Politico: Σε εφαρμογή το plan B για να σωθεί ο τουρισμός στην ΕΕ - Τι σκέφτεται να κάνει η Ελλάδα

Τα διλήμματα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Μπορεί να ακούγεται σαν ένα παγκόσμιο πρόβλημα αλλά για την Ευρώπη φέτος, είναι μια υπαρξιακή ερώτηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα διλήμματα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Μπορεί να ακούγεται σαν ένα παγκόσμιο πρόβλημα αλλά για την Ευρώπη φέτος, είναι μια υπαρξιακή ερώτηση.

Όπως αναφέρει το Politico, o τουριστικός τομέας της Ευρώπης απασχολεί 22,6 εκατομμύρια άτομα, που αντιστοιχούν στο 11,2% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ και αντιπροσωπεύει το 9,5% της οικονομίας του μπλοκ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού. Για την Ισπανία και την Ιταλία, τις δύο χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία κορανοϊού στην ΕΕ, η συμβολή του τουρισμού στην οικονομία είναι ακόμη υψηλότερη, με 14% και 13% αντίστοιχα.

Οι καραντίνες και οι απαγορεύσεις που έχουν παγώσει τα εισερχόμενα ταξίδια στην Ευρώπη καθώς και η μετακίνηση εντός της ΕΕ πλήττουν τον τουριστικό τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η πανδημία θα μειώσει κατά το ήμισυ τα έσοδα από ξενοδοχεία και εστιατόρια. Τα ταξιδιωτικά γραφεία θα χάσουν έως και το 70% των κερδών τους, ενώ οι εταιρείες κρουαζιέρας και οι αεροπορικές εταιρείες θα χάσουν έως και το 90%. Μέχρι 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν παγκοσμίως, 7 εκατομμύρια από αυτές στην Ευρώπη.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα. Ο προφανής κίνδυνος να επιτραπεί βιαστικά η επιστροφή στις παραλίες για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο είναι ότι θα μπορούσε ξαφνικά να αναζωπυρώθούν οι λοιμώξεις. Εξάλλου, ήταν χειμερινές διακοπές που βοήθησαν στην εξάπλωση της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ισπανία, η υπουργός Εργασίας Yolanda Díaz ανέφερε ότι οι ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες δεν θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε ότι δεν θα ήταν "υπεύθυνο" να υπάρξει μια "κανονική περίοδος διακοπών αυτό το καλοκαίρι".

Δεδομένης αυτής της διαρκούς αβεβαιότητας σχετικά με τα ταξίδια στο εξωτερικό, υπάρχει πολλή συζήτηση για εφαρμογή του Σχεδίου Β.

"Θα αναπτύξουμε τον εγχώριο τουρισμό. Υπάρχουν πολλά μέρη για να ανακαλύψετε. Και γιατί; Επειδή ορισμένες περιοχές είναι πιο μολυσμένες από άλλες. Πρέπει να το πεις όπως είναι. Δεν θα ξανανοίξουν με την ίδια ταχύτητα όπως οι άλλοι ", δήλωσε ο Thierry Breton, επίτροπος της Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte είπε ότι τα τουριστικά του σχέδια θα είναι να πει στους Ιταλούς να "πάνε διακοπές στην Ιταλία", ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ. Αλλά προς το παρόν, και ακόμη και μετά τις 4 Μαΐου, όταν η Ιταλία θα μειώσει ορισμένους περιορισμούς, οι Ιταλοί δεν επιτρέπεται καν να διασχίσουν περιφερειακά σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία εξετάζει μια παρόμοια προσέγγιση, περιορίζοντας την κίνηση μεταξύ περιφερειών - η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το σχέδιο εξόδου της χώρας στις 28 Απριλίου.

Ενώ οι διακοπές στο σπίτι έχουν νόημα σε πλουσιότερες χώρες με μεγαλύτερους πληθυσμούς, οι μικρότερες χώρες είναι λιγότερο πεπεισμένες. Η Ελλάδα σκέφτεται να επιβάλει ένα "διαβατήριο υγείας" που θα πρέπει να υποδεικνύει ότι οι ταξιδιώτες είναι είτε απαλλαγμένοι από ιούς είτε όχι πλέον μολυσματικοί, για να επιτρέψουν μια μικρότερη καλοκαιρινή περίοδο από τον Ιούλιο και μετά.

Η Πορτογαλία αγκαλιάζει επίσης τις ελπίδες της σε ορισμένους διεθνείς επισκέπτες. Η Αυστρία υιοθετεί μια διμερή προσέγγιση: Θα επιτρέψει στους τουρίστες "εάν οι χώρες διαχειρίζονται την κατάσταση καλά, όπως η Γερμανία", δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Elisabeth Köstinger.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια συνάντηση τη Δευτέρα, οι υπουργοί τουρισμού της ΕΕ τόνισαν την ανάγκη για συνεκτική πολιτική σε θέματα όπως επιστροφές για οργανωμένες εκδρομές και ρευστότητα για ταξιδιωτικούς πράκτορες. Συζήτησαν επίσης τις δυνατότητες "τουριστικών διαδρόμων" μεταξύ των κρατών μελών, με την επίβλεψη επιδημιολόγων.

"Έξυπνες λύσεις"

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen αρχικά συμβούλεψε να μην κάνει κράτηση καλοκαιρινών διακοπών, προτού πει ότι οι "έξυπνες λύσεις" θα επέτρεπαν τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά έδωσαν λίγες λεπτομέρειες.

Η Επιτροπή υποσχέθηκε "λεπτομερέστερη καθοδήγηση" σχετικά με τον προγραμματισμό των μεταφορών και των διακοπών "τόσο γρήγορα όσο το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας" στον οδικό χάρτη εξόδου της στα μέσα Απριλίου.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές, για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία, θα στοχεύουν στη διασφάλιση της άρσης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα "με συντονισμένο τρόπο, όταν η επιδημιολογική κατάσταση των παραμεθόριων περιοχών συγκλίνει επαρκώς και οι κανόνες κοινωνικής απόστασης εφαρμόζονται ευρέως και υπεύθυνα", Ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε.

"Πρέπει να υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη σε όλες τις αγορές καταγωγής για να ανακάμψει ο τουρισμός", δήλωσε ο Tom Jenkins, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρισμού.

"Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για το ταξίδι πριν ξεκινήσουν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη", δήλωσε ο Jenkins. "Και προς το παρόν δεν είναι σίγουροι ότι θα αφήσουν την μπροστινή τους πόρτα."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το καλοκαίρι του social distancing

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα επιτρέπεται στους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν στη χώρα τους ή πέρα ​​από τα σύνορα, οι καλοκαιρινές διακοπές δεν θα μοιάζουν με αυτούς που γνωρίζουμε.

Η βελγική παραθαλάσσια πόλη τηε Οστάνδης μελετά πώς να επιτρέψει την πρόσβαση στην παραλία, πιθανώς εισάγοντας ωριαίες κάρτες.

Στη νότια περιοχή της Απουλίας της Ιταλίας, η οποία το 2019 καλωσόρισε 4,2 εκατομμύρια τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων 1,2 εκατομμυρίων αλλοδαπών, ένας επιδημιολόγος συμβουλεύει την τοπική κυβέρνηση για το πώς να επιτρέψει στους ντόπιους και τους τουρίστες να απολαύσουν τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά της περιοχής χωρίς να το μετατρέψουν σε καυτό σημείο μετάδοσης. .

Επανεξέταση του μαζικού τουρισμού

Ο τουρισμός θα βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Breton, ο οποίος δεσμεύτηκε να "διατηρήσει την Ευρώπη ως τον πρώτο προορισμό στον κόσμο για τον τουρισμό, αλλά θα αναπτύξει επίσης ένα νέο χρυσό πρότυπο όσον αφορά τον καινοτόμο, υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό".

Θα ήθελε να διαθέσει το ένα πέμπτο των χρημάτων ανάκτησης του μπλοκ, τα οποία τοποθετεί στο 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρώπης, για τον τομέα. "Το τουριστικό οικοσύστημα ... το οποίο περιλαμβάνει ταξιδιωτικά γραφεία, αλλά και εστιατόρια, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιέρες ... πρέπει να είναι μακράν εκείνο που πρέπει να επωφεληθεί στον μεγαλύτερο αριθμό, σίγουρα πάνω από το 20 τοις εκατό", είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τις περίπου 3 εκατομμύρια τουριστικές επιχειρήσεις της Ευρώπης, το 90% είναι μικρές εταιρείες, συχνά με μια χούφτα εργαζομένων και βασίζονται σε εποχιακούς εργαζόμενους.

"Ένα σημαντικό μέρος των θέσεων εργασίας είναι προσωρινές, τόσο η κοινωνική όσο και η οικονομική κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Γι 'αυτό απαιτείται γρήγορη και μαζική υποστήριξη στον τομέα", δήλωσε η Karima Delli, πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και ευρωβουλευτής Χόρτα.

