Το παζάρι Μέρκελ-Ερντογάν & οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Mε «δώρο» την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ πήγε η Ανγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη. Τι ζήτησε από τον Ερντογάν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το παζάρι Μέρκελ-Ερντογάν & οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Mε «δώρο» την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ πήγε η Ανγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη προσπαθώντας να αποσπάσει από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την υπόσχεση ότι θα κηρύξει «πόλεμο» στους διακινητές και θα κρατήσει στην χώρα του τους πρόσφυγες που συρρέουν κατά χιλιάδες στην Ευρώπη με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

Η Μέρκελ υποσχέθηκε να υποστηρίξει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ενώ δήλωσε ότι συμφωνεί με το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία, αναφέροντας ως παραδείγματα τους τομείς της οικονομικής πολιτικής και της δικαιοσύνης

Στις συνομιλίες που είχε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος με την τουρκική ηγεσία κυριάρχησαν το προσφυγικό και η αναθέρμανση της ενταξιακής διαδικασίας. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι «η προσφυγική κρίση θα δώσει νέα ώθηση στην τουρκική υποψηφιότητα» και την προσδοκία ότι θα ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ η κυβέρνησή του θα μπορεί να συμμετάσχει και στις συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Μέρκελ υποσχέθηκε να υποστηρίξει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ενώ δήλωσε ότι συμφωνεί με το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία, αναφέροντας ως παραδείγματα τους τομείς της οικονομικής πολιτικής και της δικαιοσύνης. Η Μέρκελ ανέφερε ότι πράγματι είναι διατεθειμένη να «υποστηρίξει την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης βίζας», αλλά αναμένει, ως αντάλλαγμα, ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει ταχύτερα τα προβλεπόμενα στη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ.Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο, κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ισπανία, την υποστήριξή τους στην επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ερντογάν είπε πως συζήτησε επίσης με τη Μέρκελ την ανάγκη να «ενεργήσουμε από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η νέα «έκθεση προόδου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ιδιαίτερα επικριτική για την Τουρκία, ιδιαίτερα στον τομέα των πολιτικών ελευθεριών. Επικαλούμενη προσχέδιο της έκθεσης που έχει περιέλθει στην κατοχή της, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κομισιόν ασκεί κριτική στην Άγκυρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Από την άλλη πλευρά η Κομισιόν φέρεται να επαινεί την προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία για να την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή η προσπάθεια δεν αναιρεί τις υποχρεώσεις της με βάση την ενταξιακή διαδικασία.

Το παζάρι Μέρκελ-Ερντογάν & οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Πως σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ την επίσκεψη

Την επίσκεψη της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σχολιάζουν ήδη πολιτικοί και ΜΜΕ στην Γερμανία.

«Απολύτως σωστή» την χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Τόμας Στρομπλ σε δηλώσεις του στην «Rheinische Post» που θα κυκλοφορήσει αύριο και επισημαίνει ότι «στην Τουρκία βρίσκεται ένα ουσιαστικό κλειδί προκειμένου να επιβραδυνθεί η προσφυγική ροή και (η Τουρκία) είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ». Τονίζει δε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν, είναι απολύτως σωστό ότι η Καγκελάριος πραγματοποιεί αυτές τις συνομιλίες. «Η πραγματικότητα είναι ότι και στην καλύτερη περίπτωση, θα κοστίσει πολλά χρήματα, αλλά η εναλλακτική, μια ανεξέλεγκτη προσφυγική ροή, θα κόστιζε σημαντικά ακριβότερα», δηλώνει ο κ. Στρομπλ και εκτιμά ως αποδεκτές την χαλάρωση σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις των τούρκων επιχειρηματιών.

Το παζάρι Μέρκελ-Ερντογάν & οι κίνδυνοι για την Ελλάδα - εικόνα 2

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ομίντ Νουριπούρ, μιλώντας στην «Bild» αφήνει υπονοούμενα ότι η τουρκική ηγεσία πιστεύει πως μπορεί να συνεργαστεί με το Ισλαμικό Κράτος και τονίζει ότι «η στήριξη προς τους τζιχαντιστές πρέπει επιτέλους να σταματήσει». «Δυστυχώς στο προεδρικό παλάτι νομίζουν ότι μπορούν να συνάψουν συμφωνία με το ΙΚ» δηλώνει ο κ. Νουριπούρ, αλλά εκφράζει την πεποίθηση ότι «χωρίς την Τουρκία θα μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Συρία» και προσθέτει ότι χωρίς ειρήνη στην Συρία, η Ευρώπη -και ως εκ τούτου και η Γερμανία- θα πρέπει να προετοιμαστεί για πρόσφυγες και στο μέλλον.

Νωρίτερα, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας σε εκδήλωση του συνδικάτου «IG Metall», ζήτησε από τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αφομοίωσης των προσφύγων στην γερμανική κοινωνία και τάχθηκε κατά της πρότασης για μείωση του βασικού μισθού στην απασχόληση των προσφύγων. Διευκρίνισε δε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε καμία κοινωνική ομάδα να μην αισθανθεί ότι παραμελείται λόγω της φροντίδας για τους πρόσφυγες. «Γι αυτούς έχετε τα πάντα, για μας τίποτα - αυτή η φράση δεν πρέπει να γίνει πραγματικότητα στην Γερμανία» δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και έκανε λόγο για επείγουσα ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στους τομείς της παιδείας και των κοινωνικών δομών, από τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να ωφεληθούν όλοι.

Ως «νεκρή ζώνη της Ευρώπης» θέλει την Τουρκία η Μέρκελ, αναφέρει σε άρθρο γνώμης της η εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνει ότι στην Τουρκία αξίζει η αναγνώριση - και υπό μορφή οικονομικής βοήθειας - για το γεγονός ότι φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι ζουν σε άθλιες συνθήκες και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ως φτηνή εργατική δύναμη. Η εφημερίδα εκτιμά δε ότι το «οθωμανικό όνειρο» της 'Αγκυρας έχει αποτύχει και καταλογίζει στην Καγκελάριο την μεγαλύτερη ευθύνη για την εντύπωση που έχει διαμορφωθεί ότι η Ευρώπη δεν θέλει την Τουρκία. «Οι ασαφείς υποσχέσεις για χαλάρωση στο θέμα της βίζας και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που εξελίχθηκαν σε φάρσα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η Μέρκελ έχει ετοιμάσει για την Τουρκία τον ρόλο του φύλακα των συνόρων, όπως είχε συμβεί με τον Καντάφι για την Ευρώπη. Για αυτό και επιτρέπεται τώρα ο Ερντογάν να ελπίζει σε λιγότερη κριτική για την απολυταρχική του πολιτική» καταλήγει το δημοσίευμα.

Το περιοδικό «Der Spiegel» κάνει λόγο για «δύσκολη επίσκεψη σε ευαίσθητη χρονική στιγμή», καθώς οι εκλογές στην Τουρκία απέχουν μόλις δύο εβδομάδες. «Παλιότερα κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Αλλά οι καιροί δεν είναι φυσιολογικοί. Υπάρχει προσφυγική κρίση, χρειαζόμαστε την Τουρκία», γράφει ο συντάκτης και διερωτάται αν τελικά η Καγκελάριος πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως ικέτης, όπως την χαρακτήρισε ο γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ. «Πριν από δύο χρόνια δεν θα πίστευα ότι η Καγκελάριος πρέπει να πάει στην 'Αγκυρα ως ικέτης, με συγκεκριμένες αντιπαροχές» δήλωσε ο κ. Έτινγκερ. «Αν και η κυρία Μέρκελ δεν πήγε στην Αγκυρα αλλά στην Κωνσταντινούπολη, η ανάλυση του κ. Έτινγκερ δεν είναι ασφαλώς εντελώς λάθος» αναφέρει το περιοδικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΗΣ ΕΕ 24 Νοε 2020 | 18:54

"Αλληλοκαρφώματα" Άγκυρας και Βερολίνου για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο που έπλεε στη Λιβύη

