X

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο, το Ιράν απειλεί - Τι θα σήμαινε μια επίθεση στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Το Ισραήλ εξακολουθεί να επεξεργάζεται τα αντίποινα κατά της Τεχεράνης, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει αντίθετος σε πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας - Δεν αποκλείει όμως το χτύπημα στις πετρελαϊκές υποδομές

Γράφει: TheToc team

Ανηλεείς συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα μαίνονται στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, την ώρα που Τελ Αβίβ και Τεχεράνη επιδίδονται σε εκατέρωθεν απειλές, εντείνοντας την ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι "έπληξαν με ακρίβεια αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων" και εγκαταστάσεις υποδομής της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό την Πέμπτη.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία "έπληξε επίσης στόχους των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό", συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών και των κέντρων διοίκησης, ανέφεραν οι IDF σε ανακοίνωσή τους.

"Πριν από την επίθεση, ελήφθησαν πολλά μέτρα για να μετριαστεί ο κίνδυνος να πληγούν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρομαχικών ακριβείας και της αξιοποίησης της εναέριας επιτήρησης", ανέφερε.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, την κοιλάδα Μπεκάα και το νότιο Λίβανο.

Διαβάστε Επίσης

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Χέρζι Χαλεβί, δήλωσε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα την Πέμπτη ότι ο στρατός είναι "αποφασισμένος να καταστρέψει" τις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα λιβανέζικα σύνορα και θα συνεχίσει να προκαλεί ζημιές κατά της μαχητικής ομάδας.

Ο Halevi δήλωσε ότι η επιστροφή των κατοίκων κοντά στα σύνορα στα σπίτια τους "σημαίνει την καταστροφή της τρομοκρατικής υποδομής που έχει δημιουργήσει η Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, ώστε να μπορούν να επιτίθενται στις κοινότητές μας και να σκοτώνουν Ισραηλινούς πολίτες όταν τους δίνεται η εντολή".

Το Ισραήλ συνεχίζει να ανακοινώνει νέους στόχους ώστε οι κάτοικοι να καταφέρουν να απομακρυνθούν ώστε να είναι ασφαλείς.

Ιράν: Κάθε χώρα που βοηθά το Ισραήλ αποτελεί "νόμιμο στόχο" μας

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα παρέχει βοήθεια στο Ισραήλ θα γίνει "νόμιμος στόχος".

"Σε περίπτωση που οποιαδήποτε χώρα παράσχει βοήθεια στον επιτιθέμενο, θα θεωρηθεί ομοίως συνεργός και νόμιμος στόχος", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

"Συμβουλεύουμε τις χώρες να αποφύγουν να εμπλακούν στη σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού καθεστώτος και του Ιράν και να αποστασιοποιηθούν από τη διαμάχη".

Η αποστολή πρόσθεσε ότι ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Ιράν είναι η ελβετική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Τι θα σήμαινε ισραηλινή επίθεση στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν;

Το Ισραήλ πάντως εξακολουθεί να επεξεργάζεται τα αντίποινα κατά της Τεχεράνης, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει αντίθετος σε πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επίθεσης του Ισραήλ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες από ένα τέτοιο χτύπημα.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι η πηγή ζωής της ιρανικής οικονομίας και μια σημαντική πηγή εισοδήματος για το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης. Ως εκ τούτου, ένας προφανής στόχος για τα αντίποινα του Ισραήλ.

Ο κύριος τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν είναι στο νησί Χαρκ στον Περσικό Κόλπο, κοντά στο λιμάνι του Bushehr. Κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ στη δεκαετία του 1980 ήταν συχνός στόχος αεροπορικών επιδρομών από την ιρακινή αεροπορία.

Το Ισραήλ έχει δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στόχους μεγάλων αποστάσεων αφού βομβάρδισε δύο φορές το λιμάνι της Χοντέιντα της Υεμένης, 2.000 χιλιόμετρα μακριά και επίσης έπληξε μια τοποθεσία ραντάρ του Ιράν κοντά στο Ισφαχάν.

Διαβάστε Επίσης

Ο βομβαρδισμός του Χαρκ θα ήταν περίπλοκος καθώς τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη θα έπρεπε είτε να πετάξουν πάνω από τον εναέριο χώρο των αραβικών κρατών είτε να πετάξουν γύρω από την ακτή της Αραβικής Χερσονήσου, απαιτώντας εκτεταμένο ανεφοδιασμό.

Εάν το Ισραήλ αποφάσιζε να επιτεθεί στο Χαρκ ή σε οποιαδήποτε άλλη ιρανική πετρελαϊκή εγκατάσταση, θα υπάρξουν συνέπειες.

Οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα εκτοξευθούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και το Ιράν θα δεσμευθεί στη συνέχεια να αντεπιτεθεί σκληρά. Και είναι αυτός ο τελευταίος, άγνωστος παράγοντας που αναγκάζει τις ΗΠΑ σε αυτοσυγκράτηση.