Το κύκλωμα των δουλεμπόρων και οι νέοι δρόμοι προς την Ευρώπη

Τα νέα δρομολόγια και τιμολόγια, οι μετακινήσεις μέσω τζετ σκι ή γιοτ και οι ... free lance πλαστογράφοι. Ακτινογραφία του δουλεμπορικού κυκλώματος.

Το κύκλωμα των δουλεμπόρων και οι νέοι δρόμοι προς την Ευρώπη

Με τζετ σκι, γιοτ, ιδιωτικά αεροπλάνα, νταλίκες και φουσκωτά θα μεταφέρουν, πλέον τα δουλεμπορικά κυκλώματα, πρόσφυγες και μετανάστες, προς δυτική Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία και τα ανοικτά σύνορά της προς την Ευρώπη. Τα δρομολόγια άλλαξαν, όπως και τα τιμολόγια για τους vip πρόσφυγες και τους φτωχότερους.

Κυκλώματα δουλεμπόρων και πλαστογράφων άλλαξαν... πλεύση. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνουν και προβλέπουν πως οι δουλέμποροι κινούνται και πάλι στα δυτικά της χώρας και διώχνουν πρόσφυγες και μετανάστες προς Ιταλία με σκάφη, νταλίκες και... αεροπλάνα. Συνεχίζουν και προσπαθούν να διακινήσουν κόσμο μέσω του αεροδρομίου με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και βρίσκουν διάφορους νέους τρόπους.

Μέσα, δρομολόγια, τιμές

Το πιο σύνηθες δρομολόγιο πριν κλείσουν τα σύνορα, ήταν με μετανάστες που έρχονταν στα νησιά, και το μεγαλύτερο ποσοστό να έρχεται στην Αθήνα. Από εκεί με λεωφορεία είτε τουριστικά, είτε του ΚΤΕΛ, είτε με τρένα, με μέσα μαζικής μεταφοράς, μετέβαιναν μέχρι τα σύνορα με τα Σκόπια και από εκεί και πέρα με τα μέλη του κυκλώματος ή και μόνοι τους πολλοί μετανάστες, πέρναγαν τα σύνορα με προορισμό τη Σερβία, την Ουγγαρία και από εκεί την Αυστρία και τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Τώρα όσοι έχουν χρήματα και μπορούν να αγοράσουν «καλά» έγγραφα προκειμένου να διακινηθούν μέσω αεροδρομίων, το οποίο ενέχει μεγάλο βαθμό κινδύνου για αυτούς, επιχειρούν να φύγουν αεροπορικώς, και άλλοι με φορτηγά ή φουσκωτά σκάφη προς Ιταλία. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είδαν περιπτώσεις μετακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα ακόμη και με τζετ σκι ή με γιοτ και πρόσφατα διαπιστώθηκε διακίνηση μεταναστών με ιδιωτικό αεροπλάνο από το Μεσολόγγι.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων οι δουλέμποροι προσπαθούν να οργανώσουν νταλίκες, φορτηγά στα οποία θα στοιβάξουν μετανάστες για να περάσουν είτε προς Ιταλία, είτε βόρεια σύνορα και φυσικά συνεχίζουν και προσπαθούν με πλωτά μέσα.

Για την περίπτωση διακίνησης με το τζετ σκι, ο μετανάστης έδωσε 5.000 ευρώ, για μία πολύ μικρή απόσταση, από την Τουρκία στα κοντινά ελληνικά παράλια. Με το γιοτ η αμοιβή ήταν πολύ μεγαλύτερη και στόχευε εκείνους που είχαν λεφτά στη διάθεσή τους και μπορούσαν να το κάνουν σε μια… VIP εκδοχή. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων και μεταναστών μετακινούνταν με φουσκωτά με τους δουλέμπορους να θέλουν ως 2.000 ευρώ το άτομα έως το νησί. Από εκεί και πέρα οι πληρωμές των κυκλωμάτων κυμαίνονται ανάλογα την χώρα προορισμού και τον τρόπο διακίνησης. Ενδεικτικά για να πάει ένας μετανάστης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα του κόστιζε τουλάχιστον 5.000-6.000 ευρώ, για Αμερική είναι περίπου τα διπλάσια, 10.000 ευρώ και παραπάνω.

Πλαστογράφοι... free lance

Σύμφωνα με τον κλασσικό νόμο της ζήτησης και της προσφοράς από την στιγμή που αυξήθηκε η ζήτηση σε πλαστά έγγραφα αυξήθηκε και η προσφορά. Τα κυκλώματα εξακολουθούν να προμηθεύουν τους μετανάστες είτε με κλεμμένα έγγραφα τα οποία αν μοιάζει με την φωτογραφία του γνήσιου κατόχου ο μετανάστης μπορεί να το χρησιμοποιήσει με έναν σχετικό κίνδυνο ειδάλλως μπορεί να μπουν στην διαδικασία και πλαστογράφησης.

Τα υπηρεσιακά σημειώματα που ήταν από τα πιο φθηνά κυμαίνονταν από 20 ευρώ έως και 100 ευρώ. Δεν υπήρχε fix τιμή ήταν ανάλογα το πόσο πολύ τα ζητούσαν οι μετανάστες γιατί πολλοί ενώ ήξεραν ότι θα τα πάρουν από την αστυνομία βιάζονταν να μετακινηθούν οπότε έμπαιναν στη διαδικασία να προμηθευτούν πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα.

Όσον αφορά τα διαβατήρια, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα τη χώρα προέλευσης. Ένα διαβατήριο Βουλγαρίας κοστίζει περίπου 200-300 ευρώ, ένα διαβατήριο Ηνωμένου Βασιλείου γύρω στα 2.500-3.000 ευρώ, ένα διαβατήριο Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μπορεί φθάσει και τα 6.000 ευρώ. Οι αιτήσεις ασύλου και αυτές κυμαίνονται μεταξύ 200-300 ευρώ.

Οι αστυνομικοί παρατηρούν ότι οι πλαστογράφοι που συνεργάζονται με δουλεμπόρους λειτουργούς υπό μορφή… free lance, του ελεύθερου συνεργάτη. Θα συνεργαστούν με το ένα κύκλωμα αλλά μπορούν να συνεργαστούν και με κάποιο άλλο, δεν είναι δηλαδή αποκλειστικοί συνεργάτες.

Πρόσφατα εντοπίστηκε «καλός» πλαστογράφος, ο οποίος είχε όλα τα σύνεργα για να φτιάξει εξ υπαρχής ένα πλαστό διαβατήριο. Είχε κλωστές ειδικές, ακόμα και για το ράψιμο του εξωφύλλου του διαβατηρίου με τα φύλλα του καινούργιου. Μπορούσε να σηκώσει τη γνήσια τη σφραγίδα από ένα έγγραφο και να την αποτυπώσει σε ένα άλλο έγγραφο.

Ακόμη και αυτά τα «καλά πλαστά» όμως είναι πολύ δύσκολο να περάσουν από τα μηχανήματα των αεροδρομίων, ωστόσο η μεγάλη ροή ταξιδιωτών ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, δεν καθιστά εφικτό τον εξονυχιστικό έλεγχο σε όλους τους επιβάτες και εκεί είναι το πρόβλημα που κάποιοι καταφέρνουν και περνούν.

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η... look like, που σημαίνει κάποιος που μοιάζει με κάποιον άλλον προκειμένου να αποφύγουν και το έξτρα κόστος για την πλαστογράφηση ενός διαβατηρίου. Πολλά κυκλώματα συνεργάζονται με κλέφτες οι οποίοι μαζεύουν διαβατήρια ακόμη και από άλλες χώρες, και τα στέλνουν στην Ελλάδα, με ταχυδρομικές εταιρείες κατά κύριο λόγο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που και ταξιδιώτες από το εξωτερικό συνελήφθησαν γιατί είχαν στις αποσκευές τους κλεμμένα διαβατήρια. Είναι πολύ εύκολο να ξεγελάσουν και το μηχάνημα γιατί είναι γνήσιο το έγγραφο.

