Το πλαστικό μιας χρήσης εκδικείται - Επέστρεψε δυναμικά λόγω της πανδημίας

Μάσκες, γάντια και διαφανείς προστατευτικές ασπίδες για το πρόσωπο έχουν γίνει τα... αξεσουάρ της άνοιξης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Προστατευτικές μάσκες για το πρόσωπο, προστατευτική συσκευασία για τα τρόφιμα: το πλαστικό μιας χρήσης είχε αρχίσει να περιορίζεται, αλλά επιστρέφει μαζικά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Μάστιγα των ωκεανών, οι μάσκες, τα γάντια και οι συσκευασίες κάθε είδους, δεν αντιπροσωπεύουν ωστόσο παρά ένα μικρό ποσοστό της βιομηχανίας του πλαστικού που εξακολουθεί να ανθεί.

Μάσκες, γάντια, διαφανείς προστατευτικές ασπίδες για το πρόσωπο...είναι τα αξεσουάρ της άνοιξης . Εδώ οι κομμωτές φορούν στολή μιας χρήσεως, εκεί ο ΟΗΕ συνιστά στις αεροπορικές εταιρείες να σερβίρουν συσκευασμένα γεύματα, αλλού οι ηλικιωμένοι που ζουν σε κέντρα φροντίδας αγκαλιάζουν τους αγαπημένους μέσα από διαφανές πλαστικό φιλμ.

Η Καλιφόρνια ήρε για δύο μήνες την απαγόρευση της σακούλας μιας χρήσης, ενώ στην Σαουδική Αραβία τα μεγάλα καταστήματα επιβάλλουν στους πελάτες τους γάντια μιας χρήσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι βιομηχανίες του πλαστικού κάνουν πάρτι. Στα μέσα του Μαρτίου, το γαλλικό συνδικάτο της πλαστικής βιομηχανίας επαιρόταν σε ανακοίνωση ότι "χωρίς πλαστικό μιας χρήσης, δεν θα έχετε συσκευασίες για να προστατεύσετε τα τρόφιμά σας από τα βακτήρια".

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ενωση της Βιομηχανίας Πλαστικών ζήτησε ήδη από τις 20 Μαρτίου να θεωρηθούν οι δραστηριότητές της "πρωτεύουσας σημασίας" την περίοδο της καραντίνας. Το πλαστικό μιας χρήσης είναι θέμα ζωής και θανάτου" στα νοσοκομεία, έγραφε τότε ο Τόνι Ραντοσέφκσι, πρόεδρος του lobby, επαιρόμενος επίσης για τον ρόλο της σακούλας μιας χρήσης "στην προστασία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και των καταναλωτών από όλα όσα σέρνονται επάνω στις σακούλες πολλαπλών χρήσεων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση OpinioWay-Sodastream, το 66% των Γάλλων δηλώνουν ότι προτιμούν τα συσκευασμένα τρόφιμα για όσο θα διαρκεί η κρίση της επιδημίας.

Η αλυσίδα των καταστημάτων bio Naturalia διαπίστωσε ότι η πώληση χύμα προϊόντων, που γνώρισε αρχικά αύξηση κατά 20% αυτήν την χρονιά, βρίσκεται σε πτώση. "Οι πελάτες μας έχουν την τάση να στρέφονται προς τα συσκευασμένα προϊόντα. δεν έχουμε επιστρέψει στο προ της κρίσης επίπεδο", δηλώνει ο γενικός διευθυντής.

Οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι εγγυημένες

Το πλαστικό δεν είναι ωστόσο η απόλυτη προστασία. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το πλύσιμο των χεριών είναι περισσότερο αποτελεσματικό από την χρήση γαντιών.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση NEJM, ο κορονοϊός αυτός επιβιώνει μέχρι και δύο η τρεις μέρες σε πλαστικές επιφάνειες και μόνο 24 ώρες στο χαρτόνι.

"Για ιατρική χρήση, δεν υπάρχει καλύτερο από τα προϊόντα μιας χρήσης. Αλλά δεν θέλουμε να σας κάνουμε να πιστέψετε ότι αποτελεί απάντηση για την κοινή κατανάλωση. Είναι lobbying. Τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα δεν συνιστούν υγειονομικό κίνδυνο", δηλώνει ο Ραφαέλ Γκουαστάβι της Υπηρεσίας για τον Ελεγχο της Ενέργειας (Ademe), "καθησυχασμένος που οι ευρωβουλευτές δεν είναι πρόθυμοι να υποχωρήσουν" στο lobbying.

