Follow us

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο διχάζει την EE - Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των 27

Μεγάλο το χάσμα μεταξύ των μελών της ΕΕ για το πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου - Μόλις μία εβδομάδα μένει για τη συνάντηση των υπουργών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρεκόρ νέων συμβολαίων φέτος για τις συνδέσεις φυσικού αερίου

Αρκετά μακριά από μία συναίνεση ως προς το πώς να σχεδιάσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, βρίσκονται τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που απομένει μόλις μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των υπουργών, κατά την οποία θα προσπαθήσουν να επιτύχουν την πολυπόθητη συμφωνία.

Σύμφωνα με το capital, η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε να γίνει ένας δεύτερος συμβιβασμός στο θέμα του ευρύτερου ανώτατου ορίου τιμών, με το να μειωθεί το όριο παρέμβασης στα 220 ευρώ από τα 275 ευρώ που είχε προτείνει ως όριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg. Η πλειοψηφία των κρατών μελών είχε επικρίνει έντονα το νούμερο που παρουσιάστηκε από την εκτελεστική εξουσία του μπλοκ ως το υπό σκέψη πλαφόν. Ξεχωριστά, δύο ομάδες χωρών έχουν προτείνει τις δικές τους λύσεις.

Μια συμφωνία για ένα ανώτατο όριο τιμών είναι το κλειδί για να ξεμπλοκάρει ο γόρδιος δεσμός της υιοθέτηση ενός ευρύτερου πακέτου έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του να ενισχυθούν οι κοινές προμήθειες και να μπουν όρια στην ημερήσια μεταβλητότητα. Ενώ οι υπουργοί συμφώνησαν για τη μορφή του πακέτου τον περασμένο μήνα, η τελική έγκρισή τους τέθηκε "στον πάγο" καθώς διεξάγονται περισσότερες συνομιλίες για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.

Διαβάστε Επίσης

Οι Τσέχοι πρότειναν επίσης τη μείωση του αριθμού των ημερών που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου σε πέντε από δύο εβδομάδες που είχαν αρχικά προταθεί. Η JPMorgan είπε ότι για να "έχει νόημα" σε όλη την ήπειρο, αυτό το ανώτατο όριο πιθανότατα θα πρέπει να είναι περίπου στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή ακόμη χαμηλότερο, με βάση την εκτίμηση για τις μελλοντικές τιμές της αγοράς.

Η ΕΕ "έχασε μια μεγάλη ευκαιρία" να δράσει στο θέμα του ανωτάτου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκολόμπ σε δημοσιογράφους στη συνάντηση των ηγετών του μπλοκ στα Τίρανα της Αλβανίας. Ο διχασμός μεταξύ των μελών και μια "ανεπαρκής" πρόταση του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ στέλνουν "καταστροφικά μηνύματα στις αγορές, γι' αυτό και πληρώνουμε υψηλότερο τίμημα για την ενέργεια", είπε ο Γκολόμπ.

Ωστόσο, αρκετές χώρες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι ένα πολύ αυστηρό ανώτατο όριο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες φυσικού αερίου στο μπλοκ.

"Έχω ήδη πει ότι δεν μπορούμε να έχουμε πολύ χαμηλό ανώτατο όριο· διαφορετικά, δεν μπορούμε να έχουμε προμήθειες", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στα Τίρανα. "Πρέπει να υπάρχει μηχανισμός πλαφόν για να αποτρέπονται οι κορυφώσεις. Αυτό αποφασίσαμε ως Ευρωπαίοι".

Η Ολλανδία πρότεινε ένα ξεχωριστό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για αποθήκευση, το οποίο το καλοκαίρι βοήθησε να προκληθεί μια άνευ προηγουμένου άνοδος καθώς οι χώρες πάσχιζαν να γεμίσουν τις υπόγειες αποθήκες τους. Υποστηρίζουν ότι ένας ευρύτερος "μηχανισμός ελέγχου των τιμών" που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στις αγορές και να βλάψει την προσφορά, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg.

"Η τρέχουσα πρόταση της Κομισιόν έχει πολλά μειονεκτήματα", σύμφωνα με το έγγραφο. "Αυτά τα μειονεκτήματα μπορούν να αποφευχθούν με την εισαγωγή ενός πιο στοχευμένου ανώτατου ορίου τιμών που στοχεύει στην αποτροπή επεισοδίων υπερβολικά υψηλών τιμών όπως τον περασμένο Αύγουστο".

