Το παζλ της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και η ηχηρή παρουσία της στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Οι πιθανότητες σχηματισμού μιας συνεκτικής πολιτικής ομάδας και οι αποστάσεις που κρατά από τη Χρυσή Αυγή.

to-pazl-tis-eurwpaikis-akrodeksias
|
SHARE THIS
0
SHARES

Τον Απρίλιο του 2013 συναντήθηκαν, σε ένα εστιατόριο στο Παρίσι, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, και ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας της Ολλανδίας, Γκίερτ Βίλτερς. Κύριο πιάτο κατά τη διάρκεια του δίωρου πολιτικού γεύματος που είχαν ήταν η προοπτική συνεργασίας των κομμάτων τους με στόχο να σταματήσουν κάθε πολιτική πρωτοβουλία πολιτική που μπορεί να οδηγήσει στην πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης. Η συζήτηση έγινε με φόντο τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 και την πιθανότητα συγκρότησης ενός ακροδεξιού-ευρωσκεπτικιστικού μετώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 H προοπτική δημιουργίας ενός συνεκτικού ακροδεξιού μετώπου αντιμετωπίζει σοβαρά, αν όχι ανυπέρβλητα, εμπόδια 

Ενα χρόνο μετά, οι επαφές των δύο ακροδεξιών κομμάτων έχουν αναπτυχθεί και η Μαρίν Λεπέν ηγείται μιας πρωτοβουλίας συγκρότησης μιας ενιαίας πολιτικής ομάδας εντός του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η προοπτική δημιουργίας ενός συνεκτικού ακροδεξιού μετώπου αντιμετωπίζει σοβαρά, αν όχι ανυπέρβλητα, εμπόδια ιδεολογικής και πολιτικής χροιάς.

Ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

Οι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους. Μπορεί να έχουν ως κοινό παρονομαστή την αντίθεσή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, έχουν, όμως, και ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε άλλα καίρια θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Από τη μια, είναι οι ορκισμένοι εχθροί της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιδιώκουν τη διάλυσή της. Από την άλλοι είναι οι πιο «μετριοπαθείς» που θέλουν ουσιαστικά να σταματήσουν την πορεία ενοποίησης, να οδηγήσουν στην «επανεθνικοποίηση» των πολιτικών αλλά χωρίς την πλήρη διάλυση της Ενωσης.

Κάποια από τα κόμματα αυτά, όπως αυτό του Βίλτερς, για παράδειγμα, έχει έντονα αντισημιτικά στοιχεία κάτι που δεν συμμερίζεται ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Βρετανίας ο οποίος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες της Μαρίν Λεπέν.

Δεν αποκλείεται το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει δύο πολιτικές ομάδες με ευρωσκεπτικιστικά-ακροδεξιά χαρακτηριστικά

Μια πρόσφατη μελέτη της ιστοσελίδας VoteWatch για την νομοθετική συμπεριφορά των επτά ακροδεξιών κομμάτων που είχαν έδρες στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέδειξε σοβαρές διαφορές μεταξύ τους σε συγκεκριμένες πολιτικές. Ο μέσος όρος σύγκλισης των «7» ήταν μόνο 51%. Ακόμα και τα κόμματα των Λεπέν και Βίλτερς, τα οποία έχουν μια μορφής συνεργασίας, ψήφισαν διαφορετικά εντός του ευρωκοινοβουλίου στο 49% των θεμάτων.

Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι τα πιο συγγενικά κόμματα στις ψηφοφορίες ήταν το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τα δυο κόμματα είχαν ταύτιση ψήφων στο 89% των θεμάτων. Από την άλλη, το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας και το αντίστοιχο της Σλοβακίας συμφώνησαν μόνο στο 12% των θεμάτων.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές επιβεβαιώνουν την αρχική διαπίστωση: ότι, δηλαδή, τα ακροδεξιά-ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα είναι δύσκολο να συγκροτήσουν ένα ομοιογενές μέτωπο.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει δύο πολιτικές ομάδες με ευρωσκεπτικιστικά-ακροδεξιά χαρακτηριστικά: (1) την υπάρχουσα ομάδα «Ευρώπη της Ελευθερίας και Δημοκρατίας», όπου κυρίαρχο ρόλο έχει το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας. Στην ομάδα αυτή πιθανόν να ενταχθεί και το ιταλικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Πέπε Γκρίλο. (β) Να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική ομάδα από το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, το Κόμμα Ελευθερίας της Ολλανδίας, το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας καθώς και τα ακροδεξιά κόμματα της Σλοβακίας, του Βελγίου καθώς και την ιταλική Λίγκα του Βορρά.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σε ποιά από τις δύο ομάδες είναι πιθανόν να ενταχθούν οι ευρωβουλευτές της ελληνικής ακροδεξιάς Χρυσή Αυγή; Μάλλον σε καμία.

Η Χρυσή Αυγή ψάχνει ευρωπαίους συμμάχους

Οσο αποκρουστικό και αν ακούγεται, στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι η νεοφασιστική-εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή θα εξασφαλίσει στις Ευρωεκλογές ικανό ποσοστό που θα της επιτρέψει να έχει παρουσία στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο με τουλάχιστον 2 αντιπροσώπους. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα είναι ευπρόσδεκτοι σε μία από τις δύο ακροδεξιές ομάδες που ενδεχομένως να δημιουργηθούν.

Κανένα από τα σημαντικά κόμματα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς δεν έχει στηρίξει ή έδειξε επιθυμία να υπερασπιστεί την Χρυσή Αυγή

Εκτός από κάποια περιθωριακά ακροδεξιά κόμματα, τα οποία το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, κανένα από τα σημαντικά κόμματα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς δεν έχει στηρίξει ή έδειξε επιθυμία να υπερασπιστεί τις θέσεις και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Η νεο-φασιστική συμπεριφορά της κρατά σε απόσταση τα ευρωπαϊκά συγγενικά κόμματα. Ενδεικτική αυτής της προσέγγισης είναι η δήλωση της Μαρίν Λεπέν ότι η Χρυσή Αυγή έχει μια «βρωμερή εικόνα» και ότι τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα την συμπεριλάβουν στη συμμαχία που θα συγκροτήσουν.

Η στάση της Λεπέν και των άλλων κομμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι δεν θα ήθελαν να ταυτιστούν με ένα νεοφασιστικό κόμμα το οποίο έχει ξεκάθαρο ρατσιστικό χαρακτήρα και έχει κηρυχθεί εγκληματική οργάνωση. Μια τέτοια ταύτιση θα τραυμάτιζε το προφίλ της Λεπέν, η οποία προτάσσει τον εαυτό της ως ηγέτιδα του αγώνα εναντίον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ενδεχομένως να της προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια συγκρότησης του ενιαίου ακροδεξιού μετώπου που οραματίζεται. Η Λεπέν φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά πράγματα και επομένως θέλει να προστατεύσει την εικόνα του «σοβαρού» ακροδεξιού.

Συμπερασματικά, κανένας δεν αμφιβάλει ότι ευρωπαϊκή ακροδεξιά θα βγει ενισχυμένη από την κάλπη των Ευρωεκλογών. Ο βαθμός εκλογικής επιτυχίας θα καθορίσει πόσο δυναμικά θα μπει στο τραπέζι η ευρωσκεπτικιστική και αντι-ευρωπαϊκή ατζέντα που προτείνει. Μένει να δούμε αν τα κόμματα που την εκπροσωπούν θα καταφέρουν να συγκροτήσουν μια συνεκτική ομάδα ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παρουσία της στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι ηχηρή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook