Το όραμα του Μακρόν για την Ε.Ε. "σκοντάφτει" στο γερμανικό ρεαλισμό

Το οραμά του για την Ε.Ε. ξεδίπλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Ωστόσο, το μεγαλόπνοο σχέδιο του σκοντάφτει στην γερμανική realpolitik

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το όραμα του Μακρόν για την Ε.Ε. "σκοντάφτει" στο γερμανικό ρεαλισμό

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ σήμερα Πέμπτη, αργά το απόγευμα, στο Ταλίν, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις του Παρισιού για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής του Ταλίν θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Αρχικά, στην κορυφή της ατζέντας ήταν θέματα σχετικά με την ψηφιακή πολιτική, ωστόσο μεγάλο μέρος των συνομιλιών αναμένεται να αφιερωθεί στις αντιδράσεις των 27 για το σχέδιο που παρουσίασε ο Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Το οραμά του για την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεδίπλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, δύο μόλις μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για ανάγκη ανανέωσης της Ευρώπης, καλώντας τις χώρες της να συνεργαστούν εγγύτερα στους τομείς της άμυνας, της μετανάστευσης, της φορολογίας, της κοινωνικής πολιτικής αλλά και του κοινού προϋπολογισμού, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Ο μόνος δρόμος που εγγυάται το μέλλον μας, είναι η αναδόμηση μιας Ευρώπης, κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής", ανέφερε ο Μακρόν ξεκινώντας την ομιλία του.

"Μία βιώσιμη οικονομική δύναμη μπορεί να χτιστεί μόνο γύρω από ένα κοινό νόμισμα. Μέσω αυτής της Ένωσης μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ενωμένη Ευρώπη".

"Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός που θα λύσει μαγικά όλα μας τα προβλήματα, δεν είναι να αμοιβαιοποιήσουμε τα παρελθόντα χρέη μας ή να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα της μίας ή της άλλη χώρας", είπε ο γάλλος πρόεδρος. "Αυτό που έχει σημασία είναι να μειώσουμε την ανεργία, η οποία επηρεάζει έναν στους πέντε νέους".

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η Ευρώπη χρειάζεται κοινό προϋπολογισμό, για να "χρηματοδοτήσει κοινές επενδύσεις και να εξασφαλίσει την σταθερότητα όταν θα έχει να αντιμετωπίσει οικονομικά σοκ. Ένας προϋπολογισμός χριεάζεται μία ισχυρή πολιτική καθοδήγηση, της οποίας θα ηγείται ένας κοινός υπουργός και θα υπόκειται σε αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

"Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη πιο απλή, πιο διάφανη και λιγότερο γραφειοκρατική. Απλή, αποδοτική και προστατευτική, η κοινή αγορά θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο σύγκλισης και όχι ανταγωνισμού", ανέφερε ο Μακρόν, προσθέτοντας πως "Δεν μπορούμε να έχουμε μία Επιτροπή με 30 μέλη και κάθε χώρα να έχει τα δικά της μέλη. Δεν βγάζει νόημα και δεν αντικατοπτρίζει το Ευρωπαϊκό όραμα. Στόχος μας θα πρέπει να είναι μία Κομισιόν με 15 μέλη".

“Στην αρχή της επόμενης δεκαετίας", τόνισε ο γάλλος Πρόεδρος, "η Ευρώπη θα πρέπει να έχει κοινό στρατό, κοινό αμυντικό προϋπολογισμό και κοινό δόγμα δράσης", ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Έχοντας την Ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση ως κεντρικό άξονα της προεκλογικής του εκστρατείας την περασμένη άνοιξη, ο Μακρόν έχει πολλάκις συζητήσει με την γερμανίδα καγκελάριο την κοινή τους επιθυμία η Γερμανία και η Γαλλία, ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, να πρωτοστατήσουν στην περαιτέρω ενσωμάτωση.

Ο Μακρόν διερωτήθηκε για τη σχέση Γαλλίας-Γερμανίας: "Γιατί να μην θέσουμε ως στόχο να έχουμε καταφέρει μέχρι το 2024 να ενοποιήσουμε τις αγορές μας εφαρμόζοντας τους ίδιους κανόνες στις εταιρείες μας;".

Αναφερόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο τόνισε ότι "μοιραζόμαστε τις ίδιες φιλοδοξίες για την Ευρώπη και γνωρίζω την δέσμευσή της σε αυτές. Προτείνω στη Γερμανία, μία νέα συνεργασία: Δεν θα συμφωνούμε σε όλα, όχι αμέσως, αλλά θα συζητάμε τα πάντα".

"Η Ευρώπη που μας επέτρεψε να γυρίσουμε την πλάτη μας στον πόλεμο, πρέπει και πάλι να γίνει φιλόδοξη", κατέληξε ο γάλλος Πρόεδρος με σαφή διάθεση αισιοδοξίας και παραδεχόμενος ανοικτά πως "ήθελα να παρουσιάσω το σχέδιο μου πριν την διαδικασία συγκρότησης του γερμανικού συνασπισμού, προκειμένου οι απόψεις μου να ληφθούν υπόψη".

Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: Ο γαλλικός οπτιμισμός σκοντάφτει πάνω στον, κλασικό και προαιώνιο, γερμανικό ρεαλισμό και πραγματισμό...

Πώς η γαλλική αισιοδοξία "σκοντάφτει" στην γερμανική realpolitik

"Η έκβαση των γερμανικών εκλογών δίνουν ελάχιστα περιθώρια κινήσεων στην Μέρκελ -και κατ' επέκταση στον Μακρόν", σημειώνει το άρθρο του Reuters, προοιωνίζοντας ουσιαστικά το μέλλον της γερμανογαλλικής συμμαχίας: το Βερολίνο θα πει "ναι" σε ανώδυνα σημεία του Μακρον-ικού σχεδίου (όπως το μεταναστευτικό και ο στρατός) και θα βροντοφωνάξει ένα τεράστιο nein (όχι) στα σημεία εκείνα του σχεδίου που άπτονται οικονομικών ζητημάτων, όπως ο αμυντικός προϋπολογισμός.

Μια πιθανή συμμαχία CDU-FDP λοιπόν θα μπορούσε να αποδειχτεί ο εφιάλτης για την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν καθώς το FDP είναι επιφυλακτικό απέναντι σε περισσότερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη και θα επέβαλε φορολογικούς κανόνες με κυρώσεις.

Ο πρόεδρος του FDP, Κριστιάν Λίντνερ, είναι οπαδός της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων ενώ απορρίπτει κάθε επίδειξη αλληλεγγύης, πέρα από αυτήν που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες.

"Το FDP απεχθάνεται την ιδέα ενός θεσμού κατά τον οποίο μια πλούσια χώρα της Ε.Ε. να δίνει χρήματα στα φτωχά κράτη της ευρωζώνης", τονίζει το δημοσίευμα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στο μέτρο που είναι γνωστό ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τηρούν τις συμφωνίες που υπογράφουν για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων.

«Κάθε χώρα πρέπει να φέρει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της αγοράς εργασίας της και των όρων κοινωνικής προστασίας που ισχύουν στο εσωτερικό της. Κατά συνέπεια, απορρίπτεται η ιδέα να καθιερωθεί μία ευρωπαϊκή αποζημίωση εργασίας» λέει ο ηγέτης του FDP.

Σε πλήρη επίσης αντίθεση με σχετική πρόταση του Μακρόν, ο Λίντνερ προτείνει την αυτόματη επιβολή ποινών στις χώρες που δεν τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, το FDP έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του με την πρόταση της ύπαρξης ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, προκαλώντας πολιτικό "πονοκέφαλο" στον Γάλλο πρόεδρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η δημοσιογράφος Isabelle Ory, φέρεται να έχει δηλώσει σε στενό του συνεργάτη πως "αν αυτή [η Μέρκελ] συνεργαστεί με το FDP, την "βάψαμε""!

Το όραμα του Μακρόν για την Ε.Ε. "σκοντάφτει" στο γερμανικό ρεαλισμό

Ναι μεν, αλλά... η Καγκελάριος

Με τη σειρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική έναντι των γαλλικών προτάσεων για βαθύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα, μία ημέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων, όπως φαίνεται, θα την αναγκάσει να σχηματίσει έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο θα συμμετέχουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που απορρίπτουν ρητά τις ιδέες που προτείνει ο Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης, η Μέρκελ διαβεβαίωσε πως οι συντηρητικοί θα υποστηρίξουν λογικά μέτρα, αλλά θέλουν πρώτα οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

«Δεν θα αποκλείσω τίποτα, ούτε θα χαράξω κόκκινες γραμμές», απάντησε η Μέρκελ όταν ερωτήθηκε για τα περιθώρια συμβιβασμού με το Παρίσι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.

«Η Ένωση (σ.σ. τα κόμματα CDU/CSU) θα υποστηρίξουν αυτό που είναι το λογικό. Η άποψή μου είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, αλλά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερες θέσεις απασχόλησης και περισσότερη επιρροή για την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε με νόημα η Καγκελάριος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 09 Ιαν 2021 | 12:26

Θετική στον κορονοϊό η Μπριζίτ Μακρόν - Τι λένε τα γαλλικά μέσα

Η Μπριζίτ Μακρόν βρέθηκε θετική στον νέο κορονοϊό στις 24 Δεκεμβρίου. Δεν παρουσίαζε κανένα σημαντικό σύμπτωμα και τα δύο επόμενα τεστ, στις 30 και 31 Δεκεμβρίου, βγήκαν αρνητικά.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ REUTERS 07 Ιαν 2021 | 18:43

Σαρώνει ο κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 07 Ιαν 2021 | 06:59

Μακρόν για επεισόδια στο Καπιτώλιο: Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα στη βία

"Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσινγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό", τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 05 Ιαν 2021 | 15:35

Κορονοϊός: Στο τραπέζι η κοινή παρασκευή εμβολίων - Τι συζήτησαν Πούτιν και Μέρκελ

Oι δύο ηγέτες συζήτησαν "θέματα συνεργασίας στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού".

ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021 31 Δεκ 2020 | 22:22

Ο Μακρόν "κλείνει το μάτι" στη Βρετανία: Παραμένει φίλος και σύμμαχος και μετά το Brexit

Το μήνυμα Μακρόν για το "διαζύγιο" του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από 48 χρόνια στην ΕΕ - Η αντίδραση Τζόνσον.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ 20 Δεκ 2020 | 15:49

Κορονοϊός: Σε σταθερή κατάσταση παραμένει ο Μακρόν -Τι ανακοίνωσε το Ελιζέ

Σε σταθερή κατάσταση παραμένει ο πρόεδρος της Γαλλίας, κάπως καλύτερη από ότι ήταν το Σάββατο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 19 Δεκ 2020 | 15:06

Μακρόν: Σταθερή η κατάσταση της υγείας του - Τι έδειξαν οι εξετάσεις του

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός με κορονοϊό, παρουσιάζει "σταθερή κατάσταση υγείας".

ΙΓΚΟΡ ΜΑΤΟΒΙΤΣ 18 Δεκ 2020 | 17:56

Θετικός στον κορονοϊό ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας - Ήταν στη Σύνοδο Κορυφής

Μετά τη διάγνωση Μακρόν που ανησύχησε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, με κορονοϊό και ο Ίγκορ Μάτοβιτς.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ Ο "ΚΑΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ" 18 Δεκ 2020 | 09:46

Κορονοϊός: Γιατί η Γερμανία απέτυχε στο β' κύμα της πανδημίας

Ο κορονοϊός πλήττει συνεχώς τη Γερμανία η οποία απέχει πολύ από εκείνη τη χώρα με τη σιδερένια πειθαρχία.

ΠΩΣ ΚΟΛΛΗΣΕ 18 Δεκ 2020 | 08:38

Με κορονοϊό ο Μακρόν: Ανησυχία στους ηγέτες της ΕΕ - Με ελαφρά συμπτώματα ο Γάλλος πρόεδρος

Τον γύρο του κόσμου κάνει από χθες η είδηση πως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό.

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΕΞΙ ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 17 Δεκ 2020 | 21:25

Οι πρώτες εικόνες από τον νοσούντα με κορονοϊό Εμανουέλ Μακρόν

"Στη Σύνοδο Κορυφής κόλλησε" ο Εμανουέλ Μακρόν λέει το Ελυζέ

ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΜΠΡΙΖΙΤ 17 Δεκ 2020 | 21:21

Κορονοϊός: Ο Μακρόν μπορεί να "κόλλησε" στη Σύνοδο Κορυφής - Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας και το δημοσίευμα για το κορονο-δείπνο

Μετά την ανακοίνωση ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, ο Μακρόν μπήκε σε καραντίνα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 17 Δεκ 2020 | 20:20

Μητσοτάκης: Αρνητικό το τεστ κορονοϊού - Γιατί δεν μπήκε σε καραντίνα λόγω Μακρόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεβλήθη και σήμερα σε τεστ κορονοϊού, το οποίο βγήκε αρνητικό, όπως είχε γίνει και μετά τη Σύνοδο Κορυφής