Το Ισραήλ νομιμοποιεί δεκάδες οικισμούς Εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακή γη

Η Κνεσέτ νομιμοποίησε 4.000 σπίτια εβραίων εποίκων που έχουν χτιστεί σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη στη Δυτική Όχθη. Αντιδράσεις από ΟΗΕ, Ολάντ, Ιορδανία και Τουρκία

to-israil-nomimopoiei-dekades-oikismous-ebraiwn-epoikwn-se-palaistiniaki-gi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, πέρασε την Δευτέρα το βράδυ έναν νόμο που νομιμοποιεί περίπου 4.000 σπίτια εβραίων εποίκων που έχουν χτιστεί σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη στη Δυτική Όχθη.

Ο νόμος έχει προκαλέσει την οργή των Παλαιστίνιων, που καταγγέλλουν απόπειρα προσάρτησης της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε δίωξη της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

 

Με βάση το διεθνές δίκαιο, η κατασκευή οικισμών στη Δυτική Όχθη είναι παράνομη καθώς οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν τα εν λόγω εδάφη ως βάση για μελλοντικό τους κράτος.

Ωστόσο, η ψήφιση του νόμου μπορεί τελικά να αποδειχτεί συμβολική, καθώς η συνταγματικότητά του αναμένεται να αμφισβητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης μάλιστα έχει διαμηνύσει πως δεν υποστηρίζει το νόμο και δεν προτίθεται να τον υπερασπιστεί σε περίπτωση προσφυγής.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί μεν δημοσίως να υποστηρίζει το νόμο, όμως σε διεθνή ΜΜΕ έχει διαρρεύσει πως, σε ιδιωτικές συζητήσεις που έχει με στενούς του συνεργάτες, εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις του λόγω του κινδύνου διώξεων του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Άμεση καταδίκη από Ολάντ, ΟΗΕ, Ιορδανία, Τουρκία και Αραβικό Σύνδεσμο

Η ψήφιση του νέου νόμου του Ισραήλ που επιτρέπει την προσάρτηση μέρους της Δυτικής Όχθης προκάλεσε ήδη την αντίδραση πολλών πλευρών.

“Η κίνηση αυτή ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για για την προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών”, ήταν το λιτό σχόλιο του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ μετά την συνάντηση που είχε την Τρίτη το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Παλαστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

“Πιστεύω πως το Ισραήλ και η κυβέρνηση του πρέπει να αναθεωρήσουν το συγκεκριμένο νόμο”, καταλήγει με νόημα η δήλωση Ολάντ.

Με την σειρά του, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων Νικολάι Μλαντένοφ, τόνισε την Τρίτη ότι ο νέος ισραηλινός νόμος που ευνοεί τους εποίκους παραβιάζει μια "πολύ χοντρή κόκκινη γραμμή" καθώς αφορά την προσάρτηση ενός μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

“Ο νόμος αυτός δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο", τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μλαντένοφ, “καθώς είναι η πρώτη φορά που η Κνεσέτ νομοθετεί για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ειδικά για θέματα ιδιοκτησίας. Ο νόμος ανοίγει δυνητικά τον δρόμο για την πλήρη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και υπονομεύει με ουσιαστικό τρόπο τη λύση των δύο κρατών [τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ]”, καταλήγει ο Μλαντένοφ.

Ο Μλαντένοφ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι λόγω του νόμου αυτού το Ισραήλ μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ζήτησε επίσης να καταδικάσει σθεναρά η διεθνής κοινότητα τις ενέργειες αυτές αλλά απέφυγε να επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση που τηρεί αποστάσεις στο θέμα του ισραηλινού εποικισμού

Ο Αραβικός Σύνδεσμος από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ ότι "κλέβει τα εδάφη" των Παλαιστινίων. Ο εν λόγω νόμος εντάσσεται στο πλαίσιο της ισραηλινής πολιτικής "που στοχεύει να εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα μιας λύσης των δύο κρατών και ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους", τόνισε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ.

Τον νέο νόμο καταδίκασαν επίσης η Ιορδανία και η Τουρκία. Ο υπουργός Πληροφοριών της Ιορδανίας προειδοποίησε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Petra, ότι η απόφαση του ισραηλινού κοινοβουλίου δημιουργεί τον κίνδυνο να ξεσπάσουν νέες βίαιες ταραχές στην περιοχή και "να τορπιλιστεί κάθε ειρηνευτική προσπάθεια".

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" την πολιτική στην οποία επιμένει το Ισραήλ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook