Το μεγάλο παζάρι των ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Τις υποψηφιότητες Τίμερμανς -Βέμπερ προέκρινε η Merkel ως τις επικρατέστερες για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το μεγάλο παζάρι των ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Το πολιτικό παζάρι των ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα κατά την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Oι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν αναφορικά με τους πιθανούς υποψηφίους για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ κατά το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, αλλά δεν κατέληξαν σε συμπέρασμα.

Η έναρξη της αποψινής Συνόδου είναι προγραμματισμένη για τις 17:00. και υπάρχει πρόβλεψη το δείπνο να συνεχιστεί ως πρόγευμα το πρωί της 1ης Ιουλίου, αν δεν έχει επέλθει συμφωνία μέχρι τότε.

«Κανείς υποψήφιος δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι χρειάζεται μια συνολική λύση που να αντικατοπτρίζει την πολυμορφία της ΕΕ. Θα συνεδριάσουμε ξανά στις 30 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είχε αναφέρει ο πρόεδρος Donald Tusk μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 Ιουνίου 2019.

Τις υποψηφιότητες Τίμερμανς -Βέμπερ προέκρινε η Merkel ως τις επικρατέστερες για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκλείοντας αυτήν της Βέσταγκερ, γράφει το Bloomberg. Χωρίς να αναφερθεί σε αυτές ονομαστικά, κατέστησε σαφές σε δηλώσεις της στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας, ότι Τίμερμανς -Βέμπερ είναι πλέον οι μοναδικοί υποψήφιοι.

Η γερμανική Welt αναφέρθηκε ωστόσο σε πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Βέμπερ δεν πρόκειται τελικά να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής με την Mέρκελ να εμφανίζεται να αποδέχεται την προοπτική αυτή και τον Βαυαρό πολιτικό να αναλαμβάνει τελικά, ως αντάλλαγμα για την απόρριψη της υποψηφιότητάς του, τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Tα σενάρια για Τίμερμανς στην Κομισιόν, Βέμπερ στην Ευρωβουλή

Ο Φρανς Τίμερμανς εμφανίζεται πλέον ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενός πιθανού συμβιβασμού που θα προβίβαζε τον κεντροαριστερό Ολλανδό πολιτικό στην πλέον σημαντική θέση των Βρυξελλών, αίροντας, ταυτόχρονα, το αδιέξοδο για τον επιμερισμό των κορυφαίων ευρωπαϊκών θέσεων, γράφουν οι Financial Times.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα ανελάμβανε τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. Τα «παζάρια» που βρίσκονται σε εξέλιξη θα μπορούσαν επίσης να στείλουν τον Γάλλο Φρανσουά Βιγιερουά ντε Γκαλό στην ΕΚΤ ως διάδοχο του Μάριο Ντράγκι.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, με καλά πληροφορημένες πηγές ωστόσο να προειδοποιούν ότι η υποψηφιότητα του Τίμερμανς θα μπορούσε εύκολα να «καεί», ιδίως σε περίπτωση που μια σειρά κρατών μελών με επικεφαλής την Πολωνία, εξέφραζαν αντιρρήσεις. Αν και ο σοσιαλδημοκράτης Ολλανδός πολιτικός είναι αποδεκτός από τους κεντροδεξιούς ηγέτες λόγω της οικονομικά φιλελεύθερης πολιτικής του, η εναντίωση των κεντρο-ανατολικών κρατών στο πρόσωπό του αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο γι’ αυτόν, με την Πολωνία και την Ουγγαρία μάλιστα να θεωρούν την υποψηφιότητά του ως «απαράδεκτη» λόγω της δυσαρέσκειάς τους για τον τρόπο που ο Τίμερμανς άσκησε τα καθήκοντά του ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει κατά το παρελθόν εκφραστεί κολακευτικά για τον Τίμερμανς αναγνωρίζοντας ότι είναι κάποιος που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να ηγηθεί της Κομισιόν, ωστόσο διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι το Παρίσι περιμένει πρώτα να γίνει γνωστό το πλήρες πακέτο της συμφωνίας για τις ευρωπαϊκές θέσεις προκειμένου, στη συνέχεια, να δώσει το «πράσινο φως» για την υποψηφιότητά του.

