X

Το Νόμπελ Φυσικής 2024 στους John Hopfield και Geoffrey Hinton για τις ανακαλύψεις τους στον τομέα των νευρωνικών δικτύων

Οι καθηγητές βραβεύτηκαν για θεμελιώδεις ανακαλύψεις και εφευρέσεις που επιτρέπουν τη μηχανική μάθηση με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

Γράφει: TheToc team

Ο Βρετανοκαναδός John Hopfield (Τζον Χόπφιλντ) και ο Αμερικανός Geoffrey Hinton (Τζέφρεϊ Χίντον) τιμώνται με το Νόμπελ Φυσικής 2024 για τις ανακαλύψεις που έδωσαν την δυνατότητα της μηχανικής εκμάθησης που χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο των νευρωνικών δικτύων, ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας, "οι δύο βραβευθέντες με το φετινό Νόμπελ Φυσικής χρησιμοποίησαν τα εργαλεία της Φυσικής για να αναπτύξουν μεθόδους που βρίσκονται στην βάση των σημερινών ισχυρών συστημάτων αυτόματης εκμάθησης".

Η εβδομάδα των Νόμπελ ξεκίνησε χθες, Δευτέρα 7/10, με την ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την ανακοίνωση του Νόμπελ Ειρήνης.

Διαβάστε Επίσης