X

Το ξεχωριστό τραπέζι του βασιλιά Καρόλου στον Μακρόν: Το μενού τριών πιάτων, τα πανάκριβα κρασιά και οι συμβολισμοί [εικόνες]

Η υψηλή γαλλική γαστρονομία και τα εκλεκτά κρασιά των γαλλικών αμπελώνων συναντήθηκαν με εξαιρετικές βρετανικές πρώτες ύλες για να στρωθεί το τραπέζι του κρατικού δείπνου που παρέθεσε ο βασιλιάς Κάρολος

Γράφει: TheToc team

Τραπέζι για 160 καλεσμένους στρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ από τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα για να τιμηθεί με ένα κρατικό δείπνο ο επίσημος προσκεκλημένος στη χώρα, πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Το ειδικό πρωτόκολλο για το δείπνο αυτό έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο επίσημο δείπνο.

Η διαφορά έγκειται στο ότι πρόκειται για state dinner στο πλαίσιο μιας state visit (επίσημης κρατικής επίσκεψης) και όχι απλώς για ένα official dinner (επίσημο δείπνο). Διπλωματικά, πρόκειται για το ανώτατο επίπεδο συνάντησης των ηγετών δύο κρατών και άρα όλα ανεβαίνουν... επίπεδο.

Η κατάρτιση του μενού και της λίστας των κρασιών και των υπόλοιπων ποτών αναδεικνύεται σε υψηλή τέχνη μαγειρικής, οινογνωσίας και διπλωματίας.

Οι μικρές λεπτομέρειες αποκαλύπτουν υψηλούς συμβολισμούς ενώ μας συστήνουν εκλεκτά εδέσματα και οινοπνευματώδη.

Τι έφαγαν, τι ήπιαν και ποιοι ήταν οι συμβολισμοί

Το μενού τριών πιάτων που σερβιρίστηκε σχεδιάστηκε από τους σεφ του Κάστρου του Ουίνδσορ σε συνεργασία με τον διάσημο Γάλλο σεφ Ρεμόν Μπλαν, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή της Οξφόρδης και έχει χριστεί ιππότης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) για την εξαιρετική προσφορά του στη Βρετανία.

Το πλήρες μενού του κρατικού δείπνου:

Η πρώτη ημέρα της κρατικής επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Μακρόν στο Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκε λοιπόν, με άκρως εντυπωσιακό τρόπο, όταν το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας παρακάθισε στο δείπνο στην Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και άλλους λαμπερούς προσκεκλημένους.

Το θέμα του δείπνου ήταν τα 1.000 χρόνια "κοινής ιστορίας και πολιτισμού" μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Οι 160 καλεσμένοι απόλαυσαν ένα γεύμα τριών πιάτων. Ο σεφ Ρεμόν Μπλαν επιμελήθηκε το πρώτο πιάτο και το επιδόρπιο ενώ οι σεφ του Ουίνδσορ φρόντισαν για το κυρίως πιάτο.

Το ορεκτικό ήταν μια επιλογή από τρυφερά καλοκαιρινά λαχανικά από τους κήπους του Le Manoir με φασκόμηλο, ωμή ντομάτα και σάλτσα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Στη συνέχεια, οι καλεσμένοι απόλαυσαν ένα πιάτο με άγριο κοτόπουλο Rhug Estate "à l’Argenteuil", δηλαδή με σπαράγγια από το Νόρφολκ και κρέμα εστραγκόν.

Για το επιδόρπιο, σερβιρίστηκε παγωμένο παρφέ cassis (ποικιλία φραγκοστάφυλου) σε ένα σπογγώδες κέικ μουσκεμένο σε μαύρη σταφίδα με ζελέ από σαμπούκο (elderflower).

Πριν το δείπνο, οι καλεσμένοι ξεκίνησαν με καναπεδάκια ενώ αμέσως μετά, έκλεισαν με πτι φουρ, καφέ και εκλεκτά ποτά.

Το φαγητό συνοδεύτηκε από μια επιλογή από αγγλικό αφρώδη οίνο Domaine Evremond, Classic Cuvée, Edition I, NV, σπουδαία γαλλικά κρασιά (Corton-Charlemagne, Grand Cru, Etienne Sauzet, 2022, Château Haut-Brion και 1er Grand Cru Classé Pessac-Léognan, 1996) καθώς και αυθεντική σαμπάνια Louis Roederer, Carte Blanche, NV.

Αγγλικός αφρώδης οίνος που τιμάται στο εμπόριο 55 λίρες (περίπου 63 ευρώ) ανά φιάλη.

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ποιότητα του αγγλικού αφρώδους οίνου, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας αγγλο-γαλλικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου. Πρόκειται για τη συνεργασία του οίκου σαμπάνιας Taittinger που επισφράγισε τη φιλία και τη διάθεση για ένα κοινό προϊόν μεταξύ του Pierre-Emmanuel Taittinger και του Άγγλου "Master of Wine" Patrick McGrath, συνεργάτη του στη διανομή της ονομαστής σαμπάνιας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στον αμπελώνα 125 εκταρίων στο Κεντ οι τεχνικές ομάδες του οίκου Taittinger, συνδυάζουν την τεχνογνωσία και τις παραδοσιακές μεθόδους σαμπάνιας με το terroir του Τσίλαμ, στο Κεντ, όπου παράγεται το κρασί. Αυτή η κομητεία στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας είναι γνωστή ως η πιο ηλιόλουστη της χώρας, με εδάφη πλούσια σε ασβεστολιθικά, όπως αυτά της Καμπανίας.

Τέλος, το όνομα του κτήματος είναι εμπνευσμένο από τον Charles de Saint-Évremond, έναν Γάλλο στρατιωτικό, ελευθεριακό δοκιμιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας, που εξορίστηκε στην αυλή του Καρόλου Β' στα τέλη του 17ου αιώνα. Υπογραμμίζοντας αυτή την αγγλο-γαλλική συμμαχία, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ δεν παρέλειψε να τονίσει στην ομιλία του: "Απόψε, ήπιαμε αγγλικό αφρώδες κρασί που παράγεται από έναν γαλλικό οίκο σαμπάνιας. Αυτό θα ήταν ελάχιστα πιστευτό για πολλούς από τους προκατόχους μας".

Ειδικά για την περίσταση, παρασκευάστηκε και ένα ειδικά φτιαγμένο κοκτέιλ που ονομάστηκε L’entente ως φόρος τιμής στη γαλλο-βρετανική συμμαχία. Το κοκτέιλ συνδυάζει βρετανικό τζιν με λεμονόκρεμα και γαλλικό παστίς, ενώ ήταν γαρνιρισμένο με αποξηραμένα γαλλικά άνθη αραβοσίτου και αγγλικά τριαντάφυλλα.

Μετά το δείπνο, στους καλεσμένους σερβιρίστηκαν Vintage Port Taylor του 1977 και ένα Grande Champagne Cognac του 1948 από την Frapin & Co, επιλεγμένα ώστε να αντικατοπτρίζουν τις χρονολογίες γέννησης του Γάλλου προέδρου και του Βρετανού μονάρχη, το 1977 και το 1948 αντίστοιχα.

Διαβάστε Επίσης