Καθοριστική πάντως για την έκβαση των συνομιλιών θα είναι και η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει την υποψηφιότητα του Weber, για τον οποίο όμως διατυπώνονται ενστάσεις από περισσότερους από 10 ευρωπαίους ηγέτες. Μια πιθανή εξέλιξη είναι να τεθεί εκ νέου το όνομα του Βέμπερ στο τραπέζι κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής και σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αντιρρήσεις προς το πρόσωπό του, να του δοθεί η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταλήγει επίσης στο ΕΛΚ. Πηγές του ΕΛΚ πάντως θεωρούν πιθανότερο να χρειαστεί να γίνουν δύο ακόμα σύνοδοι Κορυφής προκειμένου να αποσυρθεί η υποψηφιότητα του Βέμπερ, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που θεωρούν πιθανή την αξιοποίηση της Βεστάγκερ στο πλαίσιο ενός ύστατου συμβιβασμού της τελευταίας στιγμής.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει προειδοποιήσει τους ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν θα δίσταζε να προχωρήσει σε μια ψηφοφορία εάν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο προκειμένου να υπάρξει μια ταχεία απόφαση, εντούτοις παραμένει ασαφές κατά πόσον θα ήταν διατεθειμένος να αντιπαρέλθει τις αντιρρήσεις μιας ολόκληρης ομάδας κρατών όπως είναι οι χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία). Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι και η Ρουμανία, όπως και κάποιες από τις βαλτικές χώρες, έχουν επίσης εκφράσει επιφυλάξεις για τον Τίμερμανς.

Η πρόταση για Ντράγκι και οι πιθανοί διάδοχοί του

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, στο τραπέζι της ιταλικής κυβέρνησης βρίσκεται πλέον το ενδεχόμενο να προτείνει επισήμως τον Μάριο Ντράγκι για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες η Σύνοδος Κορυφής του G20, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας.

Σε κάθε περίπτωση, το κενό που θα αφήσει δεν θα είναι τόσο εύκολο να καλυφθεί.

Ιδού οι πιθανοί διάδοχοι όπως τους παρουσιάζει αναλυτικό ρεπορτάζ του Politico:

Jens Weidmann

Το μεγάλο παζάρι των ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί να προωθήσει τον κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας Jens Weidmann στην κεφαλή της ΕΚΤ, εάν ο Μάνφρεν Βέμπερ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την προεδρία της Κομισιόν. Ο Weidmann κατέχει τη θέση του επικεφαλής της Bundesbank τα τελευταία 8 χρόνια και χαίρει της εκτίμησης των ανθρώπων της αγοράς για το άμεσο επικοινωνιακό του στιλ. Οι χώρες του Νότου, ωστόσο, δεν τον συμπαθούν ιδιαιτέρως λόγω της μάχης που έδωσε κατά των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι.

Francois Villeroy de Galhau

Το μεγάλο παζάρι των ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ - εικόνα 2

Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε να δει τον δικό του κεντρικό τραπεζίτη στην κεφαλή της ΕΚΤ. Ο 60χρονος Francois Villeroy de Galhau ηγείται της Τράπεζας της Γαλλίας από τον Νοέμβριο του 2015. Ωστόσο η Γαλλία είχε αναλάβει και στο παρελθόν την προεδρία της ΕΚΤ με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που κατείχε τη συγκεκριμένη θέση από το 2003 μέχρι το 2011. Μια γαλλική επιλογή στην ΕΚΤ θα ερχόταν σε αντίθεση, ωστόσο, με τον άγραφο κανόνα που θέλει και τα άλλα κράτη να έχουν μια ευκαιρία στις υψηλόβαθμες θέσεις της ΕΕ.

Klaas Knot

Το μεγάλο παζάρι των ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ - εικόνα 3

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με την ολλανδική επιλογή του Klaas Knot, κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, καθώς ολλανδός ήταν και ο προκάτοχος του Ζαν Κλοντ Τρισέ, Wim Duisenberg. Ο Knot θα μπορούσε, ωστόσο, να τεθεί εκτός κούρσας εάν ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επιλεγεί για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή κάποιο άλλο υψηλόβαθμο πόστο.

Όλι Ρεν

Το μεγάλο παζάρι των ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ - εικόνα 4

Ο Φινλανδοί δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν την προεδρία της ΕΚΤ. Διαθέτουν δε όχι έναν αλλά δύο υποψήφιους. Τον νυν κεντρικό τραπεζίτη, Όλι Ρεν, και τον προκάτοχό του Erkki Liikanen. Kαι οι δύο διετέλεσαν στο παρελθόν Επίτροποι στις Βρυξέλλες.

