Το Ιράν ξεκίνησε να επιτρέπει σε ορισμένα κινεζικά πλοία να διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ μετά από συμφωνία αναφορικά με ιρανικά πρωτόκολλα διαχείρισης για τη θαλάσσια οδό, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο ενημερωμένη πηγή.
Το δημοσίευμα έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, συμφώνησε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι τα Στενά πρέπει να είναι ανοικτά για την ελεύθερη ροή ενεργειακών προμηθειών.
Η πηγή δήλωσε στο Fars ότι η συμφωνία αυτή ήρθε μετά αιτήματα του υπουργού Εξωτερικών και του πρεσβευτή της Κίνας στο Ιράν, με την Τεχεράνη να συμφωνεί να διευκολύνει τη διέλευση ορισμένων κινεζικών πλοίων σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.
Δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής σαφές σε ποιο βαθμό αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει στην πραγματικότητα την κατάσταση σε αυτή την κρίσιμης σημασίας θαλάσσια οδό, δεδομένου ότι η Τεχεράνη είχε ήδη τονίσει κατά τη διάρκεια του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι πλοία από ουδέτερες στον πόλεμο χώρες, ιδίως αυτά που συνδέονται με την Κίνα, θα μπορούν να διέλθουν από τα Στενά, εφόσον συντονίζονται με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, αφού είχε εγκλωβιστεί στον Κόλπο για περισσότερους από δύο μήνες λόγω του πολέμου.
Συνάντηση Τραμπ - Σι: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να παραμείνουν ανοικτά
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ότι τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να είναι ανοικτά για την ελεύθερη ροή της ενέργειας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι Τραμπ και Σι συζήτησαν επίσης πώς θα συνεχισθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον τερματισμό της ροής των πρόδρομων χημικών ουσιών της φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ καθώς και την αύξηση των κινεζικών αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, αναφέρεται στη δήλωση.
Η Ταϊβάν δεν αναφέρεται στη σύνοψη του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση, η οποία περιγράφεται ως "καλή".
"Ο πρόεδρος Τραμπ είχε μια καλή συνάντηση με τον κινέζο πρόεδρο Σι. Τα δύο μέρη συζήτησαν μέσα για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες", ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.