο περίπλοκων σεναρίων για τις πυρηνικές απειλές που αντιμετωπίζει η χερσόνησος".