Το νέο κόμμα, το νέο υπουργικό και οι άνθρωποι του προέδρου

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να σκεφτεί ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αφενός η σύσταση του νέου υπουργικού συμβουλίου κι αφετέρου οι βουλευτικές εκλογές στα μέσα Ιουνίου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το νέο κόμμα, το νέο υπουργικό και οι άνθρωποι του προέδρου

Με τον Εμανουέλ Μακρόν να αναλαμβάνει από την επόμενη Κυριακή 14 Μαΐου καθήκοντα προέδρου και να μετακομίζει στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με την σύζυγό του Μπριζίτ, το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτεί ο νέος Γάλλος πρόεδρος είναι αφενός η σύσταση του νέου υπουργικού συμβουλίου, κι αφετέρου η νέα (βραχύβια) προεκλογική εκστρατεία που θα ξεκινήσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στα μέσα του Ιουνίου.

Και με την σύσταση της νέας Εθνοσυνέλευσης να θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της κυβέρνησης Μακρόν καθώς θα χρειάζεται τη στήριξη βουλευτών του σοσιαλιστικού και συντηρητικού χώρου για να επιβιώσει, ο Μακρόν χρειάζεται να επιδοθεί σε... χειρουργικούς χειρισμούς για την όσο την δυνατόν αρτιότερη και καλύτερη στελέχωση του νέου υπουργικού συμβουλίου, που θα αποτελέσει ένα πρώτο κρας-τεστ για την αποδοχή του από τα, ιδεολογικά κοντινά του, κόμματα.

Νέα εκστρατεία, νέο κόμμα

Ηδη ο Μακρόν ανακοίνωσε, μέσω του εκπροσώπου του Κριστόφ Καστανέ, την παραίτηση του από την προεδρία του En Marche!, με την παράταξη πλέον να κατεβαίνει στην προεκλογική εκστρατεία μετονομασμένη σε "La République En Marche" (Η Δημοκρατία προχωρά μπροστά - LREM).

Την είδηση επιβεβαίωσε με tweet του και ο Ρισάρ Φεράν, γενικός γραμματέας του κόμματος «Εμπρός» και βασικός υποψήφιος για την θέση του προέδρου του νέου κόμματος.

Το κόμμα «La République en marche» θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο σε καθεμιά από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας, συμπλήρωσε ο Φεράν, σημειώνοντας ότι οι μισοί από τους υποψηφίους του θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και ότι τουλάχιστον «το 50% θα είναι γυναίκες».

Τα ονόματα –εκ των οποίων μόνο 14 είναι ήδη γνωστά– θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, συμπλήρωσε ο ίδιος. Το κόμμα το οποίο θέλει να «ηθικοποιήσει την πολιτική ζωή» απαιτεί από τους υποψηφίους του να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Από σήμερα του κόμματος θα ηγείται η Κατρίν Μπαρμπαρού, μια συνταξιούχος με μεγάλη καριέρα στον δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, η οποία διορίστηκε προσωρινή πρόεδρος.

Η 68χρονη Μπαρμπαρού, μέχρι σήμερα αντιπρόσωπος του κινήματος, είχε κατά το παρελθόν εργαστεί στην ομάδα του υπουργείου Περιβάλλοντος κατόπιν στο υπουργείο Εμπορίου το διάστημα 1981 και 1986, χωρίς να έχει εκλεγεί βουλευτής. Διετέλεσε επίσης γενική αντιπρόσωπος για την εργασία και την επαγγελματική επιμόρφωση στο υπουργείο Εργασίας υπό τη Μαρτίν Ομπρί, κατόπιν υπό την Ελιζαμπέτ Γκιγκού στις κυβερνήσεις του Φρανσουά Φιγιόν και του Ζαν Λουί Μπορλού, μεταξύ 1997 και 2005.

Ο νέος επικεφαλής θα προκύψει στο ιδρυτικό συνέδριο θα γίνει πριν τις 15 Ιουλίου.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον Καστανέ, η νέα κυβέρνηση να διαθέτει πλατιά στήριξη από όλους του πολιτικούς χώρους του κοινοβουλίου, έτσι ώστε να προχωρήσει στο έργο της όπως η κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία.

Οι βασικοί υποψήφιοι για το νέο... "δεκαπενταμελές"

Ο σχεδιασμός του 39χρονου νέου Προέδρου, πάντως, έχει ήδη αρχίσει, όσον αφορά τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο. Οι θέσεις θα μειωθούν από 18 σε 15 ενώ ο Μακρόν χαρακτήρισε τους νέους του υπουργούς «κομάντο» θέλοντας να δείξει τη σημασία που δίνει στο συγκεκριμένο ρόλο.

