Το «μικρό ISIS» της Ευρώπης, οι αρχηγοί και οι πυρήνες

Οι τελευταίες πληροφορίες για τους υπόπτους που συνδέονται με τις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι.Ονόματα και ηλικίες των δραστών. Συλλήψεις σε Βέλγιο και Γαλλία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το «μικρό ISIS» της Ευρώπης, οι αρχηγοί και οι πυρήνες

Οι τελευταίες πληροφορίες για τους υπόπτους που συνδέονται με τις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι.Ονόματα και ηλικίες των δραστών. Συλλήψεις σε Βέλγιο και Γαλλία.

Οι βομβιστές του Bataclan

1. Ο Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι, 29 ετών, ήταν ο πρώτος βομβιστής αυτοκτονίας το όνομα του οποίου ταυτοποιήθηκε από τις γαλλικές αρχές. Τα αποτυπώματά του βρέθηκαν από ένα κομμένο δάχτυλο.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι η Τουρκία είχε πληροφορήσει τις γαλλικές αρχές δύο φορές για τον Μοστεφάι, αλλά από το Παρίσι ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες γι' αυτόν λίγο μετά τις επιθέσεις.

2. Ο Σαμί Αμιμούρ, 28 ετών, είναι ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας που ταυτοποιήθηκε και βρισκόταν στο Bataclan. Έχει γεννηθεί στο Drancy, βόρειο-ανατολικό προάστιο του Παρισιού.

Ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές πριν από την επίθεση. Εισαγγελείς αναφέρουν ότι τρεις άνθρωποι από την οικογένειά Αμιμούρ βρίσκονται υπό κράτηση από τα ξημερώματα της Δευτέρας.


Οι βομβιστές του Stade de France

Το «μικρό ISIS» της Ευρώπης, οι αρχηγοί και οι πυρήνες
Ο Αχμέντ Αλ Μοχάμεντ

3. Ο Αχμέντ Αλμοχάμεντ, 25 ετών, είναι κάτοχος διαβατηρίου Συρίας, φέρεται να έχει ταξιδέψει μέσω Ελλάδας και Σερβίας και κατονομάστηκε ως βομβιστής αυτοκτονίας έξω από το Στάδιο όπου γινόταν ο αγώνας Γαλλίας Γερμανίας. Σύμφωνα με το διαβατήριό του γεννήθηκε στην Idlib της Συρίας.

O Mπίλαλ Χαντφί
O Mπίλαλ Χαντφί

4. Ο Μπιλάλ Χαντφί κατονομάστηκε από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης και την Washington Post ως ο άλλος βομβιστής του Σταδίου, που πιστεύεται ότι βρισκόταν στη Συρία κατά το 2014.

Οι βομβιστές του Voltaire

5. Ο Ιμπραήμ, γνωστός και ως Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, 31 ετών, πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας στο καφέ Comptoir Voltaire. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς ήταν Γάλλος υπήκοος που ζούσε στο Βέλγιο.

Ύποπτος που καταζητείται

Το «μικρό ISIS» της Ευρώπης, οι αρχηγοί και οι πυρήνες - εικόνα 3

6. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, 26 ετών, είναι καταζητούμενος μετά από ανακοίνωση της γαλλικής αστυνομίας. Είναι ύποπτος για την ενοικίαση του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα που επιτέθηκε στο Bataclan, και είναι ο αδελφός του Ιμπραήμ.

Ο «εγκέφαλος»

Ο Βέλγος εξτρεμιστής Αμπντελ Χαμίντ Αμπααούντ κατονομάστηκε από Γάλλους αξιωματούχους ως ο ιθύνων νους των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας και των πυροβολισμών στο Παρίσι. Υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκεται στη Συρία.

Ο μαχητής, γνωστός και ως Αμπού Ομάρ Αλ Μπαλίκι, εμφανίστηκε σε ισλαμική κρατική προπαγάνδα.

Ερευνες και συλλήψεις σε Γαλλία και Βέλγιο

Σε κατάσταση πολιορκίας η περιοχή Μολενμπέκ των Βρυξελλών, την οποία «χτένισαν» πάνοπλοι άνδρες της αστυνομίας του Βελγίου, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εκεί βρίσκεται ο πυρήνας των τζιχαντιστών που οργάνωσε και εκτέλεσε τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Αυτόπτες μάρτυρες μάλιστα ανέφεραν πως στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί ακόμη και ελεύθεροι σκοπευτές σε οροφές κτιρίων.

Βελγικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε νωρίτερα ότι είχε συλληφθεί ο Αμπντεσλάμ Σαλάχ, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές και χθες διένειμαν τη φωτογραφία του. Ωστόσο λίγο αργότερα, η βελγική αστυνομία διέψευσε τη σύλληψη.

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες ελεύθερος αφέθηκε, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, o τρίτος αδελφός Αμπντεσλάμ, Μοχάμεντ, o οποίος συνελήφθη στο Βέλγιο. Πέντε ακόμη άτομα που κρατούνταν αφέθηκαν και αυτά ελεύθερα.

Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας του Βελγίου δεν έγινε καμία σύλληψη τη Δευτέρα στο Μολεμπέκ, αλλά στη χώρα κρατούνται 7, στους 2 εκ των οποίων θα απαγελθούν κατηγορίες για τρομοκρατική δράση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

168 επιδρομές στη Γαλλία

Τα σημεία στα οποία έγιναν έρευνες από τις γαλλικές αρχές (πηγή: BBC)
Τα σημεία στα οποία έγιναν έρευνες από τις γαλλικές αρχές (πηγή: BBC)

104 άνθρωποι έχουν τεθεί σε κατ 'οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Bernard Cazeneuve. «Μόνο το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν 168 επιδρομές και συνελήφθησαν 23 άνθρωποι» πρόσθεσε ο κ. Cazeneuve επιβεβαιώνοντας ότι από έξι άτομα αφαιρέθηκε η γαλλική ιθαγένεια από την αρχή του έτους. Κατασχέθηκαν επίσης 31 όπλα, συμπεριλαμβανομένης και μιας ρουκέτας.

Μολεπένλ: Το κάστρο των τζιχαντιστών

Οι έρευνες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι οδηγούν στο Βέλγιο. Ισλαμιστική τρομοκρατία, δίκες, βία κατά αστυνομικών, περιθωριοποίηση. Η χώρα έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε προπύργιο τζιχαντιστών. Μια συνοικία των Βρυξελλών, το Μολενμπέκ είναι φυτώριο νέων τζιχαντιστών. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν προκάλεσε έκπληξη όταν ακούστηκε ότι οι έρευνες για τζιχαντιστές επικεντρώνονται σε αυτή την περιοχή.

Το «μικρό ISIS» της Ευρώπης, οι αρχηγοί και οι πυρήνες - εικόνα 5

Η εγκληματικότητα στην συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή των Βρυξελλών εκτοξεύτηκε μετά την Μεγάλη Υφεση. Ακόμα και σήμερα η ανεργία αγγίζει το 30% ενώ μερικές από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες του Βελγίου δρουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τις αρχές τουλάχιστον 440 τζιχαντιστές ζουν στην περιοχή.

Άνοιξη 2014. Τρομοκρατική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο Βρυξελλών. Φθινόπωρο 2014. Δίκη του ισμαλιστικού δικτύου Sharia4Belgium. Aρχές 2015. Θανάσιμη ανταλλαγή πυρών μεταξύ βελγικής αστυνομίας και φερόμενων τζιχαvτιστών. Καλοκαίρι 2015. Αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στην ταχεία αμαξοστοιχία Thalys. Νοέμβριος 2015. Οι αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις συσχετίζονται με πυρήνες τζιχαντιστών που δρουν στο Βέλγιο.

Εδώ και 18 μήνες το Βέλγιο βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής Ασιέμ ελ Ντιφραουί πρόκειται για ένα καθαρά εγχώριο πρόβλημα. «Οι βελγικές αρχές έχουν χαλαρώσει πολύ τα ηνία στο θέμα της επιτήρησης και τιμωρίας των τζιχαντιστικών κύκλων. ‘Εχει χαλαρώσει η λήψη προληπτικών μέτρων, γενικότερα έχουν χαλαρώσει τα πάντα», αναφέρει ο Ντιφραουί σε συνέντευξή του στη DW. Ως βασική αιτία για την αποτυχία της βελγικής πολιτικής αποτροπής εγκλημάτων βλέπει λόγους εσωτερικής πολιτικής. «Οι Βέλγοι έχουν μια τάση αυτοαναφορικότητας. Εδώ και χρόνια ασχολούνται υπέρ του δέοντος με τη διαμάχη Βαλλόνων και Φλαμανδών, κι έτσι αφήνουν ελάχιστο χώρο για να δουν τα υπόλοιπα προβλήματα της χώρας», εκτιμά ο ειδικός.

Το «μικρό ISIS» της Ευρώπης, οι αρχηγοί και οι πυρήνες - εικόνα 6
Το «μικρό ISIS» της Ευρώπης, οι αρχηγοί και οι πυρήνες - εικόνα 7
Το «μικρό ISIS» της Ευρώπης, οι αρχηγοί και οι πυρήνες - εικόνα 8
Το «μικρό ISIS» της Ευρώπης, οι αρχηγοί και οι πυρήνες - εικόνα 9
Το «μικρό ISIS» της Ευρώπης, οι αρχηγοί και οι πυρήνες - εικόνα 10
Το «μικρό ISIS» της Ευρώπης, οι αρχηγοί και οι πυρήνες - εικόνα 11
Το «μικρό ISIS» της Ευρώπης, οι αρχηγοί και οι πυρήνες - εικόνα 12

Mια ματιά σε στατιστικά στοιχεία δίνει μια ενδεικτική εικόνα της κατάστασης. Σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνών Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση και την Πολιτική Βία (ICSR) με έδρα το Λονδίνο, μεταξύ 2011 και τέλη 2013 περίπου 11.000 ισλαμιστές μαχητές ταξίδεψαν με προορισμό τη Συρία και το Ιράκ. Από αυτούς ένας στους πέντε επέστρεψε στη δυτική Ευρώπη. Σε απόλυτους αριθμούς στο Βέλγιο φέρεται να έφτασαν έως και 296 τζιχαντιστές. Το Βέλγιο βρίσκεται έτσι στην κορυφή της λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες όπου δρουν τζιχαντιστικά δίκτυα. Από την άλλη πλευρά στη Γερμανία, η οποία είναι οκτώ φορές μεταλύτερη πληθυσμιακά, έχουν εντοπιστεί σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 240 ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές. Στο Βέλγιο υπάρχουν, με άλλα λόγια, 27 τζιχαντιστές ανά 1.000.000 κατοίκους, γεγονός που το καθιστά προπύργιο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη.

Από μια μικρή πόλη στον ιερό πόλεμο

Η μικρή πόλη Βερβιέ στο ανατολικό Βέλγιο έχει συμβολική αξία για τους «ζηλωτές» του Ισλάμ, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Λιέγης. Στις αρχές του 2015 κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης της βελγικής αστυνομίας κατά υπόπτων για ισλαμιστική τρομοκρατία, δύο τζιχαντιστές που άνοιξαν πυρά κατά των αστυνομικών έχασαν τη ζωή τους. Αυτό αποτέλεσε την απαρχή ενός νέου κύματος ριζοσπαστικοποίησης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης μελέτησαν τους όρους κοινωνικής ένταξης των μουσουλμάνων στην τοπική κοινωνία της Βερβιέ, που αποτελεί μια από τις φτωχότερες πόλεις του Βελγίου. Το 15% των κατοίκων έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο. Συνολικά στην πόλη των 53.000 κατοίκων ζουν 117 εθνικότητες. Στη Βερβιέ υπάρχει και η μεγαλύτερη τσετσενική κοινότητα του Βελγίου, εντός της οποίας δρουν πυρήνες ακραίων ισλαμιστών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2011 οκτώ με δέκα άτομα ακραίοι ισλαμιστές από την Βερβιέ έφτασαν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Στο Βέλγιο ζουν περίπου 400.000 μουσουλμάνοι. Ο αριθμός των ακραίων στοιχείων φαντάζει εν πρώτοις αμελητέος. Ωστόσο γεγονός είναι ότι πολλοί μουσουλμάνοι, όπως και γενικότερα μετανάστες, μαστίζονται από την ανεργία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία τα ποσοστά ανεργίας στο Βέλγιο είναι τρεις φορές υψηλότερα στα άτομα που προέρχονται και έχουν γεννηθεί σε χώρες εκτός ΕΕ. Η Διεθνής Αμνηστία έχει πολλάκις ασκήσει κριτική στο Βέλγιο για ελλιπή κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών. Αυτά τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα οδηγούν κατά συνέπεια πολλούς μουσουλμάνους να ριζοσπαστικοποιηθούν. Μέχρι στιγμής πάντως το βελγικό κράτος μοιάζει μάλλον με παρατηρητή. Αν εξαιρέσει κανείς νομοθετήματα συμβολικού χαρακτήρα, όπως ο νόμος του 2011 για την απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους ή την απαγόρευση της ισλαμιστικής οργάνωσης Sharia4Belgium το 2012, η βελγική κυβέρνηση μοιάζει να αντιμετωπίζει ακόμη αμήχανα τα φαινόμενα ισλαμιστικής βίας. Σύμφωνα με τον Ασιέμ Ελ Ντιφραουί, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, και το Βέλγιο θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση και να δει πιο σοβαρά την αναγκαιότητα μιας αποτελεσματικής πολιτικής κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17 Οκτ 2021 | 14:38

"Καρφιά" Δένδια: "Όποιος σχεδιάζει να μας επιτεθεί, να λάβει υπόψη ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα"

Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας

ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 17 Οκτ 2021 | 11:01

Σκάρλετ Γιόχανσον: Η στενή σχέση με τον Έλληνα εστιάτορα Δημήτρη Σιασσιαρίδη - "Εγώ της είπα για τη δήλωση του Τσακαλώτου"

Για την στενή σχέση με την σταρ του Χολιγουντ Σκάρλετ Γιόχανσον, μίλησε ο εστιάτορας Δημήτρης Σιασσιαρίδης

ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΧΑΡ 16 Οκτ 2021 | 16:06

Αφγανιστάν: Στους 63 ανέρχονται οι νεκροί της επίθεσης στο τζαμί - "Παρακλάδι" του ISIS πήρε την ευθύνη [εικόνες]

Στους 63 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τη νέα επίθεση αυτοκτονίας καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους, σε τέμενος Σιιτών στην Κανταχάρ.

ΕΠΑΙΞΕ ΜΠΑΛΑ 15 Οκτ 2021 | 22:02

Γαλλία: Ποδόσφαιρο με Ντεσαγί, Βενγκέρ και Καρεμπέ έπαιξε ο Εμανουέλ Μακρόν [Βίντεο]

Σκόραρε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ποδοσφαιρικό αγώνα που συμμετείχε, για φιλανθρωπικό σκοπό στο Παρίσι

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:34

Γαλλία: Τα σχολεία τιμούν την μνήμη του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή Τσετσένο

Τα σχολεία στη Γαλλία τιμούν την μνήμη του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή Τσετσένο κοντά στο λύκειο όπου δίδασκε στο Κονφλάν-Σεντ Ονορίν.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 15 Οκτ 2021 | 09:38

Προκαλεί και τη Γαλλία ο Ακάρ για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ξεπερνά το μπόι της στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ακάρ σημείωσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2014 15 Οκτ 2021 | 07:44

Γαλλία: Υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό

Υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος αναδείχθηκε η δήμαρχος του Παρισιού, η Αν Ινταλγκό, στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 20:13

47 χρόνια ΝΔ - Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία - Οι ευχές στη Φώφη Γεννηματά

Τι είπε για ΕΕ και ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ 13 Οκτ 2021 | 10:12

Τζένη Μπαλατσινού: Άβαφη, με total black και Chanel τσάντα με τον Jean Paul Gaultier στο Παρίσι

Η συνάντηση της Τζένης Μπαλατσινού με τον Jean Paul Gaultier στο Παρίσι, στο πρόσφατο ταξίδι της.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

11 Οκτ 2021 | 09:22

Ισπανία – Γαλλία 1-2: Vive la France!

Η Γαλλία έκανε ακόμα μια μεγάλη ανατροπή και επικράτησε 2-1 της Ισπανίας στο "Σαν Σίρο" και κατέκτησε το πρώτο Nations League της ιστορίας της.

10 Οκτ 2021 | 17:59

Politico: Η Τουρκία πήρε οικονομικά ανταλλάγματα για να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού

H Άγκυρα είπε "ναι" στη Συμφωνία του Παρισιού αφού Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και δύο τράπεζες πρόσφεραν στον Ταγίπ Ερντογάν οικονομική υποστήριξη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΑΚΡΟΝ 10 Οκτ 2021 | 08:21

Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής: Η Γαλλία θέλει να την καταργήσει σε όλο τον κόσμο

Όταν αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Γαλλία σκοπεύει να κινηθεί προς την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως