Το νέο παιχνίδι της Μέρκελ με τις...καθυστερήσεις του Brexit

Με σπασμωδικές κινήσεις και υπό την επήρεια του σοκ από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αντιδρούν Λονδίνο, Βρυξέλλες αλλά και Βερολίνο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το νέο παιχνίδι της Μέρκελ με τις...καθυστερήσεις του Brexit

Με σπασμωδικές κινήσεις και υπό την επήρεια του σοκ από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αντιδρούν Λονδίνο, Βρυξέλλες αλλά και Βερολίνο.

Ελλείψει οργανωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων επιπτώσεων που θα έχει ένα Brexit στη ευρωπαϊκή οικονομία, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να ξεκαθαρίσουν σε όλους τους τόνους ότι η διαδικασία της βρετανικής εξόδου πρέπει να γίνει γρήγορα και άμεσα. Η προσέγγιση αυτή φαίνεται πως εδράζεται στην βούληση των ευρωπαίων να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό την σταθερότητα, αλλά και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο ή τους φόβους που εκφράζονται ότι μια βρετανική έξοδος μπορεί να πυροδοτήσει ένα διαλυτικό φαινόμενο ντόμινο, γεννώντας δημοψηφίσματα και σε άλλα κράτη-μέλη.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στην οποία προχώρησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Κομισιόν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διενέργειας νέων δημοψηφισμάτων και σε άλλα κράτη-μέλη. Τη σπουδή των ευρωπαίων ωστόσο φαίνεται να μην μοιράζεται το Βερολίνο.

Το νέο παιχνίδι της Μέρκελ με τις...καθυστερήσεις του Brexit
O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Ντέιβιντ Κάμερον

Η δήλωση-γρίφος του προσωπάρχη της Μέρκελ και η αντίδραση του Βερολίνου

Ενδεικτική της σύγχυσης και του κενού που επικρατεί στους σχεδιασμούς της ΕΕ -καθώς όπως φαίνεται κανείς δεν περίμενε το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης- είναι και η σημερινή «δήλωση-γρίφος» του διευθυντή προσωπικού και στενότατου συμβούλου της καγκελαρίου Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θα πρέπει να επανεξετάσει και να ξανασκεφτεί τις επιπτώσεις μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι πολιτικοί του Λονδίνου πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ξανασκεφτούν τις επιπτώσεις της εξόδου» φέρεται να λέει ο Πέτερ Αλτμάιερ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας NRD.

Εάν η Βρετανία πραγματικά αποχωρούσε, θα ήταν μια ψυχρολουσία με πολλές επιπτώσεις, φέρεται να είπε -σύμφωνα με την ίδια πηγή- ο Altmaier . Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να αιτηθεί την επανένωση με την ΕΕ αργότερα, αλλά αυτό θα απαιτούσε πολύ χρόνο, συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα είπε ο προσωπάρχης της κ. Μέρκελ έρχονται να προστεθούν στις δηλώσεις που έκανε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος το Σάββατο. «Δεν βιαζόμαστε απελπισμένα για να φύγει η Αγγλία. Δεν πρέπει να πάρει... αιώνια για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ» είχε σημειώσει η κ. Μέρκελ.

«Οι πολιτικοί του Λονδίνου πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ξανασκεφτούν τις επιπτώσεις της εξόδου» φέρεται να υποστηρίζει ο προσωπάρχης της κ. Μέρκελ, Peter Altmaier
«Οι πολιτικοί του Λονδίνου πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ξανασκεφτούν τις επιπτώσεις της εξόδου» φέρεται να υποστηρίζει ο προσωπάρχης της κ. Μέρκελ, Peter Altmaier

O προσωπάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ, έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως με τη δήλωσή του δεν εννοεί ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να ξανασκεφτούν την ίδια την απόφαση για το Brexit.

«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τον χρόνο να επανεξετάσουν τις συνέπειες της απόφασης για Brexit -- αλλά τονίζω πως δεν εννοώ μ' αυτό την ίδια την απόφαση για το Brexit», δήλωσε στο Reuters ο Πέτερ Αλτμάιερ.

Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας

Νωρίτερα ο ίδιος, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutshelandfunk, δήλωσε: «Θέλουμε να κάνουμε σαφές -και το έχουμε ήδη κάνει- ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το δημοψήφισμα για να γίνει διαπραγμάτευση για κάποια καλύτερη συμφωνία ή κάτι παρόμοιο». Μέχρι τη λήξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης η Μ. Βρετανία έχει όμως όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ως μέλος της Ε.Ε.

O Πέτερ Αλτμάιερ εκτίμησε ότι η Μ. Βρετανία θα καταθέσει γρήγορα την αίτηση εξόδου από την Ε.Ε. Πιθανόν αυτό να γίνει σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, όπως είπε. Συγχρόνως τάχθηκε υπέρ της μη άσκησης μεγάλης πίεσης στη Μ. Βρετανία. «Για το αν και πότε θα καταθέσει αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει το ίδιο το κράτος μέλος. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για καμιά χώρα εντός ή εκτός της Ε.Ε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου Πίτερ Γκάμπριελ, ο οποίος σημείωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας. «Οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν. Δεν θα συζητήσουμε για το τι θα μπορούσε η ΕΕ να τους προσφέρει για να τους κρατήσει εντός της Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ.

Το σχέδιο Σόιμπλε

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ωστόσο, φαίνεται πως αναδεικνύουν ένα ακόμη χάσμα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε διαμηνύει εδώ και ημέρες πως «μία έξοδος σημαίνει έξοδος», τουτέστιν δεν πρέπει να υπάρχουν πισωγυρίσματα, αναστολές ή αναβολές. Η σαφήνεια του κ. Σόιμπλε φαίνεται πως εδράζεται και στο γεγονός πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται -σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Handelsblatt- να έχει συντάξει σαφή οδικό χάρτη για το τι μέλλει γενέσθαι με τις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας.

Όπως προβλέπει το σχέδιο, κατόπιν της συμφωνίας με την Ε.Ε. θα προσφερθούν στη Βρετανία «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου». Η διετής μεταβατική περίοδος είναι αρκετό διάστημα. ώστε να γίνει η διαδικασία συντεταγμένα. «Αυτό δίνει τον χρόνο και δημιουργεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις», όπως αναφέρεται. «Μετά θα επιδιωχθεί ένα καθεστώς συμφωνίας σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο». Η Βρετανία θα γίνει δηλαδή ένας, «συνδεδεμένος εταίρος».

«Υπάρχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διαδικασία για έξοδο από την ΕΕ και αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Βρετανίας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος
«Υπάρχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διαδικασία για έξοδο από την ΕΕ και αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Βρετανίας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος

Ρευστό το πολιτικό σκηνικό στη Μ. Βρετανία

Προβληματισμό αλλά και έλλειψη αποφασιστικότητας προδίδουν και οι αντιδράσεις των πολιτικών ελίτ στη Βρετανία, ακόμη και εκείνων που είχαν ταχθεί υπέρ της εξόδου, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Μπόρις Τζόνσον ότι κανείς δεν πρέπει να βιαστεί στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 των Συνθηκών, που αναφέρεται στη διαδικασία εξόδου ενός κράτους-μέλους.

Την ίδια στιγμή, το πολιτικό αυτό κενό φαίνεται ότι σπεύδει να καλύψει η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon η οποία φαίνεται διατεθειμένη να πάει τα πράγματα στα άκρα, προετοιμάζοντας το έδαφος ακόμη και για ένα νέο δημοψήφισμα που θα αφορά την ανεξαρτησία της Σκωτίας, προκειμένου αυτή να μείνει στην ΕΕ. Την Κυριακή μάλιστα, η Sturgeon υπονόησε πως το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα μπορούσε ακόμη και να μπλοκάρει τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το κενό που φαίνεται να υπάρχει στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό σπεύδει να καλύψει η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon
Το κενό που φαίνεται να υπάρχει στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό σπεύδει να καλύψει η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon

Σε αυτό το τεταμένο και απρόβλεπτο πολιτικό σκηνικό, οι «καθυστερήσεις» του Brexit φαίνεται πως δίνουν το χρόνο σε κάθε πλευρά να ανασυνταχθεί και οργανώσει την αντίδρασή της στις εξελίξεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ 20 Νοε 2020 | 14:52

Κορονοϊός: Άσχημα νέα για τους Γερμανούς - Η Μέρκελ σχεδιάζει περιορισμούς έως τον Ιανουάριο

Λόγω κορονοϊού η καγκελάριος της Γερμανίας σχεδιάζει περιορισμούς στη χώρα μέχρι και τον Ιανουάριο.

ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ 13 Νοε 2020 | 12:15

Γερμανία: Ο Έλληνας εστιατόρας που λατρεύει τη Μέρκελ - Η παραγγελία στο Μαντάμ Τισό για το κέρινο ομοίωμά της

Ο Έλληνας εστιάτορας αγαπά τη Μέρκελ και γι αυτό παρήγγειλε κέρινο ομοίωμά της για το μαγαζί του.

Η ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 12 Νοε 2020 | 15:30

Κορονοϊός: Ψυχρολουσία από Μέρκελ - Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι η εστίαση θα ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου

Η Μέρκελ, τόνισε ότι προϋπόθεση για το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί ο περιορισμός των νέων κρουσμάτων κάτω από τα 50

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 02 Νοε 2020 | 08:21
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 29 Νοε 2020 | 22:14

Κορονοϊός: Τον Δεκέμβριο η κρίσιμη έγκριση των εμβολίων των Biontech-Pfizer και Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εξετάσει εντός του Δεκεμβρίου την έγκριση των δύο εμβολίων.

ΕΔΩΣΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 29 Νοε 2020 | 22:01

Μαραντόνα: Ο γιατρός του απαντά κλαίγοντας ότι δεν υπήρξε ιατρική αμέλεια - "Ο Ντιέγκο τιμωρούσε τον εαυτό του"

Ο Μαραντόνα ήταν ο χειρότερος εχθρός του εαυτού, όσον αφορά στο κομμάτι της βοήθειας από ειδικούς, τόνισε ο γιατρός του Λεοπόλδο Λούκε.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 29 Νοε 2020 | 21:10

Ο κορονοϊός "θερίζει" την Τουρκία: Ρεκόρ θανάτων για 7η συνεχή μέρα

185 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού μέσα σε μια μέρα στη γειτονική Τουρκία.

ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 29 Νοε 2020 | 20:45

Ιταλία: Νέα μείωση κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό- Συνωστισμός για ψώνια σε Μιλάνο και Τορίνο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα καταγράφηκαν 20.648 νέα περιστατικά και έχασαν τη ζωή τους 541 άνθρωποι.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΑΓΡΟΤΕΣ 29 Νοε 2020 | 20:37

Μακελειό στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 110 νεκροί μετά από επίθεση ενόπλων σε χωριό – Οι Αρχές "δείχνουν" την Μπόκο Χαράμ

Οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ κατηγορούνται ότι έδεσαν και σφαγίασαν τα θύματά τους στη Νιγηρία.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ 29 Νοε 2020 | 17:23

Συνελήφθη ο γιατρός του Μαραντόνα - Κατηγορείται για εγκληματική αμέλεια

Ήδη ο δικαστής διέταξε έρευνα στο σπίτι και στην κλινική του γιατρού, ενώ ο ίδιος θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή για να καταθέσει όλα όσα ξέρει.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗ 29 Νοε 2020 | 17:03

Σιγκαπούρη: Γεννήθηκε μωρό με αντισώματα στον κορονοϊό, χωρίς το ίδιο να έχει νοσήσει

"Ο γιατρός μου υποψιάζεται ότι τα αντισώματα μεταφέρθηκαν από μένα στο παιδί" είπε η Ng-Chan.

ON AIR 29 Νοε 2020 | 13:07

Γιώργος Γιαννόπουλος: Η ερώτηση για την απιστία που τον έφερε σε δύσκολη θέση [βίντεο]

Ο ηθοποιός, Γιώργος Γιαννόπουλος μίλησε για την απιστία, τις σχέσεις και τα προσωπικά του βιώματα.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ 29 Νοε 2020 | 11:31

Star Wars: Πέθανε ο ηθοποιός, Ντέιβ Πράουζ - Ο πρώτος Νταρθ Βέιντερ

Την ανακοίνωση έκανε ο πράκτορας του ηθοποιού από το "Star Wars" ή αλλιώς τον "Πόλεμο των Άστρων".