Μπενουά Κερέ

Το μεγάλο παζάρι των ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ - εικόνα 5

Πρόκειται για τον δεύτερο υποψήφιο που προωθεί η Γαλλία. Ωστόσο, η θέση του Κερέ στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ δυσκολεύει τα πράγματα, καθώς προβλέπεται μία μόνο οκταετής θητεία στο συγκεκριμένο πόστο, κάτι που κάνει δύσκολη την προώθηση μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του στην προεδρία.

Αrdo Hansson

Ένα ακόμη όνομα που έχει ακουστεί είναι εκείνο του Αrdo Hansson από την Εσθονία, παρότι κύκλοι του ιδίου διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι έχει πολύ μικρό ενδιαφέρον για τη θέση.

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 30 Νοε 2021 | 14:00

ECDC: 42 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον έχουν επιβεβαιωθεί σε 10 χώρες

Η Αντρέα Αμόν πρόεδρος του ECDC δήλωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ήπια ή χωρίς συμπτώματα.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 26 Νοε 2021 | 10:03

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Φρένο της ΕΕ στις αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική - Κρούσμα και στο Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 26 Νοε 2021 | 07:18

Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ: Η Ελλάδα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και της αξίζει η αλληλεγγύη ολόκληρης της ΕΕ

"Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ αξίζει κάθε αλληλεγγύη, όταν έχει προβλήματα με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία", τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ 25 Νοε 2021 | 11:27

Bloomberg: Πρόταση της ΕΕ να λήγει στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμών για τα ταξίδια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ο εμβολιασμός με τρίτη αναμνηστική δόση θα απαιτείται μετά την παρέλευση των εννέα μηνών από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό.

ΥΨΟΥΣ 2,27 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 24 Νοε 2021 | 21:53

Κομισιόν: Ενέκρινε το ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 2,27 δισ. ευρώ για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας

22 Νοε 2021 | 09:37

Στο ευρωπαϊκό φρενοκομείο

Η πανδημία θα μπορούσε εύκολα να σημαίνει την πλήρη καταστροφή, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΙΔΙΑ 17 Νοε 2021 | 11:24

Αννα Διαμαντοπούλου: Ορκίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου ορίστηκε Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και εργασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 15 Νοε 2021 | 21:05

Πρόταση "βόμβα" της Κομισιόν: Απαραίτητη η τρίτη δόση για ταξίδια εντός ΕΕ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το πιστοποιητικό covid για ταξίδια εντός Ευρώπης έχει διάρκεια για ένα χρόνο και μετά τελειώνει.

ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 15 Νοε 2021 | 08:12

Λευκορωσία: Η ΕΕ επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μινσκ

Nέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας αναμένεται να υιοθετήσουν Oι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Λευκορωσίας.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 11 Νοε 2021 | 12:26

Κομισιόν: Πρόβλεψη έκπληξη για την ελληνική οικονομία- Ισχυρή ανάπτυξη 7,1% το 2021

"Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος", με ισχυρή ανάπτυξη 7,1% το 2021 και 5,2% το 2022, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 09 Νοε 2021 | 16:12

ΕΜΑ: "Πράσινο φως" τις επόμενες ημέρες για δύο θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα

Θα είναι η πρώτη φορά που ο EMA εγκρίνει τέτοιου είδους θεραπείες - μονοκλωνικών αντισωμάτων - γιατη θεραπεία του κορονοϊού

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΒΙΓΚΑΝ 05 Νοε 2021 | 17:40

Κομισιόν: Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης ισχύος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού δεν κάνουν λόγο για μέγιστη διάρκεια του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, αναφέρει εκπρόσωπος της Κομισιόν

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ 01 Δεκ 2021 | 23:41

Ιταλία: Τα γύρισε ο αρχηγός των αντιεμβολιαστών - Κόλλησε κορονοϊό και ζήτησε να εμβολιαστεί

Ένας από τους αρχηγούς του κινήματος αντιεμβολιαστών, ο ακροδεξιός Λορέντσο Νταμιάνο, μετά την εισαγωγή του σε ΜΕΘ της βόρειας Ιταλίας, άλλαξε άποψη και ζήτησε να εμβολιαστεί.