Άγκυρα και Βερολίνο ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη νηοψία σε τουρκικό πλοίο στο πλαίσιο της αποστολής "Ειρήνη" της ΕΕ

ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ "ΠΡΕΣΒΗΣ" 24 Νοε 2020 | 17:46

Νέα πρόκληση: Άλλαξαν το όνομα της λεωφόρου Κέννεντυ στα Βαρώσια σε Σεμίχ Σαντζιάρ - Είναι ο Τούρκος στρατηγός της εισβολής

Οι τουρκοκύπριοι άλλαξαν το όνομα της λεωφόρου Κέννεντυ στα Βαρώσια - Έδωσαν το όνομα Τούρκου στρατηγού την περίοδο της εισβολής στην Κύπρο

24 Νοε 2020 | 17:35

Νέα τουρκική πρόκληση: Με τρεις Navtex η Άγκυρα ζητά αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών

Οι τρεις Navtex εκδόθηκαν από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης και αφορούν την Ικαρία, την Πάτμο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη

«ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΤΕΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» 24 Νοε 2020 | 17:30

Μήνυμα Μπορέλ σε Ερντογάν: Το καθεστώς των Βαρωσίων είναι και θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ

"Ο σεβασμός του καθεστώτος των Βαρωσίων είναι υψίστης σημασίας", ανάφερε ο Ζοσέπ Μπορέλ στένοντας μήνυμα στην Άγκυρα πριν την Σύνοδο Κορυφής.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Νοε 2020 | 15:30

Το... βιολί του ο Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της - Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Να αναγνωρίσει τα λάθη της η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει η Τουρκία, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 24 Νοε 2020 | 11:45

Ηχηρό μήνυμα Δένδια: Η Τουρκία δυναμιτίζει τον διάλογο- Προσπαθεί με τη βία να δημιουργήσει τετελεσμένα

"Η Τουρκία προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών - μελών της ΕΕ", τονίζει ο Νίκος Δένδιας.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 24 Νοε 2020 | 10:16

Ανάλυση: Γιατί ο Ερντογάν έγινε ξαφνικά "Ευρωπαίος"" - Τι κρύβει η αλλαγή στάσης του "σουλτάνου"

Μήπως πρόκειται για τέχνασμα Ερντογάν προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία και να αποφύγει τις κυρώσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου;

ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ 23 Νοε 2020 | 21:12

Ο Ερντογάν "τα βάζει" με Γερμανία, Ιταλία και ΕΕ - Διαμαρτύρεται για τη νηοψία σε τουρκικό πλοίο

Το τουρκικό πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη - Έξαλλος ο Ερντογάν με τους Ευρωπαίους.

ΣΤΗΝ 66Η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Νοε 2020 | 19:36

Στόλτενμπεργκ: "Να δημιουργηθεί στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης" για Ελλάδα-Τουρκία

Στόλτενμπεργκ: "Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν διαφορές ειλικρινά, ως Σύμμαχοι και ως φίλοι. Αυτό κάνουμε, για παράδειγμα, στην Ανατολική Μεσόγειο"

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ 23 Νοε 2020 | 15:15

Γερμανική φρεγάτα έκανε έλεγχο σε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Πελοποννήσου- "Ελληνική προβοκάτσια" φωνάζει η Αγκυρα

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης "χρεώνουν" την επέμβαση σε ελληνική προβοκάτσια, υποστηρίζοντας ότι Έλληνας διοικητής έδωσε την εντολή.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ Ε.Ε. ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 23 Νοε 2020 | 15:12

Κομισιόν: Αποκλιμάκωση προσδοκά η Ε.Ε. από την Τουρκία

"Η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση" διαμηνύνει η Κομισιόν στην Τουρκία.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ 23 Νοε 2020 | 11:05

Υπέρ της παράτασης του lockdown τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να τρομάζει τη Γερμανία με πολλά κρατίδια να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του μερικού lockdown.

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΤΟΝΟΙ 22 Νοε 2020 | 16:41

Το γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: "Αναμένουμε "πράξεις", οι κατευναστικές δηλώσεις δεν επαρκούν"

"Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.