Το κύκλωμα των δουλεμπόρων και οι νέοι δρόμοι προς την Ευρώπη

Τα νέα δρομολόγια και τιμολόγια, οι μετακινήσεις μέσω τζετ σκι ή γιοτ και οι ... free lance πλαστογράφοι. Ακτινογραφία του δουλεμπορικού κυκλώματος.

Το κύκλωμα των δουλεμπόρων και οι νέοι δρόμοι προς την Ευρώπη

Με τζετ σκι, γιοτ, ιδιωτικά αεροπλάνα, νταλίκες και φουσκωτά θα μεταφέρουν, πλέον τα δουλεμπορικά κυκλώματα, πρόσφυγες και μετανάστες, προς δυτική Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία και τα ανοικτά σύνορά της προς την Ευρώπη. Τα δρομολόγια άλλαξαν, όπως και τα τιμολόγια για τους vip πρόσφυγες και τους φτωχότερους.

Κυκλώματα δουλεμπόρων και πλαστογράφων άλλαξαν... πλεύση. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνουν και προβλέπουν πως οι δουλέμποροι κινούνται και πάλι στα δυτικά της χώρας και διώχνουν πρόσφυγες και μετανάστες προς Ιταλία με σκάφη, νταλίκες και... αεροπλάνα. Συνεχίζουν και προσπαθούν να διακινήσουν κόσμο μέσω του αεροδρομίου με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και βρίσκουν διάφορους νέους τρόπους.

Μέσα, δρομολόγια, τιμές

Το πιο σύνηθες δρομολόγιο πριν κλείσουν τα σύνορα, ήταν με μετανάστες που έρχονταν στα νησιά, και το μεγαλύτερο ποσοστό να έρχεται στην Αθήνα. Από εκεί με λεωφορεία είτε τουριστικά, είτε του ΚΤΕΛ, είτε με τρένα, με μέσα μαζικής μεταφοράς, μετέβαιναν μέχρι τα σύνορα με τα Σκόπια και από εκεί και πέρα με τα μέλη του κυκλώματος ή και μόνοι τους πολλοί μετανάστες, πέρναγαν τα σύνορα με προορισμό τη Σερβία, την Ουγγαρία και από εκεί την Αυστρία και τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Τώρα όσοι έχουν χρήματα και μπορούν να αγοράσουν «καλά» έγγραφα προκειμένου να διακινηθούν μέσω αεροδρομίων, το οποίο ενέχει μεγάλο βαθμό κινδύνου για αυτούς, επιχειρούν να φύγουν αεροπορικώς, και άλλοι με φορτηγά ή φουσκωτά σκάφη προς Ιταλία. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είδαν περιπτώσεις μετακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα ακόμη και με τζετ σκι ή με γιοτ και πρόσφατα διαπιστώθηκε διακίνηση μεταναστών με ιδιωτικό αεροπλάνο από το Μεσολόγγι.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων οι δουλέμποροι προσπαθούν να οργανώσουν νταλίκες, φορτηγά στα οποία θα στοιβάξουν μετανάστες για να περάσουν είτε προς Ιταλία, είτε βόρεια σύνορα και φυσικά συνεχίζουν και προσπαθούν με πλωτά μέσα.

Για την περίπτωση διακίνησης με το τζετ σκι, ο μετανάστης έδωσε 5.000 ευρώ, για μία πολύ μικρή απόσταση, από την Τουρκία στα κοντινά ελληνικά παράλια. Με το γιοτ η αμοιβή ήταν πολύ μεγαλύτερη και στόχευε εκείνους που είχαν λεφτά στη διάθεσή τους και μπορούσαν να το κάνουν σε μια… VIP εκδοχή. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων και μεταναστών μετακινούνταν με φουσκωτά με τους δουλέμπορους να θέλουν ως 2.000 ευρώ το άτομα έως το νησί. Από εκεί και πέρα οι πληρωμές των κυκλωμάτων κυμαίνονται ανάλογα την χώρα προορισμού και τον τρόπο διακίνησης. Ενδεικτικά για να πάει ένας μετανάστης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα του κόστιζε τουλάχιστον 5.000-6.000 ευρώ, για Αμερική είναι περίπου τα διπλάσια, 10.000 ευρώ και παραπάνω.

Πλαστογράφοι... free lance

Σύμφωνα με τον κλασσικό νόμο της ζήτησης και της προσφοράς από την στιγμή που αυξήθηκε η ζήτηση σε πλαστά έγγραφα αυξήθηκε και η προσφορά. Τα κυκλώματα εξακολουθούν να προμηθεύουν τους μετανάστες είτε με κλεμμένα έγγραφα τα οποία αν μοιάζει με την φωτογραφία του γνήσιου κατόχου ο μετανάστης μπορεί να το χρησιμοποιήσει με έναν σχετικό κίνδυνο ειδάλλως μπορεί να μπουν στην διαδικασία και πλαστογράφησης.

Τα υπηρεσιακά σημειώματα που ήταν από τα πιο φθηνά κυμαίνονταν από 20 ευρώ έως και 100 ευρώ. Δεν υπήρχε fix τιμή ήταν ανάλογα το πόσο πολύ τα ζητούσαν οι μετανάστες γιατί πολλοί ενώ ήξεραν ότι θα τα πάρουν από την αστυνομία βιάζονταν να μετακινηθούν οπότε έμπαιναν στη διαδικασία να προμηθευτούν πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα.

Όσον αφορά τα διαβατήρια, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα τη χώρα προέλευσης. Ένα διαβατήριο Βουλγαρίας κοστίζει περίπου 200-300 ευρώ, ένα διαβατήριο Ηνωμένου Βασιλείου γύρω στα 2.500-3.000 ευρώ, ένα διαβατήριο Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μπορεί φθάσει και τα 6.000 ευρώ. Οι αιτήσεις ασύλου και αυτές κυμαίνονται μεταξύ 200-300 ευρώ.

Οι αστυνομικοί παρατηρούν ότι οι πλαστογράφοι που συνεργάζονται με δουλεμπόρους λειτουργούς υπό μορφή… free lance, του ελεύθερου συνεργάτη. Θα συνεργαστούν με το ένα κύκλωμα αλλά μπορούν να συνεργαστούν και με κάποιο άλλο, δεν είναι δηλαδή αποκλειστικοί συνεργάτες.

Πρόσφατα εντοπίστηκε «καλός» πλαστογράφος, ο οποίος είχε όλα τα σύνεργα για να φτιάξει εξ υπαρχής ένα πλαστό διαβατήριο. Είχε κλωστές ειδικές, ακόμα και για το ράψιμο του εξωφύλλου του διαβατηρίου με τα φύλλα του καινούργιου. Μπορούσε να σηκώσει τη γνήσια τη σφραγίδα από ένα έγγραφο και να την αποτυπώσει σε ένα άλλο έγγραφο.

Ακόμη και αυτά τα «καλά πλαστά» όμως είναι πολύ δύσκολο να περάσουν από τα μηχανήματα των αεροδρομίων, ωστόσο η μεγάλη ροή ταξιδιωτών ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, δεν καθιστά εφικτό τον εξονυχιστικό έλεγχο σε όλους τους επιβάτες και εκεί είναι το πρόβλημα που κάποιοι καταφέρνουν και περνούν.

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η... look like, που σημαίνει κάποιος που μοιάζει με κάποιον άλλον προκειμένου να αποφύγουν και το έξτρα κόστος για την πλαστογράφηση ενός διαβατηρίου. Πολλά κυκλώματα συνεργάζονται με κλέφτες οι οποίοι μαζεύουν διαβατήρια ακόμη και από άλλες χώρες, και τα στέλνουν στην Ελλάδα, με ταχυδρομικές εταιρείες κατά κύριο λόγο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που και ταξιδιώτες από το εξωτερικό συνελήφθησαν γιατί είχαν στις αποσκευές τους κλεμμένα διαβατήρια. Είναι πολύ εύκολο να ξεγελάσουν και το μηχάνημα γιατί είναι γνήσιο το έγγραφο.

Μέσα στο 2015 εντοπίστηκαν 15 εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων στην περιοχή της Αττικής και συνολικά κατασχέθηκαν πάνω από 6.000 ταξιδιωτικά έγγραφα παντός τύπου, διαβατήρια, ταυτότητες Ε.Ε., άδειες διαμονής, έγγραφα ικανά δηλαδή για να μπορεί να ταξιδεύσει κάποιος εντός Σένγκεν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗ ΣΚΟΤΩΣΕ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ 21 Οκτ 2021 | 07:33

Εγκλημα στο Αιγάλεω: Η οικογενειακή τραγωδία πίσω από τη νεκρή μητέρα 5 παιδιών - Τα ναρκωτικά και τα ψυχολογικά προβλήματα

Ο 20χρονος γιος της γυναίκας αντιμετώπιζε προβλήματα με την εξάρτησή του από ναρκωτικές ουσίες και ψυχολογικά προβλήματα.

ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 20 Οκτ 2021 | 07:41

Ρόδος: Πώς η θεία της 8χρονης ομολόγησε την σεξουαλική κακοποίηση της ανιψιάς της

Η θεία του 8χρονου κοριτσιού απο τη Ρόδο, βρίσκεται πίσω από τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού από συγγενείς της στη Ρόδο.

ΠΩΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 19 Οκτ 2021 | 21:07

Νέα Ιωνία: Βίντεο ντοκουμέντο - Συνελήφθη ο... ατζαμής ληστής με το φλόμπερ

Ληστείες σε φούρνο και πρακτορείο ΟΠΑΠ διέπραξε ο αδέξιος ληστής στη Νέα Ιωνία - Του... έμεινε στο χέρι το όπλο χωρίς την κάννη

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:55

Εξοπλίζεται η Πολιτική Προστασία: Drone, ραντάρ, ανιχνευτές και δορυφόροι στη μάχη κατά των καταστροφών

Η κακοκαιρία "Μπάλλος" ανέδειξε την "αδυναμία" επαλήθευσης των μοντέλων πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 18 Οκτ 2021 | 07:40

Κορονοϊός: Ανησυχία από τη στασιμότητα των εμβολιασμών και την αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία - Τα στοιχεία που φοβίζουν

Η στασιμότητα των εμβολιασμών και η απροθυμία των πολιτών να χτίσουν το τείχος ανοσίας αναδεικνύεται από τα νούμερα των αυξημένων ενεργών κρουσμάτων, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και σε νοσηλείες.

ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ 13 ΧΡΟΝΙΑ 17 Οκτ 2021 | 08:24

Σύλληψη 34χρονου αντιεξουσιαστή: Τον πρόδωσε το DNA από το γάντι των 21 εμπρησμών - Ψάχνει σύνδεση με αναρχική ομάδα η ΕΛΑΣ

To DNA σε ένα γάντι που είχε βρεθεί στον εμπρησμό 21 αυτοκινήτων τον Μάιο του 2009, ταυτοποιήθηκε με τον 34χρονο αντιεξουσιαστή που συνελήφθη

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" 16 Οκτ 2021 | 18:33

Πολυτεχνείο: Το χρονικό της ανέγερσης του ...αυθαίρετου - Με βαρύ παρελθόν οι "οικοδόμοι" φοιτητές

Σακιά με άμμο και τσιμέντο, παλέτες με τούβλα και οικοδόμοι να "υψώνουν" έναν τοίχο μέσα σε πανεπιστημιακό κτίριο, χωρίς την απαραίτητη άδεια

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 Οκτ 2021 | 07:24

Αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες - Πώς κάνουν "φτερά" τα χρήματα από τους λογαριασμούς

Τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίζουν 100 είδη απάτης.

100 ΤΡΟΠΟΙ "ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ" 13 Οκτ 2021 | 14:34

Άρπαξαν 40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης- Σύσκεψη Θεοδωρικάκου - Στουρνάρα

Σε μεγάλο βραχνά για τις αρχές εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες. Επιτήδειοι έχουν αρπάξει συνολικά 40 εκατ.ευρώ από πολίτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 12 Οκτ 2021 | 07:43

Μπαράζ ελέγχων στους κλειστούς χώρους της εστίασης: 378 παραβάσεις το Σαββατοκύριακο - Πρόστιμα ως 5.000€

Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στη διασκέδαση προ κορονοϊού. Σαρωτικοί έλεγχοι σε πόλεις και χωριά για την τήρηση των μέτρων.

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 11 Οκτ 2021 | 07:40

Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Ψάχνουν υλικό στις κάμερες για τους δράστες της επίθεσης

Πυροβολισμοί έπεσαν στην Κηφισιά, με συνέπεια να τραυματιστεί ένας άνθρωπος. Το θύμα δέχθηκε πυρά σε ενέδρα πάνω στη γέφυρα Καλυφτάκη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 10 Οκτ 2021 | 10:11

ΕΛΑΣ: Αποψιλωμένα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής - Οι ελλείψεις, οι περιπολίες και η ενίσχυση από τις σχολές

Ως σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζονται οι αναιμικές ενισχύσεις των αποδυναμωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, από ένστολους που καθημερινά αγκομαχούν να βγάλουν περιπολίες και να ανταπεξέλθουν στις βεβαρημένες ανάγκες των αστυνομικών τμημάτων.

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΩΝ 10 Οκτ 2021 | 09:22

Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας: Η ιστορία των "Ντάλτονς της Ελλάδας" - Οι χολιγουντιανές αποδράσεις και οι... μετρ των απαγωγών

Για σχεδόν 4 δεκαετίες οι αδερφοί Παλαιοκώστα γέμιζαν τα αστυνομικά δελτία - Ο "Φαντομάς" Νίκος με 200 έτη ποινής φυλάκισης και ο "Ρομπέν των φτωχών" Βασίλης που καταζητείται ακόμα