Το στοίχημα του Μακρόν για τα εργασιακά: Οι 6 μεγάλες αλλαγές

Το γαλλικό Κοινοβούλιο έδωσε στον Εμανουέλ Μακρόν το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει στην προαναγγελθείσα αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το στοίχημα του Μακρόν για τα εργασιακά: Οι 6 μεγάλες αλλαγές

Σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου θα επιδοθεί για όλον τον υπόλοιπο μήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας και το επιτελείο του προκειμένου να προχωρήσει με όσο το δυνατόν πιο γοργούς ρυθμούς η προαναγγελθείσα αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας: μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, αποτελούν και το μεγάλο πολιτικό στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς θα καθορίσουν και το πολιτικό μέλλον του για την επόμενη πενταετία -για να μην πουμε ότι θα αποτελέσουν και την σημαντικότερη παρακαταθήκη του στα του γαλλικού κράτους.

Με την Γερουσία να έχει ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία ώστε η κυβέρνηση να καταρτίσει τον σχετικό νόμο ώστε να περάσει αυτός όσο πιο σύντομα γίνεται από το Κοινοβούλιο, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος προκειμένου ο Μακρόν να υλοποιήσει ό,τι είχε υποσχεθεί προεκλογικά: ότι αφενός θα απελευθερώσει την αγορά εργασίας της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στην ευρωζώνη, με στόχο να γίνουν πιο εύκολες οι απολύσεις αλλά και οι προσλήψεις κι αφετέρου να μειώσει την ανεργία από 9,4% σήμερα στο 7% έως το 2022.

Η πολυθρύλητη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας θα στηριχτεί εν πολλοίς πάνω στο σκανδιναβικό μοντέλο, με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (flexisecurité).

Ποιες είναι οι 6 μεγάλες αλλαγές

Οι αλλαγές που θέλει να κάνει ο Μακρόν απευθύνεται και στους 3,5 εκατ. ανέργους της χώρας, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι που ψάχνουν και δεν βρίσκουν δουλειά κι είναι οι εξής:

1. Θέλει να δώσει στους εργοδότες μεγαλύτερη ευχέρεια να διαπραγματεύονται με τους εργαζομένους τους για τις εργασιακές σχέσεις, σε επίπεδο επιχείρησης και όχι με βάση συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν σήμερα για ολόκληρους κλάδους. Να δώσει δηλαδή προτεραιότητα στην υπεροχή των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, συλλογικών συμβάσεων.

2. Θέλει να μειωθεί το άνω όριο των αποζημιώσεων που θα μπορούν να επιδικάζουν τα δικαστήρια σε εργαζομένους όταν τέτοιες υποθέσεις καταλήγουν στη Δικαιοσύνη. Με τον τρόπο αυτόν ο Μακρόν θεωρεί ότι οι εργοδότες θα προσλαμβάνουν πιο εύκολα προσωπικό αφού η Γαλλία σήμερα έχει από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες στον τομέα αυτόν.

3. Θέλει να αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με τις εταιρείες ώστε να μην υπάρχει πληθώρα από επιτροπές που να συζητούν για πολλά διαφορετικά θέματα η καθεμία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις. Στόχος είναι να διαπραγματεύεται με την εργοδοσία μια επιτροπή κάθε φορά για κάθε είδους ζήτημα - από θέματα ασφάλειας στον χώρο εργασίας μέχρι τις ώρες απασχόλησης.

4. Η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει πιο αυστηρή την πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας μειώνοντας τη διάρκεια των επιδομάτων και περιορίζοντας τον αριθμό των θέσεων εργασίας τις οποίες ένας άνεργος έχει τη δυνατότητα να απορρίψει. Με τις νέες αλλαγές, οι εταιρείες θα μπορούν να απολύουν ευκολότερα στελέχη σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, αλλά οι άνεργοι θα λαμβάνουν μεγαλύτερα επιδόματα.

5. Ο Μακρόν επιθυμεί να κρατικοποιήσει τον οργανισμό που διαχειρίζεται την κοινωνική ασφάλιση και την αποζημίωση των ανέργων στην Γαλλία (Unedic), ο οποίος αυτή τη στιγμή διοικείται από συνδικάτα. Ο συγκεκριμένος οργανισμός παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 33,6 δισ. ευρώ.

6. Ο Μακρόν επιθυμεί να απαλείψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές για τον τομέα της υγείας, καθώς αυτή τη στιγμή θεωρούνται από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αποσκοπεί στην ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης των μισθωτών. Οι ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο, θα αντικατασταθούν από έναν υφιστάμενο φόρο (CSG), ο οποίος θα εφαρμοστεί σε όλα τα εισοδήματα αλλά και στις συντάξεις, με στόχο να αποφέρει στα ταμεία της δημόσιας διοίκησης περισσότερα από 20 δισ. ευρώ.

Τέλος, και με το μεγάλο στόχο να είναι η μείωση της ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών, η κυβέρνηση Μακρόν επιθυμεί να αυξήσει τα προγράμματα επιμόρφωσης για τους ανέργους προκειμένου να καταστεί πιο ομαλή η ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα αυξηθούν οι δαπάνες, ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ, οι οποίες χορηγούνταν μέχρι πρότινος για την ένταξη των ανέργων σε ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης.

