Το Ιράκ απαγορεύει σε παιδιά πρώην τζιχαντιστών να πάνε σχολείο

Οι αρχές στο Ιράκ αποκόπτουν από την εκπαίδευση παιδιά των οποίων ή γονείς ήταν μέλη του Ισλαμικου Κράτους ή προέρχονται από περιοχές των τζιχαντιστών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Ιράκ απαγορεύει σε παιδιά πρώην τζιχαντιστών να πάνε σχολείο

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως του παρελθόντος των γονέων τους. Όμως, φαίνεται πως δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα παιδιά πρώην μελών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ή από περιοχές που είχαν καταλάβει οι φανατικοί τζιχαντιστές στο Ιράκ, όπως προκύπτει από έρευνα του κουρδικού δικτύου Rudaw και τις καταγγελίες πολλών ΜΚΟ.

Ο οστρακισμός αυτός συχνά οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους: Πολλοί μικροί μαθητές δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, με αποτέλεσμα να μη γίνονται δεκτά στα ιρακινά σχολεία, αλλά να εξαρτώνται αποκλειστικά από τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις περιοχές τους, εάν υπάρχουν.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης πολλών περιοχών της χώρας από το ΙΚ, οι τζιχαντιστές αφαίρεσαν τα δημόσια έγγραφα από τους πολίτες και απαγόρευσαν στις γυναίκες, των οποίων οι σύζυγοι δεν συντάσσονταν με το ισλαμικό καθεστώς, να δηλώνουν τα παιδιά τους στο ληξιαρχείο μετά τη γέννησή τους. Επιπλέον, κατά την υποχώρησή τους, οι μαχητές του Isis κατέστρεφαν τα επίσημα αρχεία των περιοχών που εγκατέλειπαν. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΜΚΟ Norwegian Refugee Council (NRC), περίπου 80.000 οικογένειες στη Νινευή να είναι αναγκασμένες να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, μολονότι τα μαθήματα στα σχολεία έχουν αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα.

Στην ουσία, επίσημο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας της Βαγδάτης, που εκδόθηκε στις αρχές του μήνα, επιτρέπει στα παιδιά που δεν διαθέτουν έγγραφα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Μολαταύτα, όπως καταγγέλλει η Human Rights Watch (HRW), πολλοί διευθυντές απέπεμψαν τα παιδιά από τα θρανία, μόλις εξέπνευσε η διορία των 30 ημερών για να ρυθμίσουν τα έγγραφά τους.

Επιπλέον, εκτός από τα παιδιά, οι Αρχές σε πολλές περιοχές απαίτησαν επίσης έγγραφα και «διαπιστευτήρια» και από τους γονείς τους, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την εγγραφή των μαθητών. Έτσι, ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος μαθητής διέθετε έγγραφα, καθώς είχαν γεννηθεί προ της κατάληψης της περιοχής από τον Isis το 2014, οι διευθυντές τον απέκλειαν, διότι ο πατέρας του -ως μέλος του-- δεν είναι πλέον παρών καθ' οιονδήποτε τρόπο, ή διότι η μητέρα του δεν διέθετε πιστοποιητικό θανάτου του, ή διαζυγίου.

Σύμφωνα με την Human Rights Watch, τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και η άρνηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εκπαίδευση θα πρέπει να αποδοθούν στις φατριαστικές διαφορές και στη μανία αντεκδίκησης, που καταστρατηγούν τις προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση μετά την κατατρόπωση του Ισλαμικού Κράτους. Σε πολλές γυναίκες και συζύγους οι Αρχές αρνήθηκαν ρητά να εκδώσουν πιστοποιητικά, διότι οι σύζυγοί τους είχαν συνταχθεί με τον Isis. Όπως τονίζει, όμως, η οργάνωση, η άρνηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση λόγω της προϊστορίας των γονέων τους αποτελεί μία απαράδεκτη συλλογική τιμωρητική πράξη και διακυβεύει το μέλλον του Ιράκ, υπονομεύοντας «το έργο της αποτροπής της εξτρεμιστικής ιδεολογίας, ωθώντας τα παιδιά αυτά στο περιθώριο της κοινωνίας».

Σύμφωνα με το ιρακινό Σύνταγμα, εξασφαλίζεται η ιθαγένεια σε όσα παιδιά έχουν γεννηθεί από Ιρακινούς γονείς και παρέχονται εγγυήσεις για την εκπαίδευσή τους, χωρίς διακρίσεις. Με δεδομένο ότι ο δείκτης αναλφαβητισμού στο Ιράκ έχει διαμορφωθεί στα πιο υψηλά παγκόσμια επίπεδα (47%), είναι απορίας άξιον, γιατί οι ιρακινές Αρχές επιμένουν σε αυτούς τους αποκλεισμούς. Ιδίως όταν ο ΟΗΕ έχει διαθέσει 250 εκατ. δολάρια για τον λόγο αυτό. «Ορισμένα παιδιά στο Ιράκ έχασαν τρία χρόνια σχολείου υπό την κατοχή του ΙΚ. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ώστε τα παιδιά να μη χάσουν την τόσο ζωτική για το μέλλον τους εκπαίδευση», τονίζει η HRW.