Πολλές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο διάσωσης αεροπορικών εταιρειών, των οποίων τα κέρδη έχουν στεγνώσει ως αποτέλεσμα των κλειδαριών. Για όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τουρισμός χωρίς αεροπλάνα, είναι μια σοφή επιλογή.

"Θα υπάρχουν λιγότερες διαδρομές που θα συνδέουν τη Βόρεια με τη Νότια Ευρώπη για διακοπές, και ως εκ τούτου ο τουρισμός θα υποφέρει επίσης από την έλλειψη συνδέσεων", δήλωσε η Luca Patanè, πρόεδρος του Confturismo, το ιταλικό λόμπι τουρισμού και πρόεδρος της Blue Panorama Airlines. Πιστεύει ότι η ανάκαμψη πρέπει να ξεκινά από τις αεροπορικές εταιρείες.

"Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να ταξιδέψουν με το ένα τρίτο των επιβατών, αλλιώς θα κοστίζουν τρία ή τέσσερα φορές περισσότερα εισιτήρια, και ως εκ τούτου ο τύπος τουρισμού που έχουμε δει μέχρι τώρα στην Ευρώπη δεν θα ήταν βιώσιμος", είπε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 07 Ιουλ 2020 | 11:17

Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές: Θα ήταν πολιτικά ανέντιμο - Για ανασχηματισμό: "Δεν είναι της στιγμής, θα το μάθετε από μένα"

Ο πρωθυπουργός είπε για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν: "Η επικοινωνία είχε διακοπεί, αλλά όχι με δίκη μου υπαιτιότητα".

ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΟΥΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΙΚΤΟΡΙΑ 07 Ιουλ 2020 | 10:50

Κορονοϊός: Φόβοι για χάος στην Αυστραλία - Ο στρατός κλείνει τα σύνορα δύο πολιτειών για πρώτη φορά σε 100 χρόνια

Αστυνομικοί στα σύνορα για την επιβολή του κλεισίματός τους με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 07 Ιουλ 2020 | 09:26

"Καμπανάκι" Βατόπουλου για τα πανηγύρια: Μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα σε υγειονομική βόμβα

"Περισσότερο με ανησυχούν τα πανηγύρια που μπορεί να είναι πιο μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης", είπε.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 08:56

Οργισμένη καταγγελία: Κρατούν στο "Ελ. Βενιζέλος" 17 άτομα από την Ουκρανία χωρίς φαγητό και νερό, μαζί με ποινικούς

Σε ανάρτησή του Ελληνοουκρανός δημοσιογράφος αντιδρά στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι ελληνικές αρχές στις οικογένειες.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ» ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 07 Ιουλ 2020 | 08:42

Σύψας: Βράζει ο κορονοϊός στα βόρεια σύνορα - Παίζουμε με τη φωτιά με τον συνωστισμό στα πανηγύρια

"Είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων" είπε για τα πανηγύρια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 20.000 ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ 07 Ιουλ 2020 | 07:54

Βραζιλία - Μεξικό: Εκατοντάδες θάνατοι και χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού

Το επίκεντρο της πανδημίας είναι η Λατινική Αμερική.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 07 Ιουλ 2020 | 07:52
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ 07 Ιουλ 2020 | 07:50
ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΘΑΝΑΤΩΝ 07 Ιουλ 2020 | 07:49

Κορονοϊός: Ο πλανήτης θρηνεί για 535.025 θανάτους από τον Δεκέμβριο

Περισσότερα από 11.522.750 κρούσματα της Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΖΟΝΣ ΧΟΠΚΙΝΣ 07 Ιουλ 2020 | 07:45

Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ με 54.999 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες

Οι ΗΠΑ θρηνούν πλέον 130.248 νεκρούς εξαιτίας του κορονοϊού.

ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 06:49

ΗΠΑ: Με απέλαση κινδυνεύουν οι ξένοι φοιτητές αν συνεχιστούν τα μαθήματα από απόσταση

Για να συνεχίσουν να σπουδάζουν απαιτείται φυσική παρουσία.

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 06:40

Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός στο Ισραήλ: Ξεπέρασαν τα 30.000 τα κρούσματα

Έκλεισαν μπαρ, νυκτερινά κέντρα, γυμναστήρια, συναγωγές και αίθουσες εκδηλώσεων.

07 Ιουλ 2020 | 00:22

Ελλάς, Σερβία... πανδημία: Στοπ από την Ελλάδα στους Σέρβους τουρίστες, ανησυχία για τα 20 εισαγόμενα κρούσματα

Στη Σερβία τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε τις ελληνικές Αρχές να απαγορεύσουν τη σύνδεση των δύο χωρών