Ο νέος πρόεδρος έχει ήδη επιλέξει κάποια πρόσωπα που, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Καταρχάς, ο 54χρονος Ρισάρ Φεράν που αποτελεί μέρος του στενού κύκλου του κεντρώου πολιτικού από την πρώτη στιγμή, κατευθύνει το κόμμα, θεωρείται έντιμος, ενώ παραιτήθηκε από μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος προκειμένου να αναλάβει κάποια επιτελική θέση δίπλα στον Μακρόν.

Το νέο κόμμα, το νέο υπουργικό και οι άνθρωποι του προέδρου

Ολοι περιμένουν και την παρουσία του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κινήματος Φρανσουά Μπαϊρού στο νέο υπουργικό συμβούλιο, παρόλο που εξακολουθεί να παραμένει ένα πρόσωπο που... γενικώς δεν έχει και πολλές συμπάθειες στον χώρο της ευρύτερης κεντροδεξιάς.

Το νέο κόμμα, το νέο υπουργικό και οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 2

Υποψήφιος για κάποιον υπουργικό θώκο θεωρείται, σύμφωνα με την Le Parisien, και ο Ξαβιέ Μπερτράν ο οποίος πρόσκειται στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών και θεωρείται άνθρωπος του πολιτικού κύκλου του Νικολά Σαρκοζί. Είναι οπαδός της διακομματικής συνεργασίας, κάτι που ταιριάζει στο προφίλ του Μακρόν, ως τώρα τουλάχιστον.

Το νέο κόμμα, το νέο υπουργικό και οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 3

Όσον αφορά τον πρώην δήμαρχο της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ, που πρόσκειται στον Αλέν Ζιπέ, δεν είπε όχι υπό την προϋπόθεση όμως να μην επωφεληθεί μόνο η Δεξιά. «Θα συμμετέχω μόνο ως μέρος ενός συνασπισμού πλειοψηφίας σε ένα κοινό σχέδιο», διευκρινίζει ο Φιλίπ.

Το νέο κόμμα, το νέο υπουργικό και οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 4

Ο Ζαν Ιβ Λεντριάν, σημερινός υπουργός άμυνας της Γαλλίας τάχθηκε στο πλευρό του Μακρόν πριν από τον πρώτο γύρο. Σε όλο το φάσμα της γαλλικής πολιτικής ζωής, θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο γνώστες πολιτικούς της Γαλλίας και ως τέτοιος, απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης.

Το νέο κόμμα, το νέο υπουργικό και οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 5

Δυο είναι οι γυναικείες παρουσίες που προαλείφονται για υπουργοποίηση: Αφενός η κεντρώα, πρώην υφυπουργός Μεταφορών, Αν Μαρί Ιντράκ, που έχει διατελέσει επικεφαλής των Γαλλικών Σιδηροδρόμων και των Αστικών Συγκοινωνιών.

Το νέο κόμμα, το νέο υπουργικό και οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 6

Κι αφετέρου η 52χρονη ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κινήματος Σιλβί Γκουλάρ, η οποία, πάντα σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, προοιωνίζεται για υπουργός Εξωτερικών.

Είναι δικηγόρος κι εργάζεται στην Επιτροπή Οικονομικών και νομισματικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Συγκαταλέγεται στα πρώτα στελέχη που τάχθηκαν στο πλευρό του Μακρόν. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Το νέο κόμμα, το νέο υπουργικό και οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 7

Οσον αφορά τώρα στο ποια από τα προαναφερθέντα πρόσωπα θα βρεθούν στο υπουργικό συμβούλιο... Κυριακή κοντή γιορτή: όλα θα φανούν την προσεχή Δευτέρα.

Το entourage του νέου προέδρου

Απο εκεί και πέρα, δεν αποκλείεται να δούμε κάποια συμμετοχή-έκπληξη στο νέο υπουργικό συμβούλιο από κάποιο από τα πρόσωπα που ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο ανθρώπων που ο 39χρονος πολιτικός συμβουλεύεται για κάθε του απόφαση.

Τα γαλλικά ΜΜΕ έχουν (υπερ)τονίσει την υποστήριξη του Ντομινίκ Στρος-Καν, με τους δυο άντρες να έχουν κάνει πολλές συναντήσεις, πάντα με θέμα κι επίκεντρο το οικονομικό πρόγραμμα του Μακρόν.

Την συνδρομή του Γάλλου οικονομολόγου, συγγραφέα και υπουργού και συμβούλου του προέδρου Μιτεράν, Ζακ Αταλί, αλλά και του σοσιαλιστή βουλευτή καθώς και δημάρχου της Λυών Ζεράρ Κολόμπ.

Επίσης, του συγγραφέα Ερίκ Ορσενά, αλλά και του καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Φιλίπ Αγκιόν, ενός από τους πλέον δραστήριους και σημαντικούς οικονομολόγους της γενιάς του.

Τέλος, του επικοινωνιολόγου Μπενζαμέν Γκριβό, εκπροσώπου του κινήματος En Marche! αλλά και επικεφαλής στο τμήμα δημοσίων σχέσεων της Unibail-Rodamcο, μιας εκ των μεγαλύτερων κτηματομεσιτικών εταιρειών στη Γαλλία, αλλά και του διαπρεπή οικονομολόγου Ζαν Πισανί-Φερί.

Το νέο κόμμα, το νέο υπουργικό και οι άνθρωποι του προέδρου - εικόνα 8


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ 14 Νοε 2020 | 09:04

"Κάθε μέρα κλαίω": Το συγκλονιστικό βίντεο της Μπριζίτ Μακρόν για το bullying

"Πιθανότατα δεν θα διαβάσετε ποτέ αυτό το γράμμα, αλλά παρακαλώ βοηθήστε με, είμαι χαμένη, εντελώς ανίσχυρη...".

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ 09 Νοε 2020 | 12:37

Μέρκελ, Μακρόν και Κουρτς αναλαμβάνουν πρωτοβουλία κατά του ισλαμιστικού εξτρεμισμού

Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τηλεφωνικά πρωτοβουλία κατά το ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 05 Νοε 2020 | 17:08

Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της συνοριακής αστυνομίας και ζητά επανίδρυση Σένγκεν

Σε 4.800 από 2.400 διπλασιάζει τον αιρθμό των στελεχών της συνοριακής αστυνομίας o Εμανουέλ Μακρόν

"ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΜΟ" 05 Νοε 2020 | 09:16

Μακρόν στους FT: Η Γαλλία δεν καλλιεργεί ρατσισμό εις βάρος των μουσουλμάνων - Απάντηση στην κριτική

Σε μακροσκελή επιστολή του ο Εμανουέλ Μακρόν απαντά στους FT για τον πόλεμο με τον ισλαμισμό.

ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ 02 Νοε 2020 | 21:00

Η Αλ Κάιντα απειλεί τον Μακρόν: "Δικαίωμά μας να σκοτώνουμε όποιον προσβάλλει τον Μωάμεθ"

Η Αλ Κάιντα απείλησε ότι θα εκδικηθεί τον Εμανουέλ Μακρόν επειδή υπερασπίστηκε τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ 02 Δεκ 2020 | 19:05

Κορονοϊός: Έφυγαν από το Βέλγιο για τη Βρετανία τα πρώτα φορτηγά με τα εμβόλια της Pfizer [Βίντεο]

Από τα εργοστάσια της Pfizer στο Βέλγιο, η Βρετανία παρέλαβε τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΙΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ 02 Δεκ 2020 | 17:46

"Πανικός" μετά την άρση του lockdown στην Αγγλία - Απίστευτες ουρές από κόσμο στα καταστήματα για ψώνια [Εικόνες]

Τέλος το lockdown στην Αγγλία και επιστροφή στο σύστημα τριών επιπέδων με ουρές... χιλιομέτρων

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 17:13

Κορονοϊός: Εντολή Πούτιν για μαζικό εμβολιασμό από την επόμενη εβδομάδα

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού θα είναι γιατροί και εκπαιδευτικοί.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ 02 Δεκ 2020 | 16:36
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ 194 ΧΩΡΕΣ 02 Δεκ 2020 | 15:28

Σε θέση "μάχης" η Interpol: Η διεθνής μαφία κυκλοφορεί ήδη πλαστά εμβόλια για τον κορονοϊό που προκαλούν ακόμα και θάνατο

"Πορτοκαλί" συναγερμός από την Interpol για πλαστά εμβόλια κατά του κορονοϊού που ήδη διακινούνται. Μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.

02 Δεκ 2020 | 13:37

Έμβρυο που διατηρήθηκε στον πάγο επί 27 χρόνια γεννήθηκε από 29χρονη μητέρα

Η Μόλι Έβερετ Γκίμπσον προέκυψε από ένα έμβρυο που είχε καταψυχθεί το 1992 στις ΗΠΑ!

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 02 Δεκ 2020 | 13:02

Κορονοίός: Έλληνας ερευνητής σε ομάδα που έφτιαξε μοριακό τεστ σε μέγεθος νυχιού [βίντεο]

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ταχύτερα και φθηνότερα επιτόπια μοριακά τεστ.

ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 02 Δεκ 2020 | 12:52

Κορονοϊός: Αντιδράσεις στην Ευρώπη για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στην Βρετανία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων πήρε θέση για την απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό.