Το «μυστικό» παιχνίδι του Πούτιν με τις εκλογές στην Γαλλία

Η απόπειρα του ρώσου προέδρου να αναμειχθεί στις γαλλικές εκλογές, “ποντάροντας” αρχικά στην Λεπέν και κατόπιν στον Φιγιόν φαίνεται να του γυρίζει μπούμερανγκ

Το «μυστικό» παιχνίδι του Πούτιν με τις εκλογές στην Γαλλία

Τα γεωπολιτικά απόκρυφα μηνύματα είναι εδώ και καιρό τόσο σαφή, όσο και μια προφητεία του... Παϊσίου: “ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, που απειλεί να καταστρέψει τις δομές της όπως ένα σαράκι το ξύλο. Κι αυτό το φάντασμα έρχεται από την Μόσχα”.

Είναι λοιπόν η Ευρώπη η νέα “μαριονέτα” του Βλαντίμιρ Πούτιν; Ενα πεδίο... δόξης λαμπρό όπου θέλει να ανέβει; Επιθυμεί τόσο σφοδρά ο ρώσος πρόεδρος να κινήσει τα νήματα στην Γηραιά Ήπειρο, διαμέσου ενός καλά μελετημένου κι οργανωμένου σχεδίου. Μιας στρατηγικής που περιλαμβάνει την σταδιακή αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών δεσμών διαμέσου της ανόδου ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων και σχηματισμών;

Όπως σχολιάζει το Foreign Affairs, “οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η μόνη χώρα της Δύσης στης οποίας την εκλογική πολιτική η Ρωσία διαθέτει περίοπτη θέση. Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία αποτελεί επίσης ένα καυτό θέμα στην γαλλική προεκλογική εκστρατεία. Στην πορεία προς τις εκλογές της άνοιξης του 2017, σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης –είτε στην δεξιά, την ακροδεξιά είτε την ακροαριστερά-, έχουν καταγγείλει την υποβάθμιση των δεσμών με την Ρωσία υπό την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, υποστηρίζοντας ότι σπάει την γαλλική παράδοση της διπλωματικής εμπλοκής και του πολιτικού διαλόγου με την Μόσχα και ότι αυτό είναι επιζήμιο για τα γαλλικά οικονομικά συμφέροντα. Ορισμένοι πολιτικοί από αυτά τα κόμματα έχουν επίσης εκφράσει, σε διεθνή ζητήματα όπως η Ουκρανία ή η Συρία, απόψεις συμπάθειας προς το Κρεμλίνο”.

Το «μυστικό» παιχνίδι του Πούτιν με τις εκλογές στην Γαλλία

“Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν θορυβηθεί από το πολυετές φλερτ του Πούτιν με αντισυστημικά κόμματα, που είναι τώρα σε άνοδο σε όλη την ήπειρο. Η πιο σαφής υποστήριξη ήταν το δάνειο των 9 εκατ. ευρώ που το αντι-μεταναστευτικό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν έλαβε το 2014 από μια μικρή τράπεζα στη Μόσχα, την οποία επισκέπτεται συχνά”, αναφέρεται σε άρθρο του Bloomberg που θεωρεί πως ο Πούτιν θέλει να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή ενότητα διαπραγματευόμενος με τα κράτη-μελη ξεχωριστά.

Κι όπως με την περίπτωση των ΗΠΑ, όταν η Ρωσία κατηγορήθηκε απ’ τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ότι παρενέβη πέρυσι στην αμερικανική προεδρική κούρσα, με μια σειρά από πράξεις όπως οι κυβερνοεπιθέσεις στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της υποψήφιας του κόμματος, Χίλαρι Κλίντον, έτσι και τώρα η Ρωσία κατηγορείται για παρέμβαση στις εκλογές των κρατών-μελων της ΕΕ.

