Το οροπέδιο του Θιβέτ ήταν κάποτε τροπική περιοχή!

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν οτι πριν εκατ. χρόνια το οροπέδιο του Θιβέτ ήταν τροπική περιοχή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το οροπέδιο του Θιβέτ ήταν κάποτε τροπική περιοχή!

Το οροπέδιο του Θιβέτ, γεμάτο σήμερα με παγετώνες και λίμνες, ήταν πολύ διαφορετικό πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και το τοπίο του μπορεί να συνεχίσει να αλλάζει, σύμφωνα με τα ευρήματα κινέζων επιστημόνων.

Γνωστό ως ο πύργος νερού της Ασίας, το οροπέδιο του Θιβέτ είναι η πηγή δεκάδων μεγάλων ποταμών της Ασίας και η ανακάλυψη των μυστικών της εξέλιξής του και των οικοσυστημάτων του είναι σημαντική για την ευημερία των Ασιατών. Η τελευταία επιστημονική αποστολή ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και είναι η δεύτερη του είδους της μέσα σε 40 χρόνια. Με χρονικό ορίζοντα έως 10 χρόνων, η αποστολή θα διεξάγει μια σειρά μελετών επικεντρωμένων στους παγετώνες του Οροπεδίου, τη βιοποικιλότητα και τις οικολογικές αλλαγές ενώ θα παρακολουθεί και τις κλιματικές αλλαγές στην περιοχή.

Σύμφωνα με μία μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις από την αύξηση του υψομέτρου των Ιμαλαΐων στο περιβάλλον, ερευνητές από την κινεζική ακαδημία επιστημών (CAS) αποκάλυψαν το μυστηριώδες παρελθόν του οροπεδίου του Θιβέτ.

Το πρώτο εύρημα ήταν η ανακάλυψη της ύπαρξης τροπικών δασών στην περιοχή. Στο νότιο Θιβέτ βρέθηκαν απολιθώματα τροπικών φυτών όπως φοίνικες και μπανανιές που χρονολογούνται από 19 έως 56 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό δείχνει ότι πριν από περίπου 56 εκατομμύρια χρόνια η περιοχή των Ιμαλαΐων ήταν ελαφρώς υποτροπική περιοχή με υψόμετρο 1.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συγκρίνοντας αυτά τα τροπικά φυτά με παρόμοια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η περιοχή του οροπεδίου του Θιβέτ αποτελούσε σημαντικό σταθμό για τη διάδοση των φυτικών ειδών στον πρώιμο Καινοζωϊκό αιώνα και ορισμένα φυτικά είδη κατευθύνονταν δυτικά στην Ευρώπη και άλλα προς τη Βόρεια Αμερική. Παρόλο που η κατανομή των φυτών που απαιτούν θερμό κλίμα έχει περιοριστεί στο οροπέδιο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι απόγονοί τους μπορεί εύκολα να βρεθούν σήμερα σε τροπικές και υποτροπικές εκτάσεις.

Οι επιστήμονες εκτιμούν οτι πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια, το υψόμετρο της συγκεκριμένης περιοχής έφθασε τα 2.300 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και στη συνέχεια, μετά από 4 εκατ. χρόνια αυξήθηκε σε πάνω από 5.500 μέτρα. Καθώς η αύξηση του υψομέτρου των Ιμαλαΐων εμπόδισε τους μουσώνες να κινηθούν προς τον βορρά πριν από 24 εκατ. χρόνια, σταδιακά η περιοχή του οροπεδίου του Θιβέτ ερημοποιήθηκε. Πριν από 56 εκατομμύρια χρόνια, η βροχόπτωση στην περιοχή ήταν 1.000 χιλιοστά. Πριν από 24 εκατ χρόνια ο αριθμός έπεσε στα 700 χιλιοστά και σήμερα βρίσκεται στα μόλις 300 χιλιοστά.

Τα Ιμαλάια εξέτρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του βρόχινου νερού στη νότια Κίνα, η οποία στην αρχαιότητα ήταν έρημος. Τροφοδοτούμενη από τη βροχή που έφερναν οι μουσώνες η νότια Κίνα μετατράπηκε σιγά-σιγά σε υγρή περιοχή με εύφορο έδαφος. Χωρίς την αύξηση του υψόμετρου των Ιμαλαΐων, οι επιστήμονες ισχυρίζονται οτι η νότια Κίνα θα είχε παραμείνει έρημος.