Ιδίως, προκειμένου να αποφευχθεί μία παλιννόστηση της ισλαμιστικής εκπαίδευσης και της ριζοσπαστικοποίησης των αποκλεισμένων παιδιών, που συχνά έτσι περιθωριοποιημένα γίνονται εύκολο αντικείμενο των μαυλιστικών συνθημάτων των τζιχαντιστών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΓΕΝΣ ΣΠΑΝ 01 Δεκ 2021 | 13:45

Εμβολιασμός παιδιών 5 έως 11 ετών: Μια εβδομάδα νωρίτερα το εμβόλιο της Pfizer - Στις 13 Δεκεμβρίου στην Ευρώπη

Στις 13 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η κυκλοφορία του εμβολίου των BioNTech/Pfizer για παιδιά 5-11 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ 30 Νοε 2021 | 11:17

Αλεξία Μπακογιάννη: Η σπάνια εμφάνιση με τα δίδυμα παιδιά της - Πόσο της μοιάζουν [Εικόνες]

Η Αλεξία Μπακογιάννη με τα δίδυμα Ντόρα και Γιώργο σε μια σπάνια επίσημη εμφάνιση. Η απίστευτη ομοιότητα με την κόρη της.

Η...«ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ» ΑΝΑΡΤΗΣΗ 29 Νοε 2021 | 22:38

Σοκαριστικές μαρτυρίες μαθητών: Παραβατικές πράξεις για περισσότερα…views - Αναρτούν βίντεο με παράνομες συμπεριφορές στα social media

Πώς η παραβατική συμπεριφορά των ανηλίκων συνδέεται με τη δημοσιότητα - Στόχος τους είναι μία ελκυστική ανάρτηση στα social media και τα views

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 29 Νοε 2021 | 20:01

Κορονοϊός: Από 20 Δεκεμβρίου και μετά στη χώρα μας το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών

Από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, το νωρίτερο, θα γίνει η πρώτη παραλαβή του εμβολίου 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ 29 Νοε 2021 | 15:24

Νεκροταφείο με τάφους βρεφών στα Καλύβια: Τι απαντά o ιερέας στις καταγγελίες και τις μηνύσεις

Όταν ήρθε η εισαγγελέας δεν μου είπε ούτε "α", σχολίασε ο ιερέας για το παράνομο νεκροταφείο βρεφών στην αυλή του σπιτιού του

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ-ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ 26 Νοε 2021 | 11:42

Τσολιά: Αύξηση της μετάδοσης του κορονοϊού και στα σχολεία - Δεν φτάνει να εμβολιαστεί το 80%

Η κ. Τσολιά επιβεβαίωσε ότι όντως έχει παρατηρηθεί αύξηση της μετάδοσης του κορονοϊού και στα σχολεία.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 26 Νοε 2021 | 09:57

Κεραμέως: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων - Λύση είναι τα πάρα πολλά τεστ

Η Νίκη Κεραμέως διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για κλείσιμο των σχολείων.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΝΘΟΥΝ 25 Νοε 2021 | 20:51

ΗΠΑ: Ο σοκαριστικός αριθμός των παιδιών που έχασαν έναν γονέα από κορονοϊό

Ο απολογισμός όσων έμειναν πίσω, όσων έχασαν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο και κυρίως των παιδιών που έμειναν χωρίς πατέρα ή μητέρα εξαιτίας του κορονοϊού

ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ 25 Νοε 2021 | 14:02

ΕΜΑ: Πράσινο φως στο εμβόλιο της Pfizer για τις ηλικίες 5 -11 ετών - Θα χορηγείται το 1/3 της δόσης

Η επιτροπή φαρμάκων του EMA συνέστησε τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer και σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών - Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΓΟΝΕΙΣ 25 Νοε 2021 | 13:11
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 24 Νοε 2021 | 10:51

Μακρή: Πιθανή αφαίρεση γονικής μέριμνας για τους αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

"Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έρθει τάχιστα στη Βουλή", σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή.

ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ INSTAGRAM ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ 23 Νοε 2021 | 17:29

Πάτρα: Αγρια επεισόδια με μαθητές - Πετούν νεράντζια με ξυράφια - "Είμαστε κοντά στο να φτιαχτούν συμμορίες" [Βίντεο]

Ανάστατη η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς από τις ολοένα αυξανόμενες επιθέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σχολεία της Πάτρας.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 23 Νοε 2021 | 15:14

Καλπάζει ο κορονοϊός και στα παιδιά: Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα σε μαθητές - Ποια σχολεία είναι σε αναστολή

Αυξάνονται σταθερά τα κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές σχολείων σε όλη τη χώρα. Δείτε ενδεικτικά τα κρούσματα σε Χανιά, Κοζάνη, Κέρκυρα, Μαγνησία και Λέσβο.