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Συνεχιζόμενος διχασμός

Ενώ η ολλανδική ιδέα θα μπορούσε να εφαρμοστεί επιπρόσθετα από τον ευρύτερο μηχανισμό ελέγχου των τιμών της ΕΕ, επισημαίνει τις συνεχιζόμενες διαφωνίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες. Μια ομάδα επτά χωρών της ΕΕ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί αυστηροί όροι.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το επίμαχο ζήτημα στις 13 Δεκεμβρίου, αν και οι συζητήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Η ολλανδική εφημερίδα λέει ότι η ιδέα της θα ήταν να περιορίσει τους "μη έχοντες ευαισθησία σε μεταβολές τιμών" αγοραστές, οι οποίοι ελέγχονται ή υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, από το να υποβάλλουν υπερβολικές προσφορές κατά τη διάρκεια της περιόδου πλήρωσης, η οποία συνήθως είναι μετά από τον Αύγουστο. Η τιμή θα καθορίζεται χαμηλότερα από το επίπεδο που προτείνει η Κομισιόν και θα επανεξετάζεται κάθε μήνα ώστε να διασφαλίζεται ότι θα αποθηκευτεί αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου.

"Οι τιμές καταναλωτή θα μειωθούν επειδή οι γενικές τιμές της αγοράς θα μειωθούν σημαντικά και αυτό θα μειώσει τελικά τις τιμές του τελικού χρήστη", ανέφερε το έγγραφο, προσθέτοντας ότι η ίδια πρακτική θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί στο μέλλον στην αποθήκευση υδρογόνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ 02 Φεβ 2023 | 16:03

Ερχονται νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας - Τι προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, προανήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

BRUSSELS PLAYBOOK ΤΟΥ POLITICO 02 Φεβ 2023 | 13:40

"Φορέστε κοστούμι και αφήστε το χακί για τον Ζελένσκι": Οι απίθανες οδηγίες για τους αξιωματούχους της ΕΕ στο Κίεβο

Πέραν της πολιτικής και στρατιωτικής πτυχής της επίσκεψης των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κίεβο, το Politico εστιάζει και σε πιο... πρωτότυπα θέματα, όπως η ένδυση και το φαγητό.

ΜΑΖΙ ΚΑΙ Ο ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ 02 Φεβ 2023 | 10:25

Στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 15 Επιτρόπους: Διαβεβαίωσε για την συνεχή στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία

"Είμαστε εδώ μαζί για να δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας" δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ 31 Ιαν 2023 | 17:47

Τουρκία: Οι υποσχέσεις των έξι της αντιπολίτευσης για την Ελλάδα - "Θα σεβαστούμε την κυριαρχία"

Τα έξι κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας παρουσίασαν το μανιφέστο τους τη Δευτέρα, στο οποίο μάλιστα γίνεται αναφορά στα ελληνοτουρκικά, αλλά και την Κύπρο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 20 Ιαν 2023 | 22:35

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται μειώσεις τον Φεβρουάριο - Ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια

Οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος θα γίνουν εντός των επόμενων ωρών από τους παρόχους και όλα δείχνουν πως η πτώση των τιμών θα είναι εντυπωσιακή.

ΚΟΙΤΑΣΜΑ KARISH 19 Ιαν 2023 | 13:16

Όμιλος Energean: Προς σημαντική αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου φέτος

Μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ 17 Ιαν 2023 | 14:24

Έρχεται μεγάλη μείωση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με προεκλογικό άρωμα - Ποιοι θα κερδίσουν και πόσα

Μείωση στα τελευταία τιμολόγια κατά 22% σε σχέση με τη μέση χονδρική τιμή του Δεκεμβρίου.

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 16 Ιαν 2023 | 19:05

Les Échos: Αναδιάταξη των ροών ενέργειας στην Ευρώπη - "Η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο"

Γιατί ι Γάλλος καθηγητής πολιτικών επιστημών Τιερί Μπρος αναφέρει ότι "η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο"

ΕΡΓΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 14 Ιαν 2023 | 09:18

Στην Αλεξανδρούπολη ο Μητσοτάκης - Με εξαγωγικό προσανατολισμό η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής

Η νέα μονάδα, ισχύος 840 μεγαβάτ θα κατασκευαστεί σε στρατηγικό σημείο.

ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΑ 66,809 ΕΥΡΩ/MWH 13 Ιαν 2023 | 09:53

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νέα μείωση των τιμών του φυσικού αερίου

Οι φθηνές τιμές του αερίου έχουν φτάσει και στη χώρα μας, ωστόσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος για σήμερα στην Ευρώπη.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ 11 Ιαν 2023 | 23:05

Επιστολή ράπισμα για την Τουρκία από τον Δένδια στον Μπορέλ: "Η ανοχή προσεγγίζει το τέλος της"

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με επιστολή του στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, περιέγραψε την παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών και τις τουρκικές απειλές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΣΦΑ 11 Ιαν 2023 | 12:55

Μειωμένη κατά 19% η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο - Αύξηση 54% στις εισαγωγές LNG

Παρά τη μικρή αύξηση των εισαγωγών ρωσικού αερίου τον Δεκέμβριο, το 2022 έκλεισε με μείωση κατά 68.3% των ρωσικών εισαγωγών σε σχέση με το 2021.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 10 Ιαν 2023 | 17:10