“Ο υπηρεσίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Γαλλίας έχει προειδοποιήσει ότι οι ίδιες ομάδες που παραβίασαν τους υπολογιστές των Δημοκρατικών επιδιώκουν «ύπουλα» να επηρεάσουν και τους Γάλλους ψηφοφόρους, αν και δεν κατηγόρησαν ευθέως τη Ρωσία”, τονίζει το Bloomberg.

Τα πρώτα καλά νέα ήρθαν για τον Πούτιν μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ, αφήνοντας τη Μέρκελ ως την μόνη προμετωπίδα άμυνας της Ε.Ε. Μια Βρετανία η οποία θυμίζουμε πως πρωτοστάτησε στην επιβολή κυρώσεων για την προσάρτηση της Ρωσίας της Κριμαίας και της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία το 2014,

Πλέον, και με το Ηνωμένο Βασίλειο “εκτός κάδρου”, μπορεί αφενός να καταστήσει ευκολότερο για τον Πούτιν το να αρθούν αυτές οι κυρώσεις κι αφετέρου ανοίγεται ο δρόμος για το μεγαλύτερο στοίχημα του Βλαδίμηρου: Να καθορίσει το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών σύμφωνα με τα ρωσικά συμφέροντα.

Εν αρχή λοιπόν... η Μαρίν Λεπέν, μια πολιτικός οι (ακραίες) απόψεις της οποίας ταιριάζουν “γάντι” με αυτές του ρωσου προέδρου. Μάλιστα, ήταν τέτοιο το πολιτικό “φλερτ” ανάμεσα σε Μαριν και Βλάντιμιρ, ώστε η Λεπέν πρότεινε την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ προκειμένου να δημιουργηθεί άλλη συμμαχία στην οποία θα συμμετέχει και η Ρωσία!

Το «μυστικό» παιχνίδι του Πούτιν με τις εκλογές στην Γαλλία - εικόνα 2

“Οι φιλο-ρωσικές θέσεις των περιθωριακών κομμάτων της Γαλλίας στην πραγματικότητα δεν αποτελούν έκπληξη: Οι λαϊκιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, από τον Τραμπ μέχρι τον Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ ή τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν έχουν εκφράσει τον θαυμασμό τους για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν”, γράφει το Foreign Affairs.

Κάπως έτσι, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο εξασφάλισε δάνειο ύψους 9,5 εκατ. δολ. από ρωσική τραπέζα, χρήματα με τα οποία χρηματοδότησε εκστρατείες του. Πρόκειται για χρήματα που, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι, το κόμμα δεν κατάφερε να βρει από γαλλική ή άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα. Ταυτοχρόνως, ο ιδρυτής και πρώην ηγέτης του κόμματος, Ζαν Μαρί Λεπέν, συνήψε δάνειο ύψους 2 εκατ. από εταιρεία επενδύσεων, η οποία ανήκει σε πρώην πράκτορα της Κα Γκε Μπε, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιες πληροφορίες. Χρήματα που υποδεικνύουν για ακόμα μία φορά τη σχέση των ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων με τη Ρωσία.

Μέχρι που ο Πούτιν αποφάσισε να τραβήξει “το καλώδιο από την πρίζα” και να στραφεί αλλού.

“Η ρωσική χρηματοδότηση της Λεπέν φάνηκε να τελειώνει το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν το δανειστή που είχε χρηματοδοτήσει το Εθνικό Μέτωπο, αναγκάζοντας το κόμμα να αναζητήσει μια νέα πηγή χρημάτων”, σχολιάζει το Bloomberg.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, κι αφού πρώτα ο Φιγιόν αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ο Πούτιν έσπευσε να πάρει το μέρος του, λέγοντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας προσεκτικά σκηνοθετημένης εμφάνισης ότι είχαν «πολύ καλές» σχέσεις”.

Το «μυστικό» παιχνίδι του Πούτιν με τις εκλογές στην Γαλλία - εικόνα 3

“Η απόφαση να στραφεί από την Λεπέν στον Φιγιόν ήταν ένα υπολογισμένο ρίσκο, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της χωρίς να διακινδυνεύσει σημαντικές πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις από την υποστήριξη ενός υποψηφίου που θέλει η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ”, αναφέρει το Bloomberg.

Και εκεί είναι που ο ρώσος πρόεδρος αναρωτήθηκε για πρώτη φορά αυτό που αναρωτιούνται όλοι οι τζογαδόροι που παίζουν ρουλέτα: “έκανα καλά που πήρα τα χρήματα μου από το μαύρο και τα έβαλα στο κόκκινο;”

Εμάνουελ Μακρόν: η “μπάνκα” που τους κερδίζει όλους;

Ο βασικός κανόνας του τζόγου είναι πως στο καζίνο κερδίζει πάντα -εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων- ο κρουπιέρης. Η μπάνκα.

Έτσι και στην περίπτωση των γαλλικών εκλογών, ο Πούτιν είχε υπολογίσει δίχως τον παράγοντα Εμάνουελ Μακρόν, του νεαρού κεντρώου πολιτικού που σημείωσε μετεωρική άνοδο από τα τέλη του 2016 μέχρι τώρα και που προαλείφεται ως φαβορί των επερχόμενων γαλλικών εκλογών.

«Ο Μακρόν δεν είναι ο πλέον προτιμώμενος συνεργάτης για τη Ρωσία», δήλωσε στο Bloomberg ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, μιας ερευνητικής ομάδας που εδρεύει στη Μόσχα και που έχει συσταθεί από το Κρεμλίνο. «Είναι μεγάλος θιασώτης της ΕΕ, ενώ ο Φιγιόν είναι γνωστός για τις απόψεις τους και επιπλέον έχει φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν».

O Εμανουέλ Μακρόν
O Εμανουέλ Μακρόν

Ούτε είναι τυχαίο πως μετά την αύξηση των ποσοστών του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις τον περασμένο μήνα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ δημοσίευσε μια συνέντευξη με έναν επικριτή του Μακρόν, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι είναι «παράγοντας των ΗΠΑ» και υποστηρικτής του «πολύ πλούσιου γκέι λόμπι».

Πριν λίγο καιρό, ο επικεφαλής του κινήματος En Marche! του Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να σαμποτάρει τον πολιτικό μέσω μιας διπλής εκστρατεία χάκινγκ και πλαστών ειδήσεων. Αυτό ώθησε το υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι να εκδώσει μια αυστηρή προειδοποίηση προς το Κρεμλίνο, να μην παρεμβαίνει στις εκλογές.

Με την υποψηφιότητα του Μακρόν όμως να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, το Bloomberg υποστηρίζει πώς “το στοίχημα του Πούτιν για τη Γαλλία γυρίζει μπούμερανγκ”, θεωρώντας πως “oι άστατοι Γάλλοι ψηφοφόροι θα καταστρέψουν την πρωτόγνωρη φήμη του Βλαντιμίρ Πούτιν ως του ανθρώπου που κινεί τα νήματα στη Δύση. Ο αγαπημένος του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ο Φρανσουά Φιγιόν, έχει υποχωρήσει στις δημοσκοπήσεις εν μέσω των κατηγοριών για το αν τα μέλη της οικογένειας του έλαβαν κρατικά χρήματα για εργασία που δεν έκαναν. Η υποστήριξη στον Φιγιόν, η τύχη του οποίου φάνηκε να χειροτερεύει τις τελευταιες ημερες, όταν κατηγορήθηκε για κατάχρηση δημοσίων πόρων, ήταν πρωτοφανής, δεδομένου μάλιστα ότι μια τράπεζα που συνδέεται με έναν σύμμαχο τον Πούτιν είχε χρηματοδοτήσει την αντίπαλό του υποψήφια Μαρίν Λεπέν”.

Ίσως θα ήταν, τελικά, φρονιμότερο για τον Πούτιν να μην... κυνηγήσει άλλο την τύχη του με τις γαλλικές εκλογές. Κι όπως αναφέρει κι ο Γιούρι Ρουμπίνσκι, Ρώσος διπλωμάτης στο Παρίσι ο οποίος διευθύνει τώρα το πρόγραμμα γαλλικών σπουδών στο χρηματοδοτούμενο από το κράτος Ινστιτούτο της Ευρώπης στη Μόσχα, “δεν υπάρχουν και πολλά περισσότερα που το Κρεμλίνο μπορεί να κάνει, εκτός από το να περιμένει. Αυτές οι εκλογές αποδείχθηκε ότι θα είναι οι πιο απρόβλεπτες. Η Ρωσία μπορεί να παρακολουθεί μόνο από απόσταση”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 13 Αυγ 2020 | 13:10

Τσαλίμια Ερντογάν: Ναι σε διάλογο αλλά με το Oruc Reis έως τις 23 Αυγούστου στην περιοχή

"Εμπρηστική" ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προειδοποιήσεις Ερντογάν και κάλεσμα σε διαπραγματεύσεις.

ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΥΟ RAFALE 13 Αυγ 2020 | 11:42

Στην ανατολική Μεσόγειο οι γαλλικές δυνάμεις: Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας [Εικόνες-Βίντεο]

Μια φρεγάτα La Fayette, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale έστειλε το Παρίσι.

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 12 Αυγ 2020 | 23:19

Μήνυμα Μακρόν στη Τουρκία: Σταματήστε τις έρευνες - Ενισχύουμε τη στρατιωτική μας παρουσία στη Μεσόγειο

Ο Μακρόν κάλεσε τη Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες και ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις γαλλικές δυνάμεις στη Μεσόγειο - Η επικοινωνία με Μητσοτάκη

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 12 Αυγ 2020 | 19:37

Διπλωματικός πυρετός: Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν - Επαφές και με Σίσι

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές, επικοινωνόντας τηλεφωνικά με Μακρόν και Σίσι

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 11 Αυγ 2020 | 11:51

Κορονοϊός - Πούτιν: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο - Εχει εμβολιαστεί η κόρη του

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταχώρησε εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ 06 Αυγ 2020 | 16:14

Έκρηξη στη Βηρυτό - Οργή λαού: Ζητούν βοήθεια από τον Μακρόν για να "ρίξουν το καθεστώς" [Εικόνες]

Οργισμένοι Λιβανέζοι ζητούν από τον Μακρόν που επισκέφτηκε τη Βηρυτό μετά την έκρηξη να τους βοηθήσει να "ρίξουν το καθεστώς"

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 30 Ιουλ 2020 | 15:01

Κύπρος: Διαβεβαίωση Πούτιν σε Αναστασιάδη ότι θα μιλήσει σε Ερντογάν για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Πούτιν για τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου

"ΔΕΝ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ" 24 Ιουλ 2020 | 12:33

Ενόχληση ΣΥΡΙΖΑ και για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου με πρωτοβουλία Μακρόν - Μητσοτάκη

Αφού ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για σύγκληση της συνόδου των χωρών του Νότου, μαθαίνουμε ξαφνικά ότι αυτό έγινε "κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Μητσοτάκη", λεει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 24 Ιουλ 2020 | 08:48

Προκλητική απάντηση της Τουρκίας στον Μακρόν: Δεν έχουν αξία οι δηλώσεις του, απειλές χωρίς αποτέλεσμα

"Οι δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν δεν έχουν καμία αξία για τη χώρα μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιουλ 2020 | 22:55

Τσίπρας για ανάρτηση Μακρόν: "Τον συγχαίρω για τα... άπταιστα ελληνικά του"

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την πρωτοβουλία Μακρόν για τη σύγκληση της Συνόδου των Χωρών του Νότου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 23 Ιουλ 2020 | 19:56
22 Ιουλ 2020 | 20:34

Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Ανατ. Μεσόγειο και Αγία Σοφία

Μητσοτάκης και Πούτιν συζήτησαν για τα ελληνοτουρκικά και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 22 Ιουλ 2020 | 14:43

Καστελόριζο: Επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας

Συνομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο Καστελόριζο