Ούτε η Κένυα, που απαγόρευσε στις αρχές του Ιουνίου όλα τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως και τα μπουκάλια του νερού, στις προστατευμένες ζώνες της.

Σκουπίδια

Διότι οι μάσκες και τα γάντια στοιχειώνουν πια πεζοδρόμια και παραλίες από το Χονγκ Κονγκ μέχρι την Γάζα.

Το WWF απευθύνει έκκληση για επιφυλακή: το 2019, είχε εκτιμήσει σε 600.000 τόνους την ποσότητα των πλαστικών που ρίφθηκαν την Μεσόγειο. Το 40% την θερινή περίοδο.

"Η πολιτική μάχη κατά του πλαστικού μιας χρήσης έμοιαζε κερδισμένη. Σήμερα έχει ανοίξει ένα ρήγμα. Πρέπει να απαντήσουμε", λέει ο Πιερ Κανέ του WWF της Γαλλίας.

"Μια μάσκα δεν ανακυκλώνεται εύκολα. Η γενική οδηγία που δίνεται είναι να τοποθετείται μαζί με τα οικιακά απορρίμματα που προορίζονται για καύση, πράγμα που για μας είναι το καλύτερο", λέει ο Αρνό Μπρουνέ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανακύκλωσης, στη οποία συμμετέχουν επαγγελματίες από 70 χώρες.

"Θα δούμε ποια πρακτική θα διαμορφωθεί με τον χρόνο, ίσως μπορούμε να σκεφτούμε μία ειδική πρακτική περισυλλογής, στα φαρμακεία για παράδειγμα, αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί".

Πτώση της τιμής του πετρελαίου, πτώση και της τιμής του "παρθένου" πλαστικού

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, αυτή η χρονική περίοδος είναι η λιγότερο ευνοϊκή για το ανακυκλωμένο πλαστικό. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει ως στόχο την χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού στο 25% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2025, τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η Covid δεν θέτει σε αμφισβήτηση την στρατηγική προς μία κυκλική οικονομία και προς την αύξηση της ανακυκλωσιμότητας", δηλώνει ο Ερίκ Κενέ, της ομοσπονδίας Plastics Europe. Ομως, η πτώση της τιμής του πετρελαίου, συνδυασμένη με μικρότερη ζήτηση, θα μπορούσε να επηρεάσει την ανακύκλωση. Τόση είναι η πτώση της τιμής του "παρθένου" πλαστικού!

Ανάσα για την βιομηχανία

Περί τα 350 εκατομμύρια τόνων πλαστικών παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο, στην Ασία (50%), στην βόρεια Αμερική (19%) και στην Ευρώπη (16%), μία παραγωγή μέτριας, αλλά σταθερής ανάπτυξης.

Η ζήτηση εκτοξεύεται για την αγορά προϊόντων προστασίας (μάσκες, στολές, ασπίδες), αλλά ο όγκος αυτός παραμένει μικρός σε σχέση με την μαζική παραγωγή πλαστικού που προορίζεται για την αυτοκινητοβιομηχανία και τον κατασκευαστικό τομέα.

"Για να κατασκευάσεις εκατοντάδες χιλιάδες διαφανείς ασπίδες προσώπου, χρειάζονται κάποιοι τόνοι" πλαστικού μόνο, εξηγεί ο Ερίκ Κενέ, της ομοσπονδίας Plastics Europe. Το πλεξιγκλάς, που έχει μεγάλη ζήτηση για την κατασκευή διαχωριστικών δεν αντιπροσωπεύει παρά το 1% της γαλλικής αγοράς πλαστικών υλών.

Συνολικά, για πρώτη φορά από το 2008, ο τομέας αναμένει μία χρονιά 2020 λιγότερη καλή από το 2019, εξαιτίας της επιβολής των μέτρων της καραντίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 19 Απρ 2021 | 14:28

Νοσοκομείο Ξάνθης: Να εμβολιαστούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ηλικιακές ομάδες - Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Έκκληση του νοσοκομείου για άμεσο εμβολιασμό όλων των προβλεπόμενων ηλικιών.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 19 Απρ 2021 | 13:48

Καρφιά Φίλη για την απουσία Τσακαλώτου από τις πρωτοβουλίες Τσίπρα: "Είναι αναγκαίος, πρέπει να συμμετέχει παντού"

Τι είπε ο Νίκος Φίλης για την απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με το ΔΣ του ΤΧΣ.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 19 Απρ 2021 | 13:41

Κορονοϊός: Οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί - Η κουρασμένη Ευρώπη αίρει τα περιοριστικά μέτρα

Αισιόδοξα μηνύματα με τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, αίρονται σιγά σιγά οι περιορισμοί στην Ευρώπη.

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ 19 Απρ 2021 | 13:33

Στο φως τα πρακτικά των λοιμωξιολόγων: Οι βόμβες, η "Δημοκρατία", η "ΕφΣυν" και η αλήθεια

Τι προκύπτει από την δημοσίευση των πρακτικών των λοιμωξιολόγων - Τι γράφουν η "Δημοκρατία" και η "ΕφΣυν".

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ 19 Απρ 2021 | 12:46

Γιατί η αστυνομία δεν παρεμβαίνει στα κορονοπάρτι των πλατειών: Το μοντέλο "Βαρνάβα" και ο ρόλος των μπαχαλάκηδων

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι παρέμβαση της ΕΛΑΣ στα κορονοπάρτι θα οδηγούσε σε χειρότερα επεισόδια.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Απρ 2021 | 12:30

Γεννηματά για τουρισμό: Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων - Μη γίνουν τα περσινά λάθη

Η κ. Γεννηματά τόνισε πως η κυβέρνηση απέτυχε ενώ σημείωσε πως είναι άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων.

"Η ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ" 19 Απρ 2021 | 11:59

Γκάγκα: Δεν πεθαίνουν ασθενείς επειδή δεν προλάβαμε να τους πάμε σε ΜΕΘ

Η Μίνα Γκάγκα αναφερόμενη στους θανάτους που καταγράφονται σε θαλάμους, τόνισε ότι δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν βρίσκουν κρεβάτι σε εντατική.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ 19 Απρ 2021 | 11:48

Δικαστικός εμφύλιος για τους εμβολιασμούς: 3 δικαστικές ενώσεις διαμαρτύρονται γιατί εμβολιάζονται πρώτοι οι... εισαγγελείς

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρουν ότι εμβολιάζονται μόνο κάποιοι εισαγγελικοί λειτουργοί.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 19 Απρ 2021 | 11:25

Κορονοϊός: Φρένο από Γιαμαρέλλου και Σαρηγιάννη για το άνοιγμα το Πάσχα - Αύξηση στα λύματα μετά τα κορονοπάρτι

Το άνοιγμα το Πάσχα απασχολεί κυβέρνηση και ειδικούς με την κ. Γιαμαρέλλου και τον κ. Σαρηγιάννη να βάζουν "φρένο" στα σενάρια.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ 19 Απρ 2021 | 11:20

Παπαθανάσης: Μεγαλύτερο κακό αν επέμβει η αστυνομία στο κορονοπάρτι των πλατειών

Ο Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για τις πρόσφατες εικόνες συνωστισμού, σημειώνοντας πως δεν θα τελειώσει η περιπέτεια εάν δεν υπάρχει ατομική ευθύνη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 19 Απρ 2021 | 09:33

Ανοίγουν οι σχολές οδηγών - Διευκρινίσεις για τα υγειονομικά μέτρα και τις εξετάσεις

Μετά την εισήγηση του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη ανοίγουν οι σχολές οδηγών.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 18 Απρ 2021 | 13:13

"Κορονο - πάρτι" και στην Πάτρα: Το "έκαψαν" μέχρι πρωίας στο κέντρο της πόλης [Εικόνες]

Εικόνες απίστευτου συνωστισμού σε υπαίθρια "κορονο - πάρτι" που στήθηκαν στην Πάτρα

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ» 17 Απρ 2021 | 13:43

Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα - "Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα"

Το θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για το Πάσχα είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για την εξέλιξη και του εμβολιασμού, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.