Όταν η περιοχή του οροπεδίου του Θιβέτ μετατράπηκε από μία τροπική πεδιάδα σε ένα οροπέδιο, άρχισε να παρατηρείται μία αλλαγή στον κύκλο της βιολογικής εξέλιξης. Τα τροπικά ψάρια του γλυκού νερού, όπως ο μονομάχος και το παραδεισόψαρο, το γατόψαρο και ο κυπρίνος κολύμπησαν στα νότια κατά μήκος των νέων υδάτινων οδών, ενώ τα υπόλοιπα που έμειναν πίσω πέθαναν.

Περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια πριν, το υψόμετρο ήταν αρκετά μεγάλο για να επικρατεί ένα ψυχρό αλπικό περιβάλλον και τότε έκαναν την εμφάνιση τους οι μαλλιαροί ρινόκεροι, οι ελέφαντες, η αρκτική αλεπού, το πρόβατο του οροπεδίου -γνωστό ως αργκάλι - η θιβετιανή αντιλόπη καθώς και οι πρόγονοι πολλών σύγχρονων θηλαστικών. Μερικά από αυτά έφυγαν από το οροπέδιο στη διάρκεια της Τεταρτογενούς εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 2 εκατ. χρόνια, για να πάνε στο βορρά όπως η αρκτική αλεπού που ζει ακόμα στον Αρκτικό Κύκλο. Άλλα έμειναν και έγιναν τυπικά ζώα του οροπεδίου ενώ την ίδια περίοδο κάνει την εμφανισή της η λεοπάρδαλη του χιονιού, η οποία στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.

Μικρά τρωκτικά απαραίτητα για το οικοσύστημα των βοσκοτόπων έκαναν την εμφάνισή τους στο οροπέδιο. Τα απολιθωμένα στοιχεία που βρέθηκαν στην περιοχή αποδεικνύουν οτι τα τρωκτικά αυτά πριν από 4 εκατ. χρόνια μετακινήθηκαν από το οροπέδιο της Μογγολίας και τη βόρεια Κίνα στο εσωτερικό του οροπεδίου του Θιβέτ.

Η εξέλιξη του οικοσυστήματος της περιοχής συνεχίστηκε για εκατομμύρια χρόνια. Η επιστημονική αποστολή διαπίστωσε ότι οι παγετώνες στο οροπέδιο και στις γειτονικές περιοχές συρρικνώθηκαν κατά 15% το περασμένο μισό του αιώνα, ενώ το μόνιμα παγωμένο έδαφος συρρικνώθηκε κατά 16%.

Οι επιστήμονες εκτιμούν οτι το λιώσιμο των πάγων, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι λίμνες και να αυξηθούν οι υδάτινες ροές σε ποτάμια της περιοχής. Ο αριθμός των λιμνών, μεγαλύτερων από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, αυξήθηκε σε 1.236 από 1.081 που ήταν πριν. Εν τω μεταξύ, τον προηγούμενο αιώνα η αλπική δεντροσειρά αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 29 μέτρα, σημάδι βελτίωσης της βλάστησης στο οροπέδιο. Για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια το οροπέδιο ήταν πιο ψυχρό και ξηρό. Τώρα είναι πιο ζεστό και πιο πράσινο.

Το οροπέδιο του Θιβέτ ήταν κάποτε τροπική περιοχή!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Αρχείο REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ DER SPIEGEL 19 Ιαν 2022 | 21:56

Γερμανία: Έρευνα για απιστία σε βάρος της ηγεσίας των Πρασίνων - Έδιναν "κορονο-μπόνους" σε στελέχη τους

Οσμή σκανδάλου στη Γερμανία με αμφιλεγόμενες πληρωμές σε κορυφαία στελέχη των Πρασίνων "λόγω της πανδημίας του κορονοϊού".

ΣΤΟ ΜΙΣΙΓΚΑΝ 19 Ιαν 2022 | 21:26

Χίλιους φοιτητές είχε κακοποιήσει σεξουαλικά γιατρός πανεπιστημίου – Αποζημίωση μαμούθ στα θύματα

Aμερικανικό πανεπιστήμιο θα καταβάλει 490 εκατ. δολάρια σε χίλια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΗΣ 19 Ιαν 2022 | 20:41

Εδιμβούργο: 35χρονος από την Κρήτη κατηγορείται για τρομοκράτης - Τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό σε πάρκο

Ένας 35χρονος Έλληνας φέρεται να τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό που έγραφε πάνω "F*** you all" σε πάρκο έξω από το Κάστρο του Εδιμβούργου το 2018.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ REUTERS 19 Ιαν 2022 | 20:36

Ο ανεμβολίαστος Νόβακ Τζόκοβιτς εξαγόρασε εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει θεραπεία κατά του κορονοϊού

Ο Τζόκοβιτς αγόρασε ποσοστό 80% του μετοχικού κεφαλαίου της QuantBioRes, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ιατρικής θεραπείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

VIRAL ΒΙΝΤΕΟ 19 Ιαν 2022 | 20:17

Βρετανία: Καταπληκτική πεντάχρονη στέλνει... αδιάβαστο τον Μπόρις Τζόνσον για τα κορονοπάρτι [βίντεο]

Πεντάχρονο κοριτσάκι από τη Βρετανία "βάζει στην θέση του" τον Μπόρις Τζόνσον και το βίντεό της γίνεται viral.

ΚΗΔΕΙΑ ΜΕ ΓΛΕΝΤΙ 19 Ιαν 2022 | 19:27

Λονδίνο: Έσπασαν πιάτα στην κηδεία του Τζιώρτζη του θρυλικού Elysee - Εκεί διασκέδαζαν γενιές και γενιές

Στην κηδεία του Τζιώρτζη του Elysee είχε τραγούδι και το απαραίτητο σε κάθε γλέντι σπάσιμο πιάτων

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 19 Ιαν 2022 | 19:23

Εισαγγελέας Νέας Υόρκης: Φοροαπάτες στον όμιλο Τραμπ - Ζητά να καταθέσουν Ντόναλντ, Ιβάνκα και Τραμπ Τζούνιορ

Η έρευνα της εισαγγελέως της Νέας Υόρκης για τον όμιλο Τραμπ επέτρεψε να έρθουν στο φως στοιχεία που φαίνεται να αποδεικνύουν πρακτικές φοροδιαφυγής

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Ευρωπαϊκές προτεραιότητες Μακρόν: "Να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη"

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ για το α' εξάμηνο του έτους, παρουσίασε τους στόχους για την Ευρώπη.

ΣΤΗ ΣΑΒΟΙΑ 19 Ιαν 2022 | 18:12

Θρήνος στη Γαλλία: Σκοτώθηκε κάνοντας σκι ο βραβευμένος ηθοποιός Γκασπάρ Ουλιέλ - Ήταν μόλις 37 ετών

Σκοτώθηκε ο βραβευμένος με Σεζάρ, Γάλλος ηθοποιός Γκασπάρ Ουλιέλ, γνωστός για τον ρόλο του ως Ιβ Σεν Λοράν και πρόσωπο αρώματος της Chanel

ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΟΝΟ-ΠΑΡΤΙ 19 Ιαν 2022 | 15:50

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον στριμωγμένος για τα κορονοπάρτι- "Για όνομα του Θεού φύγε" του φώναζαν οι βουλευτές

Αλλεπάλληλα χτυπήματα για τον Μπόρις Τζόνσον που είδε την πρώτη αποσκίρτηση από το κυβερνών κόμμα εν μέσω της κατακραυγής για τα κορονο-πάρτι.

ΣΥΝΟΡΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 13:00

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία- "Εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση" λέει ο Λευκός Οίκος - Στο Κίεβο ο αμερικανός ΥΠΕΞ

Μεγάλος αριθμός ρωσικών στρατευμάτων έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία. Ανησυχία από τον Λευκό Οίκο για "επίθεση ανά πάσα στιγμή".

ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 19 Ιαν 2022 | 11:44

Μοναδικά κοσμήματα από τον οίκο Balmain: Χαρούμενα, χρωματιστά και genderless

Είσοδο στον χώρο του κοσμήματος κάνει ο γαλλικός οίκος Balmain με μια συλλογή με ουδέτερα ως προς το φύλο κοσμήματα.

ΣΑΝΤΟΥΡΝΙΝΟ ΝΤΕ ΦΟΥΝΤΕ ΓΚΑΡΣΙΑ 19 Ιαν 2022 | 11:14

Ισπανία: Πέθανε στα 113 του χρόνια ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο - Ήταν τσαγκάρης του ισπανικού στρατού

Την ανακοίνωση για τον θάνατο του Σατουρνίνο ντε Φούντε Γκαρσία έκανε το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.