Μέσα στο 2015 εντοπίστηκαν 15 εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων στην περιοχή της Αττικής και συνολικά κατασχέθηκαν πάνω από 6.000 ταξιδιωτικά έγγραφα παντός τύπου, διαβατήρια, ταυτότητες Ε.Ε., άδειες διαμονής, έγγραφα ικανά δηλαδή για να μπορεί να ταξιδεύσει κάποιος εντός Σένγκεν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΡΟΛΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ 26 Οκτ 2020 | 15:11

Αστυνομικοί έσπευσαν σε... υπεράσπιση υπευθύνων μπαρ που παραβίασαν το ωράριο

Αστυνομικοί, σε έλεγχο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, διαπίστωσαν υπέρβαση ωραρίου, ενάντια στα μέτρα για τον κορονοϊό.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΝΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 26 Οκτ 2020 | 07:17

Άφαντος παραμένει ο Χρήστος Παππάς - Έρευνες σε δύο περιοχές της Αλβανίας

Χωρίς θετικό αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τον Χρήστο Παππά, τον εξαφανισμένο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής.

Η ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. 24 Οκτ 2020 | 08:06

Χ.Α: Έτσι εξαφανίστηκε ο Παππάς - Πρώτο βράδυ σε θαλάμους νοσηλείας των φυλακών Δομοκού για Μιχαλολιάκο & Σια

Αφαντος ο Χρήστος Παππάς - Δύο σε κάθε κελί για την 14ήμερη καραντίνα το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΥΓΟΠΟΙΝΟΣ Ο ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ 23 Οκτ 2020 | 07:21

Χρυσή Αυγή: Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον άφαντο Παππά μέχρι το Άγιο Όρος - Στη φυλακή οι 13 βουλευτες

Ο Χρήστος Παππάς έχει εξαφανιστεί από την 1η Οκτωβρίου. Η αστυνομία τον αναζητά παντού.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ "ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ" 22 Οκτ 2020 | 07:38

Κορονοϊός: Αστυνομικό σχέδιο σε οκτώ στάδια για τις... "κόκκινες" πλατείες

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο από την αστυνομία σε οκτώ στάδια.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΝ 21 Οκτ 2020 | 07:33

Κορονοιος: "Ξέφυγε" η Βόρεια Ελλάδα - Ένα βήμα πριν από το lockdown η Καστοριά και τα Γιάννενα

Το lockdown στα Ιωάννινα και την Καστοριά προέρχεται από την ανάλυση των δεδομένων τις τελευταίες 14 ημέρες.

ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΗ ΛΑΘΗ 19 Οκτ 2020 | 10:01

Φιάσκο η σύλληψη 42χρονου για τρομοκρατία στο Κουκάκι - Η προκήρυξη δεν ήταν δική του

Η νέα απάντηση για την προκήρυξη ήρθε στις 10 Οκτωβρίου 2020, αποκαλύπτοντας το τεράστιο εργαστηριακό λάθος.

ΚΑΒΓΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΕΓΩΝ 17 Οκτ 2020 | 11:06

Άγρια συμπλοκή στον Πειραιά με έναν νεκρό - Συνελήφθη ο δράστης [εικόνες]

Αιματηρή συμπλοκή με έναν νεκρό σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στον Πειραιά. Συνελήφθη ο δράστης.

ΣΤΟ ΔΙΛΟΦΟ 17 Οκτ 2020 | 10:41

Έτοιμο το ηλεκτρονικό "μάτι" της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο -Πως θα λειτουργεί το Κέντρο διαχείρισης καμερών θερμικής απεικόνισης

Το νέο σύστημα δίνει εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα που επιχειρούν στις δύσβατες περιοχές του Έβρου, με αποτ'έλεσμα να έχει σχεδόν μηδενιστεί η ροή από εκεί.

ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 16 Οκτ 2020 | 07:15

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έτοιμα τα κρατητήρια να υποδεχθούν τους καταδικασθέντες

Μετά τη δίκη η αστυνομία έχει προετοιμαστεί και για την ασφαλή "διαμονή" των ενόχων στις φυλακές.

ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ 15 Οκτ 2020 | 07:17

Χρυσή Αυγή: Η ώρα της φυλακής - Το σχέδιο Prison Safe

Πού θα μεταφερθούν όσα μέλη της Χρυσής Αυγής σταλούν στις φυλακές. Τι είναι το σχέδιο Prison Safe.

ΟΛΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 14 Οκτ 2020 | 07:27

Χρυσή Αυγή: Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις - 80 αστυνομικοί στην task force της ΕΛΑΣ

Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ για αυλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής από μικτά κλιμάκια αστυνομικών.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 13 Οκτ 2020 | 07:31

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για συλλήψεις και μεταγωγές -"αστακού" προς τις φυλακές

Ο αστυνομικός σχεδιασμός μετά την ανακοίνωση των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.