Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι συνεχίζουν τις επιθέσεις παρά την κατάπαυση του πυρός για το Πάσχα που υποσχέθηκε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου, οι αεροπορικοί συναγερμοί επαναλήφθηκαν στην Ουκρανία, όπου οι αρχές, που είχαν δεσμευθεί να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, κατήγγειλαν την παραβίασή της από τους Ρώσους.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε μέσω του Facebook ότι οι ρίψεις οβίδων και οι επιθέσεις με drone συνεχίσθηκαν καθ' όλη της διάρκεια της νύκτας.
"Γενικά, από το πρωί του Πάσχα, μπορούμε να πούμε ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να δημιουργήσει μια γενική εντύπωση κατάπαυσης του πυρός, όμως σε ορισμένα μέρη δεν εγκαταλείπει μεμονωμένες προσπάθειες να προωθηθεί και να επιφέρει απώλειες στην Ουκρανία", έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας επικαλούμενος αναφορά του αρχηγού του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι.
Η Ουκρανία θα απαντήσει "συμμετρικά" σε κάθε τέτοια επίθεση, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις "απώθησαν" ουκρανικές επιθέσεις την νύκτα.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επιθέσεις κατά των ρωσικών θέσεων σε περιοχές του Ντονέτσκ οι οποίες απωθήθηκαν.
Η κατάπαυση του πυρός ανακοινώθηκε από τον Πούτιν σε μία στιγμή κατά την οποία οι προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρίνισε ότι η πρόταση της Ουκρανίας να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες μετά το Πάσχα παραμένει σε ισχύ.
Να μην εγκαταλείψουν την ελπίδα καλεί τους Ουκρανούς ο Ζελένσκι σε πασχαλινό μήνυμα
Tην ίδια ώρα στο πασχαλινό του μήνυμα προς τους Ουκρανούς, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τους προέτρεψε να μην εγκαταλείψουν την ελπίδα ότι η ειρήνη θα επιστρέψει στη χώρα τους και να επιμείνουν για να ξεπεράσουν τον δύσκολο δρόμο του πολέμου στον οποίο ταξιδεύουν εδώ και 1.152 ημέρες.
"Είμαστε ενωμένοι. Κάθε μέρα, και ειδικά σήμερα, που οι Ουκρανοί όλων των χριστιανικών δογμάτων γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια ημερομηνία. Μαζί. Παλεύουμε μαζί για την Ουκρανία. Και προσευχόμαστε για την Ουκρανία μαζί" είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος, σε ένα μήνυμα γεμάτο λυρισμό και συγκίνηση.
"Ξέρουμε τι υπερασπιζόμαστε. Ξέρουμε για τι αγωνιζόμαστε. Για ποιον και για το καλό" είπε ο Ζελένσκι.
"Θα έρθει η μέρα της ζωής. Η μέρα της ειρήνης. Η ημέρα της Ουκρανίας. Μια μέρα που διαρκεί έναν αιώνα. Και θα μπορέσουμε να μαζευτούμε ξανά μαζί. Σε ένα τραπέζι. Σε ένα ειρηνικό Πάσχα"