Το κλίμα αλλάζει υπέρ του 'In' αλλά η Ε.Ε. δεν εφησυχάζει

Κλίμα στροφής προς την επιλογή της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαμορφώνεται στη Βρετανία, πέντε μέρες πριν τις κάλπες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το κλίμα αλλάζει υπέρ του 'In' αλλά η Ε.Ε. δεν εφησυχάζει

Κλίμα στροφής προς την επιλογή της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαμορφώνεται στη Βρετανία, πέντε μέρες πριν προσέλθουν στις κάλπες οι πολίτες για το κρίσιμο δημοψήφισμα και διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι η δολοφονία της πολιτικού των Εργατικών Τζο Κοξ θα αποτελέσει το καθοριστικής σημασίας γεγονός θα κρίνει το αποτέλεσμα. Παρ΄ όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας να αντιμετωπίζει το χειρότερο σενάριο, για να αποφευχθούν πολιτικοί και χρηματοπιστωτικοί τριγμοί.

Η στροφή προς την «παραμονή στην Ε.Ε.»

Στα γραφεία στοιχημάτων παρατηρείται αύξηση στις πιθανότητες οι Βρετανοί τελικά να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Betfair, έφτασε στο 67% η πιθανότητα οι ψηφοφόροι να πουν «ναι» στην Ευρώπη. Την Πέμπτη το ποσοστό βρισκόταν στο 60%.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι νέες δημοσκοπήσεις αν και πολλά μέσα ενημέρωσης, μαζί με εταιρίες δημοσκοπήσεων, έχουν αποφασίσει αν καθυστερήσουν κατά το δυνατόν, τη δημοσίευση νέων ερευνών, όταν μάλιστα όλα τα κόμματα στη Βρετανία, έχουν αποφασίσει να διακόψουν τις εκστρατείες τους για το δημοψήφισμα.

Δυο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το πρωί του Σαββάτου, δεν αποτυπώνουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος καθώς διενεργήθηκαν αρκετές ημέρες πριν την δολοφονία της Τζο Κοξ.

Σύμφωνα με τη τηλεφωνική δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία BMG στο διάστημα 10 έως 15 Ιουνίου για την εφημερίδα The Herald, η πλευρά της "παραμονής" προηγείται με ποσοστό 53,3% έναντι 46,7% εκείνης της "εξόδου". Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 1.064 ενηλίκων και δεν περιλαμβάνει όσους δήλωσαν "δεν γνωρίζω".

Σε μία άλλη, διαδικτυακή δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, το στρατόπεδο της "εξόδου" προηγείται με 55,5%, έναντι 44,5% εκείνου της "παραμονής". Και αυτή η έρευνα διενεργήθηκε πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ. Η δημοσκόπηση αυτή επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί στις 16 Ιουνίου, αλλά καθυστέρησε λόγω της δολοφονίας.

Η συνάντηση στην Ελβετία

Την ημέρα που οι βρετανοί θα προσέρχονται στις κάλπες, στη Βασιλεία της Ελβετίας θα συναντώνται οι κεντρικοί τραπεζίτες από όλες τις χώρες του κόσμου, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Η πραγματοποίηση της συνόδου αυτήν την συγκεκριμένη ημέρα είχε αποφασιστεί πολύ καιρό πριν οι βρετανοί επιλέξουν την 23η Ιουνίου για το δημοψήφισμά τους. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι στην συνάντηση των τραπεζιτών θα κυριαρχήσει το δημοψήφισμα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα. Ενδεικτικό της παγκόσμιας ανησυχίας είναι το γεγονός ότι η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η Τζανετ Γέλεν, παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι ο φόβος του Brexit επηρεάζει την στρατηγική για τα επιτόκια, αναβάλλοντας για αργότερα τις αποφάσεις για μια αύξηση.

Σε κατάσταση συναγερμού οι Βρυξέλλες

Η Ευρώπη δεν κρύβει την ανησυχία της. Το κλίμα αβεβαιότητας είναι διάχυτο στις Βρυξέλλες και επιβεβαιώνεται από την απόφαση να υπάρξει έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής όλων των Ευρωπαϊκών θεσμών, μια μέρα μετά το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, στη συνάντηση θα συμμετέχουν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου θα κρατά αυτή τη στιγμή την προεδρία της Ε.Ε. Ωστόσο από ευρωπαίους αξιωματούχους δεν γίνεται λόγος ξεκάθαρα για κάποιο «Plan B» εκ μέρους των Βρυξελλών.

Σε ετοιμότητα η Ευρωζώνη, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας

Από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ, ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ευρώπη προσπάθησε να προετοιμαστεί για οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από το δημοψήφισμα. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για να ανταποκριθεί στην "ανησυχία" των χρηματοπιστωτικών αγορών που σχετίζεται με το Brexit.

Η δήλωση αυτή του γερμανού αξιωματούχου έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα σε συνεργασία με την τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη αν θέσει σε εφαρμογή ένα έκτακτο σχέδιο παρέμβασής της στις χρηματαγορές από το πρωί κιόλας της 24ης Ιουνίου, λίγες ώρες δηλαδή μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Βρετανία. Σκοπός της ΕΚΤ είναι να δράσει πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Σε περίπτωση που διαφανεί ότι το Brexit θα επικρατήσει, οι δύο κεντρικές τράπεζες θα προβούν σε παροχή ρευστότητας προς τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να κατασιγάσει ο πανικός των επενδυτών, αποφεύγοντας έτσι μια γενικευμένη αστάθεια στην Ευρώπη.

Η Λάγκαρντ σπάει την «ουδετερότητα» και προειδοποιεί

Σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στον θεσμικό της ρόλο που απαιτεί απόλυτη ουδετερότητα και στην ανάγκη αν μιλήσει για τις επιπτώσεις μια αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση, βρέθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στη Βιέννη, η κα. Λαγκάρντ κάλεσε τους Βρετανούς ψηφοφόρους να έχουν το «κουράγιο» να ψηφίσουν σωστά στο δημοψήφισμα, θυμίζοντας το «κουράγιο» του Ολι Ρεν προς τους Ελληνες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο είναι «ουδέτερο» στην ιδιαιτέρως φορτισμένη πολιτική διαμάχη της Βρετανίας αλλά ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

«Πραγματικά ελπίζω ότι από την ουδέτερη θέση μας μπορούμε τουλάχιστον να ρίξουμε λίγο φως στην οικονομική αξία της μιας ή της άλλης επιλογής», είπε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι Βρετανοί έχουν επωφεληθεί από την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ.

«Αν και η Ευρώπη δεν είναι τέλεια, η Βρετανία θα έχει περισσότερες επιτυχίες, εάν παραμείνει σ’ αυτήν» συμπλήρωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ και κατέληξε: «Είναι αναγκαίο να πιστέψουμε ότι μόνο μέσω μία ενωμένης Ευρώπης, μπορούμε να προοδεύσουμε»

Χαρακτηριστικό των αποστάσεων που τηρεί το Ταμείο έναντι της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βρετανία είναι το γεγονός ότι καθυστέρησε την δημοσιοποίηση της έκθεσής του για τη πορεία και τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, για 24 ώρες, λόγω της δολοφονίας της βουλευτή Τζο Κοξ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ 27 Νοε 2021 | 20:24

Μετάλλαξη Όμικρον: "Τρύπησε" και την Ευρώπη - Κρούσματα εντοπίστηκαν σε Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Βρετανία, Βέλγιο και Ολλανδία

Δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία - Κρούσματα και σε Ιταλία, Τσεχία, προστέθηκαν σε αυτά του Βελγίου και της Βρετανίας - Ο πλανήτης κλείνει τα σύνορά του με τη νότια Αφρική

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 27 Νοε 2021 | 20:07

Μετάλλαξη Όμικρον - Βρετανία: Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Τζόνσον - Τεστ και καραντίνα σε όσους μπαίνουν στη χώρα

Όλοι όσοι φτάνουν στη Βρετανία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού - Καραντίνα για όποιον ήρθε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον - Οι ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον

ΣΕ ΣΥΝΕΓΕΡΜΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 27 Νοε 2021 | 17:14

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα και στη Βρετανία

Οι δύο ασθενείς και συγγενικά τους πρόσωπα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ και βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 26 Νοε 2021 | 10:03

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Φρένο της ΕΕ στις αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική - Κρούσμα και στο Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 26 Νοε 2021 | 07:18

Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ: Η Ελλάδα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και της αξίζει η αλληλεγγύη ολόκληρης της ΕΕ

"Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ αξίζει κάθε αλληλεγγύη, όταν έχει προβλήματα με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία", τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ 25 Νοε 2021 | 11:27

Bloomberg: Πρόταση της ΕΕ να λήγει στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμών για τα ταξίδια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ο εμβολιασμός με τρίτη αναμνηστική δόση θα απαιτείται μετά την παρέλευση των εννέα μηνών από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό.

ΖΟΥΣΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 24 Νοε 2021 | 13:28

Σοκ στη Βρετανία: Βασάνισαν το παιδί τους μέχρι θανάτου– Στο τελευταίο του βίντεο ο 6χρονος λέει "Δεν μ’ αγαπάει κανείς"

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στη Βρετανία η κακοποίηση μέχρι θανάτου ενός ανήλικου από τον πατέρα και τη μητριά του.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 24 Νοε 2021 | 12:55

Μητσοτάκης για Μάρμαρα Παρθενώνα: Ηρθε η ώρα να τα ενώσουμε ξανά - Το 59% των Βρετανών υπέρ της επιστροφής

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

22 Νοε 2021 | 09:37

Στο ευρωπαϊκό φρενοκομείο

Η πανδημία θα μπορούσε εύκολα να σημαίνει την πλήρη καταστροφή, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας.

«ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ» 18 Νοε 2021 | 15:12

Ο Πρόεδρος της βρετανικής Βουλής κατσάδιασε τον Τζόνσον: "Πρωθυπουργέ καθίστε κάτω, εδώ κουμάντο κάνω εγώ" [Βίντεο]

Καβγάς ξέσπασε στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας με τον Πρόεδρο να επιπλήττει σε έντονο ύφος τον Μπόρις Τζόνσον

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΙΔΙΑ 17 Νοε 2021 | 11:24

Αννα Διαμαντοπούλου: Ορκίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου ορίστηκε Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και εργασίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 17 Νοε 2021 | 07:22

Ασφυκτικό πρέσινγκ Μητσοτάκη σε Τζόνσον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - Αρνητική η Βρετανία

Η ιδιαίτερη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μελίνα Μερκούρη και η δέσμευση του να συνεχίσει τις προσπάθειες για να γίνει πράξη το δίκαιο ελληνικό αίτημα.

ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 16 Νοε 2021 | 11:19

Μητσοτάκης για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει μοντέλο Αυστρίας με lockdown ανεμβολίαστων

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βρετανικό δίκτυο.