Όπως σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ, με τις κινήσεις αυτές, ο Μακρόν ελπίζει ότι θα πετύχει εκεί που απέτυχαν πολλοί προκάτοχοί του, συμπεριλαμβανομένου του Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι θέλησαν να προχωρήσουν σε παρόμοιες μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας.

Προς το παρόν εργαζόμενοι, άνεργοι, εργοδότες αλλά και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις τελικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ 05 Μαϊ 2021 | 09:12

Αρχίζει τις διαδηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ: Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή για τα εργασιακά

Δράση ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ "ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης" στις 13:00 έξω από τη Βουλή.

04 Μαϊ 2021 | 01:15

Nέα πνοή στην ΕΕ με Μακρόν, Ντράγκι και Μπέρμπροκ

Το τρίδυμο Μακρόν, Ντράγκι και Μπέρμπροκ έχει όλες τις προϋποθέσεις να δώσει νέα πνοή και δυναμική στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 28 Απρ 2021 | 13:31

Σεισμός στη Γαλλία: Στρατιωτικό νόμο για να αντιμετωπιστεί η βία των ισλαμιστών προτείνουν 20 στρατηγοί

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Εμανουέλ Μακρόν 20 αποστράτοι στρατηγοί ζητούν την επιβολή στρατιωτικού νόμου για να αποκρουστεί η βία από τους ισλαμιστές.

ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ 27 Απρ 2021 | 20:05

ΝΔ για Τσίπρα: Κατασκευάζει ψεύτικους εχθρούς για ψεύτικους πολέμους, πορεύεται στον 21ο αιώνα με συνθήματα του 19ου

"Ο κ. Τσίπρας κατασκευάζει πάλι ψεύτικους εχθρούς για να κάνει ξανά ψεύτικους πολέμους, με μπροστάρη τον κ. Φωτόπουλο πορεύεται στον 21ο αιώνα με συνθήματα του 19ου", σχολιάζει η ΝΔ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Απρ 2021 | 12:12

Σκέρτσος για εργασιακό νομοσχέδιο: Τι υπερασπίζονται όσοι είναι εναντίον; Τις απλήρωτες υπερωρίες;

Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας που να προστατεύουν και να ενδυναμώνουν πραγματικά τους εργαζομένους, λέει ο υφυπουργός κ. Σκέρτσος.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 25 Απρ 2021 | 09:53

Ανακοινώσεις Χατζηδάκη: Μ. Τετάρτη ή Μ. Πέμπτη καταβάλλονται οι προκαταβολές συντάξεων και τα αναδρομικά

Αυτές οι καταβολές των συντάξεων αφορούν περίπου 30.000 ανθρώπους που είχαν υποβάλει την αίτηση τους.

«ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ» 22 Απρ 2021 | 19:31

Η κατάρα της τηλεδιάσκεψης "χτύπησε" ξανά: Ο Μπλίνκεν "έκοψε" τον Μακρόν για να μιλήσει ο...σαστισμένος Πούτιν [Βίντεο]

Η κατάρα της τηλεδιάσκεψης "χτύπησε" και στη σύνοδο για το κλίμα, με θύματα τους προέδρους της Γαλλίας και της Ρωσίας, με τον Πούτιν να ζει μια αμήχανη στιγμή.

ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 19 Απρ 2021 | 15:20

Καζάνι που βράζει η Ουκρανία: Ένας στρατιώτης νεκρός και ένας τραυματίας από πυρά φιλορώσων αυτονομιστών

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε στη γραμμή του μετώπου στο ανατολικό τμήμα της χώρας

ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 16:25

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν ζητά από τις διεθνείς δυνάμεις να χαράξουν "κόκκινες γραμμές" με την Μόσχα

"Πρέπει να ορίσουμε σαφείς κόκκινες γραμμές με την Ρωσία και να εξετάσουμε την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της αν περάσει αυτές τις γραμμές", είπε ο Μακρόν.

ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 13 Απρ 2021 | 16:58

Χατζηδάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Fake news για 8ωρο - Το νομοσχέδιο προστατεύει εργαζόμενους και εργασία

Εμείς προστατεύουμε τον εργαζόμενο και την εργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ τα fake news σχολιάζει ο Κωστής Χατζηδάκης εξ αφορμής της ανακοίνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ 11 Μαϊ 2021 | 21:41

Χάος στο Τελ Αβίβ: Βροχή από ρουκέτες εξαπέλυσε η Χαμάς - Δύο νεκροί

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από τις ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ - Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, στη βόρεια Δυτική Όχθη

ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ 11 Μαϊ 2021 | 21:37

ΗΠΑ: Ισόβια σε νοσοκόμα που σκότωσε επτά βετεράνους χορηγώντας τους ινσουλίνη

Ο δικηγόρος της άφησε να εννοηθεί ότι η νοσοκόμα στις ΗΠΑ αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα που συνδεόταν με μια αποστολή της στο Ιράκ.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΖΑΝ 11 Μαϊ 2021 | 17:11

Μακελειό στη Ρωσία: Μόλις 19 ετών ο φονιάς - Είχε διαγραφεί από το κολλέγιό του [εικόνες]

Από την επίθεση στο σχολείο της Ρωσίας έχασαν τη ζωή τους 9 άτομα, εκ των οποίων 7 παιδιά και 21 τραυματίστηκαν.