Το Πεντάγωνο κάνει περικοπές στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να γλιτώσει χρήματα

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την επιστροφή 21 στρατιωτικών εγκαταστάσεων ανά την Ευρώπη, στις χώρες που φιλοξενούν τις στρατιωτικές του δυνάμεις. Στόχος η εξοικονόμηση χρημάτων.

to-pentagwno-kanei-perikopes-stis-stratiwtikes-egkataseis-gia-na-glitwsei-xrimata
SHARE THIS
0
SHARES

Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να ...εκποιήσουν τις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα από την περικοπή αμυντικών δαπανών.

«Δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή μας ικανότητα»

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει 21 αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανά την Ευρώπη, κυρίως χώρους αναψυχής, στα κράτη που φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα 12 από αυτά βρίσκονται στη Γερμανία και τα υπόλοιπα σε Ιταλία, Δανία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία και Βέλγιο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, τόνισε ότι η απόφαση για την επιστροφή των εγκαταστάσεων δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο κατά την οποία η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί τη χειρότερη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Εξήντα εκατομμύρια το χρόνο

«Νομίζω ότι είναι αρκετά αυτονόητο ότι δεν αλλάζουν καθόλου οι στρατιωτικές δυνάμεις μας στην ήπειρο ούτε υποβαθμίζεται με οιονδήποτε τρόπο η ετοιμότητά μας να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους και ανέφερε πως η κίνηση αυτή θα επιφέρει οικονομικό όφελος στις ΗΠΑ περίπου 60 εκατομμύριων δολαρίων το χρόνο.

Το Πεντάγωνο προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο περικοπών ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε διάστημα μιας δεκαετίας, όπως απαιτείται από το νόμο και υπό τη πίεση του Κογκρέσου να μειώσει τις δαπάνες στις μη απαραίτητες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσύρει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες από όλη την Ευρώπη κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Το 2012 υπήρχαν ακόμη 80.000 αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη και ο στόχος είναι η μείωσή τους κάτω από τους 70.000.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook